News here
hirdetés

„Ha meghalok, hát meghalok, de akkor is maradni akarok” – mondja egy ukrán nő, aki beállt harcolni

Olga Kovalenko a hadiállapot bevezetése után jelentkezett a hadseregbe, ahogy Alona Businszka is, aki néhány hete még sminkesként dolgozott.

Link másolása

hirdetés

Miközben az orosz hadsereg pusztítása elől ukránok milliói menekültek már eddig is Közép- és Nyugat-Európa országaiba, addig mások - köztük sok nő - a maradás és a harc mellett döntött, írja a USA Today.

A lapnak nyilatkozó Olga Kovalenko azzal indokolta döntését, hogy nem akarta csak a férfiakra hagyni az ország védelmét, ráadásul gyereke sincs még.

„Ez az én földem, maradok”

- nyomatékosította a hadiállapot bevezetése után önként a hadseregbe jelentkező ukrán nő. Kovalenko azóta a fronton teljesít szolgálatot: a segítségre szorulók evakuálásban segédkezik, egyúttal felméri a harcok után maradt károkat.

Az ukrán anyától és orosz apától született nő azt mondja: „az ukrán vére súgta neki”, hogy tegye kockára az életét a hazájáért. Nem ő az egyetlen, aki hasonlóképpen gondolkozik az egy hónapja tartó háborúról: az ukrán kormány nyilvántartása alapján a hadsereg 15 százalékát nők teszik ki.

hirdetés

Alona Businszka néhány hete még sminkesként kereste a kenyerét, ma már azonban ő is az ukrán hadseregben teljesít szolgálatot. A lapnak elmondta, hogy egyáltalán nem képzett harcos, csak egy egyszerű civil, aki bármi áron meg akarja védeni a hazáját.

„Azt akarjuk, hogy otthonok és épületek várják majd a hazatérő embereket. Ha meghalok, hát meghalok, de akkor is maradni akarok”

- tette hozzá az egykori sminkes.

Az ukrán nők hűsége még az elnök feleségét is lenyűgözte. Olena Zelenszka nemrég egy interjúban megemlítette, hogy Ukrajnában 2 millióval több nő él, mint férfi. Hozzátette: ennek a statisztikának ugyan manapság már semmi jelentősége, de mégis úgy érzi, hogy az ukrán ellenállásnak és a jövőbeni győzelmüknek jelentős részben női arca van.

„A nők jelentik az erőteljes önkéntes mozgalom alapját, mely az ellátásért, a szállításért és az élelmezésért felel” mondta a Le Parisiennek Volodimir Zelenszkij felesége. Hozzátette: a háború február 24-i kirobbanása óta több mint 4000 kisbaba született országszerte, akik jelentős része óvóhelyeken, metróállomásokon és pincékben jött világra, esetleg lebombázott szülészeti osztályokon, ahogy az Mariupolban történt.

Az ukrán first lady hangsúlyozta: azok a nők is sokat tesznek az ország működéséért, akik nem veszik ki részüket közvetlenül a harcokból, de a mai napig bejárnak dolgozni a kórházakba, gyógyszertárakba, közlekedési és közszolgáltatási vállaltokhoz. Nélkülük elképzelhetetlen lenne, hogy a normális élet egy-egy szelete még működőképes legyen az offenzíva idején.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Brit hadifogoly: Rosszabbul bántak velünk az oroszok, mint egy kutyával
Aiden Aslin több hetet töltött orosz fogságban, ahol megkéselték, a tetoválásai miatt megverték, és csak kenyeret és vizet kapott, azért is könyörögnie kellett.

Link másolása

hirdetés

"Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával" - mondta el az orosz börtönből kiszabadult Aiden Aslin. A brit férfi Ukrajnában esett fogságba és egy fogolycsere keretében szabadult ki. Öt brit állampolgár lett szabad, rajta kívül még köztük John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill és Shaun Pinner.

Az ukránok oldalán harcoló, áprilisban elfogott férfi a Sunnak beszélt arról, hogy minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt, mert ha nem tették meg, akkor megverték őket. Elárulta, hogy a fogságban megkéselték és a tetoválásai miatt megverték - írja a BBC.

Aslint a délkeleti Mariupol városában fogták el, és a magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltott bíróság elé állították, ahol halálbüntetésre ítélték.

A brit katonát egy kétszemélyes cellában tartották fogva három társával együtt. Egy tetves szőnyegen tudott aludni, de nem volt vécé, és csak üres palackot tudtak arra a célra használni. Három hétig csak kenyeret és vizet kaptak, és még a vízért is könyörögniük kellett - mondta.

Beszámolója szerint az oroszok egyszer hátba szúrták. Tudta, hogy akár meg is ölhetik - mesélte az interjúban. Egy orosz őr megkérdezte tőle, hogy gyors vagy szép halált szeretne.

Később azért verték meg, mert az oroszok szerint egy Ukrajnára utaló tetoválása van, majd azért bántalmazták, mert egy másik tetoválás szerintük azt mutatta, hogy Szíriában járt. Mikor az útleveléből kiderült, hogy brit, szintén megütötték.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Magyarország továbbra is ad vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak
A hétvégén a szlovák külügyminisztérium jelentette be, hogy ők már nem adnak ki vízumot, ahogy a csehek és a balti országok sem.

Link másolása

hirdetés

Szlovákia sem ad ki humanitárius vízumot olyan orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás vagy Vlagyimir Putyin rezsimje általi üldözés elől menekülnek - írja a Paraméter Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivőjének közlése alapján.

Ezt már korábban már Csehország is bejelentette, ahogy a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország is.

Ahogy a 24.hu kiszúrta, pénteken Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek New Yorkban azt mondta, hogy

„Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól”.

„A vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára” - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint nem az ő dolga megvitatni azoknak az országoknak a döntését, amelyek nem adnak ki vízumot orosz állampolgároknak.

hirdetés
„Mi nem hoztunk ilyen döntést. Miért kellett volna így hoznunk? Folytatjuk a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára”

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlése miatt utazott New Yorkba, ahol egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is. Később kiderült, hogy az Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne folytassanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz diplomácia vezetőjével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elárverezi Göncz Árpád egykori házát az állam
A teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Link másolása

hirdetés

Közel 500 milliós induló összeggel árverezik el Göncz Árpád egykori házát - vette észre a Klubrádió.

A II. kerületi Vérhalom téren álló kétszintes villában lakott a 2000-es évektől az egykori köztársasági elnök és feleségével, az életük utolsó éveit ebben az épületben töltötték.

Most ezt az ingatlant hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a honlapján.

Az épület 1854 négyzetméter, alagsorral és padlástérrel is rendelkezik. Teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Göncz Árpád egykori otthonára szeptember 30-ig lehet licitálni az érdeklődőknek.

A hirdetményt ITT lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: Tengerbe mosta a házakat az őrjöngő Fiona Kanadában
A viharral rekordalacsony légnyomás, valamint közel 180 km/órás széllökések érkeztek, és áram nélkül maradtak az otthonok.

Link másolása

hirdetés

A hét elején még a karibi szigetvilágban pusztító Fiona csütörtökig hurrikánként tombolt és tempósan közelített Kanada felé. A szakemberek szerint ilyen erős vihar még nem fenyegette az országot, a veszélyeztetett helyeken élőket ezért igyekeztek kitelepíteni vagy felkészíteni őket az ítéletidőre.

A vihar végül időnként 160 km/órás széllökésekkel érte el a szárazföldet, és rengeteg csapadékot zúdított a térségre. Az ott lakók közül többen azt mondták, hogy még sosem láttak ilyet -

írja az RTL.hu.

VIDEÓ: Az RTL Híradó által közzétett felvétel

Fiona lett az eddigi legalacsonyabb légnyomással rendelkező vihar Kanadában, a ciklon belsejében 931,6 hPa-os légnyomást mértek Hart-szigetén - írja az Időkép.

A szerdán még 4-es erősségű hurrikánként tomboló Fiona. észak felé haladva sokat veszített erejéből, de így is pusztítót szélviharral, heves esőzésekkel és hatalmas hullámokkal érte el Új-Skócia, Quebec és Új-Fundland partjait. A legerősebb széllökés a 179 km/h-t is elérte, de többfelé 110-150 km/órás széllel tombolt a vihar, ami fákat döntött ki, épületeket rongált meg, és alaposan megtépázta a villamoshálózatot is.

hirdetés

Ennek következtében a térségben több százezer háztartás marad áram nélkül. A hatalmas hullámok elárasztották a partmenti településeket: az Új-Fundland délnyugati csücskében fekvő Channel-Port aux Basques településen és környékén néhány épület ledőlt vagy a tengerbe csúszott bele.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: