News here
hirdetés

HÍREK

Jön a két számjegyű infláció – erre számít az MNB alelnöke a következő hónapokban

Virág Barnabás szerint ez most nem a fogyasztás ideje.

Link másolása

hirdetés

Kedden a Portfolio Hitelezés Konferencián beszélt az inflációs folyamatokról Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A HVG tudósítása szerint a szakértő többek között azt mondta: ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor 3-4 szeres átárazásokat látunk a megszokotthoz képest januártól április végéig. Virág szerint nem látszik, hogy a folyamat csillapodna, egyértelműen felszálló szakaszban van még az infláció.

"Magyarországon sem elkerülhető, hogy két számjegyű tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban"

- mondta az MNB alelnöke, aki szerint a jegybank nagyon hamar megkezdte a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre.

A GDP-kilátásokról szólva Virág Barnabás azt mondta: a magyar gazdaságban a 4 százalékos vagy afölötti növekedési dinamika is benne van, és ha nem jön újabb lezárás, mint a Covid idején, akkor az európai növekedési rangsor élmezőnyében leszünk idén is.

Virág szerint, ha globálisan a helyzet nem oldódik meg, az nagyon megnehezíti a helyzetünket, mindenesetre most a "saját házi feladatokra" kell koncentrálni. Ezeket négy pontban foglalta össze:

 • A monetáris szigorítás folytatása.
 • Ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával, legalább a hiánycélokat hozni kell.
 • A piaci verseny erősítése azokban a szektorokban, ahol most ez nem jellemző.
 • Egyének szintjén is kooperatív magatartást mutatni.

  Ezen rövid távon megoldandó feladatokon túl pedig közép távon fenntartható növekedési reformokat kell hozni. Erre példakánt az energiahatékonyság kérdését hozta fel.

  hirdetés

  Virág arra számít, hogy most szükségszerűen szigorodni fognak hitelezési feltételek, a lakáshitelek, a fogyasztói hitelek és az üzleti célú hitelek esetében is lassulás jön. AZ MNB elnöke szerint ez most "nem a fogyasztás ideje", ahogy fogalmazott:

  "Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani!"  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  A világ leggyengébb devizái közé került a forint, elérheti a 450-es szintet is
  Bod Péter Ákos közgazdász szerint a befektetők elpártoltak a forinttól, mert nem világos a kormány gazdaságpolitikája.

  Link másolása

  hirdetés

  A világ leggyengébb devizái közé került a forint, miután ismét történelmi mélypontra zuhant az euróval és a dollárral szemben. Napközben volt, hogy egy euró 417, egy dollár pedig 410 forintot ért.

  Bod Péter Ákos közgazdász szerint

  a befektetők elpártoltak a forinttól, mert nem világos a kormány gazdaságpolitikája.

  Példaként mondta, hogy a benzinár problémája még mindig nincs megoldva. Az egész "rezsiügy" megoldatlan - tette hozzá. Szerinte ezt a költségvetés egy darabig még bírja finanszírozni, de mindenki aggódik a magyar költségvetésért.

  A Portfolió elemzője szerint akár a 450-es szintet is elérheti az euró-forint árfolyam. Úgy látják, hogy ennek egyre nagyobb az esélye, de bármikor jöhet egy pozitív fordulat.

  hirdetés

  A kormány továbbra is úgy véli, hogy a gyenge forintról a háború tehet.

  VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Nagyot emelt a kamaton a jegybank, a forint kissé erősödött, majd újra gyengülni kezdett
  A magyar deviza árfolyama néhány percre jobban állt, de aztán visszaállt a reggeli árfolyamszintre, majd tovább esett.

  Link másolása

  hirdetés

  A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

  A kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre:

  az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott.

  Háromnegyed 9-kor már 415 forint volt egy euró

  - írja a Portfolio.hu. Vagyis már csak másfél forintra vagyunk a szerdai történelmi mélyponttól.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A háborúra hivatkozva utasította el a vasutasok bérigényét a kormány
  A MÁV dolgozói elégedetlenek, mert a magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a bérük.

  Link másolása

  hirdetés

  Százezer forintot kért a MÁV-csoport minden dolgozójának Vasutasok Szakszervezete (VSZ), de a kormány a háborús környezetre és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva elutasította az igényüket - tudta meg a Népszava szakszervezeti forrásból.

  A lap úgy tudja, a vállalatcsoport munkatársai elégedetlenek, mert a magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a bérük. A MÁV vezetése ezért a szakszervezetekkel végül arról állapodott meg, hogy

  az év végén kifizetni tervezett 350 ezer forintos juttatás egy részét már most megkapják a dolgozók.

  A megállapodást szerdán késő este írták alá, ennek értelmében 230 ezer forintot már most kézhez vehetnek a dolgozók.

  Attól függően, hogy a bruttó összeget milyen formában kérik a munkatársak, kétféle megoldás között választhatnak:

 • vagy nettó 150 ezer forint érkezik a számlájukra,
 • vagy SZÉP kártyára kapnak 203 ezer forintot, ami segíti a nyaralásukat.

  Meleg János, a VSZ elnöke reméli, hogy így sem csak az eredeti megállapodásból fennmaradt 120 ezer forintra számíthatnak év végén a közlekedési cég dolgozói, hiszen sok a betöltetlen álláshely a cégnél. Így Meleg János szerint lesz annyi bérmaradvány, hogy átlagosan további 150 ezer forint körüli összeget megkapjanak év végén a ténylegesen munkát végzők.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Kövér: Az EU jövőjéről szóló vita arról szól, „hogyan legyünk csicskásai az Egyesült Államoknak”
  Az Országgyűlés elnöke szerint az Európai Unió teljesen valóságidegen politikát folytat.

  Link másolása

  hirdetés

  Amit az európai politika ma művel, az teljesen valóságidegen politika, olyan politika, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a saját választópolgárainak a legalapvetőbb exisztenciális érdekeit is - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Martoson, ahol részt vett az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán szerdán.

  Az Országgyűlés elnöke a fórumon a nemzetpolitika alapértékeiről, majd az Európai Unió (EU) jövőjéről Brüsszelben zajló vitáról, illetve az Ukrajnában zajló háború hátteréről beszélt.

  Kövér László az EU jövőjéről zajló európai vitáról azt mondta: nem arról szólnak az e vita mögötti törekvések, hogy mi legyen az EU szerkezete vagy, hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen.

  "(A vita arról szól) Hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki"

  - jelentette ki Kövér László. Hozzátette: a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

  A házelnök kijelentette: a Ferenc pápa által is kiprovokáltnak minősített ukrajnai háborúnak a valódi oka nem Donbaszban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint

  hirdetés
  "Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani."

  Rámutatott: az előállt helyzetnek az az oka, hogy az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi.

  Kövér László elmondta: van egy amerikai rémálom, amely az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját. "A szándék kétségkívül az, hogy Európát le lehessen választani erről a gazdasági térségről, amelynek a törésvonala Oroszország és a tőle nyugatabbra eső területek között húzódik" - szögezte le Kövér László.

  A fórum másik résztvevője, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyarságot a 20-ik században ért megpróbáltatásokról, a nemzetpolitikában 2010-ben bekövetkezett paradigmaváltásról és az azóta elért eredményekről, illetve a legutóbbi választások eredményeiről és annak okairól is beszélt. Utóbbi kapcsán rámutatott: olyan dolgokat mond ki a magyar kormány, amiket Európa nyugati részében már nem mernek kimondani és ez az emberek tetszésével találkozik. Hozzátette: a támogatás a határon túlon is megmutatkozott, amit az is mutat, hogy a külhoni területekről érkezett összes voks 94 százalékát ők kapták. "Ez számunkra óriási erőt adott" - szögezte le Potápi Árpád János.

  "A nemzet határai addig tartanak, amíg a magyar intézményrendszer hatósugara elér"

  - hangsúlyozta Potápi, rámutatva: az elmúlt 12 évben oktatási és egyházi intézmények ezreit sikerült felújítani vagy megépíteni, s ezzel erősíteni a magyar közösségeket, a nemzeti összetartozás érzését.

  A táborban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára is részt vett egy fórumon, melynek két központi témája a magyar kormány nemzetpolitikája, illetve az ukrajnai háború hatásai volt. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a jelenleg Európát sújtó biztonsági, gazdasági és energetikai kihívások oka a háború, mindezekre az egyetlen és helyes válasz a béke, s a magyar kormány ezért áll a béke pártján. Az államtitkár az MTI kérdésére az Oroszország elleni szankciós politikával kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány a szankciókban soha nem hitt, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek nem eredményesek. Hozzátette: Magyarország kivételt kapott a kőolaj esetében, de most már a földgáz van asztalon, de ebben kimondtuk, hogy erről tárgyalni sem vagyunk hajlandóak, ugyanis itt arról van szó, hogy télen tudunk-e fűteni vagy nem.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: