SPAR-vezér: Az, hogy elszáll egy termék ára, sajnos ténykérdés
Heiszler Gabriella „hét szűk esztendőre” készül, viszont szerinte attól nem kell tartani, hogy bármiből hiány lesz.
Hosszú interjút adott a Pénzcentrumnak a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Heiszler Gabriella többek között arról beszélt, hogy most is megvan az esélyük arra, hogy a kabinettel a kormányzati elképzelésekről beszélgessenek, annak azonban kisebb a realitása, hogy érdemben kommunikáljanak. Az extraprofit adóról például nem volt egyeztetés.
Ezzel kapcsolatban az ügyvezető azt mondta,
a legnagyobb aggályuk az, hogy egy élelmiszer-kereskedő, ha jól dolgozik, kb. 2 százalék profitot termel, ehhez képest az adósávjuk 2023. január 1-jétől 4,1 százalék,
idén pedig a 2021-es év kiskereskedelmi adója 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell még pluszként befizetniük.
„Ez azt jelenti, hogy ez nem extraprofitadó, hanem a forgalom alapján kivetett plusz különadó” - mondta Heiszler Gabriella. A vezető azt is elárulta: november 30-ig pótlólagosan a Sparnak a tavalyi adójuk 80 százalékát, azaz 10,5 milliárd forintot kell befizetnie.
Az októberig 1-ig meghosszabbított ártsoppok kapcsán Heiszler azt mondta, hogy a probléma fókuszában a frissáru, a csirke áll, ugyanis mindeközben egy komoly madárinfluenza-járvánnyal is küzdenek, ami még inkább felviszi az árakat. Ez azt jelenti, hogy
hirdetés
jelenleg drágábban veszik a baromfit, mint ahogy adják.
„Ami nekünk fáj, hogy sok országban, ahol szintén vannak hatósági árak, ez a teher valamilyen szinten meg van osztva a különböző szereplők között. Nemcsak a kereskedő viseli, hanem ez az ár valamilyen szinten rögzítve van a nagykereskedelemben, a feldolgozásban, a gazdáknál. Terítik a veszteséget a szereplők között. Magyarországon ez nem így történik, a kiskereskedelem viseli a teljes veszteséget” - mondta az ügyvezető.
Az élelmiszerellátás biztonságát firtató kérdésre Heiszler Gabriella kifejtette: nem kell attól tartani, hogy bármiből komoly hiány lesz, erre szerinte a legjobb bizonyíték a Covid-válság, hiszen akkor is volt minden.
„Az, hogy elszáll egy termék ára, sajnos ténykérdés. Vannak olyan termékcsoportok, amelyek jelentősen többe kerülnek, mint tavaly. De a kereslet ezt valahol kiegyensúlyozza. Nem gondolom, hogy olyan mértékű válsággal állunk szemben, hogy Magyarországon majd ne lehessen élelmiszert venni”
- mondta.
Heiszler Gabriella úgy fogalmazott: ők hét szűk esztendőre készülnek, de reméli nem lesz hét, csak 1-2 év. A tulajdonosi kör ugyanakkor elkötelezett a magyarországi működés fenntartása mellett, és ehhez minden támogatást megadnak.