News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hvg.hu: Titkosították, ki írja alá a megfigyelések engedélyezését az Igazságügyi Minisztériumban

A tárca azt sem árulta el a lap érdeklődésére, hogy tavaly hány megfigyelést engedélyeztek, és hány engedélyt tagadtak meg, holott ezeket az adatokat hosszú évek óta kiadták közérdekű adatigénylésre.

Link másolása

hirdetés

Minősített, vagyis titkosított adat, hogy ki írja alá az nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelések engedélyezését az Igazságügyi Minisztériumban - derült ki a miniszérium válaszából, amit a hvg.hu-nak küldtek.

A lap még februárban küldött kérdéseket közérdekű adatigénylésben, a tárca azonban csak most válaszolt, mivel kihasználták a maximális, 90 napos válaszadási időt. A három kérdésre azonban egyre sem válaszoltak, csak egy nem is kért számadatot küldtek a portálnak.

Arra a kérdésre, hogy tavaly összesen hány miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtést végeztek a tárcánál, illetve arra, hogy hány megfigyelés engedélyét tagadták meg, azt közölték, hogy

ezeket nem tartják nyilván, nem rendelkeznek ezekkel az adatokkal. Csak annyit árultak el (amit a hvg.hu nem kérdezett), hogy 1469 kérelem érkezett be hozzájuk.

Ez azért furcsa, mert a minisztérium hosszú évek óta rendre kiadta közérdekű adatigénylésekre a megadott engedélyek számát, még tavaly nyáron is meg tudták mondani ezt az adatot. A hvg.hu nem talált nyilvános jogszabályi, rendeleti nyomot arra vonatkozóan, hogy a tárca ezzel összefüggő adatkezelési előírásai tavaly nyár óta megváltoztak volna.

Ennél is furcsább azonban az, hogy a lap azon kérdésére, hogy 2021-ben a megadott engedélyek közül hányat írt alá Varga Judit igazságügyi miniszter, hányat Völner Pál államtitkár, hányat alá Répássy Róbert államtitkár, és hányat más minisztériumi tisztviselő,

hirdetés
egy jogszabályra hivatkozva azt írták, hogy "a kért adatok nem ismerhetőek meg". A jogszabály pedig így szól: "a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat".

Ilyen minősített adat érvényességi ideje a jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a tárca válasza szerint ennyi ideig nem tudható, hogy Varga Judit miniszter vagy éppen egy államtitkára írt-e alá bizonyos számú engedélyt.

Azért fontos kérdés az, hogy ki és hány engedélyt írhatott alá, mert a miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtésre a törvény szerint az igazságügyi miniszter adhat engedélyt. Azonban a Pegasus-botrány óta tudni lehet, hogy ezeket a kérelmeket nem minden esetben Varga Judit írta alá. Tavaly júliusban a miniszter maga nyilatkozta azt a Telex kérdésére, hogy "az engedélyek ki vannak szervezve aláírásra" Völner Pál államtitkárnak, "ő az, aki az engedélyeket megadja vagy éppen megtagadja". Egy másik törvény és az igazságügyi tárca szervezeti és működési szabályozása ugyan tartalmazza a "kiadmányozási jogot" a miniszter akadályoztatása esetén, ám ezek egyike sem említi a titkos információgyűjtés engedélyezését. Az idén januárban Pegasus-ügyben kiadott jelentés szerint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének kérdésére Völner Pál azt mondta, a jelentésben vizsgált esetekben "a miniszter akadályoztatása miatt helyettesítési jogkörben kerültek aláírásra az engedélyek”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Oroszok lőnek oroszokat” – nagy a káosz Kijevben a hajnali rakétatámadás után
Az orosz csapatok rakétái egy orosz állampolgárságú nőt is megsebesítettek.

Link másolása

hirdetés

Ma délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy 3 hét után először ismét bombázták az oroszok Kijevet.

A támadásban többen megsérültek, az egyik rakéta egy orosz nőt is eltalált. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren írta, hogy a romok alól egy orosz nemzetiségű sérültet is kimentettek.

Mint írja, ő a helyszínen van a reggeli támadás óta. Posztjában úgy fogalmaz:

„Oroszok lőnek oroszokat!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Pokoli meleg, 40 fok, hőségriasztás – Nem lesz könnyű a jövő hét annak, aki nem vízparton tölti
A hét elején a hajnalok még hoznak némi enyhülést, szerdától már ebben sem lehet bízni.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken 11, 14 fokot is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 36 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő. A péntek is még melegnek, naposnak ígérkezik, pár fokos lehűlést hétvégére hozhat egy hidegfront, de a 30 fok feletti hőmérséklet akkor is megmarad.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tarolt a Fidesz az időközi önkormányzatiképviselő-választásokon, Budapesten 4-ből 3 helyen nyertek
Az egész országban 16 indulásból 12-t behúztak.

Link másolása

hirdetés

18 helyen tartottak időközi választást az országban vasárnap. A kormányzó Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek – számol be a Telex.

A 2019-es önkormányzatin és az idei áprilisi országgyűlési választáson Budapest volt az egyetlen hely, ahol az ellenzék a Fidesz fölé tudott kerekedni, de a mostanin ez nem sikerült.

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László.

Az 5. kerületben Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék).

A 7. kerületben Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott.

A 8. kerületben a koronavírusban 2020 novemberében elhunyt Balogh István Lajos helyére Gondos Judit (Fidesz-KDNP) ülhet be 63,02 százalékkal, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt.

hirdetés

Egerben, Nyíregyházán és Szegeden is a kormánypárti jelöltek diadalmaskodtak, míg Békéscsabán és Szolnokon civilek győztek.

Utóbbi megyeszékhelyen Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület színeiben tudott nyerni.

A kisebb településeken szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert végzett (80,83 százalék).

Az ellenzéknek a nem megyei jogú városokban egyetlen győzelme volt: Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Annyira kevés tábornoka maradt Putyinnak, hogy már egy nyugalmazott, túlsúlyos vezérőrnagyot is Ukrajnába küldött
Pár hete még külvárosi nyugdíjas volt a jelentős túlsúllyal küzdő Pavel tábornok, ma pedig már a Donbaszban vezeti a különleges erőket.

Link másolása

hirdetés

A több mint négy hónapja tartó háború alatt már annyi tábornokot veszített az orosz hadsereg, hogy Vlagyimir Putyin egy nyugdíjas, jelentős túlsúllyal küzdő parancsnokot nevezett ki a kelet-ukrajnai különleges erők élére, írja a Daily Star.

A 67 éves Pavel vezérőrnagy állítólag közel 130 kilogramm súlyú, korábban 40 évig szolgált az orosz hadseregben. A tapasztalt katona többek között az afganisztáni háborúban szolgált, legutóbb pedig öt éve Szíriában teljesített szolgálatot közvetlenül a nyugdíjazása előtt.

Pavelt azután szólított újra hadba az orosz elnök, hogy a donbaszi csatában egy tüzérségi csapás során súlyos sérüléseket szenvedett az addigi parancsnok.

Pavel egészen a közelmúltig Moszkva külvárosában élte a nyugdíjasok izgalommentes életét, mielőtt a múlt hónapban újra hadba szólították. A tábornok állítólag annyira meghízott az utóbbi időben, hogy egyenruháját direkt neki készítik a szabók, emellett dupla réteg páncélt visel, mert csak így tudja teljesen eltakarni a teljes testfelületét.

A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint Putyin „már a hordó alját kapargatja”, mivel legjobb tábornokai szinte kivétel nélkül megsérültek vagy elesetek a háborúban, a másodvonalbeli tisztek pedig nem bírják sokáig a fronton. Az orosz elnök éppen ezért a korábban nyugalmazott parancsnokokat kezdi elővenni, közülük az egyik a most előrángatott Pavel.

hirdetés
„Putyin olyan, mint egy maffiavezér, akinek senki nem mondhat ellent”

– tette hozzá az újság forrása, aki szerint a visszavonult tiszteknek nincs sok választása, ha újra hadba szólítják őket.

Becslések szerint Oroszország legalább 10 tábornokot és 30 magas rangú tisztet veszített az ukrajnai háborúban. Rajtuk kívül nagyjából 30 ezer orosz katona esett el a harcok során, és 100 ezer sebesülhetett meg. Brit titkosszolgálati jelentések alapján az oroszoknak alig maradtak precíziós fegyverei és a tüzérségi lőszereik is fogytán vannak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: