News here
hirdetés

HÍREK

Itt az első számítás, ennyibe kerülhet az iskolák átállítása a fával fűtésre

Egy Szeged méretű város költségeit számolták ki, de az átállás ideje is hosszadalmas és a tűzelő már most hiánycikk, állapították meg.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a Belügyminisztérium utasította az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás lehetőségét.

Az átálláshoz az iskoláknak fel kellene mérniük, hogy hol lehet fatüzelésű kazánt használni, kellene szakember a kémény és a fűtési rendszer kialakításához, és több más feladatot is át kellene gondolniuk.

A szegedi önkormányzat és a városi lap átnézte, mindez mibe kerülne - írja a Szeged.hu.

A szakemberek szerint nehezen elképzelhető, hogy a hazai oktatási és közintézményeket fatüzelésre állítsák át. Úgy vélik, hogy a kormánynak már korábban kellett volna kidolgozni egy stratégiát a gázellátás akadozásának megoldására.

hirdetés

A számításokat azonban elvégezték. Eszerint:

Szegeden a legkisebb iskola, amit fűteni kellene 1385 négyzetméter, de van 9900 négyzetméteres intézmény is. Az osztálytermek mérete változó, átlagban 20–25 négyzetméteresek, a belmagasságuk 3,6 méter, és sokszor rossz a szigetelésük.

Vegyestüzelésű kazánt nyolc hónapos határidővel tudnának beszerezni. Gondot okoz a gyártásban az alkatrészek beszerzése, ami a termelést lassítja.

Az átállás költsége függ az épülettől, és az ár a megnövekedő kereslet miatt emelkedni fog, így a végleges ár csak "találgatható".

A lap szerint

Szeged oktatási intézményeinek minimális kifűtéséhez havi 10 ezer tonna fára is szükség lehet. A tűzifa is hiánycikk, de mázsája Szegeden már most 8-9000 forint. Egy ekkora méretű városban csak a tűzifa legalább 480–500 millió forintba kerülne, de az összeg elérheti akár a 800 millió forintot is.

A bölcsődéket, óvodákat, állami- és önkormányzati hivatalokat vagy az egyetem óriási épületeit még nem is vették számításba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
436 holtestet találtak a feltárt izjumi tömegsírban, több férfinak levágták a nemi szervét
Vannak holttestek kötéllel a nyakukban, megkötött kézzel, törött végtagokkal és lőtt sebekkel is.

Link másolása

hirdetés

Befejeződött az orosz megszállás alól felszabadult Harkiv megyei Izjum városban talált egyik tömegsír feltárása,

több mint négyszáz holttestet ástak ki, köztük halott gyermekekét is, a legtöbb holttesten erőszakos halál, harmincon pedig kínzás nyomai vannak

- közölte pénteken Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója.

"Vannak holttestek kötéllel a nyakukban, megkötött kézzel, törött végtagokkal és lőtt sebekkel. Több férfinak amputálták a nemi szervét. Mindez bizonyítéka annak a szörnyű kínzásnak, amelynek az orosz megszállók alávetették Izjum lakóit. A holttestek többsége civil, 21 pedig katona"

- mondta el a kormányzó.

A Szerhij Pantelejev, az ukrán rendőrség nyomozási főosztályának helyettes vezetője sajtótájékoztatóján közölt adatok szerint eddig 422 holttestet emeltek ki, köztük 202 nő és öt gyermek tetemét. A CNN cikkében már 436 holttest exhumálásáról számoltak be.

A kormányzó tájékoztatása szerint 11 holttestet annyira megcsonkítottak, hogy a rendőrség még most sem tudja megállapítani a nemét, ezt igazságügyi orvosszakértők fogják megtenni. Hangsúlyozta, hogy minden állampolgár halálának pontos okát további szakértői vizsgálatokkal állapítják meg.

hirdetés

A megye kormányzója megígérte: minden egyes ember halálának körülményeit tisztázzák, hogy "rokonaik és barátaik megtudják az igazságot, és a gyilkosokat meg lehessen büntetni". Hozzátette, hogy

Izjumban nem csak egy ilyen tömegsír található, a város környékén már legalább három hasonló temetőt találtak, és a harkivi régió más felszabadult városaiban is vannak tömegsírok.

Pantelejev szavai szerint pénteken a rendőrség több mint 460 ukrán holttestet talált Harkiv megye felszabadult területein. Eddig már több mint egyharmadukat sikerült azonosítani - mondta. Hozzátette azt is, hogy több mint ezer bűnügyi nyomozást és vizsgálatot indítottak a halálokok, valamint az ukrán állampolgárok lehetséges gyilkosainak feltárására.

Ukrajna elnökének krími képviselete felszólította az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt félsziget lakóit arra, hogy kerüljék el a mozgósítást vagy ha ez nem sikerül, adják meg magukat az ukrán fegyveres erőknek. A hivatal kiemelte, hogy az orosz mozgósítás elsősorban a megszállt ukrajnai területek, főként a Krím lakosait érinti, és már most is érkeznek hírek tömeges behívók kézbesítéséről a félsziget különböző részeiről.

A képviselet azt tanácsolja a Krímben élőknek, hogy rejtőzzenek el és mindenképpen szabotálják a mozgósítást: kerüljék el, hogy kézbesítsék nekik a behívót, "veszítsék el" okostelefonjukat, ha lehetséges, hagyják el a félszigetet, vagy költözzenek ott máshova és ne jelentsék be új tartózkodási helyüket.

"Azoknak, akiknek mégis átadják a behívót, azt tanácsoljuk, hogy ne menjenek el sorozóirodába, amiért csak pénzbírságot szabhatnak ki rájuk" - írta a hivatal közleményében.

A krími tatárok érdekvédelmi szervezete, a medzslisz elnöksége ezzel egyidőben határozatlan idejű tiltakozásra szólította fel a Krím lakosságát az orosz hadseregbe való behívás ellen.

Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő közölte, hogy Volodimir Zelenszkij államfő utasította a külügyminisztériumot, reagáljon arra, hogy az orosz erők iráni kamikazedrónokat vetettek be Ukrajnában. Nyikiforov kijelentette: az, hogy Irán fegyvert adott el Oroszországnak, Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint az ukrán állampolgárok élete és egészsége elleni lépés. Emlékeztetett: Irán többször is kinyilvánította semlegességét, és készségét arra, hogy közvetítő szerepet vállaljon az Ukrajna elleni orosz agresszió leállításában.

Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében közölte, hogy az ukrán erők ellenőrzésük alá vontak egy újabb Donyeck megyei falut, Jackivkát és visszaszerezték korábban elvesztett pozícióikat Bahmut irányában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Mi vagyunk a magyarok!” – Orbán Viktor melle is dagad a büszkeségtől a németek elleni győzelem miatt
A miniszterelnök a helyszínen drukkolt a magyar válogatottnak a lipcsei mérkőzésen.

Link másolása

hirdetés

Mi is hírt adtunk arról, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Szalai Ádám sarkazós góljával 1-0-ra nyert a németek vendégeként Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ezzel biztosította bennmaradását az A divízióban.

A sikert követően Orbán Viktor is gratulált a magyar csapatnak a közösségi oldalán, ahol azt írta:

„Mi vagyunk a magyarok!”

A német Bild című lap szerint egyébként a miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést.

hirdetés

A magyar csapat játékosai a csapatmunkát emelték ki elsődlegesen a magyar labdarúgó-válogatott németek felett aratott pénteki 1-0-s győzelmével kapcsolatban, és a gólszerző csapatkapitányt, Szalai Ádámot méltatták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Már toborozzák az embereket, akik kiválasztják a vezetőket a korrupcióellenes hatóságba
A bizottság pozícióira megfelelő tapasztalattal és érdemekkel rendelkező hazai és nemzetközi szakértők jelentkezését várják.

Link másolása

hirdetés

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.

A főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint a létrejövő Integritási Hatóság feladata, hogy az uniós pénzügyi támogatások esetében fellépjen a csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében. A hatóság tovább erősíti az európai uniós költségvetés hatékony és eredményes pénzgazdálkodását, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét - írták.

Az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság a hatóságtól független véleményező testület, amely többek között részt vesz a hatóság elnöki és elnökhelyettesi tisztségeinek kiválasztásában.

A bizottság pozícióira megfelelő tapasztalattal és érdemekkel rendelkező hazai és nemzetközi szakértők jelentkezését várják.

Mi is bszámoltunk róla, hogy benyújtotta a magyar kormány az Európai Bizottságnak azokat a törvénymódosításokat, amelyeket az uniós pénzekért cserébe korábban megígért.

hirdetés

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseket és a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó jogszabály-módosítások hétfőn beterjesztett első csomagját követően pénteken benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is.

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény módosításának célja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az Integritás Hatóság, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása.

Az indoklás szerint a hatóság autonóm államigazgatási szervként a kormánytól és más szervektől függetlenként működik majd, a javaslat rögzíti a feladatköreit és eljárásának általános szabályait.

A hatóságot az elnök vezeti, együttműködve a két elnökhelyettessel az igazgatóságban, amely évente beszámol tevékenységéról az Országgyűlésnek, valamint a beszámolót az Európai Bizottság részére is megküldi. Az elnököt és helyetteseit az Állami Számvevőszék elnöke javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, ismételten nem tölthetik be pozíciójukat.

A tájékoztatásban az áll: a hatóság köteles bejelenteni más feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságnak, ideértve az Európai Csalás Elleni Hivatalt, illetve - a bejelentés ügyészség részére történő egyidejű megküldésével - az Európai Ügyészséget is, ha csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy bármely más jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli.

A Korrupcióellenes Munkacsoport a hatóság mellett működő, elemző, javaslattevő, véleményező és döntés előkészítő feladatokat ellátó testületi szerv lesz, amely határozatlan ideig működik.

Vezetője a hatóság elnöke, a munkacsoportba a korrupció elleni küzdelem terén tevékenykedő nem kormányzati szereplőket is bevonják, és az állami szerveket is képviselik tagok, de állandó és eseti meghívottak is részt vehetnek benne. A munkacsoport alelnökét a nem kormányzati szereplőket képviselő tagok közül többségi döntéshozatallal választják meg.

A hatóság és a munkacsoport működésével összefüggésben a személyügyi döntések tárgyilagos szempontok szerinti független meghozatalát támogató szervként létrejön egy háromtagú alkalmassági bizottság is - áll a javaslatban.

A javaslat egyúttal intézményesíti a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot - amely az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter munkaszervezetében fog működni - és lefekteti annak működési szabályait.

Igazgatóját az európai uniós források felhasználásért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök négy évre nevezi ki, és a szervezet tevékenységéről évente tájékoztatja az Integritás Hatóságot.

A hatóság hivatalból vagy panasz alapján járhat el, bejelentéssel bárki fordulhat a szervezethez és biztosítani kell a névtelen bejelentés lehetőségét - írja az RTL.hu. A portál felsorolja, hogy olyanok személyek pályázhatnak, akik jogi, közgazdasági vagy pénzügyi egyetemi végzettségű, a közbeszerzésekhez és a korrupció elleni küzdelemhez kapcsolódó területeken gyakorlati tapasztalattal vagy tudományos munkássággal rendelkeznek. A szigorú és a függetlenséget elvileg garantáló összeférhetetlenségi szabályok szerint nem pályázhat a posztra, aki a jelölést megelőző öt évben például miniszter, kormánybiztos, államtitkár vagy polgármester volt. A jelentkezés határideje október 6., a kiválasztott tagok megbizatása öt évre szól majd - írják.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megjelent III. Károly első hivatalos portréja királyként
Munka közben fotózták le az új brit uralkodót.

Link másolása

hirdetés

A brit királyi család közzétette III. Károly első hivatalos portréját királyként. A The Royal Family néven futó hivatalos közösségi oldalaikra posztolták a fotót, amelyen III. Károly az uralkodói íróasztalnál ülve dolgozik.

Éppen annak a piros doboznak a tartalmát nézi át, amelyben az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség minisztereitől és képviselőitől származó információkat rögzítő iratok vannak. Ezeket mindig ebben a piros, lezárt dobozban küldik el a királynak, akárhol is van éppen. II. Erzsébet királynő 70 évig tartó uralkodása alatt mindennap kapott ilyen fontos papírokat a piros dobozban, beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is, karácsony napja volt az egyetlen kivétel.

III. Károly portréján az is szembetűnő részlet, hogy a háta mögött áll egy képkeretben egy közös fotó a szüleiről, Erzsébet királynőről és Fülöp hercegről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: