hirdetés

HÍREK

Jövő héten újraindul a termelés az esztergomi Suzuki-gyárban

Fokozatosan indítják be, először csak egy műszakos munkarendben. Átszervezték a működést a megfelelő tisztaság és a távolságtartás miatt.
MTI, Fotó: Suzuki.hu - szmo.hu
2020. április 22.

hirdetés

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében április 29-én újra elindítja a gyártást - közölte a társaság kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint a termelést fokozatosan indítják, kezdetben egy műszakos munkarendben dolgoznak. A vállalat átszervezte működési folyamatait, hogy minden tekintetben biztosítsák a megfelelő távolságtartást, valamint a teljes bel- és kültéri higiéniát.

A Suzuki gyára március 23-án állt le, a termelést több mint egy hónapig szüneteltették. A társaság alkalmazottainak biztosította a bérek kifizetését a munkaidő-áthelyezés, otthoni munkavégzés, illetve a fizetett szabadság lehetőségeit vegyesen alkalmazva.

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A társaság 2018-ban 171 885 járművet értékesített 123 országban, ezek 95 százaléka Esztergomban készült.

A Magyar Suzuki nettó árbevétele 2018-ban 1,953 milliárd euró volt, ezzel az ország 9. legnagyobb árbevételű cége. Ebből a belföldi árbevétel 280,4 millió eurót tett ki, 18,6 százalékkal bővült. Az adózás előtti eredmény 2018-ban elérte a 82 millió eurót, némileg elmaradva a 2017. évi 90,8 millió eurótól.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Az idősek is hibásak a szombathelyi oltóponton kialakult káoszért a kormányhivatal vezetője szerint

Harangozó Bertalan szerint a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy az oltásra érkező időseknek tömött sorokban, a tervezettnél többet kellett várakozniuk az épület előtt.
Címkép: ugytudjuk.hu/Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Mint megírtuk, hatalmas káosz alakult ki szerda reggel Szombathelyen a régi SZTK épületénél, ahol négy oltópont is működik.

Az oltásra érkező idősek tömött sorokban várakoztak a bejárat előtt, a sor pedig csak lassan haladt. Azért volt fejetlenség, mert hiába érkezett mindenki időpontra, csúszás lépett fel, így mindenkinek a tervezettnél többet kellett várnia.

A káosz után a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerda délután sajtótájékoztatót tartott, amin előbb türelmet, együttműködést és fegyelmet kért az oltásra váró emberektől, majd egy újságíró kérdése után elnézést is kért azoktól, akiknek szerdán káoszban kellett várakozniuk a vakcina beadására.

Harangozó Bertalan elmondta, hogy ez azért történhetett meg, mert az oltás megszervezéséhez sok szereplő együttműködése szükséges, a háziorvosoktól kezdve a páciensekig.

Az emberektől azt kérte, hogy pontosan akkora menjenek az oltópontra, amikorra az időpontjuk szól, mert azzal nem segítenek, ha órákkal előbb már ott várakoznak. Szerinte ugyanis a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy ilyen tömeg és fejetlenség alakult ki.

Ugyanakkor elismerte, hogy szervezési hiányosság és probléma bármikor felléphet, a reggeli káosz pedig elkerülhető lett volna, ha "több szintre bontják az oltásra érkezők fogadását". Újságírói kérdésre azt mondta,

hirdetés
a jövőben az oltópontokon katonák egyfajta előszűréssel segítik majd az oltásra érkezők eligazítását.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Megkezdődött az oltás a kínai vakcinával, egyelőre nagy a bizalmatlanság vele szemben

Volt olyan háziorvos, akinek 168 pácienst kellett felhívnia, akik közül 55 elfogadta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Megérkezett az első szállítmány kínai vakcina a háziorvosokhoz, amellyel itthon az időseket kezdték oltani - számolt be az ATV Híradója.

Egy háziorvos a televíziónak arról számol be, hogy azok közül, akikkel előzetesen egyeztette a kínai vakcinát, sokan végül lemondták. Szerinte a lakosság nagy része nyugati oltóanyagot szeretne.

Orbán Viktor korábban azt mondta, „fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal, nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói sorra kerülhetnek”.

A háziorvosokhoz praxisonként átlagosan 55 embernek elegendő mennyiségű vakcina érkezik, Nagyivánban ennél kevesebbet kaptak. A rendelőbe a híradó stábjával szinte egy időben érkezett 31 darab kínai vakcina.

Az ATV által megszólaltatott, egyik beteg azzal viccelődött, hogy mivel Orbán Viktor is ezzel akarja beoltatni magát, így ő is. De visszakérdezésre elárulta, hogy nem gondolta komolyan, de ezt kapta.

hirdetés
Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható

- mondta el a kínai Sinopharm oltóanyagról Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa.

Budapesti kollégája, Tóth Ildikó azt mondta „igazándiból egyik vakcinát sem ajánlom egyik betegemnek sem, mindenkinek elmondjuk, melyik milyen típusú vakcina, és mindenki eldönti, hogy mit szeretne.”

A doktornő és asszisztense 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

„Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni”

- tette hozzá Tóth Ildikó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Itt valószínűleg megint egy halottat visznek át” - Dokumentumfilm készült a dunaszerdahelyi kórház koronavírus elleni harcáról

A 'drámai' jelző kevés a képsorokhoz, amiket a szlovákiai kórházban láthatunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy rendkívül rosszul áll Szlovákia a koronavírus halálozási adataival, februárra az egy főre eső halálesetek számában világelsők lettek. Az ország egyik legrosszabb adataival rendelkező régiója a Dunaszerdahelyi járás.

Most a Paraméter stábja dokumentumfilmet forgathatott a dunaszerdahelyi kórházban. 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 covid-beteg fordult meg itt.

A halálozási arány pedig egészen kiábrándító: a kórházba került betegek harmada elhunyt.

Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan helyzettel, ám a járvány egyre súlyosbodik.

A filmben szereplő egészségügyi dolgozók arról beszélnek, hogy elérkeztek teljesítőképességük határára: gyakran 24 órás ügyeletben dolgoznak, és két műszak között alig van idejük pihenni. Egy orvos pedig még így is azt nyilatkozta: „Nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet akarunk”.

hirdetés

Itthon is ismerősnek hat az a probléma, hogy hiába van elég lélegeztetőgép, nincs szakembergárda, aki kellő mennyiségben kezelni tudná azokat.

A filmben a legmegrázóbbak talán a dolgozók mondatai, és hogy sok szinte teljes természetességgel jön. Az első néhány perc sokban emlékeztet a közel egy évvel ezelőtti olaszországi drámai helyzetre. Laczkó Balázs orvos elmondja, „a kiszámíthatatlanba megyek sajnos mindennap” [...] Fennáll a veszélye, hogy nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet szeretnénk”.

A filmből kiderül az is, hogy már mindössze egy emeleten tudják ellátni a nem koronavírussal küzdő betegeket. Miközben az orvos beszél, egy oldalról jövő zajra csak annyit mond,

„itt valószínűleg megint egy halottat visznek át”.

Később arról is beszél, hogy sok az "életerős fiatal" is, de tény, hogy „akinek a születési évtizede 5-tel vagy 4-gyel kezdődik, őket még nem sikerült visszahozni”.

Szó van a filmben arról is, hogy a mutáns vírusok miatt a betegek 2-3 hetente máshogy reagálnak a kezelésekre, ahogy azt is elmondják, hogy az emberek jellemzően családi összejöveteleken, rendezvényeken fertőződnek meg - a korlátozások ellenére.

Egy orvos arról is beszél, hogy ebben a szezonban ugyan a hagyományos influenza visszaszorult, de sem a számokat, sem a betegség lefolyását nincs értelme összehasonlítani a hagyományos vírussal.

„Mindenkinek azt üzenem, tartsa be az előírást, mert ha bekerül ide, megtanulja, mi a magyarok istene”

- mondja el a filmben egy idősebb beteg.

Közben tovább romlik a szlovákiai járványhelyzet. Kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet regisztráltak, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. A kórházakban kezelt betegek száma továbbra is 4 ezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít.

via Telex

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Napjaik vannak hátra az orvosoknak, hogy a jövőjükről döntsenek

Dönteniük kell valódi döntési lehetőségek nélkül: február 28-ig kell aláírniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződésüket, amely jócskán megváltoztatja a magyar egészségügyet a harmadik hullám kellős közepén.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Csupán néhány napja maradt a magyar egészségügyi dolgozóknak arra, hogy aláírják az közalkalmazotti létet felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, a káosz pedig az utolsó napokra nagyobb, mint volt. Holott a kormány azzal a céllal változtatta január 1-ről március 1-re a határidőt, hogy legyen elegendő idő az előkészítésre és a szerződések aláírására is, a beszámolók alapján számos intézményben erre nem került sor.

A kormány nagyszabású struktúraváltásának egyik fontos megállójához ért a magyar egészségügy: a tavaly októberben bejelentett háromlépéses béremelés egyik szakaszába értünk, és ahogy az már októberben látszott, a jókora béremelés meglehetősen kemény feltételek mellett valósul meg, az orvosoknak pedig nincs túl sok választási lehetősége, ha dolgozni akarnak. Azoknak ugyanis, akiknek nem tetszik a sokak szerint alapjogokat sértő új rendszer, emiatt nem írják alá az új munkaszerződésüket, azoknak március 1-től megszűnik a munkaviszonya.

Több érintett állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményről derült ki, hogy ugyan a határidő már a küszöbön áll,

sok dolgozó még a szerződést sem kapta meg, így sokan még azt sem tudják, milyen feltételekkel kéne folytatniuk a munkát március 1-től, azaz jövő hét hétfőtől.

Az aláírásra és a döntésre mindössze néhány nap maradt, a rövid időkorlát miatt pedig sokan úgy kénytelenek aláírni a szerződést, hogy nem volt elég idejük az értelmezésére, a pótlékok és egyéb juttatások kiszámítására, ebből fakadóan a felelős döntésre.

hirdetés

A közösségi oldalakat elárasztották az orvosok ezekkel kapcsolatos posztjai, Facebookon Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen címmel csoport alakult, ahol az érintettek megoszthatják tapasztalataikat és kérdéseiket: többen posztolják a munkáltatótól kapott szerződéseket, még többen kérnek tanácsot – az ügyet jól érzékelhető bizonytalanság és düh lengi körül. Sokan azt írják, hogy

hiába érzik igazságtalannak a helyzetet, nincsen más választásuk, hiszen a családjukat el kell tartani, az pedig sokak számára nem opció, hogy hétfőtől munkanélküliek legyenek.

A dolgozóknak rendkívül rövid idő alatt kell tehát olyan súlyos döntést hozni, amely saját szakmai és anyagi helyzetüket is döntő mértékben befolyásolja, ám az idő rövidsége mellett a szerződések tartalma sem könnyíti meg a megalapozott döntést, bizonyos pontok ugyanis kifogásolhatók és ellentmondásosak.

Ezek többek közt:

A sürgősségi és egyéb pótlékok sorsa

Ez a kérdés osztja meg a leginkább a dolgozókat, a megemelt alapbér mellett ugyanis a különböző pótlékok mértékétől függ, mennyivel is emelkedik valójában az orvosok fizetése. Egy sor pótlék tartozik ide (pl.: ügyeleti, készenléti, önként vállalt többletmunkavégzésért járó, szakterületi, képesítés, műszakpótlék, helyettesítési, kirendelési, vezetői juttatás).

Van azonban olyan terület, ahol a pótlék összege még az alap órabért sem éri el,

a leglátványosabban ez az ügyeletek esetében látható: az Országos Kórházi Főigazgatóság százalékos juttatást határozott meg a kötelező ügyeletek órabéreivel kapcsolatban, amely szerint hétközben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%-át kapják meg órabérüknek. A Magyar Orvosok Szakszervezete ezt egyenesen „megalázónak” nevezte, mondván, hogy embertelen az órabérüknél kevesebb pénzért dolgoztatni az orvosokat többek közt karácsonykor vagy éjszakánként.

A kirendelés kérdése

Bár van konkrét utalás erre, két, egymásnak ellentmondó szám. Nem világos ugyanis annak az időtartalma, mennyi időt töltsön a dolgozó egy másik egészségügyi szolgáltatónál: a törvény szövege szerint 1+1 évre lehet kirendelni a dolgozókat, a rendelet viszont 44 napról beszél évente.

A másodállás

Az új jogszabály abban is megköti az orvosok kezét, hogy másodállással, magánrendeléssel egészítsék ki keresetüket, amely bevett módszer az állami intézményekben dolgozó orvosok esetében. Egy második állás vállalása – amelyet legtöbbször egyéni vállalkozóként vagy kft-ként valósít meg – ugyan engedélyezett, ám a kijelölt szerv vagy személy engedélyéhez kötött, kizárólag azzal lehet végezni. További nagy kérdőjel a témában, hogy ennek elbírálása hogyan és milyen gyorsan történik, hiszen vélhetően hétfőn több ezer kérvény fog érkezni az illetékes szervekhez, így a legjobb esetben is napok fognak eltelni a másodállásban dolgozók számára úgy, hogy a másik munkájukat nem végezhetik.

A szerződések hiányossága

A hagyományos munkaszerződésekhez képest az új szerződések meglehetősen rövidek, lényeges pontok hiányoznak belőlük – ilyenek lehetnek a pótlékok kérdése vagy a felmondás feltételei. Ugyan a Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint jogilag rendben van, hogy nem térnek ki minden elemre a szerződésben, ám később meglehet a veszélye annak, hogy a jogalkotó úgy módosítja a szerződés lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ennek tükrében

még nehezebb úgy dönteni a dolgozóknak saját jövőjükről, hogy nem tudják, valójában mire bólintanak rá, különösen úgy, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet végéig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását.

A szakmán belül általános háborgás és elégedetlenkedés fogadta a helyzetet. Több szervezet is azért harcol, hogy helyezzék revízió alá az új intézkedéseket. Országszerte több intézményben tagadták meg az orvosok a szerződések aláírását arra hivatkozva, hogy nem méltányosak a feltételek. Többek közt Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben is - az utóbbinál, ahol a traumatológia leállását helyezték kilátásba az orvosok - végül sikerült megegyezésre jutni. A legtöbb helyen azonban továbbra is nagy talány, mi lesz hétfőtől, egyes becslések szerint több ezren hagyhatják el a pályát. Mindezt a koronavírus harmadik hullámjának kapujában, amikor mindennél nagyobb súly nyugszik az egészségügyi dolgozók vállán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: