HÍREK
A Rovatból

Füttyszóval várták Orbán Viktort az ellentüntetők Zalaegerszegen

A rendőrség ugyanakkor hermetikusan elzárja őket a kormányfő beszédének helyszínétől.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nem tart központi megemlékezést a kormány az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, hanem helyi ünnepségeken idézik fel október 23-a eseményeit. Orbán Viktor Zalaegerszegen mond beszédet, Gulyás Gergely magyarázata szerint azért, mert vidéken többen élnek, mint Budapesten.

Orbán Viktor beszédének helyszínét kordonnal vették körül, a helyszín közelébe pedig csak helyi lakcímkártya felmutatásával engednek be embereket.

A Blikk tudosítása szerint kevéssel 10 óra előtt a rossz idő ellenére már gyülekeztek a tüntetők, akik sípokkal fütyültek az út mellett és táblákkal várták a miniszterelnököt.

A lap élő tudósításában képeket is látni lehet a tiltakozókról, akiket egyébként a rendőrök minden oldalról hermetikusan elzárnak a kormányfő beszédének helyszínétől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter a Karmelita „fura urainak” üzent a vasárnapi tüntetése előtt
A Debreceni Református Nagytemplom elé várja a támogatóit egy meghitt, inspiráló délutánra, ahol „az anyaság minden szépségét és kihívását ünnepeljük”.

Link másolása

Debrecenbe, a Református Nagytemplom elé várja a támogatóit Magyar Péter vasárnap. A politikus péntek délelőtt osztotta meg a megmozdulás Facebook-eseményét, amelyben azt írják a szervezők: „csatlakozz hozzánk egy meghitt, inspiráló délutánra, ahol az anyaság minden szépségét és kihívását ünnepeljük”.

Magyar ennek kapcsán megint a Karmelita „fura urainak” üzent:

„Debrecenbe kéne menni… Találkozzunk május 5-én, 14.00 órakor a Református Nagytemplom előtt.

Ünnepeljük együtt az édesanyákat és üzenjük meg rengetegen a Karmelita Kolostor fura urainak, hogy a tavaszt, a fiatalságot és a változást még soha senkinek sem sikerült feltartóztatni és nekik sem fog sikerülni. Üzenjük meg közösen, hogy nem hátrálunk tovább, nem hagyjuk hogy eljátsszák, kiárusítsák a gyermekeink és unokáink jövőjét.

Kapaszkodjunk össze és lépésről lépésre, tégláról téglára vegyük vissza a hazánkat.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Pénteken sem ússzuk meg zivatarok nélkül: 15 megyére adtak ki figyelmeztetést
Az ország nyugati részén pedig felhőszakadás is lehet. A hétvégén viszont már sok lesz a napsütés és akár 27 fok is lehet.

Link másolása

Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak péntekre a zivatarok miatt.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzésében azt írja, hogy a déli órákig az ország délnyugati felén még várható további ismétlődő jellegű csapadék, eső, zápor, néhol zivatar formájában. Az intenzívebb záporokat lokálisan felhőszakadás kísérheti reggelig, kora délelőttig. Az intenzív csapadék hatására elsősorban a Dél-Dunántúlon, nyugaton, illetve Bács-Kiskun délnyugati részein a 24 órás csapadékösszeg 20 mm felett alakulhat péntek délig. Déltől, délutántól nyugaton is gyengül majd csapadék.

A zivatarok miatt összesen 15 megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre. Emellett felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ország nyugati megyéiben.

Szombaton viszont már általában sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként előfordulhat zápor, egy-egy zivatar, és főleg az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül az északi, északkeleti szél.

Hajnalban 7, 14, délután pedig 22, 27 fokra lehet számítani.

Vasárnap is sok napsütésre van kilátás gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Ezen a napon is kialakulhat szórványosan záporeső, zivatar, és helyenként megélénkül majd a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 21 és 27 fok között valószínű.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Váratlan fordulat: megelőzte Vitézy Dávidot Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltji versenyben
Szentkirályi Alexandra az elmúlt hónapban két százalékkal előzte be az LMP és a saját magáról elnevezett civil szervezet főpolgármester-jelöltjét. Igaz, Karácsony Gergely így is köröket ver mindkettejükre.

Link másolása

Két hónappal ezelőtt, márciusban Vitézy Dávid 1 százalékkal vezetett Szentkirályi Alexandra előtt, ám áprilisban megfordult a sorrend, és Szentkirályi 2 százalékkal előrébb került.

A Medián és a 21 Kutatóközpont felmérése alapján viszont mindkét jelölt messze van a regnáló főpolgármestertől

– számolt be róla a HVG.

A kutatás szerint Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 21, míg Vitézy Dávid 22 százalékát tudhatta magáénak. Áprilisban viszont változás történt, mert Szentkirályi támogatottsága 23 százalékra nőtt, miközben a riválisé 21 százalékra csökkent.

Karácsony Gergely újrázó főpolgármester első helyét a változás nem befolyásolta, ugyanis az élen vezeti a versenyt. Egy márciusi közvéleménykutatás szerint az aktuális főpolgármester 37 százalékot ért el, amit áprilisban 5 százalékponttal növelt, így a szavazatok 42 százalékát tudhatja magáénak.

Mindeközben mondhatni az utolsó pillanatban újabb kihívója akadt Karácsony Gergelynek, ugyanis a független jelölt Vas Annamária május 2-án vetette magát nyilvántartásba. Azonban néhány napja maradt csupán, hogy összegyűjtse az induláshoz szükséges legalább ötezer érvényes állampolgári ajánlást.

Továbbá fontos momentum, hogy Karácsony Gergely támogatottságára kihatással lehet Magyar Péter mozgása. Ugyan a Tisza Párt főpolgármester-jelöltet nem állít, de elindul a budapesti listás választáson, amivel felkavarhatja az új fővárosi közgyűlésben az erőviszonyokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Túlterhelt ellátórendszer: a csecsemőosztály mellett működő gyermekotthon is megtelt a miskolci kórházban
Túl sok magára hagyott csecsemő vár nevelőszülőkre.

Link másolása

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban és egy otthonban nagyjából 30 olyan csecsemőt gondoznak, akiket sorsukra hagytak, rendezetlen jogállásúak, azaz nincs se gyámjuk és nevelésbe sem vették őket – járt utána a Népszava. Az újság szerint a megkeresett kórháznak nem állt szándékában nyilatkozni.

Ugyanakkor Farkas László, a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője elmondta, hogy

a megyei kórház területén tavaly létrejött egy 21 férőhelyes gyermekotthon, azon újszülöttek számára, akik esetében elhelyezési probléma merült fel. Kiderült, hogy a 21 fő helyette 30 csecsemőt látnak el. Az intézet vezetője ugyanakkor hozzátette: megkezdődött egy új, 40 férőhelyes gyermekotthon előkészítése.

A gyermekek védelméről szóló hatályos törvény vonatkozó fejezete szerint a 12. életévét be nem töltött gyermeknek minden esetben nevelőszülőt, vagy – ha ez nem lehetséges, illetve a gyermek egészségi vagy személyiségállapota indokolja gyermekotthont, vagy fogyatékosok vagy pszichiátriai betegek otthonát, támogatott lakhatást jelöl ki a gyámhatóság.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat közlése szerint kiemelkedően magas a 0-3 éves korú, szakellátásba kerülő gyerekek aránya. A Belügyminisztérium azt nyilatkozta ez ügyben, hogy

a kórházban hagyott gyerekek több mint 90 százaléka nem örökbe adható, ezért az örökbefogadási folyamatot az esetükben nem is lehet elindítani.

A várhatóan családon kívüli elhelyezést igénylő csecsemők száma Borsod-Abaúj-Zemple vármegyén kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyékben haladja meg a 10 főt, a fővárosban, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben az 5 főt.

A Népszava szerint egy korábbi nyilatkozatában a Gyermekjogi Civil Koalíció arról számolt be, hogy

manapság nagyjából 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között,

ugyanis a gyermekvédelmi szakellátás nem tud számukra gondozási helyet biztosítani nevelőszülői férőhely hiánya miatt.

Az SOS Gyermekfalvak közlése szerint

5400 aktív nevelőszülő van hazánkban, 2000 hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyermek családban nőhessen fel. Egy korábban végzett felmérésük szerint 10-ből 6 ember szerint a nem megfelelő anyagi támogatás hiánya okán nem választják a nevelőszülői hivatást.


Link másolása
KÖVESS MINKET: