News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony: „A hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás”

A főpolgármester szerint „az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést”, mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a kormány a soproni kihelyezett kormányülésen döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, aminek összege 2022-ben meghaladja a 800 milliárd forintot, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot. Arról is szó esett, hogy a kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent.

A kormány intézkedéseiről, azok várható következményeiről a főpolgármester is elmondta a véleményét.

hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta:

"Meg kell védenünk Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól!

Alig két hónappal a választások után – Cseh Tamással szólva – Valóság Nagybácsi beköszönt a kormányülésre. Lehet játszadozni a szavakkal, de

a hétvégén bejelentett intézkedéscsomag pontosan az, aminek látszik: brutális megszorítás.

Szemben a kampányszlogenekkel és az ellenzék szapulására elfecsérelt propagandával,

az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést.

Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül"

- írja a főpolgármester. Szerinte:

"Nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak.

A „minisztériumi kiadáscsökkentés” valódi jelentése pedig nem más, mint hogy az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a rendvédelem, az önkormányzatok nyögik majd a költségvetési megszorítások terheit.

Azt kértük a kormánytól, hogy bővítse, és ne szűkítse a rezsicsökkentés hatálya alatt lévő területeket. Egyik ilyen szektor a közösségi közlekedés, ahol egyszerre jelenik meg az üzemanyag ára növekedése miatti teher, valamint a villamosenergia és a földgáz árának drasztikus emelkedése miatti többletköltség. Ez 20 milliárd forint körüli többletet is jelenthet 2022-ben az előző évhez képest.

A kormány által most bejelentett lépés azt eredményezi, hogy a közvilágítás is kikerül a rezsicsökkentés hatálya alól. Amennyiben a főváros nem hozott volna nem szokványos lépéseket már 2021 decemberében, akkor ennek éves költsége mintegy 8-10 milliárd forinttal emelkedett volna az év során.

Olyan közszolgáltatásokat érint tehát a rezsicsökkentés jelenlegi formájának megszüntetése, amelyeket nem leépíteni, hanem fejleszteni kell, mi fejleszteni akarjuk és fejleszteni is fogjuk.

Az energiaköltségek növekedése több, mint pénzügyi kérdés. Fenntarthatósági is. Ezért sürgős lépésekre van szükség a károk felmérése, minimalizálása, és hosszú távú rendezése érdekében.

Annak érdekében, hogy Budapestet megvédjük a rezsicsökkentés hatásaitól az alábbi döntéseket hoztam:

• A lehető leghamarabb összehívom a fővárosi önkormányzati szakértőiből, a legnagyobb fogyasztójú fővárosi tulajdonú cégek vezetőiből álló testület. Cél, hogy rövid időn belül javaslatokat tegyenek le az energiaköltségek csökkentése érdekében, ezeket a javaslatokat fővárosi kerületek számára is adaptálhatóvá tesszük.

• Egyeztetést kezdeményezek a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.

• A június 13-ai héten Brüsszelben folytatok tárgyalásokat az Európai Bizottság illetékeseivel annak érdekében, hogy a fenntartható energiapolitikára uniós forrásokat szerezzünk Magyarországnak és Budapestnek.

• Tárgyalást kezdeményezek a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplőivel, és a már korábban is javaslatokat kidolgozó civil szervezetek képviselőivel, valamint a tudományos élet meghatározó szereplőivel. Ennek a „Budapest150 – Energia és fenntarthatóság csúcsnak” a célja, hogy a város életére általános érvényű javaslatokat dolgozzunk ki közösen az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jegyében.

Ezen alkalmakkor a kormánnyal is módunk lesz az elmaradt egyeztetések lefolytatására. Mert Budapest nem lehet a rezsicsökkentés megszüntetésének kárvallottja"

- áll Karácsony Gergely közleményében.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Novák Katalin nem írta alá, minden más közép-európai elnök igen az ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatot
– Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét – írták.

Link másolása

hirdetés

Az közép-kelet-európai elnökök elítélik az Oroszország általi ukrajnai annexiót, soha nem fogják azt elismerni, és követelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás fokozását a közös nyilatkozatban. Az aláíró vezetők közül azonban feltűnően hiányzik Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökének neve - szúrta ki a hvg.hu.

A nyilatkozatot hivatalos oldalán tette közzé Zuzana Caputová, szlovák elnök.

Novák Katalin neve nem szerepel az aláírók között, és a magyar köztársasági elnök hivatalos oldalán sincs nyoma a nyilatkozatnak.

A közös elnöki nyilatkozat szövege így szól:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól. Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget. Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

hirdetés

A hvg.hu megkérdezte a Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve hogy mi az álláspontja az orosz annexióval kapcsolatban, azonban eddig nem kaptak választ.

Íme a nyilatkozatot támogató vezetők listája:

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke,

Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke,

Alar Karis, Észtország elnöke,

Egils Levits, Lettország elnöke,

Gitanas Nauseda, Litvínia elnöke,

Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke,

Milo Đukanović, Montenegró elnöke,

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke,

Klaus Iohannis, Románia elnöke.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Gyurcsány: „Most megint kirúgtatok pár tanárt. Micsoda rongyemberek vagytok.”
A DK elnöke a Facebookon ment neki a kormánynak a kölcseys tanárok kirúgása miatt. És közben Pink Floydot idézett.

Link másolása

hirdetés

Facebook-posztban reagált Gyurcsány Ferenc a kölcseys tanárok kirúgására. Egy hosszabb bevezető után felidézi " rel="noopener" target="_blank">a Pink Floyd dalát, amelyben elhangzik, hogy „Teacher, leave them kids alone, azaz Hagyjátok a gyerekeinket!”

Természetesen a kormánynak is jut néhány keményebb mondat:

„Most megint kirúgtatok pár tanárt. Valószínűleg jó embereket. Micsoda rongyemberek vagytok. Ugye tudjátok, hogy ennek csak rossz vége lehet számotokra!? Miért csináljátok akkor? A szemét újratermeli magát. Fájdalmas módon vannak szemetek, akik erre jelentkeznek pár százezer forintért. És megteszik.”

Gyurcsány azt írja, hogy a kirúgásokért felelősök a Pink Floyd dalából talán többet érthetnek meg a világból és a felelősségből,

"mintha csak leporoljátok nagymama kredencén az Orbán nevű csávó lassan sárguló fényképét. A porrongyot időnként azért rázzátok ki! Belemegy az atka."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több, mint 170-en is meghalhattak egy stadionkatasztrófában Indonéziában
A rendőrség könnygázzal kezdte lefújni a meccs után a pályára berohanó több ezer szurkolót, ekkor tört ki a pánik. Az emberek a kijárat felé kezdtek menekülni, és agyontaposták egymást.

Link másolása

hirdetés

Lehet, hogy minden idők legnagyobb stadionkatasztrófája történt Indonéziában. Malang városában az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3–2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, ekkor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket. Pánik tört ki, és egymást taposták az emberek, mindenki a kijárat felé rohant.

A kelet-jávai városban 34-en a stadionban vesztették életüket, a többiek a kórházban. Összesen a The New York Times jelentése szerint a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi azt közölte, hogy a halottak száma 153-ra emelkedett, A BBC szerint már 174 a halottak száma, és 11 súlyos sérült is van.

A zavargások később átterjedtek a stadiont övező utcákra, felgyújtott rendőrautókat is láttak, majd kiderült, hogy két rendőr is van a halottak közt.

Joko Widodo indonéz elnök elrendelte a labdarúgó-mérkőzések biztonsági felülvizsgálatát, és azt, hogy azonnali hatállyal értékeljék a helyzetet és mérjék fel a többi sportesemény esetleges biztonsági kockázatait.

Indonézia biztonsági minisztere szerint a nézők száma körülbelül 4000 fővel lépte túl a Kanjuruhan stadion 38 ezres befogadóképességét.

hirdetés

Állítólag a FIFA szabályzata tiltja a könnygáz használatát ilyen esetekben, ugyanakkor Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke védelmébe vette embereit, mondván, hogy a pályán kitört az anarchia, és ezért kellett könnygázt alkalmazni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ujhelyi István kilép az MSZP-ből – „Valami összeragaszthatatlanul eltört”
Ujhelyi kiábrándultsága miatt búcsúzik el pártjától, ahol közel 30 évig tag volt.

Link másolása

hirdetés

Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő úgy tűnik eddig bírta. Közel harminc év tagság után búcsúzik a Magyar Szocialista Párttól - szúrta ki az Rtl.hu.

A képviselő egy Facebook-bejegyzésben tette közzé, Nehéz búcsú címmel, hogy kilép az MSZP-ből.

A rendkívüli nyílt levelében Ujhelyi azt közölte, hogy kilépésével kapcsolatban egyelőre nem kíván nyilatkozni.

„Valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is. Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után írom most ezeket a sorokat”

- kezdte Ujhelyi posztjában.

A bejegyzésben hosszan taglalta kilépésének okait: elsők között azt említi, hogy a mai MSZP mechanizmusai, szemellenzős jövőtlensége miatt nem marad tovább a párt tagja. Állítása szerint többször is próbálta felrázni a párt közösségét az elmúlt években, de hiába,

hirdetés

a tavaszi, sokkoló választási vereség után azt javasolta, hogy Horn Gyula nyomdokain haladva kellene újjáépíteni a pártot. Azonban ezzel a pártvezetés érdekeit sérthette, ezért nem tudta „áttörni a belső megkövesedés falát”.

Az MSZP megújítására való törekvésével Ujhelyi kivívta „néhányak intrikus haragját”, ami szerinte „szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt”.

A képviselő tervei szerint, miután kilép az MSZP-ből, folytatja az általa májusban indított Esély Magyar Szociáldemokrata Közösség civil hálózat építését, illetve a ciklus végéig megtartja az európai parlamenti mandátumát is.

„Valami összeragaszthatatlanul eltört. Kötszert lelki sebeimre majd európai szakmai munkám eredményei és a NER elleni küzdelmek biztosítanak. Családomként szeretett közösségemmel a szakítás fájdalmas, mégis meg kell tennem. Tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot. A viszontlátásra, tagtársaim!”

- zárta levelét Ujhelyi István.

Ujhelyi az áprilisi választási vereség után indulni akart az MSZP társelnöki posztjáért, végül azonban alulmaradhatott a párt belső hatalmi harcaiban és visszalépett.

A képviselő még augusztusban bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról. A kritikák hatására végül ezt a javaslatát is visszavonta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: