HÍREK

Hatalmas sokk lehet majd az árstop megszüntetése a boltokban

Az élelmiszerárak maximalizálása már eddig is nagyon sok problémát okozott a kiskereskedőknek, hatalmas veszteségekkel kalkulálnak.

Link másolása

A 24.hu Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkárával együtt vizsgálta meg, hogy milyen hatásai voltak és vannak az immáron 13. hónapja fennálló magyarországi élelmiszerárstopnak.

Az nem mondható új információnak, hogy a kereskedők sokat veszítenek a mesterségesen olcsón tartott termékekkel, a portál most ezt igyekezett számszerűsíteni. A vizsgálódásból kiderült:

  • A kristálycukor kilóját ma jó esetben 500 forint körüli áron tudják beszerezni, és 230 forint körüli áron adhatják. Vagyis mintegy 270 forint kilónként a kristálycukron a veszteség – több, mint amennyi a fogyasztói ár.
  • A BL55-ös finomliszt értékesítése is veszteséges, 300 forint körüli áron tudják beszerezni, és mintegy 200 forintért adhatják.

Azoknak, akik csak nagykereskedőtől tudnak beszerezni, még nagyobb a veszteségük: például cukrot egy kisbolt inkább 700 forint körüli nagykeráron tud vásárolni, és 261 forintért eladni, azaz egy kilón mintegy 440 forint vesztesége van.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a statisztikájukban fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél.

Az árstop tehát a kereskedőknek bukás, a vevőknek meg az lenne, ha hirtelen eltörölnék az árstopot, és szembesülni kellene a valós árakkal

– állapítja meg a cikk.

Az is jól látszik, hogy míg a hatósági áras termékek fogyasztói árai már egy éve egy helyben topognak, addig a helyettesítőnek elfogadható élelmiszerek árai kilőttek. Mint írják: február és december között a sertéscomb alternatívájaként figyelembe vett, eleve drágább sertéskaraj ára emelkedett a legkevésbé, bár ez is 45 százalékkal. Ha csirkemell helyett az egyébként olcsóbb csirkecombot választottuk, 55 százalékos drágulást észlelhettünk, ha finomliszt helyett megvettük az amúgy drágább réteslisztet, akkor 59 százalékost. Aki nem 2,8 százalékos UHT tejet, hanem ESL tejet tett a kosarába, az 76–79 százalékos áremelkedéssel szembesülhetett. Amennyiben pedig étolaj helyett sertészsírt vásároltunk, azt vehettük észre, hogy az év elejéhez képest több mint duplájára hízott az ár.

Neubauer Katalin szerint azért sem jó az árstopot ilyen sokáig fenntartani, mert a tavaly februári bevezetés óta nagyon sokat változott az élelmiszerpiac

Mostanában Ukrajnából nagyon sok gabona ömlik be Magyarországra, ennek következtében például a hazai lisztbeszállítók elkezdték mérsékelni az áraikat – igaz, ez még csak pár napja tapasztalható. Az árstop 13. hónapjában egyre halmozódik a kereskedők vesztesége az igen keresett hatósági áras termékeken, miközben a többi, inflációval érintett termékből egyre kevesebb fogy, készletek halmozódnak fel, amiket el kellene adni.

Másik példa szerint olcsósága miatt sokan csak az árstopos 2,8 százalékos UHT-tejet vásárolják, így nagyon lecsökkent a 1,5 százalékos tej iránti kereslet. És mivel hiány lett zsíros tejből, a zsíros tejkészítmények ára az egekbe szökött, ergo azok iránt is csökkent a kereslet. Egyik változásnak sem örülnek a kereskedők. Közben a termelőket az szorongatja, hogy olcsóbb lett az import.

Neubauer megemlítette, hogy az import trappista beszerzési ára mostanában nagyon alacsony volt, miközben a hazaié nagyon magas.

A kereskedőknek érdekük, hogy csökkenjenek az árak, és a forgalom bezuhanása után újra nőjön a forgalmuk.

Bíznak abban, hogy a most tapasztalt termelői árkorrekciók tovább gyűrűznek, és segíteni fogják, hogy minél előbb túllegyünk az infláció tetőpontján. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a jelenleg hatósági áras termékek ára májustól (ha akkor eltörlik az árstopot). Az MNKSZ főtitkára szerint annyit lehet mondani, hogy jó eséllyel nem lesz akkora mértékű áremelkedés ezeknél a termékeknél, mint amekkorára egy hónapja számítani lehetett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Rejtélyes tárgyat találtak a dánok a felrobbantott Északi Áramlat közelében
A Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra.

Link másolása

Rejtélyes tárgyat találtak az Északi Áramlat felrobbantott vezetéke közelében, ezért a dán hatóságok felvették a kapcsolatot a gázvezeték tulajdonosával - írja a DW.com.

Mint arról mi is írtunk, a vezetéket szeptember végén robbantották fel. Az elkövetők kiléte mág nem tisztázott.

A héten, csütörtökön a Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra. Az is lehet, hogy egy hajókon használt bója, de ezt még vizsgálni kell.

A Kreml-szóvivő szerint: „Mindenképp pozitív fejlemény, hogy a vezeték tulajdonosát is bevonják a nyomozás fontos szakaszába”.

A fotó ITT ltható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Medvegyev: Oroszország kész atomfegyvert használni a Krím védelmében
Az orosz politikus arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Szerinte egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

Link másolása

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére

- írja a Sky News.

"Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése. Eléggé nyilvánvaló, hogy ez

felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír.

Remélem, hogy az óceánon túli barátaink megértik ezt"

– figyelmeztetett.

Közölte, hogy az Ukrajnába érkező külföldi fegyverekkel együtt a velük érkező szakértők is legitim célpontokká válnak az orosz hadsereg számára, amelyeket el kell pusztítani.

"Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk"

– mondta.

A külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Ukrajna csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől - vélekedett, hozzátévem hogy Ukrajna teljes egészében külföldi pénzből él.

Mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények? - kérdezte. "Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (...) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni" – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte: "Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket"

- válaszolta.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tiborcz István: Fel kell emelni az ötcsillagos szállodák átlagárait
„Nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják” – mondta az üzletember.

Link másolása

A Budapest Business Journal a BDPST Group első emberével késztett interjút a csoport üzleti jövőjéről valamint a magyar turizmusról. Az interjúban Tiborcz István elmondta, hogy azt szeretnék, ha Budapest luxuscélponttá válna – írja az Index.

A cégcsoport többségi tulajdonosa elmondta, hogy a cég arra törekszik, hogy a portfólióját olyan szállodák tegyék ki, amelyek egész évben kínálnak attrakciót a vendégek számára.

Szerinte Magyarország fő turisztikai vonzereje nem lehet az, hogy olcsó. Szerinte Budapest óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a prémium turizmusban, a régió fővárosai pedig sokkal előbbre járnak ebben a szegmensben.

„A város arra hivatott, hogy több olyan vendéget csábítson, akik hosszabb ideig maradnak, komoly vásárlóerővel bírnak és érdeklődnek a kultúra iránt. Ezen turisták bevonzása érdekében pedig prémium kategóriás szállodákra, minőségi gasztronómiára és kulturális programokra van szüksége Budapestnek, hiszen jelenleg a regionális riválisok megelőznek minket”

– mondta, hozzátéve, hogy „nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják”.

Úgy vélte, hogy

az ötcsillagos szállodák átlagárait is fel kell emelni, hogy felzárkózzanak a nyugati árakhoz és tükrözzék azt a minőséget, amelyet leginkább az új fejlesztések képviselnek.

Ennek következtében a kereskedelmi szegmensnek is alkalmazkodnia kell majd a turisztikai szolgáltatók emelkedő színvonalához – vélekedett.

Példaként említette a Botaniq Turai Kastélyt, ahol már több alkalommal a Forbes Global Top 100-as lista szereplőit fogadhatták.

A cégcsoport prémium lifestyle brandjét, a Botaniq Collectiont is azért hozták létre, hogy ebben a piaci szegmensben is jelen legyenek. „A BOTANIQ Collection négy pilléren áll: ötcsillagos szállodák és luxuslakások fejlesztése (mindkettő a legjobb helyeken), csúcskategóriás kereskedelmi projektek, valamint F&B egységek létrehozása, amelyek javítják ezen ingatlanok ismertségét és hírnevét.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A böllérfesztivál azt állítja, álhír, hogy élve megperzseltek egy disznót
A fesztivál szervezői közleményt adtak ki a pénteki videó kapcsán.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy élve perzseltek meg egy disznót egy nyíregyházi böllérfesztiválon.

Az eset a nyírségi böllérfesztiválon történt: egy csak erős idegzetűeknek és 18 éven felülieknek ajánlott videón az látható, hogy egy még élő disznót perzselnek meg, és ez a tett minden bizonnyal kimeríti az állatkínzás törvényi tényállását. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és még sok más állatvédő szervezet közös közleményt adott ki az eset miatt.

A XXI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál főszervezője, Támba Miklós péntek délután reagált a cikkekre, és azt írta, hogy a rendezvényen minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.”

A fesztivál az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán:

„2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált”

– írta a fesztivált szervező egyesület a közleményében.


Link másolása
KÖVESS MINKET: