HÍREK
A Rovatból

Itt a friss PISA-teszt: semmi okunk az örömre, a leszakadás folytatódik

Mélyen az OECD átlag alá szakadt a magyar diákok teljesítménye és a trend idén sem fordult meg. Kivétel a természettudományos ismeretek, ott 2015 óta lassú ütemű felzárkózás figyelhető meg, de az a teljesítmény sem éri el az fejlett országok átlagszintjét.

Link másolása

Ma délelőtt tizenegy órakor kiadták a legfrissebb PISA mérések összesített eredményeit. Az OECD által évente elvégzett mérésekben Magyarország 2000 óta vesz rész, azóta sajnos egyszer sem sikerült áttörni az országok átlagát jelző vonalat.

Azonban a jelentés így fogalmaz:

„A magyarországi diákok az OECD-átlaghoz közeli eredményt értek el matematikából, olvasásból és természettudományokból”.

Mielőtt a minket érintő eredményeket ismertetnénk, tisztázni kell a fenti mondat pontos jelentését. A felmérésen legjobban Szingapúr teljesített, legrosszabbul pedig a Fülöp-szigetek.

A két végpont közötti kilengés nagyon nagy, így ezekhez képes Magyarország valóban egy szűk spektrumon belül mozog, az átlag környékén.

Azonban, ha csak a saját teljesítményünkre fókuszálunk, akkor kiderül, hogy büszkeségre nagyon nincs okunk, elég arra gondolni, hogy a posztszovjet Észtország már régóta és ütemesen a kiemelkedően jól teljesítő országok közé tartozik.

Az olvasás és matematika tárgyaknál 2010-ig is már folyamatos leszakadás látható a grafikonokon, amely a 2010-es évtől látványosan beszakad. A természettudományos teljesítményekben 2008-ig még átlag felett teljesítettek a diákok, azonban azóta az is mélyen bezuhant, igaz, itt 2015-től egy lassú javulás érzékelhető.

A táblázat itt böngészhető.

A felmérésben ezen kívül megállapítják azt is, hogy

2022-ben Magyarországon a tanulók 41%-a járt olyan iskolába, amelynek igazgatója arról számolt be, hogy az iskola oktatási kapacitását akadályozza a tanárhiány.

2018-ban ez az arány 34% volt. A jelentés hozzáteszi azt is, hogy a legtöbb országban azok a diákok, akik olyan iskolákba járnak, amelyek igazgatója tanárhiányról számolt be, alacsonyabb pontszámot értek el matematikából, mint azoknak az iskoláknak a diákjai, amelyek igazgatója nem jelentett tanárhiányt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin barátnője elárulta, hogy van most a volt államfő
Bizonyára fájt neki a kegyelmi botrány, de Skrabski Fruzsina szerint megrázza magát és újult erővel, üstökösként tér majd vissza. Mert egy nagyon erős, életszerető nő.

Link másolása

Mint ismert, tavaly áprilisban, egy nappal Ferenc pápa magyarországi látogatása előtt Novák Katalin megkegyelmezett egy pedofil bűncselekményben érintett férfinak, K. Endrének. Február 10-én, a botrány kirobbanása után egy héttel Novák Katalin lemondott, s azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

A Blikk most megkereste a Novák Katalin mellett továbbra is kiálló filmrendezőt, Skrabski Fruzsinát, aki elmondta, hogyan élte meg Novák az elmúlt időszakot.

Katalinnak rendkívül támogató, szerető családja van, akikre ebben a helyzetben is számíthatott, s a közeli barátai is támogatják. Ahogyan ismerem, nagyon rosszul esett neki a sok támadás, de a pozitív, támogató üzenetek, nyilvános kiállások erőt adtak neki. Azonnal üzentem én is, ami nagyon jól esett neki

- mondta a lapnak Skrabski.

"Katalin hozott egy döntést, ami hibásnak bizonyult. Pedig egy végtelenül tisztességes, becsületes ember, aki tudomásom szerint abban a tudatban döntött, hogy egy olyan embernek ad kegyelmet, aki valójában nem bűnös. Sajnálom, hogy így alakult, és ez a döntés ilyen következményekhez vezetett. Magyarország hatalmasat veszít a hiányával, ma a közéletben nagyon kevesen képesek arra, hogy úgy szólítsák meg az embereket, ahogy ő tette"

- tette hozzá a rendező.

"Bizonyosan fájt neki a kegyelmi botrány, de tudom jól, megrázza magát és újult erővel, üstökösként tér majd vissza. Mert egy nagyon erős, életszerető nő. Talán még nem jött el az ideje, de én nagyon várom, hogy visszatérjen – tette hozzá a tanácsadó."

A lemondott államfőnek továbbra is jár szolgálati lakás, sofőrrel együtt szolgálati kocsi, háromfős titkárság és havi 4,5 millió forintnak megfelelő fizetés. A Transparency International (TI) kiszámolta, hogy ha Novák 79 évig él, mint a KSH szerint az átlagos magyar nők, addig kétmilliárd forintot meghaladó összeget keres majd anélkül, hogy dolgoznia kelljen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter már embereket toboroz a „küldetéséhez” – eddig is sok önkéntes segítője van
Varga Judit volt férje e-mailben várja azok jelentkezését, akit tevőlegesen részt vennének kezdeményezésében. Állítása szerint nagyon sokan biztosították már szimpátiáukról.

Link másolása

Azon után, hogy néhány napja a Telex interjújában nem zárta ki, hogy pártot alapít (esetleg együtt működik egy létező kis párttal), már embereket toboroz akciójához Magyar Péter.

Az utóbbi három hétben hatalmas érdeklődésre szert tevő ügyvéd, Varga Judit volt vezető fideszes politikus exférje csütörtök esti Facebook-bejegyzésében megköszönte a támogatást követőinek, akik immár 98 ezren vannak.

„Az életet nem választjuk, hanem éljük. Azt mondják, sokszor az út fontosabb, mint maga a cél, mert mire a végső célunkat elérjük, már más emberek leszünk. Próbáljuk ki együtt”

– írja a posztban Magyar, aki egy elérhetőséget is megad, ahova az ötleteket, tanácsokat várja.

Magyar e-mailben várja azoknak a jelentkezését, akiknek „bármilyen javaslatuk, ötletük lenne, vagy csak valamilyen módon csatlakoznának a közös küldetésünkhöz, amit Magyarországnak hívnak”.

Ambíciózus tervéhez hozzáteszi: „Lépésről lépésre haladunk, alulról építkezünk, de mint tudjuk, indultak már nagy dolgok egy kis garázsból.”

A NER-nek az utóbbi hetekben keményen nekimenő üzletember szerdán az Integritás Hatóság elnökével találkozott, és reméli, hogy kormányközeli visszás ügyek nyilvánosságra elé tárásának valamilyen következményei lehetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Lázár János reagált Magyar Péter állításaira - szerinte nem igazak az Orbán Viktor feleségéről tett kijelentései
Lévai Anikó soha nem foglalkozott közügyekkel a tudomása szerint. Nem beszélt képviselőkkel és miniszterekkel, mert ha valakivel beszélni akar, az a férje, Magyarország miniszterelnöke.

Link másolása

Magyar Péter az elmúlt hetekben került a figyelem középpontjába: Varga Judit exférje több interjút is adott, az egyikben például azt állította, hogy Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó minisztereket és képviselőket kért számon bizonyos dolgokért.

A Népszava megkereste Lázár János építési és közlekedési minisztert, aki elmondta a véleményét Varga Judit exférjének állításairól.

„Lévai Anikót én a közügyekben egyetlen témával kapcsolatban láttam szerepelni, ez pedig az Ökomenikus Szeretetszolgálatban végzett munkája, amit egy nagyon fontos missziónak tartok. Lévai Anikó soha nem foglalkozott közügyekkel az én tudomásom szerint. Nem beszélt képviselőkkel és miniszterekkel, mert ha valakivel beszélni akar, az a férje, Magyarország miniszterelnöke. Neki pedig mindig elmondja a véleményét, hiszen együtt neveltek fel öt gyereket és csinálták végig az elmúlt 35 évet, ebben a helyzetben ez pont elég”

– mondta a lapnak Lázár János.

Arra kérdésre, hogy a kormányülésen sem kerültek elő Magyar Péter állításai, Lázár azt felelte, hogy „nem, egyetlen egyszer sem”.

A teljes interjút itt lehet elolvasni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Ez tiszta cenzúra” – Félmillióra büntették a Librit egy könyv miatt, amiben szó van az abortuszról
Benedek Ágota könyvében nem volt szó azonos neműekről, de a szexualitást öncélúan ábrázolhatta. Szerinte ezek után a legegyszerűbb volna semmit nem írni, abból nem lehet baj.

Link másolása

Részben Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal a Librire – adta hírül a Magyar Narancs.

A Magyar Narancsnak a könyvforgalmazó azt írta: „a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500.000 forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. terhére”. A céget több könyv miatt büntették meg, ezek között volt Benedek naplóregénye.

A könyvben, az eddig bírságoltakkal ellentétben, nincs olyan részlet, amivel a sokat kifogásolt „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jelenítene meg”. Ezzel szemben szó van benne egy abortuszról és a szexualitást is ábrázolja, márpedig a törvény szerint büntetés járhat a szexualitás „öncélú ábrázolásáért” is.

Benedek Ágota az RTL-nek nyilatkozva azt mondta: ezek után egyszerűen nem lenne logikus, a boltokba olyan könyveket kipakolni, amik „problémások”, így kerülnek majd ezek a művek egyre lejjebb, vagy a pult alá.

„Nem lehet a törvény szerint eljárni, a bizonytalanság állandó. Nehéz nem azt látni, hogy az a cél, hogy picit tartsunk mindentől, és az a legjobb, ha semmit nem teszünk, ami inog. Sőt, az a legjobb, ha nem is írunk semmit, akkor nem keveredhet bajba senki”

– fogalmazott.

„Felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen, nem lehet ilyen témájú könyveket árulni sehol Magyarországon? És ha nem lehet árulni, akkor miért írod?” – teszi hozzá az írónő, aki szerint ebben az esetben „tiszta cenzúra” érvényesült.

A „gyermekvédelmi törvény” passzusai miatt nemrég a Lírát akarták megbüntetni 12 millió forintra, amiért a meleg szerelmet bemutató Heartstopper ifjúsági regényt nem a megfelelő módon árulták. A Líra azonban perre ment, és egy vesszőhiba miatt végül nem kellett fizetniük.

Link másolása
KÖVESS MINKET: