Ha nem főznénk/sütnénk meg őket, ilyen sokáig élnének a háziállatok
Néhány nappal ezelőtt felmerült bennem a kérdés, hogy vajon meddig élnének a haszonállatok természetes körülmények között, ha nem kerülnének vágóhídra. Valójában egy ártalmatlan viccelődés gondolkoztatott el a témáról, amiben játékosan megfenyegettem a hároméves mentett házi kacsánkat, hogy ha tovább csipkedi a lábamat, akkor bizony meg fogom főzni. Mire egy családtagom rögtön rávágta, hogy ahhoz ő már túl öreg. Általában a kacsákat nem sokkal egy hónapos koruk után levágják, szóval a miénk már matuzsálemnek számítana egy farmon a maga három évével.
Úgyhogy gondoltam egyet, és rákerestem az interneten, vajon meddig élnének a haszonállatok természetes körülmények között.
Persze maga a „természetes körülmények között” is külön kérdéseket vet fel, hiszen ezek az állatok kifejezetten arra lettek tenyésztve, hogy speciális bánásmód mellett egy-egy olyan tulajdonságuk vagy képességük erősödjön meg, amit az ember aztán hasznosítani tud – tejtermelés, gyapjúnövesztés, izomzat, vagy éppen a lerakott tojások mennyisége.
Ha az emberek magukra hagynák őket, valószínűleg tömegesen pusztulnának el, és a megmaradt állományt is komoly fertőzésveszély fenyegetné – de ettől most tekintsünk el, és feltételezzük egyszerűen a haszonállatok háziállatként való tartását.
Vajon meddig élnének ilyen körülmények között?
Erre a kérdésre meglepően nehéz volt választ találni. A legtöbb weboldal inkább azzal foglalkozik, milyen korban érdemes levágni az állatokat, a természetes élettartamukról már sokkal kevesebb szó esik. Végül a Four Paws oldalán találtunk egy összefoglalót arról, hogy meddig élnének, illetve mikor kerülnek vágóhídra a különböző haszonállatok.
SZARVASMARHA
A szarvasmarha várható élettartama a 20 évet is elérheti. Ezzel szemben a tejelő teheneket 5 évesen, a tenyészbikákat 3 évesen, a vágómarhákat másfél-két évesen, a borjakat pedig 8 hónapos koruk előtt levágják.