HÍREK
A Rovatból

Fogy a lakosság pénze, az adóssága viszont nő – Baljós számokat közölt az MNB a lakosság anyagi helyzetéről

A fogyasztásra kell a pénz a magyaroknak. A magas megélhetési költségek miatt a lakosság egy része apránként kénytelen felélni a tartalékait.

Link másolása

A magas kamatok ellenére a háztartások egyre nagyobb adósságot halmoznak fel, de nem lakást vesznek, hanem a fogyasztásra kell az extra pénz. A banki betétek összege drasztikusan csökken, bár vannak, akik befektetik a pénzt, és nem felélik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Tovább romolhatott júliusban a lakosság anyagi helyzete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A háztartások hitelállománya a történelem során első ízben átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, pedig számottevő hitelfelvétel nincs a piacon. A személyi kölcsönök felvétele még megy úgy, ahogy, de a lakáshiteleknél a korábbi évekhez képest elenyésző volt a folyósítás. A folyószámlahitelek állománya viszont egyetlen hónap alatt újabb 10 milliárd forinttal emelkedett 262,5 milliárd forintra, ami több mint hároméves rekord, és azt jelzi, hogy valóban egyre több háztartásnak okoz gondot kijönni a havi jövedelméből.

A lakáshitel nem megy, a személyi hitel drága, de népszerű

A többi hiteltípusnál nem figyelhető meg hasonló dinamika, mint a folyószámlahiteleknél. Lakáshitelből 46,6 milliárd forint volt júliusban a szerződéses összeg, ez kevesebb mint az 55 százaléka az egy évvel korábbinak, nem egészen 4500 szerződést írtak alá a hónapban. Ez nem meglepő, a lakáscélú hitelek átlagos kamata még mindig nagyon magas, bár már 10 százalék alatt stabilizálódott, júliusban 9,59 százalékos volt.

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen, júliusban 42,5 milliárd forintnyi szerződéses összegről számolt be az MNB, ez valamivel magasabb a tavalyinál. A szerződések száma is magas, 23,5 ezer fölött volt az idei hetedik hónapban, pedig a kamatok ijesztően magasak, átlagosan 19 százalék fölött alakultak. Ennél nagyobb számban 2019-ben vettek fel személyi kölcsönt a magyarok, akkoriban viszont a kamatok lényegesen kedvezőbbek voltak. Ez is lehet aggasztó jelzés, elképzelhető, hogy sok család azért választja az eladósodást, mert nem tudja finanszírozni a napi kiadásait a jövedelméből a magas infláció és reálbércsökkenés miatt.

A babaváró hitelt 2248 házaspár igényelte júliusban 22,2 milliárd forint értékben. A kereslet lényegesen alacsonyabb, mint a megelőző években, de a 2023 eleji nagy visszaeséshez képest valamelyest nőtt. Ennél a hitelnél az év vége felé várható keresletnövekedés, mivel 2024-től jelentősen szigorodnak majd a feltételei.

A spekuláció egyre kevésbé éri meg

A szabad felhasználású jelzáloghitelek népszerűsége visszaesett a korábbi hónapokhoz képest, amikor 10 milliárd forint feletti összegben vettek fel belőle. 499 szerződést írtak alá júliusban, a szerződött hitelösszeg pedig 7,6 milliárd forintra csökkent, ami nagyjából megfelel a korábbi években megszokottnak. Ez a jelenség azt látszik igazolni, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelt valóban állampapírok (esetleg más értékpapírok) vásárlására használhatták fel az ügyfelek egyfajta lombardhitelként.

Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető pénzügyi szakértője emlékezetett arra, hogy Magyarországon lombardhitelből (értékpapír fedezetű hitel) tilos lakossági állampapírokat vásárolni, de szabad felhasználású jelzáloghitelből lehetséges. Az ilyen kölcsönök kamata 10 százalék körül volt a tavaszi hónapokban, miközben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 16 százalékot is fizetett, vélhetően ezt a különbözetet igyekeztek megnyerni azok közül sokan, akik felvették ezt a fajta hitelt. A magas - 20 millió forint körüli - átlagos hitelösszegek is ezt támasztják alá. Az elmúlt hónapokban viszont csökkent a lakossági állampapírok kamata, és a legújabb PMÁP-sorozatnál már 25 millió forintban limitálták a maximálisan jegyezhető mennyiséget, ez visszavetheti a nagy értékű ingatlanokra felvett hitelekből megvalósított állampapír-vásárlást.

Fogynak a betétszámlákról a megtakarítások

A háztartások bankszámláin lévő összeg eközben folyamatosan fogy, a betétek állománya július végére 11 776,8 milliárd forintra csökkent, ami több mint kétéves mélypont. Júliusban a háztartások több mint 154 milliárd forintot vettek ki a betéteikből, az év eleje óta 975 milliárd forintot meghaladó betétkivonás történt.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy a magas megélhetési költségek miatt a lakosság egy része kénytelen felélni a tartalékait, de az is, hogy a magas infláció miatt egyre többen fektetik be a pénzüket értékpapírokba. Ezt a folyamatot olyan kormányzati intézkedések is ösztönzik, mint a júliustól kiterjesztett szociális hozzájárulási adó, amely a meglévő 15 százalékos kamatadón felül további 13 százalékot von el a betéti kamatokból.

A lekötött betétek átlagos kamata még júliusban is 12 százalék fölött volt, de a lakossági betétekre csak 4,7 százalékot fizettek a bankok. Ezek az átlagok magyarázatra szorulnak. A 12 százalékos átlagos kamatot a bankok betéti ajánlataiban nem lehetett megtalálni, csak bizonyos kiemelt ügyfélkör vehette igénybe meghatározott feltételek mellett. A bankok a nagyobb, vagyonosabb ügyfeleknél megoldották, hogy a júliusban még 15-16 százalékos jegybanki betétben kössék le a pénzt. A lakossági ügyfélkörnek néhány bank kínált kétszámjegyű betétkamatot, de a nagybankok betéti ajánlatai jellemzően 0 százalék körüliek maradtak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas a tömeg a Magyar Péter-tüntetésen a Belügyminisztérium előtt
Nagyon sokan mentek el a péntek esti tüntetésre, ahol többezres tömeg fogadta az először felszólaló Nagy Ervint.

Link másolása

Tüntetésre hívta Magyar Péter azokat, akik szeretnének tiltakozni a pedofilia ellen. A demonstráció Facebook-eseményében azt írták:

"Csatlakozz hozzánk egy békés, de határozott tüntetésre, ahol közösen mondjuk ki, hogy “Elég volt!”. Védjük meg a gyermekeket az újabb pedofil bűncselekményekről. Követeljük a valódi gyermekvédelmi reformot, a gyermekvédelem finanszírozásának jelentős megemelését. Követeljük a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását, és a politikai felelősök, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását. Itt az ideje, hogy hangot adjunk a változás iránti igényünknek és megmutassuk, a közösség erejével képesek vagyunk pozitív változásokat elérni".

Hat óra után már ilyen sokan voltak a Belügyminisztérium előtti téren:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Fotók: Ilyen volt a Magyar Péter-tüntetés, ahol a belügyminiszter és a miniszterelnök lemondását is követelték
A politikus szerint ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely család- és gyerekbarátnak, kereszténynek, béke- és vidék-pártinak hazudja magát. Azonban ennek pont az ellenkezője igaz.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Tüntetést hívott össze Magyar Péter péntek estére a Belügyminisztérium elé, ahol a gyerekvédelemről, a pedofil-botrányról, a kormány hibáiról és a TISZA-párt terveiről is beszélt.

Az est képekben:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Fotók a Magyar Péter-tüntetésről: gyülekezik a tömeg a Belügyminisztérium előtt
„Elég volt! Védjük meg a gyerekeinket!” címmel szervezett tüntetést péntek estére Magyar Péter. Többek között Pintér Sándor lemondását és a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását követelik.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Tüntetésre hívta Magyar Péter azokat, akik szeretnének tiltakozni a pedofília ellen. A demonstráció Facebook-eseményében azt írták:

"Csatlakozz hozzánk egy békés, de határozott tüntetésre, ahol közösen mondjuk ki, hogy “Elég volt!”. Védjük meg a gyermekeket az újabb pedofil bűncselekményekről. Követeljük a valódi gyermekvédelmi reformot, a gyermekvédelem finanszírozásának jelentős megemelését. Követeljük a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását, és a politikai felelősök, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását. Itt az ideje, hogy hangot adjunk a változás iránti igényünknek és megmutassuk, a közösség erejével képesek vagyunk pozitív változásokat elérni".

Arra kérték a résztvevőket, hogy a rendezvény békés lebonyolításának érdekében mindenki tartsa tiszteletben a jogszabályokat és egymást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Mandiner szerint sikertelen volt Magyar Péter tüntetése, csak néhány százan voltak rajta
A portál rövid beszámolót közölt a demonstrációról, és kiemelte, hogy Magyar a beszédében bohócnak nevezett több kormánypárti politikust.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyar Péter péntek esti tüntetésére sokan érkeztek a Belügyminisztérium elé. Az ATV - helyszínről jelentkező - riportere is azt mondta, hogy rengetegen voltak a téren:

A Mandiner cikke szerint azonban:

"Hiába a bohócozás és a bezzegromániázás, kevesen voltak Magyar Péter tüntetésén".

A portál rövid beszámolóval jelentkezett a demonstrációról. Ebben azt írták: "Bevallásuk szerint valódi gyermekvédelmi reformért és Pintér Sándor lemondásáért demonstrálnak a mostani alkalommal. A tüntetésen Nagy Ervin színész és unokahúga, Szilágyi Kitti, a Civil Bázis elnökségi tagja, gyermekpedagógus óvónő is felszólalt". Beszédéből kiemelték, hogy szerinte a magyar kormány megbukott, és hogy „a kormány nem képes és nem is akarja megvédeni a gyermekeket, a kormány módszere a büntetés és az ellenőrzés, de ez nem egyenlő a gyermekvédelemmel”.

Magyar Péter beszédéből azt emelték ki, hogy "újfent beleállt a Fidesz frakcióvezetőjébe, Kocsis Mátéba. A frakcióvezető volt a gyermekvédelmi törvényjavaslat beterjesztője, őt egyszerűen bohócnak nevezte a Tisza párt elnöke".

Majd idézték a politikust, aki azt javasolta Orbán Viktornak, hogy „próbálják meg visszaelőzni Romániát, és érjék el hogy a magyar iskolákban, kórházakban legyen szappan, WC-papír és fertőtlenítőszer”.

Kitértek még arra, hogy a politikus többször használta a bohóc jelzőt, Kocsis mellett Menczer Tamásra és Deutsch Tamásra, azzal összefüggésben, hogy "szerintük Brüsszelből a baj jön".


Link másolása
KÖVESS MINKET: