HÍREK
A Rovatból

Hatalmas tömeg tüntetett a szabad sajtóért és az Index mellett a Várban

A több ezer tüntető megtöltötte a Várat. Mutatjuk a beszédeket.

Link másolása

Több ezren tüntettek a szabad sajtóért és az Index mellett.

Videó a beszédekről:

Security Check Required

null

A tüntetés 18 órakor kezdődött a Puskás Öcsi téren, ahol több ezren gyűltek össze. A tüntetők 18.30 körül indultak el a Karmelita Kolostorhoz.

A Szent György téren beszédet mondott Orosz Anna, Fekete-Győr András momentumos politikusok, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Gulyás Balázs publicista és Herczeg Zoltán is.

Orosz Anna először arról beszélt, hogy ez az egész már nem most kezdődött. Elmesélte, mi történt az Origo esetében, és azt is elmondta, hogy a Népszabadságot és a Heti Választ is ugyanígy bedarálták. Majd következett a 168 Óra és most az Index. Orosz Anna szerint a szabad sajtó ad kereteket ahhoz, hogy értelmezzük, mi történik a világban és Magyarországon. Szerinte akkor, ha tönkreteszik a független sajtót, bezárják az igazsághoz vezető ablakokat is.

Gulyás Balázs a Magyar Hang publicistája beszélt másodikként.

"Na szevasztok libernyákok!"

- kezdte a beszédét arra utalva, hogy a miniszterelnök a péntek reggeli interjújában így nevezte a nyugati liberális kormányfőket. Majd arról mesélt, hogy a tüntetésre jövet a Kossuth Rádiót hallgatta, kíváncsi volt rá, hogy a hírekben beszámolnak-e arról, hogy Budapesten több ezren tüntetnek. Ehhez képest a nemzeti konzultációról és egy üstökösről szóltak a hírek. Ezután arról is beszélt, hogy szerinte mindenkire sor kerül hamarosan.

"Ti is rajta vagytok Orbán Viktor halállistáján, kedves fideszes barátaim, értetek is eljönnek majd"

– tette hozzá.

Gulyás Balázs ezután George Floydot is megemlítette, azt mondta, Floyd nyakán nyolc percig térdelt az a rendőr, de a mi nyakunkon egy "őszülő, kövérkés öregember térdel", és szerinte a nyolc percből jelenleg ötnél tarthatunk.

Herczeg Zoltán divattervező, civil politikai aktivista is felszólalt. Először arról beszélt, hogy ma már volt egy temetésen, ma temették el ugyanis Bogdán Lászlót. Herczeg Zoltán pedig nem akar még egy temetést.

"Ne temessük el az Indexet, a szólásszabadságot, az alkotmányos alapjogainkat. Inkább hozzunk létre még egy Indexet, még százat. Nem érdekel a neve. 70-80 ember fölállt ma, bátrak voltak. Ezt kell csinálni. Ne temessük a demokráciát, inkább építsük fel"

- fogalmazott.

Herczeg Zoltán ezután megígérte, hogy havi 10 ezer forintot hajlandó fizetni egy új, független portálnak.

A divattervező arra buzdította a tüntetőket, hogy találjanak maguknak egy ügyet, és álljanak mellé. Okos, felszabadult, önálló, független polgárokra van szükség - mondta - szabadság kell és szabad média.

"Ha Bogdán Lacinak sikerült Cserdiben, nekünk is sikerülni fog"

- mondta Herczeg Zoltán, aki beszéde végén Bogdán László egyik versével búcsúzott.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezddően további tájékoztatásig nem látogatható.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szükségszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
271 millió forintos csalással vádolják a szegedi polgármester-jelöltet, aki családjával indul Botka László ellen
Elsőrendű vádlottként kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség. Joób Márton felesége és 11 gyermekükből az egyik szintén jelölt.

Link másolása

A polgármester-jelölt kedden vonultatta föl jelöltjeit: többek között helyett induló Joób Márton felesége, a lánya és a szegedi Fidesz tavaly kinevezett alelnöke is – írja a 24.hu. A költségvetési csalással vádolt politikust a Szögedi Polgárok Egyesülete jelöli polgármesternek.

Ugyanakkor a jelöltbemutatón részt vett Chovanecz Kata is, akit szeptemberben a helyi Fidesz alelnökének választottak, bár kiderült, hogy nem szerepel a Fidesz jelöltjei között az önkormányzati választáson, sőt a bemutatón azt is elmondta, miért maradt aktív közéleti szereplő, valamint hozzátette, hogy már nem tagja a pártnak.

Joób Dóra a 17. választókörzet indulója, akit férje úgy mutatott be, mint „tizenegy gyermekes anya három diplomával”.

Joób 11 gyermekből egyikük szintén jelölt, az egyetemista Kálló-Joób Gréta, aki a 14. körzetben indul, azért, hogy “a fiatalok felé is nyissanak” - fogalmazott az apja.

A helyzet pikantériája, hogy Joób korábban MSZP-s képviselőként Botka László szegedi polgármester szövetségese volt, de később kizárták a frakcióból, mert 271 millió forintos csalással vádolták meg a politikust.

A vád szerint a Joóbék létrehoztak egy bűnszervezetet, amely egyszerre négy megyében működik, és műsorújság kiadásával, illetve szórólapterjesztéssel foglalkozik.

Az ügyészség úgy hiszi, hogy a szervezet nem fizetett rendesen adót, hamis számlákat állított ki, de még a munkavállalók után is alig fizettek járulékot.

Elsőrendű vádlottként Joób Mártonra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség, ám a polgármester-jelölt kitart ártatlansága mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Először szólalt meg Orbán Viktor Magyar Péterről: a baloldal belügye, majd maguk között elrendezik
A kormányfő nem győzte hangsúlyozni, hogy ő a legfőbb ügyésznek hisz a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban.

Link másolása

Orbán Viktor is meghallgatta a hangfelvételt, amin Varga Judit arról beszélt, hogy Rogán Antalék belenyúltak az ügyészség irataiba - írja a Telex. Majd többször hozzátette, hogy ő a legfőbb ügyésznek hisz, aki szerint nem lehet nyomtalanul manipulálni ügyészségi iratokat.

Hogy töretlen-e a bizalma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter iránt, leszögezte:

A Gergőnek van baja, mert megműtötték és nehezen mozog. Az komoly baj, nem pedig az, hogy ő volt az ajánlója egyébként a Fidesz-tagságra is az igazságügyi miniszter férjének, de ez nem érinti az ő munkáját, mert a bizalom, az a munkából fakad.

A Tisza Párt alelnökével kapcsolatos kérdésekre azt ismételgette, hogy Magyar Péter a baloldal belügye.


Link másolása
KÖVESS MINKET: