News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fürdőruhás kisgyerekek videóit ajánlja pedofiloknak a YouTube rendszere?

A The New York Times újságíróinak a cég azt mondta, dolgoznak az ajánló-rendszerük szigorításán, mert a gyermekek védelme számukra mindennél fontosabb.

Link másolása

hirdetés

A mértékadó amerikai napilap február óta követi nyomon a "YouTube-ügyet". Akkor fedezték fel az első cikkeket - többek között a Wired nevű, infotechnológiával foglalkozó weboldalon - arról, hogy a Youtube algoritmusa gyakorlatilag a pedofilok "digitális játszóterévé" teszi a videómegosztó csatornát.

A The New York Times egy Rio de Janeiróban élő édesanyát, Christine-t szólaltatott meg az ügyben, aki elmesélte: egy nap a tízéves kislánya és a barátnője úgy döntöttek, feltöltenek magukról egy videót a Youtube-ra arról, ahogy a házuk kertjében, a medencében, fürdőruhában pancsolnak.

Christine elmondása szerint semmi rosszra nem gondolt, ám amikor néhány napon belül a kislánya büszkén mutatta, hogy a videó már 400 ezres nézettségnél tart, szó szerint halálra rémült.

És minden oka megvolt rá. A lap idézi a Harvard Egyetem internettel és közösségi médiával foglalkozó csoportjának vezető kutatóját, Jonas Kaisert, aki csapatával górcső alá vette a videómegosztó oldal algoritmusát, és megállapították:

a YouTube úgynevezett ajánló-rendszere, vagyis az, hogy milyen videókat listáz ki következőnek egy-egy videó megnézése után, gyakorlatilag összeköti a legártatlanabb családi felvételeket a pedofil ragadozókat kifejezetten vonzó, szexuális üzenetű tartalmakkal.

hirdetés

Ez nem azt jelenti, hogy a YouTube-on gyermekpornográfia lenne. De például Christine kislányának és barátnőjének esetében a két tízéves, fürdőruhás gyerek videóját az ajánló algoritmus rendre feldobta olyan tartalmak után, ahol kifejezetten fiatal lányok - 16, 18 évesek, el is mondják a korukat - csábítóan pózolnak fürdőruhában. Míg az előbbi videó teljesen ártatlan, az utóbbi már korántsem, ám a nézettség 70 százalékát generáló ajánlórendszer a kutatók szerint ezt egyértelműen nem veszi figyelembe.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Videó: magyarul beszélnek a fronton ukránok, hogy ne értsék őket a rádióadást lehallgató oroszok
„Isten óvja a magyarokat!” – hallható a felvételen. Az amerikaiaktól tanulták el, akik a navahó nyelvet használták a II. világháborúban.

Link másolása

hirdetés

Magyar mondatokkal kommunikálnak egymással katonák a kelet-ukrajnai fronton, hogy az oroszok nehezebben értsék meg őket, ha lehallgatják az ukránok rádióadását – szúrta ki az rtl.hu.

„Háborúban a magyar nyelv használata a legjobb titkosítási módszer. A második világháború alatt az amerikai hadsereg a navahó nyelvet használta rádiókommunikáció védésére. A japánok nem tudták lefordítani”

– írta Facebook-bejegyzésben Viktor Scsadej, korábbi ungvári politikus, aki most részt vesz a harcokban.

Scsadej egy általa feltöltött videóhoz írta ezt, amin az látható, ahogy Fegyir Sándor ungvári egyetemi tanár éppen magyarul rádiózik a fronton.

„Hét harckocsi elindult az irányotokba! Értem, készülünk. Majd a tüzérség kezd dolgozni. Isten óvja a magyarokat!”

– hallható a felvételen.

Scsadej hozzátette, hogy az „amerikai tapasztalatokat a 68-as szárazföldi védelmi zászlóalj kárpátaljai katonái vették át. Ahhoz, hogy lefordítsák, mit mond az ungvári professzor és katona Fegyir Sándor az oroszoknak továbbítaniuk kell Moszkvába az adatokat”.

hirdetés
Az egykor az ungvári polgármesteri székért is elinduló Scsadej szerint ez azért is jó taktika, mert Oroszországban annyi magyar nyelvet tudó ember van, mint Japánban a navahó nyelvet beszélő – ami azért minimum megkérdőjelezhető állítás.

„Sok kárpátaljai magyar van, aki most a fronton védi hazáját. Módszerünket kiterjeszthetjük más alakulatokra (legalábbis a velünk szomszédos egységekben már gondolkoznak rajta)” – írta a bejegyzésben, amit azzal zárt, hogy Fegyir Sándor mindenkinek azt tanácsolja, tanuljon nyelveket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Új vírus terjed Kínában: az állatokról átugró Langya már 35 embert megfertőzött
Valószínűleg a cickányokról terjedhetett át az emberekre. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az emberek is képesek egymást megfertőzni az új vírussal.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. augusztus 10.


Link másolása

hirdetés

Újabb vírus terjedhetett át állatokról az emberekre Kínában, írja a The Guardian.

A Langya henipavírust (LayV) már 35 embernél mutatták ki. A fertőzötteknél a betegség szinte kivétel nélkül lázat okoz, ezen felül jelentkezett még levertség, köhögés, étvágytalanság és izomfájdalom is.

Az új vírust először 2018 végén mutatták ki az ország két észak-keleti tartományában, de csak a múlt héten azonosították a tudósok. A LayV természetes hordozói a cickányok lehetnek: a vizsgált példányok több mint negyedében mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A cickányokon kívül a házi kecskék 2, míg a kutyák 5 százalékánál észlelték a vírust.

Az még nem derült ki, hogy a Langya képes-e emberről emberre is terjedni.

A 35 ismert fertőzött többsége mezőgazdaságban dolgozott, néhányan pedig gyárakban. Közülük kilencnél vizsgálták a 15 legközelebbi kapcsolatot, de egyik esetben sem találtak bizonyítékot a vírus átadására. Ettől függetlenül a tudósok megjegyzik, hogy

a minta túl kicsi, ezért nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az emberek között nem tud terjedni a LayV.

Az új vírust a zoonózisos, vagy állatról emberre átugró RNS-vírusok közé sorolták. A henipavírusok közé tartozik a Hendra- és Nipah-vírust is, melyeket az Egyesült Államok agrárminisztériuma és egészségügyi minisztériuma (USDA és HHS) egyaránt C-kategóriába sorolt. Ez azt jelenti, hogy a kórokozók alkalmasak bioterrorizmusra illetve terjedésük folyamatban van.

Az újonnan felfedezett LayV a tudósok szerint legközelebbi rokonságban a Dél-Kínában felfedezett Mojiang-vírussal áll. A MojV 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor három kínai bányásznak súlyos, halállal végződő tüdőgyulladása lett munka közben. A kutatók fél évvel később azonosították a barlangban élő patkányokban a vírust, amit megtalálási helye után neveztek el.

hirdetés

Az újonnan felfedezett LayV esetében a tudósok hangsúlyozzák, hogy nincs ok pánikra. Az eddig ismert eseteknél ugyanis nem fordult elő halál és még igazán súlyos lefolyása sem volt a betegségnek. Ettől függetlenül az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a Layv terjedését.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Mentés közben elpusztult a Szajnában úszkáló 800 kilós, 4 méter hosszú fehér delfin
Továbbra sem értik, hogy kerülhetett a Szajnába az állat, amelynek a legközelebbi populációja 3000 km-re, Norvégiától északra található.

Link másolása

hirdetés

A mentőakció közben elpusztult a beluga, ami a múlt héten tűnt fel a Szajnában – írja a BBC.

Noha a fehér delfin a sarkvidéki, hideg és sós tengervízben honos, egy hétig rekedt a Szajnában Franciaországban, mintegy 70 km-re Párizstól észlelték.

Szakemberek azóta fagyasztott heringgel és élő pisztránggal próbálták etetni, de nem jártak sikerrel. Továbbra sem értik, hogy kerülhetett a Szajnába az állat, amelynek a legközelebbi populációja 3000 km-re, Norvégiától északra található. Ugyan ősszel délebbre vonulnak, hogy táplálékhoz jussanak, ilyen messzire nem szoktak vándorolni.

Az állat mentése szerda reggel kezdődött, mintegy nyolcvan ember, köztük rendőrök, búvárok, állatorvosok dolgoztak a mentőakcióban. A kisebb tömeg előtt zajló mentés hat órán át tartott, sikerült is kiemelniük a 800 kilós, közel négy méter hosszú állatot a vízből, ezután akarták a tengerhez vinni, de szállítás közben elpusztult.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Szeptembertől még több helyen kell fizetni a parkolásért Budapesten
A legnagyobb változások a II. és XI. kerületben, valamint Zuglóban és Kőbányán lesznek.

Link másolása

hirdetés

2022. szeptember 5-től lép érvénybe az új parkolási rendszer Budapesten – írja a Napi.hu.

Korábban írtunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat döntése értelmében

az eddigi 27 helyett 4 parkolási zóna lesz: valahol 600 forintos óránkénti díjat kell fizetni, máshol este 10 óráig is pénzbe kerül a parkolás.

A lap szerint az új rendszerben több, eddig ingyenes parkoló is fizetőssé válik. A legnagyobb változások a II. és XI. kerületben, valamint Zuglóban és Kőbányán lesznek.

  • a II. kerületben a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca és a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út által határolt területen válik fizetőssé a parkolás. Ezt még jóvá kell hagynia a fővárosi közgyűlésnek.
  • Újbudán a Műegyetem környéke és az Infopark területe júliustól, a Bartók Béla út és a Karolina út környéke pedig augusztustól fizetős, decembertől pedig a Kelenföld vasútállomás és az Őrmező környéke is fizetőssé válik, a P+R parkolót leszámítva.
  • Zuglóban a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út szakasz válik szeptembertől fizetőssé.
  • Kőbányán a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több területen, a Bajcsy-Zsilinszky kórház környékén, az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt területen, valamint a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is fizetőssé válik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: