HÍREK
A Rovatból

Karácsony Gergely visszaszólt Kínának: „Mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen”

Korábban bírálták a főpolgármestert az ázsiai ország követségéről, Karácsony Magyarország szuverenitásának megvédésével válaszolt.

Link másolása

Ahogy arról vasárnap mi is beszámoltunk, a szombati, Fudan Egyetem elleni ellenzéki tüntetés után Gulyás Gergely egy visszakozó tartalmú nyilatkozatott tett, amelyben elmondta: a kormány támogatja, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessék el, szeretnék-e, hogy felépüljön a kínai egyetem budapesti gigakampusza.

Arról pedig ma írtunk, hogy a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége bírálta Karácsony Gergelyt, amiért szombati beszédében olyan szavakat használt (többek között a "demokráciát", az "emberi jogokat" és felemlegette a '89-es Tienanmen téri vérengzést is), amivel megsértette Kínát.

Karácsony válaszul a Facebookon azt írta:

Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.

Baranyi Krisztina hasonló tartalmú posztja után a főpolgármester is azt közölte, „tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk”.

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy megkezdi az egyeztetést a többi miniszterelnök-jelölttel a kínai vezetésnek írandó levélről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Puzsér Róbert szerint nem lehet eldönteni, hogy Magyar Péter őszinte-e vagy sem
Kérdés szerinte, hogy külpolitikai véleményével a Tisza Párt politikusa őszintén követi az orbáni utat vagy csak a fideszes szavazók közül akar elcsábítani.

Link másolása

A Spirit Fm Önkényes Mérvadó című műsorában Puzsér Róbert, Boros Tamás és Csunderelik Péter beszélgettek a Magyar Péter-jelenségről.

Puzsér Róbert kifejtette, hogy ő húsz éve próbálja elmagyarázni, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc ugyanannak az éremnek a két oldala, és hogy „szükség van egy harmadik erőtérre, egy harmadik pólusra, és annak a politikai mozgalma lehet az, ami az elmúlt 34 éves vergődést meghaladhatja”

Szerinte 2018-ban ilyen volt Vona Gábor, de a sikertelen választás utáni visszavonulással ez a fajta mentalitás eltűnt a magyar politikából.

„Nem az a lényeg, hogy ki az a Magyar Péter, vagy ki volt az a Márki-Zay Péter vagy Vona Gábor, hanem az, hogy ez a koncepció, miszerint ne a két kurzus jelöltjei álljanak egymással szemben, hanem legyen egy harmadik alternatíva kihívja a két egymással szemben álló kurzust, mint egyetlen problémának a két egymással szemben álló oldalát, újra meg újra felüti a fejét és többséget tud szerezni magának az ellenzéki választók körében” – fogalmazott a műsorban a kritikus.

Boros Tamás megjegyezte, hogy Magyar Péternek a külpolitikával kapcsolatban volt olyan megjegyzése, ami miatt lehet, hogy elfordultak tőle néhányan, akik kezdetben még támogatták.

Puzsér szerint azonban „nem arra fogunk szavazni, hogy Magyar Péter teljhatalmat kapjon Orbán Viktor helyett, hanem hogy véget érjen Orbán Viktor hatalma és kinyíljon egy politikai küzdőtér, ahova aztán eséllyel lép be mondjuk egy Vona Gábor is”. „Én úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben az a feladat, hogy Magyar Péterre olyan hatással kell lenni, olyan referenciákat kell elé állítani, olyan kulturális normákat kell megnevezni, amelyeknek köszönhetően Magyar Péter azzá tud válni, amit a jelen kor megkövetel” – fejtette ki véleményét a publicista.

Sokan vonnak párhuzamot a fiatalabb Orbán Viktor és Magyar Péter személyisége és mondanivalója közé, maga Magyar is sokszor elmondja, hogy kifejezetten elégedett volt az 1998 és 2002 közötti kormányzással. Puzsér Róbert szerint „nem vagyunk abban a történelmi helyzetben, hogy azt mondjuk, nekünk a 98-as Orbán nem jó, mert mi egy nagyon más alternatívát óhajtunk”.

„Ha valaki azt mondja, hogy neki a 98-as Orbán nem kell és inkább leszavaz arra a pártra, amelyik az öt százalékért indul, az beárazza az elégedetlenségét a mai Orbán Viktorral szemben”

– fogalmazott sommásan a kritikus.

A publicista szerint még nem lehet eldönteni, hogy Magyar Péter őszinte-e vagy sem, nem lehet még megmondani, hogy amikor például az Orbáni külpolitika sarokköveit dicséri, ez az ő szocializációjának köszönhető vagy pedig egy identitástolvajlás zajlik a fideszes szavazók elcsábítása érdekében.

via ATV.hu

A teljes beszélgetés Magyar Péterről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Történelem érettségi: itt vannak a nem hivatalos megoldások
Változatos témák szerepeltek a kissé megújult érettségin, mutatjuk hogyan kellett megírni a teszt- és esszéfeladatokat.

Link másolása

Ahogy arról korábban már írtunk, szerdán a történelem vizsgákkal folytatódott az idei írásbeli érettségi. Középszinten 68 802, míg emelt szinten 7679 tanuló vizsgázott. A témakörök között szerepelt többek között a kereszténység elterjedése, a barokk, Hunyadi Mátyás és Horthy Miklós is. A rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Csakúgy, mint az elmúlt napokban a magyar nyelv és irodalom és a matematika tantárgyaknál, az Eduline oktatási portál ezúttal is jelentkezett egy nem hivatalos megoldásgyűjteménnyel, amit szaktanárok állítottak össze.

A megkérdezett szakértők szerint egyébként nem volt szélsőségesen nehéz az idei, tematikájában kissé megváltozott érettségi, ám néhány apróságon könnyen el lehetett csúszni.

Aki kíváncsi arra, hogy jól írta-e meg (vagy jól írta volna) a tesztkérdéseket, az IDE kattintva meg tudja nézni.

Aki pedig azt szeretné megtudni, hogyan kellett nagyjából kinéznie a rövid és a hosszabb esszének, ITT tudja megnézni.

Az eddigi vizsgákhoz hasonlóan a hivatalos megoldókulcs holnap reggelre várható az Oktatási Hivatal honlapján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péter pártjának szavazói felerészt az ellenzéki összefogásra szavaztak 2022-ben
Aggódhat a Kutyapárt és a Mi Hazánk, látszólag sok szavazót elszívott tőlük a Tisza Párt. 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, egyötödük pedig nem szavazott.

Link másolása

Felmérést készített a Medián arról, hogy honnan érkeztek a politikai palettán frissen feltűnt Magyar Péter szavazói – írja a hvg360.

A felmérés azt mutatja, hogy Magyar Péter pártja feltűnően sokszínű, a NER-ből kicsekkolt friss politikus a társadalom több szegmensében sikeresen szólított meg szavazókat.

A Tisza Párton a közvélemény-kutató stablian 25 százalék köré méri, amivel náluk jelenleg a legerősebb ellenzéki pártként szerepelnek.

A most magukat Tisza-szavazóknak mondók mintegy fele a két évvel ezelőtt az országgyűlési választások alkalmával az ellenzéki összefogásra adta a voksát.

Emellett 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt. Az előzetes elemzéseknek és politikai jóslatoknak megfelelően nem lehet nyugodt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk, mert a Medián számításai szerint tőlük is jelentős számú szavazót halászott egy Magyar Péter. Az új párt támogatóinak egyötöde azt mondja, 2022-ben nem szavazott.

A társadalmi csoportok tekintetében szinte mindenhol kétszámjegyű a Tisza támogatottsága, ez alól csak három kivétel van: a legidősebb, a legkevésbé iskolázott és a legszegényebb szavazópolgárok körében ennél kisebb a népszerűsége.

Magyar Pétert az emberek többsége középutasnak gondolja, egyedül a Fidesz-KDNP szavazói között vannak többségben, akik baloldalinak látják. Azt ugyanakkor kisebb része gondolja úgy az embereknek, hogy alkalmas volna a kormányfői posztra: ezt csak 37 százalék mondta. Ezzel szemben Orbán Viktort 54 százalék gondolja kompetens miniszterelnöknek. Igaz, Magyar így is jobban áll, mint a harmadik helyezett Dobrev Klára: őt csak a válaszadók negyede tudná elképzelni kormányfőként.

Magyar Péter korábban úgy nyilatkozott: épp a Medián az, amit hitelen közvélemény-kutatónak tart.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor fontos programról jelentkezett be – a társasága sem akárkikből állt
A kampány alatt sem áll le a munka – üzeni a miniszterelnök.

Link másolása

Fotót posztolt a szokásos szerdai kormányülésről Orbán Viktor. A képen ő és néhány minisztere látható. Mint bejegyzésében írja:

„Kampányban sincs megállás! A kormány dolgozik”.

A kép bal felső sarkában a június 9-i dátum is megjelent. Ezt az utóbbi időben Orbán leginkább a kampányeseményeiről beszámoló fotókon szokta használni. Ott volt például a keddi, Üvegtigris büfénél tett látogatásakor is, amikor Reviczky Gábor színművésszel találkozott.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A szerdai kormányülés előtt posztolt egy képet Tuzson Bence igazságügyi miniszter is:

Fotó: Tuzson Bence/Facebook

Link másolása
KÖVESS MINKET: