News here
hirdetés

HÍREK

„Karikó Katalin állítása nem cáfolható” – mondja az állambiztonsági levéltár főigazgatója

'Azok az információk, amelyeknek jelenleg a birtokában vagyunk, arra engednek következtetni, hogy a Karikó Katalin által elmondottak fedik a valóságot' - mondta Cseh Gergő Bendegúz főigazgató.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, egy Karikó Katalin beszervezéséről szóló dokumentum bukkant fel az interneten. A világhírű magyar kutató állambiztonsági kartonja szerint 1978-ban szervezte be a szocialista kémelhárítás. A tudós elmondta, hogy bár létezett ez a papír, de sosem volt ügynök, és nem jelentett senkiről.

Az üggyel kapcsolatban az állambiztonsági levéltár főigazgatója azt mondta: "Karikó állítása nem cáfolható" - írja a VálaszOnline.

A neten előbukkant dokumentum egy un. hatos karton, egy irattári segédlet, amelyen a volt III-as főcsoportfőnökség különböző szerveivel együttműködő hálózati személyeket tartották nyilván. A törvény szerint ez nem bizonyító erejű, mert nem szerepel rajta a beszervezett aláírása sem. Így lehetséges, hogy valakiről kiállítottak egy ilyen papírt, miközben valójában nem volt beszervezve. Ugyanakkor az sem derül ki róla, hogy milyen tevékenységet végzett az érintett - közölte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója.

Cseh Gergő Bendegúz elmondta, hogy ez a dokumentum nem árul el semmit arról, hogy Karikó Katalin mit tett:

hirdetés

"Itt az érintett elismerte az aláírás tényét, és azt mondja: ő senkinek nem ártott, és semmilyen jelentést nem adott – ez nem cáfolható a mostani levéltári tudásunk szerint. Nincs alapunk kétségbe vonni azt, amit Karikó Katalin mond".

Közlése szerint:

"a kartonon fel kellett volna tüntetni az úgynevezett munkadossziéja számát. Az állambiztonsági szervek ebben gyűjtötték össze az adott ügynök kézzel vagy géppel írt jelentéseit, és ennek számát felírták a kartonra. Ezen a kartonon nem látható, nem olvasható a munkadosszié száma. A levéltárban sincs nyoma a munkadosszié számának... Jelenlegi tudásunk szerint egyáltalán nincs munkadossziéja Karikó Katalinnak.

Semmilyen levéltári bizonyíték nincs, ami ellene mondana Karikó Katalin kijelentésének, ami cáfolná azt"

- mondta a főigazgató, aki arról is szólt, hogy

"A források hiánya arra utal, hogy tényleg nem végzett tevékenységet. Voltak persze iratmegsemmisítések, léteznek máig nem kutatható, kiemelt ügyek, de azok az információk, amelyeknek jelenleg a birtokában vagyunk, arra engednek következtetni, hogy a Karikó Katalin által elmondottak fedik a valóságot".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszott igazán, milyen sokan voltak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így néz ki a tömeg a Parlamentből
Felülről nézve még nagyobbnak tűnik a tömeg, és még a környező utcákban is vannak.

Link másolása

hirdetés

Jámbor András képviselő fotózta le a tüntetőket a Kossuth téren, akik a szervezők szerint 40 ezren is lehettek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: