HÍREK

Ingyenesen meghosszabbíthatjuk lejárt jogosítványunkat

Ráadásul a procedúra lényegesen egyszerűbb lesz, mint eddig.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. április 18.


Link másolása

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok gyártása és az orvosi érvényesség megújítását követően az új okmány kiadása az Ügyfélkapun (Magyarorszag.hu-n) keresztül - írja a Totalcar.hu.

A Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF) részben eddig is a különböző okmányok kiváltásával és pótlásával kapcsolatos lehetőségeket foglalta össze, de február eleje óta új funkciókkal bővítették:

az okmányokról szóló menüben, a vezetői engedélyre kattintva kell kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges.

Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végezte el, annak ezután is a Kormányablakba kell mennie és szemben a webes lehetőséggel, ott továbbra is 4000 forintba kerül a kártya kiállítása, az idősebb korosztály esetében olcsóbb.

Amikor valakinek lejár a jogosítványa, de előtte jóváhagyta, hogy az állam automatikusan elkészítse a következőt, annak viszont nem kell mást tennie, mint megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe. Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja.

Fontos, hogy a jóváhagyás benyújtásakor nyilatkozni kell, hogy hogyan akarjuk átvenni az új okmányt: választhatjuk a nyilvántartásban szereplő lakcímünket, megadhatunk értesítési címet, de átvételi helyként választhatjuk bármely Kormányablakot is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Sárga csekken, Orbán Viktor fotójával kér pénzadományokat a Fidesz a kampányra
A Szikra Mozgalomnak is küldött egy sárga csekket a párt. Őket nemrég azzal vádolták a kormánymédiában, hogy pénzért kuncsorognak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Orbán Viktor arcképe szerepel azon a levélen, amit egy sárga csekk mellé csatolva küld ki a Fidesz, írja az rtl.hu. A párt így próbál pénzt gyűjteni a június 9-i választások kampányára. Az adománykérő levelet a Szikra Mozgalom kapta és posztolta ki, akiket nemrég „pénzért kuncsorgással” vádolt meg a kormánysajtó.

„Nézzük csak, mit kaptunk a postaládánkba a minap: Orbán Viktor levélben gyűjt adományt a Fidesz számára az Európai Parlamenti kampányukra. Az az Orbán Viktor, aki Hatvanpuszta földesura. Az a Fidesz, ami közel 4 milliárd forintot költött a 2022-es kampányban. Állami szerveken, állami médián és civil szervezeteken keresztül. Az a Fidesz, ami a Megafonon keresztül több mint 140 millió forintot költött. Csak az elmúlt 1 hónapban. Mindezt nem adományból, hanem a te és a mi adónkból” – olvasható a mozgalom bejegyzésében.

A levélben szó esik Gyurcsányról, a genderről, Ukrajnáról, Brüsszelről, szuverenitásról, migránsgettókról, majd az ismert kampányszlogenek felsorolása után „amennyiben lehetőségei engedik” felszólítással pénzt kérnek.

A Szikra a posztban megjegyzi, hogy négymillió forintra van szükségük a kampányhoz. Nekik azonban „nincsenek nagybirtokaink és luxushajóink.

„Mögöttünk nem állnak oligarchák. Messzire elkerülnek minket, és mi is őket. Mi csak egymásra számíthatunk.”

Az RTL az adománykérő levél ügyében kérdéseket küldött a Fidesznek is. Azt szerették volna megtudni, hogy előre nem látott kiadások miatt szorul rá a párt a támogatóik adományaira, ha pedig nem, akkor mi az oka ennek. Választ egyelőre nem kaptak.

A Szikra Mozgalom teljes posztját itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Gáspár Győző lánya egy fideszes EP-késpviselő mellett dolgozik
A Blikk kiderítette, hogy Gáspár Evelin június 9-ig Járóka Lívia csapatának tagjaként dolgozik „folyamatos és rugalmas” munkában Brüsszelben.

Link másolása

Gáspár Evelin neve felkerült Járóka Lívia fideszes EP-képviselő asszisztensei közé – szúrta ki a Blikk. A lap információi szerint a Győzike-showból megismert fiatal nő a júniusi választásokig tartó parlamenti ciklus utolsó évében csatlakozhatott a politikus munkatársaihoz.

Az idén 30 éves Evelin a közösségi felületein egyébként nem tünteti fel az EP-ben végzett munkáját. Győzike lánya kifejezetten jó iskolákat végzett, gyerekkorában a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum növendéke volt nyelvi tagozaton, később pedig az International Business School Budapest diákjaként tanult.

A LinkedIn-profilja szerint nemzetközi tanulmányai részeként három évig járt a Luxembourgi Egyetemre. A lap kereste Járóka Líviát is, aki helyett a közvetlen parlamenti asszisztense válaszolt. Elmondása szerint a politikus személyes meghallgatás alapján választotta ki Evelint, a legfőbb érv az elmúlt években szerzett tapasztalatai és nyelvtudásai voltak. Gáspár Evelin sajtómegjelenéssel kapcsolatos feladatokat végez, munkakapcsolatuk pedig folyamatos és rugalmas – derült ki.

A Blikknek a Gáspár családból senki nem nyilatkozott, a család egyik jó ismerőse viszont a azt lapnak mondta: tudomása szerint Evelin nem Brüsszelben képzeli el a jövőjét. „Úgy tudom, Gáspár Evelin idén is forgat a Farm VIP című műsorával, a tervek szerint néhányszor kell csak kiutaznia az Európai Parlamentbe” – fogalmazott az informátor. Hozzátette: „A hivatalos oldalon a helyben dolgozó asszisztensek között tüntetik fel, de ezeket a szabályokat lazán kezeli az Európai Parlament, a képviselőket segítő apparátus tagjai a politikusok tevékenysége, egyedi elvárásai szerint dolgoznak.”

Járóka Lívia egyébként idén már nem indul az európai parlamenti képviselői helyért, korábban úgy nyilatkozott, hogy a jövőben az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását.

Ahogy arról korábban írtunk, Evelin édesapja, a Fidesz-szimpátiáját cseppet sem tagadó Gáspár Győző néhány hete Brüsszelben járt, ahol meglátogatta az Európai Parlament épületét is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Szijjártó Péter ezúttal a Richterre hivatkozva blokkolja Ukrajna uniós támogatását
2 milliárd euró kifizetését akadályozza a magyar kormány. A külügyminiszter ezt azzal indokolja, hogy Ukrajnában visszavonnák a Richter tucatnyi gyógyszerének engedélyét.

Link másolása

Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál – írja a hvg.hu.

A blokkolt pénzek az Európai Békekeretbe tartoznak, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz és a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék – részletezi a hvg.hu. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség volt a tagállamok hozzájárulásához.

Azonban a nyolcadik részlet kifizetését a magyar kormány blokkolta, és ez azóta is tart, sőt, mint kiderült, bár további részleteket is lehívnának a kormányok, a magyar vétó ezekre is kiterjed.

Szijjártó érveléséről az MTI is beszámolt. E szerint a külgazdasági miniszter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette:

„Amíg nem kapunk garanciát az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar cégekkel szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni.”

A magyar kormány egy évvel ezelőtt azt kifogásolta, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Később az ukránok levették a listáról az OTP-t, néhány napja pedig magát a listát is megszüntették – utóbbi Szijjártó szerint szintén csak az ukrán fél önkényének a jele. Újabb indokként pedig azt hozta fel a miniszter, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, ezt pedig szerinte semmi sem indokolja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk