hirdetés

HÍREK

Hadházy: Egy balatoni jachtklubot üzemeltető cég tulajdonosa is beoltatta már magát a koronavírus ellen

Közben kiderült, hogy a férfi télen-nyáron önkéntes mentőhajó-vezetőként dolgozik náluk. Körülbelül 20 másik kollégája is megkapta a vakcinát, köztük vannak orvosok, mentőápolók, de matrózok, navigátorok is.
Fotó (illusztráció): MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Egy balatoni jachtklubot és elegáns éttermet, szállodát üzemeltető cég tulajdonosa büszkén hirdeti a Facebookon, hogy ő már január elején beoltatta magát a koronavírus ellen - számolt be róla Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

"Ha elég pénzed van és/vagy elég rafinált vagy és/vagy jól helyezkedsz, akkor a legelsők között kaphatsz oltást. Ha szegény, tisztességes és nem törtető, egyszóval a fideszesek szemében egy senki vagy, akkor majd tavasszal, majd egyszer. Ennyit a tervszerű oltásokról"

- kezdi bejegyzését az országgyűlési képviselő, majd azt ecseteli, hogy bár a csak Balázsként megnevezett vállalkozó nem orvos, nem ápoló, nem idősek otthonában dolgozik és nem tanár, már az elsők között megkaphatta az oltást.

Több képernyőfotót is mellékelt, amiken az látszik, hogy a férfi a saját Facebook-oldalán azt írta, már túl van az oltáson, de ismerősei kérdésére, miszerint hogyan jutott hozzá a vakcinához, nem válaszolt.

Hadházynak viszont van elképzelése erről:

"A profilképre kitett 'én már beoltattam magamat' felirat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata nevű egyesület honlapjáról származik. Az egyesület vezetőjét, aki civilben „rendes” mentőápoló, maga Merkely Béla oltotta be személyesen és – nagyon helyesen – az oltást népszerűsítő nyilatkozatot is tett a sajtóban. Az egyesület honlapja szerint támogató partnereik között van Balázs jachtklubja is, így kerülhetett a kiváltságos helyzetbe. Arra azonban Balázs honlapján semmilyen utalás nincs, hogy ő maga is vízimentő lenne – ha így is lenne, mi a csuda indokolná januárban, hogy éppen a vízimentőket kelljen kiváltságosként beoltani. Miért nem az intenzívek, COVID-osztályok ápolóit, háziorvosokat, azok ápolóit, idősotthonok gondozóit?"

- teszi fel a kérdést a képviselő.

hirdetés

Ezután azt írja, szerinte "Balázs nem rossz ember, csak élt az összeköttetések, a társadalmi státusz adta lehetőségekkel", a rendszerről pedig nem ő tehet.

Hadházy később frissítette a posztját:

FRISSÍTÉS: A poszt megjelenése után telefonon megkeresett Balázs és megkért, hogy tegyem közzé: hajóvezetőként részt vesz a vízimentők munkájában, ennek révén jutott az oltáshoz. Ezt nem titkolta senki elől, sőt, egy helyi internetes lapban be is számolt erről, és kifejezetten népszerűsítette az oltást. Erről én is meggyőződtem, ezért megismétlem az eredeti poszt végének mondanivalóját: megköszönöm, hogy népszerűsíti az oltást, becsülöm is érte! Arról a káoszról, fejetlenségről, ami az oltások kiadását jellemzi, nem ő tehet. Egyetértettünk vele abban, hogy az lenne a jó, ha minél szervezettebben, minél többen, minél hamarabb hozzájutnának az oltáshoz.

Megkerestük az említett egyesületet, vagyis a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatát, akik azt mondták, a férfi télen-nyáron önkéntes mentőhajó-vezetőként dolgozik náluk, ezért volt szükséges a beoltása. Körülbelül 20 másik kollégája is megkapta a vakcinát, köztük vannak orvosok, mentőápolók, de matrózok, navigátorok és más mentőhajó-vezetők is. Most csak a télen is bevethető kollégák kaptak oltást.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Bukarest mögött, Bécs előtt van Budapest életszínvonalban az EU statisztikai hivatala szerint

A vidéki Magyarország nagy része az uniós átlag alatt helyezkedik el a friss közlés szerint.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat minden évben közzéteszi azokat a gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni, hogy az egyes EU-s régiókban milyen az életszínvonal. A legfrissebb, 2019-es állapotokat mutató számok múlt héten jöttek ki, írja a Növekedés.hu.

Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre váltotta át, ami kiegyenlíti az egyes országok közötti árkülönbségeket, hogy képet kapjon az egyes régiók tényleges életszínvonaláról.

Az Eurostat adatai szerint ez alapján Budapest megelőzi Bécset, Berlint vagy Madridot. Viszont a magyar főváros előtt jár életszínvonalban Bukarest, Varsó, Pozsony és Prága is.

A listát egyébként Luxemburg vezeti, a második helyen pedig a cseh főváros, Prága áll.

A vidéki adatok Magyarországra nézve kevésbé hízelgőek. A közép-magyarországi az egyetlen régió, amely az uniós átlagot meghaladja. A Nyugat-Dunántúl az uniós átlag 71 százalékán áll, az Észak-Alföld és Észak-Magyarország azonban egyike az unió legszegényebb régióinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Összeomlott a KRÉTA rendszere a teljes digitális oktatási átállás első napján

A túlterheltség okozhatta a hibát.
Fotó: KRÉTA Iskolai Alaprendszer / Facebook - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

A Szeretlek Magyarország és más portálok olvasói is panaszkodtak rá, hogy nem működik a KRÉTA rendszere az online oktatásra való teljes átállás első napján.

Bár délelőttre a javulás jelei mutatkoztak, lapunk információi szerint régiónként is volt eltérés a működésben. A rendszeren keresztül érhető el az úgynevezett Digitális Kollaboráció Tér (DKT) is, amit azért fejlesztettek ki, hogy a digitális munkarendben szükségtelenné tegye más oktatási szoftverek használatát, ám jelen helyzetben ez a funkció is akadozásokkal vagy egyáltalán nem működött.

Az Ekréta Informatikai Zrt. ügyfélszolgálatán arról tájékoztatták az Indexet, hogy reggel 8 órától először a DKT-rendszer, majd az eKRÉTA teljes szolgáltatási köre is összeomlott.

A hiba oka tehát nem a szerverek elleni rosszindulatú támadás, a leállást túlterhelés okozta.

Azok a diákok, akiknek iskolája az eKRÉTA-rendszer használatát jelölte ki digitális kapcsolattartásra, jogszerűen hivatkozhatnak a hibára távolmaradásuk okaként. A rendszer helyreállításán a szolgáltató szakemberei dolgoznak, az várhatóan déltől újra elérhető lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Hétvégén még a Louis Vuitton üzlete előtt is sorban álltak az emberek

A lezárás nemcsak a tömegtermékek, de a luxus rajongóit is pánikvásárlásra késztette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

A várhatóan kéthetes korlátozások és bezárások előtti utolsó hétvégén tömegek rohamoztak meg egyes boltokat. Mi is beszámoltunk róla, hogy kígyózó sorok álltak például az IKEA áruháza előtt, de más helyen is előfordultak tumultusok.

A legviccesebb, vagy épp legmeghökkentőbb jelenetet azonban valószínűleg a belvárosban produkálták pánikba esett luxusmárka-vásárlók:

vasárnap dél körül a leginkább méregdrága táskáiról ismert Louis Vuitton Andrássy úti boltja előtt is feltorlódott egy kisebbfajta sor.

A várakozókat a 444.hu egyik olvasója szúrta ki és fényképezte le, aki azt írta a kép mellé: „Kicsit el is gondolkodtam, hogy ha most hetekig be lesz zárva, akkor nem kellene-e nekem is beugranom valamit gyorsan venni... De csak kibírtam...”

Nos, páran nem "bírták ki" luxustáska nélkül, de valószínűbb (még ha kissé unalmasabb) magyarázat, hogy a korlátozott méretű üzlethelyiségben a távolságtartási szabályok betartása csak úgy volt megoldható, ha a boltba igyekvők egy része kint várakozik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egy diák hazugsága miatt fejezhették le tavaly a francia történelemtanárt

Az egyik diáklány félelmében és bánatában hazudott édesapjának, amivel visszafordíthatatlan cselekményeket indított el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Nagy port kavart tavaly a nemzetközi médiában is, hogy lefejeztek egy francia történelemtanárt Párizs közelében, amiért a szólásszabadságról tartott óráján Mohamedet ábrázoló karikatúrákat mutatott be. Az elkövető egy 18 éves, csecsen származású muszlim fiatal volt.

Az eset tüntetésekhez vezetett, a francia társadalom és az elnök, Emmanuel Macron is újragondolta a szólásszabadságról alkotott nézeteket, ez pedig a muszlim világ számos helyén tüntetéseket váltott ki.

Most a Le Parisien arról számolt be, hogy

az egész durva gyilkosság és az azt körülvevő események talán meg sem történtek volna egy muszlim diáklány hazugsága nélkül

- írja a 444.hu.

hirdetés

A Z-ként emlegetett lány állítólag a rendőröknek tett vallomásában is elárulta, hogy nem volt jelen azon az osztályfőnöki órán, ahol Paty közölte a karikatúrákat, ami miatt a Charlie Hebdo szatirikus lap munkatársait 2015 elején meggyilkolták. (A tanár egyébként az óra elején külön jelezte, hogy akit sértenek a rajzok, kimehet a tanóráról.)

A Paty-gyilkosság sztorija eddig nagyjából úgy hangzott, hogy Z., a tanuló otthon elmesélte az apjának, hogy azért kapott 2 napos kizárás büntetést a suliban, mert szóvá tette a felháborodását, amiért Paty tanár úr Mohamedet gyalázta az óráján. Az apa felháborodott bejegyzését szúrta ki a frissen radikalizálódott Abdoullakh Anzorov, aki néhány nappal később a nyílt utcán fejezte le a tanárt.

A legfrissebb információk szerint

Z-t zavarta, hogy rosszabbul teljesít az iskolában, mint ikernővére, és ez vezetett oda, hogy hazudott édesapjának a tanórán való részvételről és a büntetésről, amit az igazolatlan hiányzásai miatt kapott.

Az ügyben folyó perben Z. apját, aki Samuel Patyt célponttá tette, terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: