News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fogalmuk sincs a tömeges üzletnyitásban elvileg résztvevő helyeknek, hogy kerültek a térképre

Akiket sikerült elérnünk, mindannyian azt mondták, nem regisztráltak az adatbázisba és eszükben sincs engedély nélkül kinyitni. Titokban viszont egyre többen tehetnek így.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. február 01.


Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, „Kérjük vissza az életünket!” mottóval a tömeges üzletnyitásért tüntettek a vendéglátósok a Hősök terén vasárnap, majd hétfőn is.

A szervező Le az Adók 75%-ával párt honlapján hetek óta elérhető egy térkép, amelyen a február 1-jén demonstratív céllal kinyitó helyeket tüntetik fel.

Jelen állás szerint 204 hely található rajta, tehát ezek azok, amelyek elvileg hétfőn már helyszíni fogyasztásra is várják a vendégeket, kockáztatva a kormány által belengetett súlyos bírságot.

A valóság azonban mást mutat: szúrópróbaszerűen több helyet is felhívtunk a listáról, ám ezek mindegyike határozottan cáfolta, hogy kinyitottak, vagy akár csak megfordult a fejükben a nyitás.

hirdetés
Sőt, a székesfehérvári Marxim pizzéria, a velencei Ó-Velence étterem, a dunakeszi Pancser Pizza és Étterem, a budapesti Ciao Bella, Pata Negra, illetve Pasa Kebab dolgozói, akiket sikerült elérnünk, egyöntetűen azt nyilatkozták, fogalmuk sincs, hogy kerültek fel a térképre, ők biztosan nem regisztráltak az adatbázisba.

Volt köztük olyan, aki tőlünk értesült a hírről és alaposan meg is lepődött, más viszont indulatosan, már-már kiabálva kérte ki magának, hogy ki szórakozik velük, mivel elmondása szerint folyamatosan hívogatják őket az érdeklődők.

A Le az Adók 75%-ával párt elnöke, Ecsenyi Áron érdeklődésünkre azt nyilatkozta, egyetlen üzletről tud, amelyik ténylegesen kinyitott: ez a borsfai Bázis nevű hely, akik saját Facebook-oldalukon közzé is tettek egy erről szóló posztot, illetve egy fotót a "nyitva" tábláról. Többször is kerestük őket telefonon, de hiába, így nem tudtuk kideríteni, valóban kinyitottak-e, és ha igen, intézkedett-e náluk a rendőrség.

Kedves olvasó!

Mögém nem sorakozott vállalkozók hada, aki összedobná a büntimre, ennek ellenére kiállok magam, és a...Közzétette: Bázis – 2021. február 1., hétfő

Ecsenyi arra a kérdésre, mi az oka, hogy a térképre olyan üzletek is felkerültek, amelyek nem is tudtak erről, azt válaszolta, hogy az első napokban még valóban előfordult, hogy jóhiszeműen, ellenőrzés nélkül feltettek egy beküldött helyet. Utána azonban állítása szerint változtattak a gyakorlaton, és mindenkit igyekeztek leellenőrizni.

Ha valaki esetében ez mégse történt meg, annak szerinte a szervezetlenség és a kapacitáshiány lehet az oka: mivel minden aktivistájuk önkéntesen, a szabadidejében dolgozik, előfordulhatott, hogy nem ment át az információ például egy időközben visszalépő helyről a térképet kezelő fejlesztő felé.

A pártelnök ezt sajnálatosnak tartja, ugyanakkor azt állítja, ők mindig is hangsúlyozták, hogy nem vállalnak felelősséget a térkép tartalmáért.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni.

Ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Novák Katalin nem írta alá az ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatot – minden más közép-európai államfő viszont igen
„Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét” – áll a nyilatkozatban.

Link másolása

hirdetés

Az közép-kelet-európai elnökök elítélik Oroszország ukrajnai annexióját, soha nem fogják azt elismerni, és követelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás növelését a közös nyilatkozatban. Az aláíró vezetők közül azonban feltűnően hiányzik Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökének neve - szúrta ki a hvg.hu.

A nyilatkozatot hivatalos oldalán tette közzé Zuzana Caputová, szlovák államfő.

Novák Katalin neve nem szerepel az aláírók között, és a magyar köztársasági elnök hivatalos oldalán sincs nyoma a nyilatkozatnak.

A közös elnöki nyilatkozat szövege így szól:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk, amikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól. Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget. Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

hirdetés

A hvg.hu megkérdezte a Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve hogy mi az álláspontja az orosz annexióval kapcsolatban, azonban eddig nem kaptak választ.

Íme a nyilatkozatot támogató vezetők listája:

• Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke,

• Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke,

• Alar Karis, Észtország elnöke,

• Egils Levits, Lettország elnöke,

• Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke,

• Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke,

• Milo Đukanović, Montenegró elnöke,

• Andrzej Duda, Lengyelország elnöke,

• Klaus Iohannis, Románia elnöke.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Putyin akár Hirosima-léptékű csapást is mérhet Ukrajnára az elemzők szerint
  A taktikai fegyverek jelentős pusztítást okozhatnak – mint azt Hirosimában is láthattuk.
  Fotó: DeSa81/Pixabay - szmo.hu
  2022. október 02.


  Link másolása

  hirdetés

  Vlagyimir Putyin ismét azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris fegyverekhez, azon belül nagy valószínűséggel taktikai nukleáris fegyverekhez fordulhat Ukrajnában - írja a CNN.

  „Hazánk területi integritásának veszélye esetén, valamint Oroszország és népünk védelme érdekében minden rendelkezésünkre álló fegyverrendszert felhasználunk. Ez nem blöff” - figyelmeztetett az orosz elnök múlt heti beszédében.

  Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint az orosz fegyverrendszerek 4477 telepített és tartalék nukleáris robbanófejet tartalmaznak, amelyek közül körülbelül 1900 „nem stratégiai” robbanófej, más néven taktikai nukleáris fegyver. Oroszország legerősebb stratégiai nukleáris robbanófejei 500-800 kilotonnás robbanóanyag-tartalmukkal egész városok elpusztítására is alkalmasak lehetnek.

  Ám a taktikai fegyverek is elegendőek ahhoz, hogy jelentős pusztítást okozzanak – amint azt a világ 1945-ben is megtapasztalhatta, amikor az Egyesült Államok atombombát dobott le Hirosimára és Nagaszakira Japánban.

  hirdetés

  A Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Felszámolására (ICAN) nevű szervezet szerint Európában az atomfegyverek használata jóval nagyobb veszéllyel fenyeget, mint 1945-ben Japánban, amely kisebb lélekszámú és viszonylag elszigetelt volt.

  Európában ma „egyetlen nukleáris detonáció valószínűleg civilek százezreit ölné meg, és sokkal többen megsérülnének; a radioaktív csapadék több országban is nagy területeket szennyezhetne be”

  – olvasható az ICAN honlapján.

  „A segélyszolgálatok nem tudnának hatékonyan reagálni, és a széles körben elterjedt pánik tömeges migrációt és súlyos gazdasági zavarokat váltana ki. A többszörös detonáció természetesen még ennél is rosszabb lenne” – tették hozzá.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: