HÍREK
A Rovatból

Kásler: A magyar egészségügy 'kis számú kivételtől' eltekintve a legmagasabb szinten helytáll

A miniszter azt reméli, hogy ha minél többen beoltatják magukat, kevesebb kórházi esettel csökkennek az egészségügy terhei.
MTI - szmo.hu
2021. november 22.


Link másolása

Minden a koronavírus elleni oltás mellett szól, az oltás hatékonyságával semmi nem vetekszik - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kásler Miklós szerint ha sokan veszik fel az oltást, le lehet törni a járvány negyedik hullámát. Hozzátette: minden tudományos eredmény arra mutat, hogy mindenkinek kérnie kell az oltást, illetve a már kétszer beoltottaknak kérniük kell a harmadik dózist is.

A miniszter kitért arra:

vizsgálatok szerint a megfertőződés, a kórházba kerülés az oltatlanok esetében 4-6-szoros eséllyel következik be.

Kásler Miklós azt mondta, az első két oltás után az idő előrehaladtával jelentősen csökken a védettség mind az ellenanyag-szintet, mind a sejtes immunitást tekintve, ezt lehet a harmadik oltással ismét 90 százalékra emelni.

Megjegyezte, a koronavírus okozta halálozás rizikója a krónikus betegséggel küzdők - cukorbetegség, szívelégtelenség - esetében három-négyszeres.

Kásler Miklós kijelentette:

"a magyar egészségügy ugyan heroikus küzdelmet vív a fertőzések ellen, de rendkívül kis számú kivételtől eltekintve a legmagasabb szinten helytáll a járványban".

Az egészségügyben dolgozók fáradtak, a lelki teher nagy rajtuk, de reményét fejezte ki, hogy az emberek növekvő átoltottságával, kevesebb kórházi esettel az ágazat terhei csökkennek.

A tervezett műtétekről szólva a miniszter azt mondta, 2013-ban 70 ezer ember szerepelt az egészségügyi várólistákon, ezt 2019-re a kormányzat 41 milliárdos támogatásával sikerült 23-24 ezer emberre csökkenteni.

A járványidőszak alatt nőtt a várólistákon a betegszám, nagyjából a 2013-as adatok felére

- ismertette.

A szakmai kollégiumok tájékoztatása szerint például a csípőprotézis műtéteknél háromnegyed év, a szemműtéteknél fél év. Egyéb területeken pedig - urológia, nőgyógyászat - néhány hetet, néhány hónapot becsült a szakma a várólisták ledolgozásához, ami a 2019-ben mért betegszámokat jelentené - mondta Kásler Miklós.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Jégeső se kizárt: figyelmeztetést adtak ki négy megyére vihar miatt
Véget ér a nyárias idő. A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása


Ciklon érkezik hazánkba nyugat felől szerda késő délután.

Vége a nyárias időnek, sok helyen pedig zivatarok alakulhatnak ki, és a Hungaromet elsőfokú figyelmeztetést is kiadott Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyékre.

A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Itt a magyarázat! Ezért volt a kavarás Magyar Péter pártjának EP-listájával
Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. Aztán ezt később javították.

Link másolása

A hvg.hu öntött tiszta vizet a pohárba:

Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján az első változat szerint Magyar egyáltalán nem szerepelt rajta, a névsort Dávid Dóra vezette.

Ezt nem sokkal később javították, és később már Magyar Péter vezette a listát.

A frissített lista eleje most már így néz ki:

1. Magyar Péter.

2. Dávid Dóra

3. Tarr Zoltán

4. Kulja András

A Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, amely már korábban létezett, Magyar Péter tehát nem alapította, csak átvette.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Könnygázzal mentek neki a rendőrök a külföldiügynök-törvény ellen tiltakozókkal szemben Grúziában
Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

Link másolása

Több ezren követelték a külföldiügynök-törvény visszavonását a grúz fővárosban kedden - írta meg a Telex.

A közösségi oldalakra felkerült, erőszakos videófelvételeken látható, hogy a rendőrség aránytalanul lépett fel a békés tiltakozókkal szemben.

Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

A tüntetők azt skandálták a Tbilisziben tartott tiltakozáson, hogy nem akarnak szovjet rezsimet az országban. A tiltakozók attól tartanak, hogy a törvényjavaslatot felhasználhatják a kritikus hangok elhallgattatására az év végén esedékes parlamenti választások előtt.

A kedd esti tüntetésen legalább 63 tüntetőt vettek őrizetbe a grúz hatóságok.

Csak annyit lehet tudni, hogy 6 rendőr sérült meg, és a sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Átvariálta az eredményeit a Medián: még közelebb jött a Fideszhez a Tisza Párt
Javították a korábban közzétett eredményeket. A teljes eredménysoros kutatás kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest.

Link másolása

Elkészült a Medián kedden publikált pártpreferencia-felmérésének teljes eredménysoros kutatása, ami kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest, írja a HVG.

A választani tudó, biztos szavazóknál a Fidesz 45 (és nem 46), a Tisza Párt 25 (és nem 24), a DK-MSZP-Párbeszéd 9, az MKKP 6, a Momentum 4 (és nem 5), a Mi Hazánk 4, a Mindenki Magyarországa Néppárt 2, a Jobbik 1, és az LMP 1 százalékon áll.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk