GASZTRO

Ízutazás Isztambulban - az örökség és a modern konyhaművészet remekül megfér egymás mellett Törökország legnépesebb városában

Bejártam Isztambul európai részét, és a török konyha sokkal gazdagabb élményekkel látott el néhány nap alatt, mint amire számítottam.


Isztambul Törökország legnagyobb városa, és egyben az ország kulturális és gazdasági központja, ami több mint 15 millió lakossal büszkélkedhet. A Boszporusz partján fekvő metropolisz hídként szolgál Európa és Ázsia között, mind földrajzilag, mind kulturálisan.

A gasztronómia szempontjából Isztambul egy igazi kincsesbánya. A török konyha, amely a város éttermeiben és piacain egyaránt jelen van, gazdag és változatos.

Hagyományos ételeik, mint a kebab, a mezze, és a baklava, évszázadok óta a helyiek és a turisták kedvencei. De az utóbbi években a modern gasztronómiai trendek is megjelentek, így ma már a hagyományos ételek mellett innovatív fogásokkal is találkozhatunk, amelyek ötvözik a régi ízeket a modern konyhaművészet technikáival.

Április végén egy sajtóút keretében én is közelebb kerülhettem a török kultúrához, és természetesen annak gasztronómiájához is.

Ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni nektek a főbb irányzatokat, és a legizgalmasabb finomságokat.

A kihagyhatatlan piac

Az isztambuli piacok, mint például a híres Nagy Bazár (Fedett Bazár) és a Fűszerbazár abszolút kihagyhatatlan látnivalók. Színes standok, illatos fűszerek, friss gyümölcsök és zöldségek sorakoznak szinte feldolgozhatatlanul hosszú sorokban. Az utcákon sétálva az ember a bazári élet lüktetésében élvezhetik a török kultúra autentikus oldalát. A hangulat akkor is magával ragad, ha nem veszel semmit.

Én azt tapasztaltam, hogy bár a török árusok is szeretnek kínálgatni és alkudozni, közel sem annyira erőszakosak, mint például Dubajban.

Könnyedén találni olyan helyet is, ahol engedik, hogy az ember csak nézelődjön, és nem szakítják félbe folyamatos tukmálással. Az árak elég sok helyen ki vannak írva, és abszolút nincsenek elszállva.

Mivel tényleg rengeteg az árus, és nagyon sok hasonló portéka van, jól jönnek a tuti biztos tippek a helyiektől. Nekünk ezeket az üzleteket mutatták meg, és idegenvezetőink minden alkalommal vásároltak maguknak is valami finomságot, szóval tényleg nem random böktek rá egyik vagy másik standra.

Cankurtaran Charcuterie (Egyiptomi Bazár) - Kiváló sajtokat és húsféléket árulnak ebben a boltban. Kóstolni is lehet náluk, és az érlelt termékek simán kibírják a repülőutat is.

Hayfene (Egyiptomi Bazár - 51-es stand) - Ez egy többgenerációs, családi vállalkozásként üzemelő fűszerüzlet. A jellegzetes alapfűszerek és fűszerkeverékeket mellett illóolajokkal, rózsavízzel, édességekkel és teákkal is foglalkoznak.

Hacı Bekir - Ez az édességüzlet 1777 óta üzemel, és már a család negyedik és ötödik generációja irányítja a vállalat gyártóüzemét és a nyolc üzletüket. Csodaszép, tradicionális csomagolásban vannak az édességek, így szuvenírnek is tökéletesek.

Resat Balik Market (Hüseyinağa, Sahne Sk. 8/B) - Az egész kirándulás alatt a legjobb street food ételt ezen a helyen ettük. Ez egy picike halas üzlet, ahol egy lazacos pastrami szendvicset kóstoltunk meg. A szendvics óriási, szuperfriss, ízgazdag volt, és átszámítva mindössze 2200 forintba került.

(Amikor ezt a cikket írom 1 török líra 11 forint.)

Kukorica, gesztenye és simit - Ezek az ételek minden utcai árusnál felbukkannak. Számunkra nyilván a törökök szezámos péksüteménye, a simit volt a legizgalmasabb. Sós töltelékkel is remek, de az utcán több helyen nutellával kenik meg.

Pro Tipp: Ha a forgalmasabb bazárrésztől csak pár utcával arrébb megy az ember, már tud spórolni egy kicsit.

De például egy egyszerű szupermarketben, amilyen például a Şok is jóval olcsóbban be lehet vásárolni autentikus török termékeket.

Az üzletekben relatíve kevés az import termék, és míg a piacon több ezer forint is lehet a legegyszerűbb kimért tea, én például fél kilót nagyjából 900 forintért vásároltam a fent említett üzletben.

A híres török reggeli

Az autentikus török reggeli, a "kahvaltı" egy bőséges és változatos étkezés, amely a török kultúra fontos része. Az étkezés nevének jelentése "kávé előtt".

A török reggeli tipikus összetevői:

- friss, ropogós fehér kenyér vagy simit

- többféle sajt, mint például a beyaz peynir, a kaşar és a tulum

- fekete és zöld olajbogyók, gyakran fűszerezve vagy marinálva

- friss zöldségek, tojásételek

- különféle krémek, szószok, lekvárok, dzsemek, méz és sűrű tejszín (kaymak)

- pastrami és egyéb húsok, mint például a sült kolbász (sucuk)

A török reggeli nemcsak az ételek sokfélesége miatt különleges, hanem az egész étkezési élmény miatt is. A családok és barátok általában hosszú időt töltenek az asztal körül, beszélgetve és élvezve az együttlétet.

Mi a Boszporusz partján, a Divan Bebek nevű helyen fogyasztottunk el egy ilyen csodás reggelit.

Ennek az ára két főre 20.000 Ft, és ITT tudtok akár előre foglalni, vagy olvasni ennek a részletiről.

Klasszikusok sallang nélkül

Én a legjobbat a Hamdiban ettem, ami bár nem mondható különösebben luxushelynek, és annyira nem is olcsó, de nekem mégis azokat a klasszikus, török ízeket adta, amit szintén kihagyhatatlannak gondolok.

A Hamdi Restaurant az Eminönü negyedben található, és lenyűgöző kilátást nyújt a történelmi városrészre, beleértve a Boszporuszt, a Galata tornyot és a híres Nagy Bazárt.

Hamdi Arpacı 1960-ban nyitotta meg első kis kebabárus bódéját az Eminönü tér közelében. Az étterem azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára három emeletes vendéglátóhellyé nőtte ki magát.

A Hamdi Restaurant étlapja elsősorban a tradicionális török és közel-keleti ételekre összpontosít. Az étterem különlegességei közé tartoznak a különféle kebabok és grill húsok. Emellett a vendégek választhatnak mezze-kínálatból is, amely apró előételeket tartalmaz, mint például a humusz, a köfte (török fasírt) és a lahmacun (török pizza).

Egy üdítő 1000 forint, egy húsos főétel 5000 forint, egy előétel körülbelül 2000 forint.

í/p>

A Baklava

A baklava, a közel-keleti és török édességek koronázatlan királynője, az egyik legismertebb és legkedveltebb desszert világszerte.

Alapvetően vékony rétegű tésztalapokból készül, melyeket vajjal rétegeznek, majd dióval, pisztáciával vagy más magvakkal töltenek meg.

Az így elkészített tésztát megsütik, majd cukorsziruppal vagy mézzel öntik le, hogy az édesség jól átitatódjon.

Az elkészítés során fontos a precizitás és a türelem, mivel a tésztalapokat rendkívül vékonyra kell nyújtani, és minden réteget egyenletesen kell bevonni vajjal. A töltelék ízesítése is változhat, attól függően, hogy melyik régióban készítik: Törökországban például gyakran használnak pisztáciát, míg más helyeken diót vagy mandulát.

Karaköy Güllüoğlu Isztambul egyik legismertebb és legnépszerűbb baklava üzlete, amely Karaköy városrészben található. Közel van az Arap Cami mecsethez és a Galata-hídhoz, így könnyen megközelíthető a város központjából. De mi például egy hajókirándulás után kötöttünk ki itt.

Az üzletben számos baklava variációt kóstolhatunk meg. Bár én személy szerint nem vagyok ennek az édességnek a rajongója, de még így is találtam kedvencet a dürümler baklava (tulajdonképpen egy tekercs formában készült baklava) személyében.

Török kávé, tea és boza

A török kávé a török kultúra szerves része, mely szertartásszerű elkészítése és fogyasztása hosszú hagyományokra tekint vissza.

A kávét kis csészékben tálalják. A kávézacc leülepedik az alján, így a kávé fogyasztása lassú és élvezetes folyamat, amely gyakran beszélgetéssel és társasági eseményekkel párosul.

A török kávé különlegessége az elkészítés módjában és a habban rejlik. A kávé finomra őrlése és a lassú főzés során kialakuló hab selymes textúrát és gazdag ízt biztosít.

Azért azt megjegyzem, hogy az eszpresszóhoz szokott embereknek nem biztos, hogy a kedvencük lesz... én rendszerint inkább a teát választottam helyette.

A török tea (çay) is a mindennapok elengedhetetlen része Törökországban. Fogyasztása szinte szertartásos, és minden társadalmi helyzetben megjelenik, legyen szó reggeliről, vendéglátásról vagy üzleti találkozóról.

A török tea egy fekete tea, aminek jellemzője a mély, sötét szín, és az erős íz. Általában cukorral fogyasztják, de tej vagy citrom nélkül.

Ha a teánál vagy a kávénál extrább dolgot is megkóstolnátok, akkor a boza izgalmas választás lehet.

A boza eredete több ezer évre nyúlik vissza, és az egyik legrégebbi ismert erjesztett ital a világon. Az ital különféle gabonafélékből, például kölesből, árpából, kukoricából vagy búzából készülhet.

Íze enyhén savanykás, édes és fanyar, állaga pedig sűrű és krémes. Az erjedés következtében alacsony alkoholtartalma is lehet, de általában 1-2% körül mozog, így nem tekinthető erős alkoholos italnak.

Mi egy olyan üzletben jártunk, ahol helyben is lehet fogyasztani, és kimérős formában is viszik haza az emberek. Nekem határozottan bejött az íze, de az biztos, hogy nagyon megosztó ital.

Új hullám

Utunk során két Michelin-ajánlással rendelkező étteremben is jártunk. És talán a legizgalmasabb az volt, hogy bár mindkét hely a tradicionális török konyhát igyekszik újragondolni, mégis mennyire más élményeket hagyott bennünk.

Ha az ember azt szeretné látni, hogy hol tartanak a törökök most a gasztroforradalomban, mindenképpen érdemes lehet a street foodok, a piacozások és hagyományos helyek mellett egy ilyen étterembe is ellátogatni,

Az Alafban a hosszú menü 50.000 forintba kerül, a rövidebb körülbelül 32.000 forintra jön ki. És ehhez még rendelhetünk borsort is. De ha nem szeretnénk a teljes menüt végigenni, választhatunk à la carte étlapról.

Itt nagyon kedveltem ez előételek és a desszertet, amihez egy egész szárított paprikát töltöttek meg csokoládékrémmel.

A Seraf Vadi épülete önmagában is csoda. Látszik rajta, hogy a tulajdonos és séf egy nő.

Az előételek rendkívül izgalmasak voltak, rengeteg színes zöldséget tartalmaztak, és fantasztikus látványt nyújtottak az óriási asztalon.  A főételek viszont már inkább a húsimádóknak kedveztek, darált húsokkal és báránnyal.

Az étteremnek van egy saját delikátesz üzlete is, ahol rettentően sajnáltam, hogy nem fért el a bőröndömben pár izgalmas savanyúság vagy házi tészta.

Isztambul többet adott, mint amit reméltem tőle. Az áraik nem különböznek sokban a mieinktől (talán átlagolva kicsit olcsóbbnak mondhatóak), és az egyszerű fogások mellett rengeteg különleges dolgot is lehet kóstolni.

Pár nap abszolút nem elég rá, de visszatérni bármikor érdemes!

goturkiye.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ínyenc falatok és feledhetetlen programok: ilyen a Városliget nyáron
A Városliget évszázadok óta vonzó célpont a nyári hűsölésre. Az elmúlt években ráadásul új lendületet kapott: nemcsak megszépült, hanem megtelt tartalommal is.


Árnyas fák, letisztult terek, tükröződő vízfelületek, izgalmas kortárs tárlatok, szabadtéri mozi, cirkusz és csónakázás. A Városliget nemcsak egy park, ahol sétálni lehet, hanem egy sokszínű élményeket kínáló tér, programokban és gasztronómiai helyekben bővelkedő központ.

Most olyan opciókat gyűjtöttünk össze nektek, amelyekből könnyedén összeállíthattok egy tartalmas nyári napot.

Az aktivitások mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a gasztronómiai kínálatra is. Ebédhez vagy délutáni lazításhoz jöhet a Városliget Café & Restaurant vagy a Zenekert, estére pedig ott a Digó vagy a Széchenyi Kertvendéglő.

Napfény, tópart, kortárs művészet – így indítsátok a napot a ligetben

Délelőtt érdemes belelassulni a városi nyárba. Andalogjatok, nézelődjetek, és akár egy kis kultúrát is szívjatok magatokba.

A Millennium Házában található NEO Kortárs Művészeti Tér már három éve működik a liget szívében, mégis sokan csak most fedezik fel igazán. Jelenleg a nemzetközi színtéren is keresett Bozó Szabolcs Lelki társ című kiállítása látható itt: vibráló, karakteres alkotásai mindenkinek mást mesélnek.

Aki inkább a természetre hangolódna rá, az vegye az irányt a Városligeti Csónakázótó felé. A tavat körülölelő zöld és a háttérben magasodó Vajdahunyad vára tényleg olyan, mintha valaki direkt Instagramra tervezte volna a helyszínt.

Délelőtt vagy kora délután még nincs nagy tömeg, így ilyenkor érdemes lehet csónakot bérelni.

De a sportosabbaknak este is tartogat meglepetéseket a tó: bizonyos napokon SUP jógával, a parton pedig salsaoktatással várnak titeket.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bár múzeumokból a Ligetben nincs hiány, talán a Magyar Zene Háza az egyik legkülönlegesebb: már az épülete önmagában is lenyűgöző látványosság. Tetejének hullámait a hang rezdülései inspirálták, felületét pedig száz egyedi formájú nyílás tagolja. Belül zenével töltött terek, időszaki tárlatok és különleges hangélmények várnak rátok. Az interaktív állandó kiállítás a magyar zenetörténeten vezet végig, míg az időszaki LISTEN. tárlat harminc ország hangzásvilágát mutatja be. A hangdómban pedig 360 fokos audiovizuális varázslat teszi teljessé az élményt.

Könnyed ebéd vagy délutáni kávé

Ha a Csónakázótó környékét választottátok, a Városliget Café & Restaurant tökéletes lehet egy könnyű ebédre vagy egy kora délutáni pihenőre. Az étlap egész évben tele van magyar klasszikusokkal, de mindig érdemes ránézni a szezonális ajánlatokra is.

A nyári étlapon friss, könnyed fogások sorakoznak, melléjük pedig illatos, dekoratív és hűsítő italokból válogathattok alkoholos és mentes verziókban egyaránt. A limonádék között például olyan különlegességek vannak, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy az ananász-rozmaring kombó.

A desszertek közül szinte mindegy, mit választotok, itt nem nagyon lehet mellényúlni.

Ha viszont valami igazán emlékezetesre vágytok, a pisztácia affogato erősen ajánlott: helyben pörkölt kávéval nyakon öntött pisztáciafagyi. Pont olyan, mint amilyennek hangzik!

Ha este vagy hétvégén érkeztek, még extra programokat is kifoghattok. Szerdától vasárnapig élő gitárzene teszi hangulatosabbá az estéket, vasárnap déltől pedig a gyerekeket is várják: a Tavirózsa teremben animátor tart kézműves foglalkozásokat.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 5.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Ha pedig a Magyar Zene Házában jártatok, és még maradnátok a közelben, a Zenekert szabadtéri terasza is jó opció lehet egy kis ejtőzésre.

A kínálat laza és nyárhoz illő: jegeskávék, frissítő koktélok, smash burger, vega burger és hot dog is van az étlapon.

Esténként pedig a Zenekertben a hangulat is felpörög, hiszen közvetlenül a Szabadtéri Színpad mellett található. Ingyenes koncertek színesítik a programot: lehet ez pop, blues, népzene vagy épp crossover, de gyakran családi matiné vagy táncház is belefér a repertoárba.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 3.

Fotó: Zenekert
Fotó: Liget Budapest.

Páratlan panoráma és vizes programok – így folytassátok a napot

A Liget közepén egy különleges attrakció vár: a BalloonFly héliumos kilátóballonjával 150 méter magasba emelkedhettek, ahonnan tiszta időben akár 20 kilométeres körpanorámában is gyönyörködhettek.

A Széchenyi Gyógyfürdő gőzölgő medencéi, a Hősök tere monumentális épületei, sőt, a legszerencsésebb napokon a Tátra havas csúcsai is feltűnnek a távolban.

A kosárban profi pilóták gondoskodnak a biztonságról, így biztonságban merülhettek el a látványban.

A ballonozás után nem is kell messzire menni: a Liget ikonikus épülete, a Széchenyi Gyógyfürdő egész nyáron nyitott kapukkal vár. A klasszikus városi fürdőkultúra fellegvára ez, ahol napközben több medence közül is válogattok. Hűsölhettek vagy regenerálódhattok akár reggeltől egészen estig.

Sőt, ha estére is maradnátok, jöhet a CineSpa: egy vetítés, amit egyenesen a termálmedencéből nézhettek végig.

CineSpa dátumok:

július 1. - Csillag születik

július 8. - A legnagyobb showman

július 15. - Ponyvaregény

július 29. - Blöff

És ha azt hittétek, innen már nincs feljebb, akkor csobbanjatok be a cirkuszba is.

A Fővárosi Nagycirkusz idén nyáron egy időutazásra invitál, ahol a szabadság, a tánc és a határtalan kreativitás elevenedik meg.

A SPLASH! című vízi cirkuszi műsorhoz a cirkusz épülete és a porond is átalakul. Egy hatalmas, 11 ezer literes medence és egy látványos szökőkút kapja a főszerepet. A 700 fúvókából akár 18 méter magasra is fellövellő vízsugarak és a különleges fényeffektek lenyűgöző látványt nyújtanak. És ez még nem minden!

A cirkusz előtti plázson napágyak és napernyők várnak, sőt, egy koktélbár is nyílik, ahol frissítőket fogyaszthattok.

Ez a show nemcsak látványos, hanem egy nyári este legvarázslatosabb csúcspontja lehet. Az előadás július 9-től tekinthető meg.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Hagyj helyet a vacsorának

Ha vacsorára valami olaszos könnyedségre vágysz, ami mégis karakteres és emlékezetes, akkor irány a Digó!

480 fokos fatüzelésű nápolyi kemencében sütik készre a hosszú kelesztésű tésztát, mindössze másfél perc alatt.

Ráadásul kizárólag eredetvédett, olasz alapanyagokkal dolgoznak.

Ha egyszer megkóstoljátok, megértitek, miért nem engednek ebből soha.

A klasszikus Margherita mellett például szarvasgombás, burratás vagy friarielli feltétű nápolyi pizzák is szerepelnek az étlapon, így tényleg változatos ízek között válogathattok. Emellett könnyed limonádék és frissítő koktélok, valamint mennyei desszertek teszik teljessé a gasztroélményt.

A Városliget mellett jelenleg négy helyszínen élvezhetitek még a Digó-életérzést: a Kazinczy utcában, az Este11 bár teraszán, a Balaton partján Akarattyán és Szigligeten.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 3.

Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás

Ha a laza pizza-randi helyett más hangulatra vágytok, akkor beülhettek egy tradicionálisabb, fehér abroszos helyre is.

A Széchenyi Kertvendéglőben a magyar konyha hagyományai állnak a középpontban. Igazi klasszikusokkal van tele az étlap.

Érdemes lehet megkóstolni a lassú tűzön főtt gulyásukat, a hagyományos paprikás csirkét galuskával vagy a szaftos marhapörköltet. De a kézműves marhaburger is remek választás azoknak, akik egy kicsit modernebbet kívánnak.

Emellett szezonális fogásokkal is készülnek, így mindig van valami újdonság az étlapon. Most például egy tökéletes nyári finomság, az epres sajttorta is felkerült rá.

Az étterem a Széchenyi Fürdő közvetlen szomszédságában található, így tökéletes választás a hosszú fürdőzés után. Itt nemcsak finomakat ehetsz, de egy nyugodt, barátságos környezetben élvezheted az étkezést, amelyhez a patinás épület és a terasz ad különleges hangulatot.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 9-11.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Luxus teadélután Budapesten: az Anantarában a Gucci és a Zsolnay asztalához ülhetsz
Ez az a pont, ahol a kortárs olasz dizájn és a több mint 170 éves magyar kézművesség a gasztronómia nyelvén szólal meg.


Az Anantara New York Palace Budapest Hotel nem véletlenül vált a Nagykörút egyik legfelkapottabb pontjává. Történelmi múltja és a részletekben rejlő eleganciája miatt élmény ide betérni.

A szálloda lobbyja, magasba törő oszlopaival, aranyozott részleteivel önmagában is lenyűgöző. Itt egy egyszerű kávé is emlékezetes, de amikor az ételek és italok egy elegáns Zsolnay-Gucci kollaborációban érkeznek, az már egészen más szintet képvisel.

Zsolnay by Patrizia Gucci

A Zsolnay név szinte mindenkinek ismerősen cseng itthon. Nemcsak gyönyörű étkészletek vagy dísztárgyak miatt, hanem mert ott van a Mátyás-templom tetőcserepein, a budapesti Vásárcsarnok színes burkolatain, sőt, a Parlament egyes részein is. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 170 éve készít kézzel festett porcelánokat, és mára a magyar iparművészet egyik legismertebb szereplője lett.

Az elmúlt években a Zsolnay több izgalmas együttműködésben vett részt a Gucci divatházzal. Ezek közül az egyik legismertebb a „Rose by Patrizia Gucci” kollekció volt, amely rózsás mintájával és pasztell színeivel széles körben keresetté vált.

Az Anantara teadélutánján azonban már a legújabb kollekció darabjai tűnnek fel, melyek Magyarországon először itt, teadélután formájában debütálnak.

Patrizia Gucci festő, író és divattervező, és nem mellesleg Guccio Gucci, a márka alapítójának dédunokája. Az ő tervei alapján született meg ez a kollekció is.

A készlet minden darabját – a csészéktől a teáskannán át a cukortartóig – kézzel festették Pécsett, finom virágos-madaras mintával, és visszafogott, pasztelles színekkel. A mintákat vékony ecsetvonásokkal festik fel, és végül 18 karátos arannyal díszítik.

Ez a kollekció nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Gucci és a Zsolnay neve egyszerre szerepel rajta, hanem mert

egy olyan közös alkotás, amelyben valóban találkozik az olasz elegancia és a magyar kézművesség.

És most már nemcsak egy vitrinben lehet megcsodálni: a hotel lobbyjában vagy karzatán egy teadélután keretében akár órákon át élvezhetjük mellettük a délutánt – süteményekkel, többféle teával, valódi luxuskörnyezetben.

Egy különleges teadélután Patrizia Gucci porcelánjaiból

Az Anantara teadélutánja tökéletes alkalom a lelassulásra és a tartalmas beszélgetésekre. A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok: először sós harapnivalók, aztán szendvicsek, végül sütemények. Minden kör ételhez külön tea érkezik: például fehér teát a szendvicsekhez, vagy bogyós gyümölcsös ízvilágú a desszertek mellé. Az egész kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes.

A felszolgálók segítenek a teaválasztásban, figyelnek minden apró részletre, miközben hagyják, hogy az ember nyugodtan elmerüljön az élményben.

Az ételsor sem mindennapi: kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár, sajtos polenta szarvasgombával, különféle mini szedvicsek, majd scones, minitorták és bonbonok zárják a sort. A vendégek akár pezsgővel vagy egy különleges koktéllal is kiegészíthetik a sort, például a "Patrizia’s Dream"-et, amelyben gin, Aperol, Italicus és barackpüré keveredik.

Megkérdeztük a séfet, Kiss Krisztiánt a menü összeállításáról, aki elárulta, hogy a nyári motívumok, melyek a porcelántányérokon és csészéken is visszaköszönnek, inspirálták az ízvilág kialakítását.

A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát kis falatok formájában is vissza tudják adni.

Ennek érdekében próbatányérokat is kaptak a kollekció debütálása előtt, és így tudták tökéletesen összehangolni az ízeket és a tálalást. Bár az Anantarában már korábban is elérhető volt a teadélután, azért ehhez a kollekcióhoz több ponton is frissítették a menüt, miközben a klasszikus elemek, mint az uborkás szendvics vagy a scone változatlanul megmaradtak.

"Ezekhez egyszerűen nem lehet hozzányúlni, hiszen a vendégek is ezeket keresik, és a tradíció fontos része az élménynek." - mondta a séf.

A Zsolnay x Gucci kollekció itt nemcsak dísz, hanem szerves része az élménynek. Ilyen készletből inni a teát már önmagában különleges érzés – amikor pedig mindez egy ilyen környezetben, ilyen falatokkal és kiszolgálással társul, akkor tényleg valami olyasmit él át az ember, ami túlmutat a hétköznapi gasztronómián.

Anantara teadélután

16 800 Ft/fő

Hétfőtől vasárnapig, 12:00–18:00 között

A menü tartalma:

- Kacsamáj brióson, marhatatár, sajtos polenta - Pisztrángos, meleg sajtos, uborkás szendvicsek - Mazsolás és sima scones vajkrémmel - Képviselőfánk, mini Rákóczi túrós, mini csokitorta, bonbonválogatás - Válogatott teák

Külön kérhető: koktélok (pl. Patrizia’s Dream), pezsgő, champagne


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Eldugott kerthelyiségek Budapesten – fedezd fel a város titkos oázisait
Nem könnyű megtalálni a fővárosban azokat a helyeket, ahol tényleg kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, de ha tudjuk, melyik kapun kell benézni, varázslatos kertekre bukkanhatunk.


Összeválogattunk nektek hét különböző hangulatú kerthelyiséget, amelyeket jó szívvel ajánlunk. A Gundel Étterem és Kert, a Bazaar Budapest, a Szaletly Vendéglő és Kert, az Este11, az Arquitecto Pitpit, a Fióka és az Émile mind más karaktert képviselnek, de egyvalami közös bennük: tökéletes búvóhelyek a város zaja elől.

Gundel Étterem és Kert

A Gundel Étterem és Kert Budapest szívében, a Városligetben várja a nyüzsgés elől menekülőket. Az épület és az étterem elegáns, klimatizált tere kellemes menedék a nyári hőségben, de a századelős hangulatú, különleges kerthelyiséget sem érdemes kihagyni.

Korhű dekoráció, romantikus búvóhelyek, életnagyságú állatokat formázó szobrok, valamint hatalmas fák és buja növényzet teszik igazán egyedivé ezt a kertet.

A nyugodt ebédek és délutáni kávézások mellett az esti vacsorákat hangulatos fények és élőzene kíséri, amelyek még emlékezetesebbé teszik a látogatást.

Az étlap a magyar konyha klasszikusait modern köntösben kínálja. A nap folyamán változó kínálatában mindig megtalálhatók a Gundel hagyatékából származó fogások, valamint nemzetközi kedvencek. Az új étlap egyik kiemelkedő fogása a csirkéből készült Mátrai borzaska, illetve az aszalt meggyes Gundel csokoládétorta. A vegán vendégek számára pedig külön menüsorral készültek. A gazdag borválaszték mellett egyszerű limonádé vagy kávé is ünnepi díszben érkezik az asztalunkra.

A Gundel Kert programkínálata színes: rendszeresen tartanak zenés-táncos esteket, főleg a 40 év feletti korosztály számára, ahol vacsora mellett élőzenére lehet táncolni. Ezen kívül júliusban Zséda élő koncertje is várja a vendégeket, mely vacsorával egybekötve biztosan különleges élményt nyújt majd. A programra mindenképpen érdemes előre foglalni.

És bár apróságnak tűnhet, de fontos részlet, hogy Gundel Kert kiemelten kutyabarát hely, így a család minden tagja otthon érezheti magát itt.

Összességében a Gundel Kert nemcsak étterem, hanem egy komplex élményhelyszín, ahol a múlt és a jelen harmonikusan találkozik, és minden érzékünknek kikapcsolódást kínál.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Fotó: Gundel
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bazaar Budapest

Ha a Dob utcában megpillantod a Bazaar feliratot, és belépsz, egy másik világba csöppensz: szinte hihetetlen, hogy ez a zölddel teli belső udvar is a bulinegyed része. Ez az oázisszerű tér egyszerre pihentető és intim, ahol a természet és a dizájn harmonikus egységet alkot.

A puha textilek, a változatos bútormegoldások és a buja növényzet együtt teremtenek laza, mégis hangulatos atmoszférát.

A Bazaar egy nagyobb épületegyüttes része, amelyben hotel és olasz étterem is működik, de maga a kerthelyiség külön világ: könnyed koktélok, közép-keleti és mediterrán inspirációjú fogások, barátságos, mégis pörgős hangulat.

Az étlap középpontjában a faszenes grill és a friss, szezonális alapanyagok állnak. A BBQ csirkeszárny, a pulled pork vagy a dukkah fűszeres padlizsán is jól példázzák ezt az irányt. Ráadásul a vegetáriánus opciók sem csak kiegészítésként szerepelnek, önálló karakterük van. A desszertek között olyan tételek bukkannak fel, mint a klasszikus crème brûlée, a kókuszos-mangós tápiókapuding vagy a kürtőskalács belga csokoládé mousse-szal - könnyed, mégis emlékezetes lezárást adhatnak.

A Bazaarban egyszerre van jelen a bazári élénkség és a kert nyugalma. Már egészen déltől olyan, mintha egy hatalmas kerti partiba csöppennénk. Este pedig DJ-szettek, látványkonyha és meleg fények teszik teljessé az élményt.

Egy igazi városi menedék, ahol a kikapcsolódás stílusos és természetes egyszerre.

Cím: 1072, Dob utca 18.

bazaarbudapest.com

Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó:Bazaar

Szaletly Vendéglő és Kert

A Szaletly Zugló szívében, a Stefánia úton található, alig pár percre a Városligettől. A név sem véletlen: a „szaletli” egy osztrák - magyar eredetű, kerti pavilon, amely nemcsak a hely nevét, hanem karakterét is adja. Hiszen a kert központi eleme ma is egy ilyen pavilon. Időtálló hangulat, ami összeköti a múltat a jelennel.

A szaletli mellett világos színű, modern bútorok, sok fehér részlet és burjánzó zöld növények teremtik meg azt az eklektikus, mégis letisztult atmoszférát, amely a Szaletly Kert védjegyévé vált. És ez a vizuális harmónia tükrözi a konyha szemléletét is: hagyományos magyar ízek kortárs, környezettudatos megközelítéssel.

Bernát Dániel séf a hazai termelők alapanyagaiból dolgozik, és olyan ételeket alkot, amelyek egyszerre idézik fel a klasszikus magyar konyhát, és mutatják meg annak új arcát.

Az új étlap egyik kihagyhatatlan fogás egy nagy visszatérő: a közönségkedvenc rakott krumpli. Meglepően friss kinézettel érkezik, de ízekben mégis ismerős és komfortos. (Házi kovászos uborkát kötelező kérni hozzá!) Hasonlóan működnek a desszertek is. A máglyarakás például egy klasszikus desszert modern, elegáns változatban.

A kerthelyiség kifejezetten barátságos, levegős és intim. A különálló boxok ideálisak egy csendes randira, a nagyobb asztalok pedig baráti vagy családi társaságokat is könnyedén befogadnak. A nyári estéket élőzene teszi teljessé, délutánonként pedig akár csak egy házi fagylaltért is érdemes betérni.

A Szaletly olyan hely, ahol a magyar konyha iránti tisztelet, a tudatos szemlélet és a jól átgondolt dizájn találkozik: napközben és este is kellemes menedék Zuglóban.

Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.

szaletly.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Este11

Az Este11 négy éve nyitotta meg kapuit a Feneketlen-tó közelében. Kezdetben egy laza, grillezős hely volt, ahol koktélok mellett lehetett baráti körben lazítani, de szezonról szezonra fejlődött, finomodott, és mára egy igazán karakteres, gasztronómiailag is erős hellyé vált. A programkínálat is bővült: ma már az esti DJ-szettek éppúgy részei a hangulatnak, mint a kifinomultabb jazz sessionök vagy egy kellemesen pulzáló tech house este. A zene megadja az alapot, de mellette simán lehet beszélgetni is.

A hely befogadóképessége 200 fő fölött van, mégis meghitt tud maradni. Ha kettesben szeretnétek elvonulni, arra is alkalmas, de ha nagyobb társasággal ünnepelnétek, akkor is kényelmesen elfértek.

Az udvaron hatalmas gesztenyefa ad hűs árnyékot, így egy nyári délutánon akár gyerekkel, családdal vagy kutyával is érdemes betérni.

A gasztronómia mostanra igazán kiforrott: a lazább street food mellé idén megérkezett a Digó is, így már kemencében sülnek az autentikus, nápolyi stílusú pizzák. A kínálatban van még focaccia és antipasti is, úgyhogy akár egy komolyabb, olasz vacsora is összejöhet náluk.

Az italok terén is erősek: a széles hazai és nemzetközi borlap mellett sokak szerint itt van a város egyik legjobb Pornstar Martinije is. Ráadásul idén nyáron ennek az italnak a frozen változatával is kísérleteznek.

Cím: 1113, Villányi út 14.

este11.hu

Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Boldog Attilta Photography

Arquitecto Pitpit

Lehet, hogy ismeritek már a Padrónt – azt a belvárosi, spanyolos tapashelyet, ahol egymáshoz érnek a vállak, és minden falat megosztásra született. Nos, a Pitpit is ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, hasonló szemlélettel dolgozik, mégis egészen más élményt kínál: tágasabb, levegősebb, és különlegesebb helyszínen működik.

A nyolcadik kerületben, a MÉSZ-székház műemlék épületének pincéjében talált otthonra. Télen és rossz időben a boltíves, hangulatos pincehelyiség vár, de nyáron megnyitják a belső udvart, aminek egészen egyedi hangulata van.

A vadszőlővel és borostyánnal átszőtt falak tövében szobrok bújnak meg, és ez az épület szecessziós bájával együtt tényleg olyan a hangulat, mintha egy másik korba csöppennénk.

A Pitpit konyhája kozmopolita, erősen spanyol gyökerekkel. Pont olyan nyitottsággal dolgozik, mint maga a spanyol gasztronómia: több kultúra ízei és alapanyagai keverednek benne, de mindent átszűrnek a saját stílusukon.

Az étlap bőséges: akadnak különleges fogások, mint például borjúmirigy krémes burgonyával vagy fekete tintahalrizottó polippal, de a klasszikus tapasok sem hiányoznak. Ilyen például a patatas bravas, a maldonsóval tálalt padrón paprika, az olívabogyó-válogatás vagy a fokhagymás-chilis olajban sült garnéla. Ezeknél az egyszerűbb ételeknél is érezni, hogy minden falat ki van találva – akár az olívabogyó-válogatáson belül is többféle íz és textúra jelenik meg.

A megosztásra épülő tapasokhoz természetesen ital is jár: csapolt vermutból kortyolhattok, de többféle kombuchát is tartanak.

A Pitpit egyszerre otthonos és izgalmas. Olyan hely, ahol érdemes több fogást végigkóstolni, de akkor is maradandó élményt ad, ha csak egy italra ültök le ebbe a varázslatos, rejtett udvarba.

Cím: 1088, Ötpacsirta utca 2.

pitpit.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass AdriennFotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Fióka

A Fióka már 11 éve meghatározó szereplője a 12. kerület gasztronómiai életének. A Covid-időszak után szakítottak a korábbi bisztrókonyhával, és áttértek a small plate tematikára.

A helyet a boros körök is jól ismerik, hiszen a Fióka már a nyitás óta híres gazdag borkínálatáról. 2025 februárjától a Kis Bécs Buda is csatlakozott partnerként a borválaszték kialakításához, így ma már nemcsak étteremként, hanem borboltként is működnek. Rendszeresek a borkóstolók és a tematikus vacsoraestek, amelyeken a Kisbécs szakmai csapata is aktívan részt vesz. Ennek köszönhetően a borlap az elmúlt fél évben jelentősen átalakult: nagyobb hangsúlyt kaptak a közép-európai borvidékek – például az osztrák, horvát és szlovén tételek –, miközben a magyar boroknak továbbra is külön szekciójuk van.

A séf, Mézes Attila már korábban is a Fióka csapatát erősítette, most pedig új lendülettel tért vissza, hogy továbbvigye a sharing stílust. Júniustól franciás–magyaros, egyedi fúzióval dolgozik, ahol fontos szerepet kap a textúrák és színek játéka. De a Fióka klasszikusai (velős csont, húsleves, rántott szelet) természetesen változatlanul az étlapon maradtak.

A kert az elmúlt tizenegy évben számos kisebb-nagyobb eseménynek adott otthont.

Hétköznapokon közkedvelt találkozó- és randihely, ahol a gesztenyefák árnyékában kényelmesen el lehet bújni, estére pedig a lampionok finom fénye ad különleges hangulatot.

Hétvégén családbarát bisztróként működik, így a kisebbekkel érkezők is jól érezhetik magukat.

Nem véletlen, hogy sokan „budai oázisként” emlegetik a Fiókát: a nyüzsgő és forgalmas budai csomópont közvetlen közelében, mégis egy valódi zöld sziget vár rátok, ahol a hét minden napján be lehet ugrani egy laza ebédre, délutáni kávéra és desszertre, vagy egy kellemes esti borozásra.

Cím: 1122, Városmajor utca 75.

fiokaetterem.hu

Fotó: Fióka
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Fióka
Fotó: Fióka

Émile

Az Émile egy 1920-as években épült pasaréti villában működik, amelynek elegáns, mégis barátságos belső terei kellemes otthonosságot sugároznak. A történelmi miliő és a modern vendéglátás találkozása pedig hamar a budai törzshelyek közé emelte.

Nyáron egyértelműen a kert veszi át a főszerepet: árnyékos asztalok, több elvonulásra is alkalmas zug és gyereksarok teszik valódi zöld oázissá ezt a helyet.

De ha az időjárás nem kedvez a szabadtéri étkezésnek, a villa stílusos belső terei mindig kényelmes menedéket nyújtanak.

Az étlap középpontjában a reggelik állnak, és a legjobb hír, hogy ezeket egész nap lehet kérni. Így egy korán induló nap vagy egy kései brunch is működhet itt. A kínálat egyik kiemelkedő tétele a kétszemélyes reggelitorony. Több szinten sorakoznak rajta a sós és édes fogások: Eggs Benedict, friss croissant sonkával, kecskesajttal és zöldségekkel, végül pedig az amerikai palacsinta friss gyümölccsel és juharsziruppal. Ráadásul kávé és frissen facsart narancslé is jár hozzá

De az Émile nem csak a reggelikben erős. Az étlapon szezonális fogások is szerepelnek, ahol a magyar klasszikusokat friss, modern köntösben tálalják.

Emellett a földszinten működik a hozzájuk tartozó CACAO cukrászda is, ahol a sós és édes pékárúk mellett Gerbeaud sütemények, kenyerek és specialty kávék is kaphatóak, akár elvitelre is.

Az Émile egyszerre családias és elegáns, nyugodt, de mégis élénk hangulatú hely. Ideális egy hosszú reggelihez, egy délutáni süteményezéshez vagy akár egy koktélhoz is.

Cím: 1026, Orló utca 1.

emile.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET: