HÍREK
A Rovatból

Irtózatos mennyiségű adathoz férhettek hozzá az orosz hekkerek egy nemzetbiztonsági elemző szerint

Buda Péter azt mondta, hogy nem pusztán a külügy rendszerében megforduló adatokról van szó, hanem a magyar hálózaton keresztül a NATO-információs hálózat ellen indított támadásokról.


Irtózatos mennyiségű adathoz fértek hozzá, és ezt nem jókedvükben csinálták, hanem mert céljuk volt vele - erről beszélt az orosz hekkertámadás kapcsán a 444-nek Buda Péter nemzetbiztonsági elemző és volt nemzetbiztonsági főtiszt.

A 444 május közepén szembesítette Szijjártó Pétert azzal, hogy egy birtokukba jutott dokumentum szerint a külgazdasági és külügyminiszter is tudott a minisztériumot ért 2021-es orosz kibertámadásokról. Az ügyet 2022-ben a Fidesz politikusai kampányhazugságnak minősítették és lesöpörték.

A támadás kapcsán Buda Péter most azt mondta a portálnak: a magyar külügyi rendszer feltörése önmagában nem kivételes jelenség. A szakértő szerint a problémát valójában a hekkertámadást követő reakciók, illetve a rendszer felkészítettsége miatt felmerülő kérdések jelentik.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok milyen súlyú információkhoz férhetett hozzá, és azokat mire használhatták fel, Buda azt mondta:

„Az NBSZ főigazgatójának levele szerint a KKM »teljes hálózata kompromittálódott«, mégpedig olyannyira, hogy az, tekintettel még az eltelt időre is, a károkozással kapcsolatos további vizsgálatokat a főigazgató szerint is értelmetlenné teszi.”

Buda szerint mindezek alapján nem lehet pontosan rekonstruálni, mihez fértek hozzá a behatolók, de ilyen esetekben a legrosszabb forgatókönyvvel kell dolgozni, hogy maximalizálják a kármentés sikerét. Vagyis, azt kell feltételezni, hogy mindenhez hozzáfértek, amihez hozzáférhettek, és Buda szerint erre volt idejük bőven.

„Az NBSZ főigazgatójának a levelében nyilván nem hamis állítások szerepelnek, vagyis ha a teljes hálózat kompromittálódott, ám a kormány szerint mégsem került érzékeny információ a behatolókhoz, az azt jelentené, hogy a Külügyminisztérium tevékenységéhez kapcsolódóan nem keletkezik érzékeny információ. Ez azért a KKM működésének hatékonysága szempontjából vetne fel kérdéseket, egyben azt is érthetetlené teszi, hogy akkor miért hatoltak be az oroszok a rendszerbe, és összességében miért töltöttek ott éveket.”

Buda szerint Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón a „bizalmas” szót szándékosan minősítési kategóriaként használta, és nem az információk érzékeny voltának leírásaként.

„Az lehet, hogy bizalmas minősítésű anyaghoz nem fértek hozzá – bár nem vagyok biztos benne, hogy ezt utólag bárki meg tudja-e állapítani -, ettől még azonban rengeteg olyan információhoz hozzáférhettek, ami kifejezetten kárt okozott.”

A szakértő példaként említette az adott ország külpolitikai terveire, szándékaira, információs hiányosságaira utaló információkat, vagy például a fogadó országgal vagy annak valamelyik vezetőjével szembeni negatív véleményt, álláspontot tartalmazó iratokat.

Azt is hozzátette, hogy az informatikai hálózatok, adatbázisok meghekkelésének ezenfelül nemcsak a minősített információk megszerzése lehet a célja, hanem az is, hogy olyan adatokhoz férjenek hozzá, amelyek később felhasználhatóak egy-egy ember beszervezésére. ehhez pedig Buda szerint borzasztó fontosak a titkosszolgálatok számára a személyes és pénzügyi adatok.

„Ha valakit meg akarnak közelíteni, fontos, hogy tudják, kinek melyek a sebezhető pontjai, kinek milyen az anyagi helyzete, milyen véleményt formál a területéhez kapcsolódó kérdésekben.

Ez az úgy nevezett tippkutatás, ami egy elég komplex folyamat. Ha besül a kísérlet, több kárt okoz, mintha el sem kezdték volna. És nem feltétlen azért akarnak valakit beszervezni, hogy a magyar külügy titkaiba nyerjenek bebocsátást, hanem azért, mert az illető később olyan, akár EU-s, akár NATO pozícióba kerülhet, ahol már orosz ügynökként fog dolgozni.”

A szakértő azt mondta, hogy nem pusztán a külügy rendszerén megforduló adatokról van szó, hanem a magyar hálózat révén NATO-információs hálózat ellen indított támadásokról.

„Ezért is van jelentősége, hogy pont az Ukrajna elleni invázió előtt zajlottak ezek az események, és felmerülhet, hogy a megszerzett információk segítséget nyújthattak ehhez a művelethez.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Rost Andreának a tüntetés óta nemigen csörög a telefonja, és ez félelemmel és kiszolgáltatottság-érzéssel tölti el
A művésznő jelenleg élete első rendezésére készül, a Varázsfuvolát rendezi egy mesterkurzuson. Habár elhallgatott most a telefonja, azt gondolja, hogy az élet mindent majd helyrerak.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 18.Rost Andrea operaénekes áprilisban került a hírekbe, amikor fellépett Magyar Péter tüntetésén. Az operaénekes elismerte, hogy a felkérés után ő is hezitált, de végül úgy döntött, hogy nincs veszítenivalója, és büszke volt rá, hogy igent mondott.

„Nem jó, hogy Magyarország ennyire polarizált, be kéne temetni az árkokat”

– mondta.

Rost szerint nagyon sok művész nem meri kinyilvánítani a véleményét.

„A tüntetés óta nemigen csörög a telefonom, és ez félelemmel és kiszolgáltatottság-érzéssel tölt el”

– osztotta meg aggályait. Ennek ellenére most élete egyik legfontosabb feladatán dolgozik: első rendezésére készül, a Varázsfuvolát fogják színpadra állítani az Eötvös10-ben. „A meghallgatások nemsokára elkezdődnek” – tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány megszólalt a lemondásáról, egy Facebook-videóban válaszolt a DK elnöke a választási vereség után
Gyurcsány Ferenc a választási vereség után videóban üzent a szavazóinak. Szerinte elengedhetetlen válaszokat találni a kudarc okaira, és közösen cselekedni a változás érdekében.


Gyurcsány Ferenc kedden Facebook-videóban reagált a DK jövőjét firtató kérdésekre. A pártelnök nem kertelt, már a videó legelején kimondta:

„Vereséget szenvedtünk a múlt hétvégén.”

Miért történt mindez, kik a felelősök, lemond-e a pártelnök – Gyurcsány, a DK elnöke szerint ezek azok a kérdések, amelyekre a június 9-i választási kudarc után a Demokratikus Koalíció válaszokkal készül.

„Ezeknek a beszélgetéseknek a közepén vagyunk. Formálisan, informálisan, sokakkal, munkatársakkal, kollégákkal, választókerületi elnökökkel és mindenkivel, és jönni fog majd nyilván az elnökségi ülés, ahol ezeket összegezzük”

– folytatta Gyurcsány, aki a párt vezetését ahhoz hasonlította, mint amikor az ember beállít egy teljesen új okostelefont. Sokaknak már ez is gondot okoz, „hát akkor hogyan ne lenne bonyolult, vagy hogy ne lenne még ennél is bonyolultabb az a világ, amit politikának hívunk” – fogalmazott. A rövid videót azzal zárta:

„Érezni fogják rajtunk, hogy aha, tudják, hogy ebben a helyzetben most milyen DK-nak kell lennie, és milyen DK-t akartak ők csinálni, meg hogy milyen országot szeretnének ők csinálni, azok, akik DK-sok. Úgyhogy vissza fogok jönni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter ma találkozik az Európai Parlament elnökével, és nemzetközi sajtótájékoztatót tart
Találkozik néppárti vezetőkkel, részt vesz a Néppárt frakcióülésén, és még a nemzetközi sajtó képviselőinek is rendelkezésére áll.


A Facebookon jelentkezett kora délelőtt Magyar Péter. A tegnapi emlékezetes pártszavazás után, az eredmény tudatában ma Brüsszel felé vette az irányt, ahol

találkozik néppárti vezetőkkel, részt vesz a Néppárt frakcióülésén, és még a nemzetközi sajtó képviselőinek is rendelkezésére áll.

Mindezek után este a Facebookon és a Youtube-csatornáján élő bejelentkezésben mondja el döntésének hátterét, legalábbis a mostani bejegyzésében erre tett ígéretet.

Magyar Péter tegnap reggel nyolc és este nyolc között szavazáson kérte ki híveinek véleményét, hogy korábbi ígéretével ellentétben vállalja-e mégis az EP-képviselőséget. A szavazás szépséghibája volt, hogy

a rengeteg pro érvvel szemben kezdetben egyetlen ellenérvet sem írt a szavazás oldalán,

amit később korrigált egyetlen olyan érvvel, ami úgy volt ellenérv, hogy akár mellette szóló is lehetett volna. Az eredmény egyértelmű volt: a szavazáson részvevők 75,6 százaléka küldené Magyart az EP-be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Berobban a kánikula: harmadfokú hőségriasztást rendeltek el
Szerdán akár 37 fok is lehet. A kisgyerekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.


Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében azt írták, hogy

a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

gyermekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! - írták.

Azt is kiemelték, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom, valamint, grillezéskor vagy bográcsozáskor a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

A HungaroMet előrejelzése szerint

szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű,

és csütörtökön is a délutáni órákban 26, 36 fokot mérhetünk majd.

via MTI

Link másolása
KÖVESS MINKET: