hirdetés

HÍREK

Jakab az inflációval szembesítette Orbánt, aki erre a Gyurcsány-show bohócának nevezte őt

A Jobbik elnöke és a miniszterelnök ismét szócsatázott a Parlamentben.

Link másolása

hirdetés

Ismét emlékezetes párbeszédet folytatott le Orbán Viktor és Jakab Péter a parlamentben. Az Országgyűlés hétfői ülésén a Jobbik elnöke arról kérdezte a miniszterelnököt a Mérce beszámolója szerint, hogy mit gondol arról, hogy miközben a kormány 42 milliárd forintot költ bélyeggyűjtésre és 342 milliárdból építik tovább a Budai Várat, másra is lehetne fordítani ezeket az összegeket. Példaként említette az állami bérlakásprogramot, az üzemanyagok adójának az elengedését, valamint a kisvállalkozások segítését. De azt is mondta, hogy "a kórházak ránk rohadnak", ami miatt a kormány hitelt vesz fel az egészségügyi épületek felújítására, pedig Jakab szerint a bélyegek árából vagy az uniós helyreállítási alapból is meg lehetne oldani a finanszírozást. A jobbikos politikus úgy gondolja, utóbbit azért nem akarja lehívni a kormány, mert nem tudja ellopni. Azt is hozzátette, hogy eközben a munkásoknak nettó 133 ezer forinttal szúrják ki a szemét.

Orbán Viktor viszont úgy véli, Jakab ténybelileg téved. Mint mondta, egyrészt az EU-tól érkező pénz nem ajándék, hanem hitel, másrészt béremelést adnának a postai dolgozóknak, de az uniós szabályoknak megfelelően nem adhatnak pénzt a Postának, ezért a bélyegvásárlás jogcímként szolgál.

Ezután odaszúrt a Jobbiknak, amely "most lépte át a felnőttség kapuját" (18 éves lett), ilyenkor pedig előfordulnak tévedések. A kormányfő fel is olvasott egy részt a párt alapító nyilatkozatából, miszerint a posztszocialista baloldal a felső tízezer érdekeit szolgálja, a Jobbik elsődleges feladata pedig a kommunista utódpárt és a velük összefogott liberálisok eltávolítása a hatalomból. Megjegyezte, hogy amikor Jakab átvette a párt vezetését, akkor a Jobbik volt a második legerősebb párt, most viszont a DK az, majd gratulált, hogy csatlakozott a párt a „posztkommunista, liberális” tömbhöz.

Jakab ezután arról beszélt, hogy elszabadult az infláció, az élelmiszerárak az egekben vannak, és 500 forintnál is drágább a benzin, majd ismét felemlegette, hogy a kormány mennyit költött bélyegre. Azt is elmondta, hogy tudomása szerint Orbán családja havi 180 millióból gazdálkodik, havi 133 ezer forintból viszont nem lehet megélni, gyereket nevelni.

Orbán erre azt mondta, hogy vannak természeti problémák, melyeken nem tudnak segíteni. Hozzátette, hogy 2010-ben az átlagbér is kevesebb volt, mint amennyi most lesz majd a minimálbér.

hirdetés
Ezután pedig már sokadjára elmondta, hogy Jakab "készséggel vállalta a felkínált szerepet", hogy ő legyen a bohóc a Gyurcsány-showban, hiszen "nincsen cirkusz bohóc nélkül, és a Gyurcsány-showban sincs ez másképpen". Odaszúrta azt is, hogy "ezt a produkciót még a baloldali előválasztáson is leszavazta" a közönsége.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A két város polgármesterét nem hívták meg a Szegedet és Hódmezővásárhelyt összekötő tram-train átadására

Márki-Zay Péter és Botka László ellenzéki városvezetők csak délelőtt avatták fel az új közlekedési eszközt.

Link másolása

hirdetés

Mint arról hétfő reggel mi is beszámoltunk, átadták a Szeged és Hódmezővásárhely között üzemelő új gyorsjárművet, a tram-traint, ami Lázár János, a térség országgyűlési képviselőjének egyik komoly projektje.

Az átadáson jelen volt Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter is, nem hívták azonban meg Márki-Zay Pétert és Botka Lászlót. Hódmezővásárhely és Szeged polgármestere csak a nap folyamán később avatja majd az előzetes számítások szerint az eddigi közlekedési eszközöknél 3 perccel gyorsabb vonalat.

Ugyanakkor – a hvg.hu beszámolója szerint – Lázár János, ugyan név nélkül, de utalt ellenzéki politikusokra, mondván:

„Politikai potyautasok is utazhatnak. Lesz belőle jó néhány, aki azt mondja, hogy az ő nagy sikere ez a projekt”.

hirdetés

Márki-Zay Péter végül reggel fél 10-kor utazott a tram-trainnel, hogy Botkával együtt a polgármesterek is felavassák az új eszközt.

A hvg.hu megjegyzi, hogy már a 2000-es évek közepén felmerült a tram-train építésének a lehetősége, 2007-ben megvalósíthatósági tanulmány is készült. Végül 2011-ben írták alá a tervezési pályázatok beadásáról a megállapodást, akkor Botka László és Lázár János együtt tartottak erről sajtótájékoztatót.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Váratlanul menesztették a MÁV-Start vezérigazgatóját

Kerékgyártó Józsefnek e hónap végétől nem csak vezetői megbízatása, de munkaviszonya is megszűnik az állami cégnél.

Link másolása

hirdetés

Menesztették Kerékgyártó Józsefet, a MÁV-Start vezérigazgatóját – írja a birtokába került dokumentumok alapján a 24.hu.

Egy múlt heti közgyűlésen döntöttek az igazgató visszahívásáról, akinek november 30. napjával nem csak a vezetői megbízatását, hanem a munkaviszonyát is indoklás nélkül megszüntetik.

A lap megemlíti, hogy bár ma még hivatalosan ő a MÁV-Start vezetője, nem volt látható a hétfő reggeli hódmezővásárhelyi tram-train átadáson, ahol pedig a teljes magyar közlekedéspolitika felvonult Palkovics László innovációs miniszter vezetésével.

Kerékgyártó a MÁV járműjavító cégéből, a MÁV Vagon Kft.-ből érkezett a személyszállítással foglalkozó MÁV-Start élére 2019 februárjában, és azóta párhuzamosan vezette a két szervezetet. Úgy tudjuk, onnan is távoznia kell – írja a 24.hu.

hirdetés

Helyére az egyik helyettesét, Keresztes Pétert nevezték ki, akinek alapbérét a határozat szerint 3 millió forintban állapították meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fotók: jelentős hótakaró alakult ki Vas megye több településén is

Felsőszölnökön, Szentgotthárdon és Kétvölgyön is egybefüggő havas tájat lehetett fotózni.
Címkép: Idokep.hu - szmo.hu
2021. november 29.


Link másolása

hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra sokfelé csapadék hullott az országban, több helyen pedig ez hó formájában érkezett meg. Sőt, az Időkép képeinek tanúsága szerint voltak olyan területek is, ahol összefüggő hótakaró alakult ki.

A Vas megyei Felsőszölnökön nem kevesebb, mint 10 centi hó hullott az éjjel. Részben a reggelre felszakadozó felhőzetnek és a kisütő napnak köszönhetően az erről szóló képek pedig egészen lenyűgözőek:

Fotó: Horváth Gábor, Felsőszölnök/Időkép

Havazás Felsőszölnökön

A portál a közeli Szentgotthárdról is kapott fotókat, ott kb. 6 centis havat mértek.

Fotó: Soós János, Szentgotthárd/Időkép
Fotó: Petrin Róbert, Szentgotthárd/Időkép

Olvasónk pedig a hófödte Kétvölgyről küldött fotókat:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

WHO: Nagyon magas kockázatot jelent a koronavírus omikron variánsa

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az új mutáns példátlanul sok mutációval rendelkezik, ezért többek között az oltási kampányok felpörgetését kérték a tagállamoktól.

Link másolása

hirdetés

Az omikron vírusvariáns valószínűleg gyorsan tovább fog terjedni, és nagyon magas globális kockázatot jelent – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében, amit a Reuters szemlézett. A járvány újabb változatának szerintük súlyos következményei lehetnek egyes régiókban.

Azt kérik a 194 tagállamtól, hogy főként a magas kockázati csoportokban pörgessék fel az oltási kampányokat és készítsenek hatástanulmányokat arról, hogyan tud minél hatékonyabban működni az egészségügy.

Az omikron példátlanul sok tüskemutációval rendelkezik, ami néhány aggasztónak mutatkozik a járványgörbére gyakorolt hatása miatt. Az új mutáns kockázata nagyon magas

– közölte a szervezet.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy további vizsgálatok szükségesek, hogy az omikron képes-e a védettek – a korábban oltottak és a betegség korábbi verzióján már átesettek – immunválaszát megkerülni.

hirdetés

Véleményük szerint

„új Covid-19 megbetegedések és fertőzések várhatók a beoltott személyeknél is, bár csekély és kiszámítható arányban."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: