News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hivatalos: Finnország kérvényezi a NATO-tagságot

A finn elnök a bejelentéskor azt mondta: ezzel „a védett Finnország egy stabil, erős és felelősségteljes skandináv régió része lesz”, és nemcsak biztonságot nyernek, hanem meg is osztják azt másokkal.

Link másolása

hirdetés

Finnország vezetői megerősítették, hogy az ország csatlakozni kíván a NATO-hoz. Sauli Niinistö elnök egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kérvényezik a tagságot a katonai szövetségben - írja a Guardian.

Az államfő úgy fogalmazott, hogy ezzel "a védett Finnország egy stabil, erős és felelősségteljes skandináv régió része lesz", és nemcsak biztonságot nyernek, hanem meg is osztják azt másokkal.

Sanna Marin miniszterelnök azt mondta, a csatlakozási kérelemről szóló javaslatot a parlament elé küldik jóváhagyásra.

"Döntésünk történelmi jelentőségű. A NATO tagjaként a szövetség egészének biztonságáért is felelősek leszünk"

- jelentette ki.

Finnország csatlakozási szándéka a NATO-hoz azért bír nagy jelenőséggel, mert az ország 1300 kilométeren határos Oroszországgal, és Svédországhoz hasonlóan szigorúan semleges politikát folytatott a második világháború vége óta. Oroszország Ukrajna elleni háborúja azonban elgondolkodtatta a finn vezetőket. A kormányfő áprilisban - amikor felmerült a NATO-csatlakozás lehetősége - úgy fogalmazott: "Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk". Svédország is közel lehet a NATO-tagság kérvényezéséhez. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 50-60 százalékos többsége támogatja a katonai szövetséghez való csatlakozást az orosz-ukrán háború fényében. Stockholm valószínűleg napokon belül követheti Helsinkit a tagság kérvényezésében.

hirdetés

Oroszország számára nagyon kedvezőtlen lenne a két ország NATO-tagsága, ugyanis így a szövetség növelni tudná az erejét az északi sarkvidéken és a Balti-tenger térségében. Orosz tisztségviselők már többször fenyegetően jelezték, hogy rossz hatással lenne az orosz-finn kapcsolatokra, ha Finnország beadná csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon mondta a finn elnöknek, hogy hiba lenne az országnak feladnia katonai semlegességét, mivel Oroszország nem jelent veszélyt Finnország biztonságára. Ha viszont ezt meglépik, az negatívan érintheti a két ország közötti, évek óta tartó jószomszédi viszonyt.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg azt mondta, a szövetség Finnországot és Svédországot is tárt karokal várja, a csatlakozási folyamat pedig gyorsan lezajlik. Ahhoz, hogy a két országot felvegyék a NATO-ba, az összes tagországnak bele kell ebbe egyeznie. Törökország azonban nem biztos, hogy megszavazza, mivel Recep Tayyip Erdogan elnök szerint Finnország és Svédország támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot. A finn elnök most azt mondta, hogy egy hónappal ezelőtt beszélt török kollégájával, aki akkor azt ígérte, hogy támogatni fogja Finnország csatlakozását a NATO-hoz. Ezért Niinisto most értetlenül áll Erdogan tiltakozása előtt, de azt mondta, kész újra beszélni vele.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A kormány határozza meg a gáz árát, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég pedig drágábban adhatja, mint az állami MVM
Tóth Bertalan kérdésére Koncz Zsófia államtitkár nem válaszolt érdemben. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is pikáns, mert az államtitkár anyja Mészáros Lőrinc gázszolgáltató cégének az egyik vezetője.

Link másolása

hirdetés

Többet kell fizetnie a gázszolgáltatásért a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltató ügyfeleinek, mint az állami MVM-nél. Az MSZP társelnöke szerint ez érthetetlen, mivel a díjakat a kormány határozza meg.

„Szolgáltatóként határozta meg a minisztérium ezt az alapdíjat és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben” – magyarázta az RTL Híradónak Tóth Bertalan.

A különbség egy átlagos fogyasztó esetén évi nyolcezer forint.

Tóth Bertalan az ügyben feltett írásbeli kérdésére Koncz Zsófia államtitkár nem válaszolt érdemben. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is pikáns, mert az államtitkár anyja Mészáros Lőrinc gázszolgáltató cégének az egyik vezetője.

hirdetés

A kormány az RTL-nek azt válaszolta: „a területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Energiaválság: olyat csináltak a szlovénok, amit csak kevesen vállaltak be
Nincs ársapka, nincs rezsicsökkentés, van viszont több támogatási csomag azok számára, akiket a válság a legrosszabbul érint.

Link másolása

hirdetés

Az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló támogatási csomagokról döntött csütörtökön a szlovén kormány - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az egyik csomag 40 millió euró értékben a vállalkozásokat segíti, míg a másik 41 millió euró értékben a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást.

Matjaz Han gazdasági miniszter a vállalkozásokat érintő csomagról elmondta: 20 millió euró idén, 20 millió euró 2023 márciusáig áll rendelkezésre. A kedvezményezettenként félmillió, illetve legfeljebb 2 millió euró összegű támogatás abban az esetben igényelhető, ha az energiaárak legalább kétszer magasabbak lesznek a tavalyi átlagnál, és a vállalatok energiaköltségeik legfeljebb 30 százalékát fedezhetik belőle - hangsúlyozta.

Hozzátette: a nagy energiafogyasztású vállalkozások csak abban az esetben lesznek jogosultak a támogatásokra, ha veszteségesen működnek, ekkor költségeik 70 százalékát állják.

Azok a főként kis- és középvállalkozások, amelyekre vonatkoznak a szabályozott villamos energia és földgáz árak, nem jogosultak a programra.

A szlovén kormány még júliusban maximálta a kis- és középvállalkozók, valamint a lakosság számára a gáz és villany árát, valamint 22 százalékról 9,5 százalékra csökkentette a villamosenergia áfáját. A rendelet szeptember 1-jén lép érvénybe, egy éves időtartamra.

hirdetés

Luka Mesec munkaügyi miniszter a veszélyeztetett csoportok támogatására szánt csomaggal kapcsolatban kiemelte:

az intézkedés 63 ezer veszélyeztetett és 7400 fogyatékossággal élő személyt érint, akik 200 eurós egyszeri támogatásban részesülnek. Amennyiben egy háztartásban több hátrányos helyzetű személy van, az összeg annak megfelelően csökken. Például ha egy háztartásban két munkanélküli személy él, a támogatás összege 313 euróra csökken fejenként - magyarázta.

Az egyszeri segélyt ugyanúgy folyósítják, mint a többi szociális támogatást. A háztartások bármire felhasználhatják a támogatást - fogalmazott a tárcavezető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: megpörgetett egy óriáskereket a tomboló vihar, és a kabinok leszakadtak róla Toszkánában
A felhőszakadásoknak és a 140 km/h-t elérő széllökéseknek már két halálos áldozata is van.

Link másolása

hirdetés

Brutális vihar tombol Toszkánában, amely nemrég elérte Piombino városát is. A Repubblica azt írja, hogy a felhőszakadásoknak és a 140 km/h-t elérő széllökéseknek már két halálos áldozata is van. Egy férfi Luccában vesztette életét, míg egy nőt egy fa ütött agyon Carrarában.

Eugenio Giani toszkánai kormányzó egy videót is közzétett az Instagramon, látható, hogy a heves széllökések megpörgetik a Piazza Bovio téren álló óriáskereket, a kabinok pedig leszakadnak róla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A finn miniszterelnök cáfolja, hogy drogok hatása alatt állt a kiszivárgott a bulivideón
A buliról készült videón valakik „lisztről” beszélnek, ami Finnországban a kokain közismert elnevezése.

Link másolása

hirdetés

Tagadja a finn miniszterelnök, hogy a csütörtökön előkerült bulivideóban drogok hatása alatt táncolt volna önfeledten, írja a LADbible. Azután merült fel Sanna Marin esetleges kábítószer-fogyasztásának lehetősége, hogy a videóban valakik jól hallhatóan „lisztről” beszélnek, ami a finneknél a kokainra utaló szlengszó.

Marin azzal érvelt, hogy a felvételek „privát videók”, és „nem nyilvánosak”. Kitartott amellett, hogy nem követett el semmi illegálisat az eseményen, és azt mondta, „nincs rejtegetnivalója”. A 36 éves miniszterelnök bevallása szerint kizárólag alkoholt fogyasztott a húsz ember, köztük több tévés műsorvezető, egy ismert stylist, egy képviselő és egy influenszer részvételével megtartott házibulin, ami két lakásban kezdődött, és két bárban ért véget.

Marin szerint éppen ezért semmi értelme rendőrségi vizsgálatnak sem, hiszen semmi törvénybe ütköző nem történt a buliban. A miniszterelnök biztonsági emberei bár ott voltak a helyszínen, de nem vettek részt a buliban.

A finn miniszterelnök azt mondja, hogy a szivárogtatás ellenére sem zárja ki életéből a barátait, és kitart amellett, hogy másokat sem látott drogozni az este folyamán. Hasonlóképpen nyilatkozott Karoliina Tuominen is, aki nem látott drogfogyasztásra utaló jeleket a buliban. Az ismert rádiós műsorvezető szerint semmi különös nem történt aznap este, csak néhány felnőtt szórakozott egy jót.

hirdetés

Sanna Marin az eset kapcsán nyomatékosította: a szabadidejét szereti a vele egykorú barátaival tölteni, amikor ugyanúgy szórakozik, ahogy a többiek. Hozzátette: esze ágában sincs megváltozni, épp ugyanaz az ember marad, aki eddig is volt, és csak remélni tudja, hogy ezt elfogadják az emberek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: