HÍREK
A Rovatból

Hatalmas melegrekord: több mint 32 fokot mértek Alaszka legnépesebb városában

Anchorage átlaghőmérséklete nyáron 13 és 23 fok között mozog.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 07.


Link másolása

Anchorage Alaszka legnépesebb városa, egyben önálló közigazgatási egység. Északon a Matanuska-Susitna kerülettel, délen a Kenai Peninsula kerülettel, keleten a Valdez-Cordova kerülettel szomszédos.

Nyáron az átlaghőmérséklet 13 és 23 fok között mozog, télen pedig -7 és -15 fok között.

A BBC azt írja, a helyzet idén egészen más: Alaszka hőhulláma folytatódott a Függetlenség napján is, és Anchorage-ban a hőmérséklet rekordot döntött 32,2 Celsius fokkal.

A múlt hónapban megdőlt a júniusi rekord- 1954 óta regisztrálják a hőmérsékletet, azóta nem volt ilyen meleg a városban.

Alaszka melegedő óceánja már veszélyezteti az élelmiszer-ellátást és a munkahelyeket, - mondják a tudósok, és arra is felhívják a figyelmet, hogy Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag.

1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt - közölte áprilisban az ACCAP alaszkai klímaközpont.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Fotó: Kaposváron is óriási tömeg hallgatta Magyar Pétert
A politikus Facebook-bejegyzésében jelentkezett be, ahol megírta azt is, hol lehet vele legközelebb találkozni országjáró körútja során.

Link másolása

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa Facebook-posztjában osztotta meg követőivel, hová megy legközelebb országjáró körútján. Pénteken és szombaton is Pest megyei településkre látogat.

Bejegyzésében azt írta: "Pest megye, érkezünk:"

Korábban nyilvánosságra hozták a TISZA Párt választási programját. Bár az országgyűlési választások két év múlva lesznek, Magyar Péter már most közreadta, mit szeretnének majd tenni.

A párt alelnöke azt írta:

"Add tovább! Ha a TISZA Párt felhatalmazást kap a magyar emberektől:

- azonnal duplájára emeli a családi pótlékot;

- megemeli a 420 ezer legalacsonyabb ellátásban részesülő idős honfitársunk nyugdíját;

- megemeli az ápolók és a szociális területen dolgozók bérét;

- 5 %-ra csökkenti a zöldségek és gyümölcsök és az egészséges alapvető élelmiszerek ÁFA-ját;

- részletes hazaváró programot hirdet a több, mint félmillió külföldön élő honfitársunk hazacsábítására;

- hazahozza Brüsszelből a hazánknak járó uniós ezermilliárdokat;

- falu rehabilitációs programot hirdet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Robert Fico sokáig nem térhet még vissza a munkába – stabilizálták a szlovák kormányfő állapotát
A helyi sajtó azt találgatja, hogy ki helyettesítheti majd a miniszterelnököt a gyógyulása alatt. Szlovákiában az ország vezetőjének négy helyettese is van.

Link másolása

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, több lövéssel merényletet követtek el Robert Fico ellen. A szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban azonnal a besztercebányai kórházba szállították, ahol megműtötték.

A Denník N szlovák lap szerint állapotát stabilizálták, de állapota súlyos. Hozzáteszik, hogy sérülései mértékéről még mindig nincs pontos információ, de a jelek szerint miniszterelnöki teendőit még sokáig nem tudja ellátni.

A szomszédos ország törvényei szerint a kormányfő cselekvőképtelensége idején a minisztrelnök-helyettes veszi át a feladatait. Ilyen pozíció Szlovákiában négy is van: Robert Kaliňák védelmi miniszter, aki a Smer egyetlen miniszterelnök-helyettese, Denisa Saková gazdasági miniszter, a Hlas párt tagja, és párttársa, Peter Kmec, a helyreállítási terv elnökhelyettese, illetve az SNS részéről Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter is miniszterelnök-helyettes.

A kormány hivatalosan még nem jelölte ki Fico ideiglenes helyetteség, de a Denník N szerint a legnagyobb esélye Robert Kaliňák védelmi miniszternek, a belügyi tárca korábbi vezetőjének van.

via Telex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Itt a lista: ők a legbefolyásosabb magyarok – nincs meglepetés az élen, Magyar Péter nem szerepel rajta
Óriásit ugrott előre Deutsch Tamás, míg ennél is nagyobbat zuhant Novák Katalin és Varga Judit. Ellenzéki politikusok közül hárman fértek be az első százba.

Link másolása

A 100 Leggazdagabb magyar idén is összerakta az ország legbefolyásosabb embereinek listáját. A munkát a politikai elemzők mellett két tekintélyes vagyon- és cégelemzéssel foglalkozó vállalkozás segítette. A listán azok szerepelnek, akik a politikai vagy gazdasági elit részeként képesek nagyobb pénzügyi vagy hatalmi erőforrásokat megmozgatni céljaik elérése érdekében.

A szubjektív lista élén sem meglepetés, sem változás nincs az elmúlt évek óta: az első helyen stabilan Orbán Viktor miniszterelnök áll. A második Csányi Sándor, az OTP elnöke, míg a dobogó harmadik fokán Rogán Antal kabinetminiszter áll. Őket Szijjártó Péter külügyminiszter és Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó, a miniszterelnök több évtizedes jóbarátja követi. Utóbbi éppen idénre másfélszerezte meg vagyonát.

A hatodik helyen a MOL-elnök Hernádi Zsoltot, a hetediken pedig Nagy Márton gazdasági minisztert találnhatjuk. Nagy visszatérő nyolcadikként Lázár János, aki hat helyet javított a 2023-as pozícióján – írja a Blikk.

A kevés tényleges hatalom miatt az ellenzéki politikusok jellemzően nem szerepelnek jól a listán: Budapest főpolgármestereként Karácsony Gergely a 32. helyet tudja elérni, míg Gyurcsány Ferenc 35., Dobrev Klára pedig a 43. A híreket közel 100 napja uraló Magyar Péter a lista készítésének idején, márciusban még nem rendelkezett párttal, így a listán egyelőre nem is szerepel.

Az idei rekordemelkedést a Fidesz–KDNP EP-listájának élére kerülő Deutsch Tamás mutatta be, aki 48 helyet ugrott előre.

Hatalmasat zuhant ugyanakkor a kegyelmi botrány miatt távozó két politikai szereplő: a tavaly 19. Novák Katalin és a 27. helyen állt Varga Judit egyaránt kiesett az első százból.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hidegfront robban be: még jégdarabokra is lehet számítani a hét második felében
Csütörtök estével hidegfront érkezik délnyugati felől. Az esős időjárás pénteken reggeltől akár egész hétvégén velünk maradhat.

Link másolása

Csütörtök este hidegfront köszön rá hazánkra: előbb a délnyugati tájakon várható zápor, zivatar, majd a csapadékzóna északkelet felé halad tovább, így péntek estig az ország legnagyobb részén számítani kell az esőre – írta meg a HungaroMet Facebook-oldalán. A lehulló csapadék mennyisége csütörtök este és péntek este között 24 óra alatt területi átlagban meghaladhatja a 10 millimétert az ország nagyobb részén.

A csapadékzóna pénteken napközben északkelet felé mozog majd, így a déli óráktól kezdve keletebbre is szárazabb levegő áramlik, de záporok és zivatarok még továbbra is kialakulhatnak.

Az esőzés pénteken kora reggel éri el Budapestet, legkésőbb viszont az északkeleti tájakat fogja elérni, a kora délelőtti órákban távozhat az országból Záhony irányában. Az Időkép szerint az éjszaka folyamán több helyen mennydörgésre és villámlásra lehet számítani.

A felhőszakadások akár 20-30 milliméter esőt is maguk mögött hagyhatnak, sőt a csapadékrendszer érkezése hirtelen feltámadó szelet hozhat, viharos, akár 60-70-80 km/órát elérő lökésekkel. Az erősebb gócokat - elsősorban a Dunántúl középső és északi felén - jégeső kísérheti, jellemzően kisebb méretű, de akár 0,5-1 centit elérő jégdarabokkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: