HÍREK
A Rovatból

Karácsony Gergely: kérni fogjuk a főpolgármester-választás megismétlését

A jelenlegi főpolgármester azt kéri, hogy egész Budapest területén ismételjék meg a szavazást, mert számos probléma merült fel a szavazás során, majd a számláláskor.


A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely - ezt a főpolgármester jelentette be csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján.

A DK-MSZP-Párbeszéd által támogatott Karácsony Gergely vasárnap este mindössze 300 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dáviddal szemben. Az érvénytelen szavazólapok száma azonban meghaladta a 20 ezret. Szerda este a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy Vitézy Dávid kérésének megfelelően újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat. Ez pénteken meg is fog történni.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kérni fogják a főpolgármester-választás megismétllését teljes Budapest területén:

Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: Ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást - mondta. Ugyanakkor azt is közölte, hogy bármi legyen ennek a megismételt választásnak az eredménye, ő azt elfogadja.

VIDEÓ: Karácsony Gergely sajtótájékoztatója

Az egy dolog, hogy mit tesznek lehetővé a jogszabályok, de nincs szabályozva, hogy például a jelöltek hogyan működnek, mi történik egy visszalépésnél, mit lehet tenni, amikor kialakul egy káosz. Úgy lehet a bizalmat visszaszerezni, ha megismétlik a szavazást - mondta el.

Azt kérte, hogy aki a javaslatát támogatja, mutassa meg egy demonstráción is. Ezért

péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épületéhez hívta azokat, akik egyetértenek azzal, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Karácsony szerint csak így lehet a bizalmat visszaszerezni.

Az újraszámlálásnál most nincs garancia arra, hogy mi történik a korábban leszámolt szavazatlapokkal, az urnák szállítása közben, vagy azok megnyitása után. Felhozta, hogy voltak szavazatszámlálók, akik írásban igazolták, hogy az eredmény rendben van, korrekt, majd utólag azt mondják többen, hogy úgy emlékeznek, voltak szabálytalanságok. Ez bizonytalanságot szül, és bizalomvesztéshez vezet - magyarázta.

Ha nem engedik a választás újra kiírását, akkor minden jogi lehetőséget meg fognak ragadni ennek érdekében, beleértve a nemzetközi lehetőségeket is - közölte.

Karácsony szerint a választást ő mindenképpen meg fogja nyerni - mondta egy újságírói kérdésre. Ha a választási bizottság másképp látja utólag, akkor is úgy fogja kezelni, hogy ő nyerte meg a választást.

Még akár június végén is lehetne egy új választás - mondta a végén.

Karácsony Gergely csütörtökön a közösségi oldalán írta meg, hogy mit gondol az újraszámlálásról, miben látja a gondokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Váratlan zivatar zúdított felhőszakadást Budapestre és környékére – képeken a hatalmas vihar
A mérések szerint a legtöbb csapadék Budapest 23. kerületében esett, összesen 26 milliméter.


Szinte a semmiből pattant ki a zivatar este fél kilenc után, több kerületre rövid idő alatt 25 milliméternél több eső zúdult – írja az Időkép.

Már-már azt gondolhattuk volna, megússzuk a csütörtöki napot zivatarok nélkül, este fél kilenc után azonban a légkör „másképp döntött”. Budapesttől délnyugatra egy zivatarcella erősödött meg, amely aztán a főváros több déli és keleti kerületére is felhőszakadást zúdított.

Rövid idő alatt 25 milliméternél is több esett.

A mérések szerint a legtöbb csapadék a XXIII. kerületben esett, ott 26 mm eső zúdult le nagyjából 30-40 perc alatt.

Fotó: Kovács Zoltán/Időkép(BP., XI. kerület)
Ferencváros | Fotó: Mihály Gábor/Időkép
Fotó: Racskó Balázs/Időkép (BP., X. kerület)
Fotó: Finta Bálint/Időkép (Pusztavám)
Fotó: Varga Sándor/Időkép (Cegléd)
Fotó: Kuerdeejay/Időkép (Vác)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor is megszólalt a szolnoki kalandparkban felrúgott gyerek ügyében: Elviselhetetlen, tűrhetetlen és következményekért kiált
A miniszterelnök szerint a gyermektáborok szervezői felelősséggel tartoznak a szülőknek a rájuk bízott gyerekekért. Aki pedig ennek nem tud megfelelni, az ne szervezzen tábort.


Elviselhetetlen, tűrhetetlen és következményekért kiált a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás – mondta Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli beszélgetésében a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. július 16-án tett közzé egy megrázó felvételt a Facebook-oldalán.

A videón az látható, ahogy egy gyerek felügyelő a karjánál fogva megragad egy gyereket, néhány méterrel odébb ráncigálja, majd olyan erővel rúgja ki a lábát, hogy a gyerek lefejeli a földet, és a felvétel végéig mozdulatlanul fekszik.

Azóta kiderült, hogy a videón látható férfi a jászberényi Yakuzák SE elnöke volt, akit korábban Novák Katalin életműdíjjal tüntett ki, még államtitkárként. Az egyesület honlapján megjelent közleményében a távozó elnök azt írta: minden posztjáról és tisztségéről lemond, mert „méltatlanná vált azok betöltésére”.

Az edző ellen a Magyar Karate Szövetség sürgős fegyelmi és etikai eljárást indított, és a Szolnoki Rendőrkapitányság is megerősítette, hogy nyomozást folytatnak garázdaság gyanúja miatt.

A miniszterelnök péntek reggel arról beszélt az üggyel kapcsolatban, hogy a gyermektáborok szervezői felelősséggel tartoznak a szülőknek a rájuk bízott gyerekekért, vállalják, hogy vigyáznak rájuk, gondoskodnak róluk, és arról is, hogy hasznosan töltsék az időt.

„A kormánynak az a dolga, hogy aki nem tud ennek a felelősségnek megfelelni – és itt láthatóan nem tudtak megfelelni –, ilyen emberek ne szervezzenek tábort, mert ilyen emberekre nem akarjuk és nem is lehet rábízni a gyerekeinket. Ennek kell érvényt szerezni”

– mondta. Azt is hozzátette, nem fordulhat elő, hogy egy táborban egy felnőtt bántsa a gyerekeket.

via MTI

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bankok és légitársaságok bénultak meg világszerte egy számítógépes hiba miatt – több földrészre kiterjedt a káosz
Kékhalált produkálnak a windowsos gépek Ausztráliától Nagy-Britanniáig. Repülőjáratokat töröltek, megszakadt néhány tévécsatorna közvetítése, és gond van a londoni értéktőzsde honlapjával is.


Több bank, médiacég és légitársaság számítógépes rendszere is leállt világszerte pénteken egy windowsos gépeket sújtó hiba miatt. Több repülőjáratot töröltek, tévécsatornák nem tudtak élőben közvetíteni, és gondok vannak a londoni értéktőzsde oldalával is.

A meghibásodások először Ausztráliában jelentkeztek, ahol a banki alkalmazásoknál és a szupermarketek rendszereinél akadtak gondok. Később a jelenség felbukkant Indiában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

 • Az egyik brit vasúttársaság figyelmeztette az utasokat, hogy fennakadásra számítsanak, mivel „széleskörű informatikai problémákkal küzdenek”.
 • A melbourne-i repülőtér azt közölte, hogy „egy globális technológiai probléma tapasztalható”, amely egyes légitársaságokat érinti, és azt tanácsolták az utasoknak, hogy „hagyjanak több időt a becsekkolásra.
 • Az Australian Broadcasting Corporation és a Sky News megerősítették, hogy közvetítési nehézségeik vannak,
 • és gondok vannak a Londoni Értéktőzsde honlapján is.

  A Crowdstrike amerikai kiberbiztonsági vállalat a Guardiannek arról számolt be, hogy

  az érintett gépek „kékhalált” produkáltak, és használhatatlanná váltak.

  A Crowdstrike szerint a probléma a Falcon Sensor nevű termékükkel kapcsolatos, ami a hekkertámadások ellen védi a gépeket. A cég később azt közölte, hogy azonosították a problémát, és megtették a szükséges változtatásokat.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  A Rovatból
  A ferihegyi repülőteret is érinti a globális informatikai káosz: leállt több légitársaság utasfelvételi rendszere
  A Eurowings, a Ryanair és a Wizz Air járatait érinti a probléma. Járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell készülni.


  A ferihegyi repülőteret is érinti az a globális informatikai hiba, amely világszerte bakokat, légi- és vasút társaságokat, illetve tévécsatornákat bénított meg. A Budapest Airport azt írta Facebook-oldalán, hogy

  „globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren”.

  A probléma a Eurowings, a Ryanair, és a Wizz Air járatait érinti. Több légitársaság megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését.

  „A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít”

  – írták a magyar és angol nyelvű bejegyzésben.

  A Budapest Airport arra kérte az induló utasokat, hogy a további torlódások elkerülés érdekében kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe, és folyamatosan figyeljék a járatindulással kapcsolatos információkat a www.bud.hu oldalon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: