News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fogalmuk sincs a tömeges üzletnyitásban elvileg résztvevő helyeknek, hogy kerültek a térképre

Akiket sikerült elérnünk, mindannyian azt mondták, nem regisztráltak az adatbázisba és eszükben sincs engedély nélkül kinyitni. Titokban viszont egyre többen tehetnek így.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. február 01.


Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, „Kérjük vissza az életünket!” mottóval a tömeges üzletnyitásért tüntettek a vendéglátósok a Hősök terén vasárnap, majd hétfőn is.

A szervező Le az Adók 75%-ával párt honlapján hetek óta elérhető egy térkép, amelyen a február 1-jén demonstratív céllal kinyitó helyeket tüntetik fel.

Jelen állás szerint 204 hely található rajta, tehát ezek azok, amelyek elvileg hétfőn már helyszíni fogyasztásra is várják a vendégeket, kockáztatva a kormány által belengetett súlyos bírságot.

A valóság azonban mást mutat: szúrópróbaszerűen több helyet is felhívtunk a listáról, ám ezek mindegyike határozottan cáfolta, hogy kinyitottak, vagy akár csak megfordult a fejükben a nyitás.

hirdetés
Sőt, a székesfehérvári Marxim pizzéria, a velencei Ó-Velence étterem, a dunakeszi Pancser Pizza és Étterem, a budapesti Ciao Bella, Pata Negra, illetve Pasa Kebab dolgozói, akiket sikerült elérnünk, egyöntetűen azt nyilatkozták, fogalmuk sincs, hogy kerültek fel a térképre, ők biztosan nem regisztráltak az adatbázisba.

Volt köztük olyan, aki tőlünk értesült a hírről és alaposan meg is lepődött, más viszont indulatosan, már-már kiabálva kérte ki magának, hogy ki szórakozik velük, mivel elmondása szerint folyamatosan hívogatják őket az érdeklődők.

A Le az Adók 75%-ával párt elnöke, Ecsenyi Áron érdeklődésünkre azt nyilatkozta, egyetlen üzletről tud, amelyik ténylegesen kinyitott: ez a borsfai Bázis nevű hely, akik saját Facebook-oldalukon közzé is tettek egy erről szóló posztot, illetve egy fotót a "nyitva" tábláról. Többször is kerestük őket telefonon, de hiába, így nem tudtuk kideríteni, valóban kinyitottak-e, és ha igen, intézkedett-e náluk a rendőrség.

Kedves olvasó!

Mögém nem sorakozott vállalkozók hada, aki összedobná a büntimre, ennek ellenére kiállok magam, és a...Közzétette: Bázis – 2021. február 1., hétfő

Ecsenyi arra a kérdésre, mi az oka, hogy a térképre olyan üzletek is felkerültek, amelyek nem is tudtak erről, azt válaszolta, hogy az első napokban még valóban előfordult, hogy jóhiszeműen, ellenőrzés nélkül feltettek egy beküldött helyet. Utána azonban állítása szerint változtattak a gyakorlaton, és mindenkit igyekeztek leellenőrizni.

Ha valaki esetében ez mégse történt meg, annak szerinte a szervezetlenség és a kapacitáshiány lehet az oka: mivel minden aktivistájuk önkéntesen, a szabadidejében dolgozik, előfordulhatott, hogy nem ment át az információ például egy időközben visszalépő helyről a térképet kezelő fejlesztő felé.

A pártelnök ezt sajnálatosnak tartja, ugyanakkor azt állítja, ők mindig is hangsúlyozták, hogy nem vállalnak felelősséget a térkép tartalmáért.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Még fokozódik a hőség, akár 40 fok is lehet, aztán érkezik az eső és a lehűlés
Már nagyon várja mindenki a csapadékot, az előrejelzés szerint az érkező mennyiség „stabilizálhatja a vízrendszereket”.

Link másolása

hirdetés

Még pár napig tombol a hőség, de aztán jön az enyhülés. Ráadásul esővel, így a súlyos aszályon is segíthet.

Csütörtökön tovább fokozódik a kánikula, 33 és 38 fok közötti maximumokra van kilátás. Sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb nyugaton és északkeleten lehet egy-egy zápor. A déli-délnyugati szél nyugaton időnként élénk, erős lehet.

Pénteken egy hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A front előoldalán a déli szél többfelé feltámad. A legtöbb napsütés keleten várható, itt lesz a legmelegebb, 36-40 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A nyugati határszélen eközben 30 fok köré hűl le a levegő.

Szombaton a keleti, északkeleti tájakon lesz zártabb a felhőzet, nagyobb számban itt alakulhatnak ki záporok, zivatarok, míg nyugatabbra már szakadozott lesz a felhőzet és elszórtan számíthatunk záporokra. Az északnyugati szél többfelé erős, a Dunántúlon néhol viharos lehet. A maximumok 25-31 fok között alakulhatnak.

Vasárnap szeles marad az idő, a Dunától keletre még többfelé számíthatunk záporra, zivatarra – írja az Időkép.

hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a hétvégére jelzett csapadék "stabilizálhatja a vízrendszereket". A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

A legfrissebb előrejelzés szerint „az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás. A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Pusztulnak a halak a Velencei-tóban, valószínűleg egy vírus okozza a bajt
A szakemberek szerint a tó tartósan alacsony vízállása és a gyarapodó lágyiszapréteg miatt szükség volna hosszú távon fenntartható mesterséges vízpótlásra és egy átgondolt nádművelés beindítására.

Link másolása

hirdetés

A tartós meleg és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot hatására július utolsó hetétől egy jelenleg még mérsékelt volumenű, de elhúzódó jellegű, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon - tájékoztatta a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szerdán az MTI-t.

A szervezet közleménye szerint az idei nyári halpusztulás első heti hullámában túlnyomó részben karika- és dévérkeszegek pusztultak el, de süllőket, balinokat és néhány csukát is találtak, az összegyűjtött és ártalmatlanításra elszállított mennyiség 230 kilogramm volt.

Augusztus második hetében kezdődött a halpusztulás második hulláma, ami a tó területén szórványosan jelentkezik kisebb napi mennyiségekben. A pusztulás szinte kizárólag a harcsa fajt érinti, a faj teljes korosztályát sújtja, a legnagyobb arányban az 5-20 kilogramm közötti egyedeket. Az elmúlt másfél hét alatt 1300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el ártalmatlanításra.

A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de nagy valószínűséggel az elhullások zömét egy fajspecifikus, emberre nem veszélyes harcsavírus aktiválódása okozhatja

- közölte a MOHOSZ.

A szövetség jelezte: megelőző védekezésként a tó keleti medencéjében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dinnyési-kikötő öbleiben pedig a MOHOSZ kirendeltsége már hosszabb ideje folyamatosan üzemelteti a hajnali órákban a levegőztető berendezéseit a kárenyhítés érdekében.

hirdetés

Kiemelték azt is, hogy a rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége fürdéshez, vízisportokhoz és egyéb rekreációs tevékenységekhez megfelelő.

A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja.

A MOHOSZ közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a tó tartósan alacsony vízállása, illetve az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg miatt szükség van hosszú távon fenntartható mesterséges vízpótlási beavatkozás kidolgozására és kivitelezésére, valamint átgondolt nádművelés beindítására.

A szövetség a vízpótlásra vonatkozó szakmai javaslatát már tavaly megtette - jelezték.

Kiemelték azt is, hogy a jelentős forrásigény miatt a vízpótlás megvalósítása csak kormányzati szintű támogatással képzelhető el, és a feladatot a halgazdálkodáson túl a térségi turizmus fennmaradása, valamint az itt élők életminősége érdekében egyaránt kiemelt prioritásként szükséges kezelni.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Putyin visszahozza Sztálin kitüntetését, ezzel jutalmazza azokat a nőket, akik legalább tíz gyereket szülnek
A pénzjutalom mellé még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd az anyák.

Link másolása

hirdetés

Putyin az Ukrajna ellen viselt háború mellett más gondokkal is kénytelen szembesülni, többek között az ország népességfogyása - írja a 24.hu.

Oroszország népeessége folyamatosan csökken, 2022 elején 400 ezerrel voltak kevesebben, 145,1 milliós volt a lélekszám, melyhez a koronavírus-járvány is hozzájárult.

Putyin úgy nyilatkozott, hogy eljött az idő arra, hogy ezt a gondot orvosolják. A szociális helyzet javítása helyett az orosz elnök hétfőn aláírt egy rendeletet. Ebben

visszahozta a Hős Anya elnevezésű kitüntetést, amelyet még Sztálin alapított 1944-ben, amikor a Szovjetuniónak a II. világháború eredményeként borzalmasan nagy emberveszteséget kellett elkönyvelnie.

Ezt mintegy 400 ezer nő kapta meg a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig.

Harminc év után éleszti most fel ezt a szokást Putyin. A Moscow Times cikke szerint kardinális intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megoldják a népességfogyás egyre égetőbb problémáját.

hirdetés

A kitüntetést azok a nők kaphatják meg, akik legalább tíz orosz állampolgárságú gyermeket szülnek. Jutalmuk mindezért egymillió rubel (6,5 millió forint), amit egy összegben fizetnek ki, amikor a tizedik gyermek betölti az első életévét. Az is feltétel, hogy a többi gyerek is életben legyen, ez alól kivétel, ha egy gyerek terrorcselekmény vagy más fegyveres bűncselekmény következtében halt meg.

Az anyák még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd - teszi hozzá a lap.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kilátástalan helyzetbe kerülhetnek a mozgáskorlátozottak, valódi rezsivédelmet kérnek a kormánytól
Az ellátásuk sokkal több energiát igényel, hiszen számos elektromos készüléket kell használniuk, de például az egész napos fűtésükről is gondoskodni kell.

Link másolása

hirdetés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke nyílt levélben fordult a kormányhoz,

„amiért a rezsivédelminek nevezett rendeletével kilátástalan helyzetbe sodorta a fogyatékossággal élő embereket, a civil szervezeteiket és az őket ellátó civil fenntartású intézményeket”.

Kovács Ágnes azt kéri, hogy a kormány hozzon azonnali intézkedéseket és rendelje el az érintett családok és intézmények védelmét, hiszen Magyarországon közel hatszázezer ember él valamilyen fogyatékossággal, ezen belül a legnagyobb csoport a mozgáskorlátozottak közössége.

Mint írja: a fogyatékos emberek pénzbeli és „intézményi” ellátásai területén elmaradó intézkedések miatt egyrészt szociális szempontból jelentős lemaradásban, elszegényedésben élnek. Nincsenek tartalékaik, napról napra, hónapról hónapra élnek a folyamatos lemondás és hiány állapotában.

Ezért a fogyatékos ember és családja létbiztonsága, az intézmények fennmaradása és a munkavállalók munkahelyeinek megvédése érdekében vizsgálják felül a költségvetést és csoportosítsanak át azonnali forrásokat.

Emlékeztet rá, hogy Magyarországon nincs fogyatékossági szakpolitika, „abszolút reménytelen a fogyatékos emberek és családjaik érdemi, emberi jogi alapon történő felzárkóztatása”.

hirdetés

Azt javasolják, hogy a fogyatékossággal élők esetén, az érintett, illetve a vele egy háztartásban élő hozzátartozója az éves fogyasztási keret kétszereséig, azaz villamosenergiánál 5046 kWh/év/mérési pont, illetve gáznál 3458 köbméter/év/mérési pont felhasználásig legyen jogosult kedvezményes áron energiát vásárolni.

Azt is kérik, hogy a csökkentett árat más fogyatékossággal élő emberekre is terjesszék ki, valamint a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek, és így mentesüljenek a piaci ár megfizetése alól.

Azt is felvetik, hogy

a kedvezményt nem csak az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére kellene korlátozni. Több helyzet is van, amikor szükséges a nagyobb energiafelhasználás.

Ilyen például az életfunkciókat fenntartó és életvitelt segítő eszközök, a rehabilitáció elektromos eszközök, az elektromos láb- és karerősítő gépek, vagy az alternatív és augmentatív kommunikáció elektronikus eszközei, de az otthoni okoseszközök is. A gyakoribb mosás, fertőtlenítéss, a speciális étrend biztosítása is plusz energiát követel, de az otthon élő embernek folyamatosan megfelelő hőmérsékletét kell biztosítani – magyarázzák.

A MEOSZ elnöksége a tagszervezetekkel és a szövetség törekvéseivel egyet értő szervezetekkel aláírásgyűjtésbe kezd „a valódi és azonnali rezsivédelem megteremtése érdekében”.

Forrás: RTL.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: