HÍREK
A Rovatból

Hadházy Ákos brutális leleplezése! Átver minket az állam

Hadházy lerántotta a leplet a piliscsabai campus szellemparkról, ahol „az épületek üresen mállanak szét”, és bár az alapítvány idei költségvetése 700 milliót irányoz elő felújításra, az idei szerződések listája szerint csak néhány tízmilliót költenek erre.
Fotó: ATV - szmo.hu
2024. július 09.A független országgyűlési képviselő számolt be a közösségi oldalán arról, hogy mi folyik Piliscsabán.

45 dolgozó havonta átlagosan 1,2 millió forintot keres a Makovecz Campus alapítványnál, amelyet a magyar állam 2021-ben hozott létre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiürített piliscsabai campusának hasznosítására.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt írja, hogy az alapítvány alapító okirata szerint az ingatlanban Nemzeti Tudásparknak kellene működnie, de a szervezet honlapja szerint 2021 óta mindössze három dolog történt ott: egy könyv kiadása, egy épület felújítása és egy szerény érdeklődés mellett lezajlott vallástörténeti konferencia.

A képviselő arról is ír, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke eredetileg Gulyás Gergely miniszter lett volna, de az EU közbelépése miatt Maróth Miklós kapta a vagyon feletti rendelkezés jogát, a kuratóriumnak pedig mások mellett Hassay Zsófia volt terézvárosi fideszes polgármester is tagja.

Hadházy szerint a piliscsabai campus „szellempark”, ahol „az épületek üresen mállanak szét”, és bár az alapítvány idei költségvetése 700 milliót irányoz elő felújításra, az idei szerződések listája szerint csak néhány tízmilliót költenek erre. A teljes bérköltség ugyanakkor 632 millió forintra rúgott tavaly.

Itt olvasható Hadházy teljes bejegyzése.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Zelenszkij: Orbán moszkvai útja árulás volt Európa ellen
Az ukrán elnök szerint Európa minden problémáját meg lehet oldani Orbán nélkül is. Beszéde végén arra kérte a briteket, hogy a tőlük kapott légvédelmi fegyvereket orosz területek ellen is bevethessék.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élesen bírálta Orbán Viktort a csütörtökön az anlgiai Blenheim kastélyban tartott Európai Politikai Közösség csúcstalálkozón, írja a Guardian.

Az ukrán elnök érzelmes beszédében többször is célzott Orbán nemrégiben Moszkvában tett „békemissziójára”, árulással vádolva a magyar miniszterelnököt. Zelenszkij beszéde ráadásul akkor hangzott el, amikor európai vezetők és védelmi miniszterek gyűltek össze az Egyesült Királyságban, hogy megvitassák az ukrajnai háború helyzetét.

„Európában megőriztük az egységünket azáltal, hogy együtt cselekedtünk, ami azt jelenti, hogy Putyin nem érte el elsődleges céljait... Ez az előnyünk, de csak addig marad előny, amíg egységesek vagyunk” - mondta az ukrán elnök.

„Megpróbálhat megkörnyékezni benneteket, vagy egyesével néhány partneretekhez fordulhat, hogy megkísértse, preszionálja vagy zsarolja őket, hogy egyvalaki elárulja a többit. Mi megőrizzük egységünket” – tette hozzá Zelenszkij Putyinra utalva.

„Ha valaki Európában megpróbál a hátunk mögött vagy valaki más kárára problémákat megoldani, ha valaki a háború fővárosába akar utazni beszélgetni – és talán valamit ígérni közös érdekeink vagy Ukrajna és más országok kárára – akkor miért számítsunk egy ilyen személyre? Az EU minden problémáját megoldhatja nélküle is”

– jelentette ki Zelenszkij Orbán moszkvai látogatására célozva.

Orbán az év elején több mint egy hónapig blokkolta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós támogatási csomagot, majd júliusban Moszkvába utazott „békemisszióra”, és közös sajtótájékoztatót tartott Putyinnal, amelyben az orosz vezető arra szólította fel Kijevet, hogy adjon fel területeket, vonja vissza csapatait és hagyja abba a NATO-csatlakozási törekvéseit.

Orbán ezután találkozott Donald Trump volt amerikai elnökkel, majd levelet írt az európai vezetőknek, amelyben azt állította, hogy Trumpnak „megalapozott tervei” vannak a békére, ha visszatér a Fehér Házba a novemberi elnökválasztás után.

Trump azóta kiemelte, hogy szándékában áll kihátrálni a külföldi konfliktusokból, és az izolacionista J.D. Vancet választotta alelnökjelöltjének.

Orbán világpolitikai tevékenysége aggodalmat keltett az európai fővárosokban,

Zelenszkij meghívása pedig a Blenheim-palotába részben az Ukrajna iránti egységes támogatás kifejezésére szolgált.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hasonló üzenetet fogalmazott meg az EP-képviselőknek tartott beszédében néhány órával az ukrán elnök felszólalása előtt.

„Két héttel ezelőtt egy európai miniszterelnök Moszkvába utazott. Ez a békemisszió nem volt más, mint lekenyerezés”

- mondta von der Leyen.

Keir Starmer brit miniszterelnök is támogatását fejezte ki, amikor bemutatta Zelenszkijt a csütörtöki találkozón.

„Ukrajna minden nap küzd, hogy ne csak az ukrán népet, hanem az európai népeket is megvédje – egy kontinensen, ahol a szabadságba, a demokráciába és a jogállamiságba vetett hitünket nehezen nyertük el, és amely békében akar élni” - mondta Starmer.

„Zelenszkij elnök úr, küzdelmében, hogy megőrizze ezeket az értékeket, tisztelgünk ön előtt. Ne legyen kétsége afelől, hogy ameddig szükséges, ki fogunk állni ön mellett” – tette hozzá.

Zelenszkij beszédében felszólította az európai vezetőket, hogy biztosítsanak légvédelmi fegyvereket Ukrajnának, és ne korlátozzák azok használatát. Az Egyesült Királyság ugyanis Storm Shadow rakétákat biztosított Ukrajnának, de nem engedi, hogy Zelenszkij azokat orosz terület ellen használja.

„Nem kell félnünk ezektől a képességektől” - mondta az ukrán elnök.

„Minél hatékonyabb a légvédelmünk, annál tehetetlenebb lesz Putyin. Minél kevesebb korlátozás van a hatékony fegyverek használatára, annál inkább keresni fogja Oroszország a békét.”

– tette hozzá az ukrán elnök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Lázár János bekeményített: betilthatta a Coca-Cola termékeit a minisztériumában
Az Index értesülései szerint Építési és Közlekedési Minisztérium területén nem lehet a multicég italaiból inni. Az ok a Fanta narancstartalma.


Egészen furcsa lépésre szánta el magát a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Az Index értesülései szerint mostantól az ÉKM-hez tartozó épületekben egyetlen Coca-Cola terméket sem szolgálnak fel. Az ok? Természetesen a napokban kirobbant Fanta-botrány.

Információik szerint Lázár János egyik új utasítása értelmében az ÉKM-hez tartozó épületek egyikében sem lehet többé Coca-Cola termékeket felszolgálni. Ez nem csak a minisztériumi megbeszélésekre, meetingekre vonatkozik, hanem a minisztériumba érkező vendégek sem kapnak ilyen italokat.

A miniszter egy keddi Facebook-posztban keményen nekiment a Coca-Colának, miután a hazai sajtóban elterjedt, hogy Magyarországon alacsonyabb minőségű terméket árulhatnak ugyanazon név alatt, mint Olaszországban.

Felidézte, hogy évekkel ezelőtt egy Kormányinfón már beszélt arról, hogy „a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.” Majd hozzátette: „Most meg ezt olvasom: »Több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, az íze és a színe is más…«”

„Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól! [...] Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!” – írta Lázár János, és felvetette, hogy szigorítani kell az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt.

A Coca-Cola kedden azt írta az Index megkeresésére: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy olyan üdítőitalokat kínáljunk piacaikon, melyeket a fogyasztók kedvelnek. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az üdítőitalok széles választékát kínálhatjuk a víztől a teákon át a szénsavas üdítőitalokig. A Magyarországon és az Európai Unióban elérhető Coca-Cola termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzünk be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban” – írták, hozzátéve, hogy „csomagolásainkon és weboldalunkon teljes körű tájékoztatást biztosítunk termékeink összetevőiről és tápértékéről, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak.”

Lázár János posztjára Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált, ő viszont azt ajánlotta a miniszternek, hogy foglalkozzon inkább a MÁV-val, amelynél egyre rosszabb a szolgáltatások minősége.

„Azt hiszem, fontosabb probléma ez, mint a Fanta narancstartalma” – írta bejegyzésében Vitézy.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Operaház szerint veszélyezteti a dolgozók béremelését, hogy megírták: Ókovács Szilveszter egy 60 milliós BMW-t használ
A hivatalos közlemény szerint az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hamis, manipulatív állításaival félrevezette a közönséget. Az Ókovács által használt BMW árát is pontosították: nem 60, hanem 40 millióba kerül.


Az Operaház élesen bírálta a Magyar Narancs szerdai cikkét, amiről korábban mi is írtunk, és ami szerint Ókovács Szilveszter egy 60 milliós BMW-t használ, amivel az Operaház királyi felhajtóján is parkolhat.

Az intézmény szerint azonban ezek az állítások „manipulatívak, hamisak”.

Az Operaház a közleményében arra is céloz, hogy a cikk szerzője elfogult, hivatkozva egy „szoros munkakapcsolatra”.

Az Operaház azt is közölte, hogy „nem rendelkeztek és nem rendelkeznek saját vagy bérelt szolgálati autóval”, és hogy Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke megszólalása miatt „a félrevezetett közönség távol marad az intézmény előadásaitól”.

Az intézmény szerint a BMW-s cikk megjelenése egyenesen „veszélybe sodorta” a tagok béremelését.

Ókovács BMW-jének használatát az Operaház azzal indokolja, hogy „a szolgálati személygépkocsit” egy BMW-vel kötött szerződés alapján kapták „a vezetőségi flotta egyik darabjaként”. Az Operaház közleménye szerint Bárány állításával ellentétben nem dedikáltan a művészek kapták a BMW-ket, de elismerik, hogy „valóban volt olyan időszak, amikor egy operaénekes külön márkanagyköveti felkérést kapott a BMW Group Magyarországtól”.

Az Operaház szerint nem ők választják ki, hogy milyen autót ad a BMW, de hogy ki használja, azt az Opera dönti el. Az autók használata és beosztása „az OPERA kompetenciájába tartozik”. Továbbá, „takarékossági okokból” az Operaház „hivatali sofőröket sem alkalmaz”.

Az Operaház a BMW árával sem ért egyet,

szerintük nem 60 millióba kerül az autó, listaáron „csaknem harmadával kerül kevesebbe”.

A cikkben „királyi felhajtónak” nevezett felhajtót pedig „Dalszínház utcai és Hajós utcai kocsifeljárónak” hívják. A vezetőség „takarékossági okokból”, valamint „a márkakommunikáció keretében az autók reprezentálása céljából használja parkolásra”.

Az Operaház megvádolta a szakszervezeti elnököt, Bárányt, hogy évek óta próbálja aláásni a BMW-vel való együttműködést. Jelenleg pedig „durván sértő és lejárató kijelentéseket tett megalapozatlanul”, hogy lejárassa az intézmény vezetőjét. Szerintük ezzel Bárány Balázs a Kollektív Szerződést is megsértette.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Keményen beleszállt Orbánba Ursula von der Leyen
Gyakorlatilag a nácikkal való tárgyaláshoz hasonlította Orbán moszkvai útját. Von der Leyen után Manfred Weber és a Renew Europe vezetője is magyar kormányfőt bírálta.


Csütörtökön szavazott az Európai Parlament arról, hogy Ursula von der Leyen maradhat-e az Európai Bizottság elnöke. Ahogy ilyenkor szokás, von der Leyen beszédet tartott, amelyben elmondta, mik lennének a tervei, ha újraválasztják.

A beszéd egy pontján azonban a néppárti politikus keményen nekiment Orbán Viktornak.

„Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába utazott. Ez nem volt más, mint egy megbékítési misszió”

– mondta von der Leyen, a megbékítésre pedig az appeasement szót használta, amit a náci Németország háború előtti megbékítésére szokás használni.

Bár Orbán nevét nem említette, a teremben ülő magyar uniós nagykövet, Ódor Bálint képviselte Magyarországot, és a mondat közben a kamera őt mutatta.

Von der Leyen nem volt egyedül a kritikáival. A beszéd utáni vitában Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője, Marine Le Penhez és Jean-Luc Mélenchonhoz hasonlította Orbánt, mint akik meg akarják osztani az Európai Uniót.

A Renew-t vezető Valérie Hayer pedig felszólította von der Leyent, hogy indítsa el az eljárást, amely megfoszthatja Magyarországot a szavazati jogától a Tanácsban.

Az EP végül 401 szavazattal újabb öt évre Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Bizottság elnökének.

Link másolása
KÖVESS MINKET: