HÍREK
A Rovatból

Ferenc pápa magyarul zárta a beszédét: „Isten, áldd meg a magyart”

A pápa szerint személy- és emberközpontú Európára van szükség, ahol hatékony születés- és családpolitika működik, majd méltatta Magyarország „gondosan művelt” családpolitikáját.

Link másolása

A Magyarországra érkezett Ferenc pápa pénteki programjában a Karmelita kolostor dísztermében mondott beszédet. Előtte Novák Katalin köztársasági elnök beszélt a pápához. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában.

Reményét fejezte ki, hogy a pápa beszélni tud Kijevvel és Moszkvával, Washingtonnal, Brüsszellel, Budapesttel és mindenkivel, aki nélkül nem lehet béke. "Itt, Budapesten azt kérjük Öntől, hogy járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében" - mondta az egyházfőhöz fordulva a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott, "hisszük", hogy a Szentatya érkezése Magyarországra nem véletlen, hanem az éppen alkalmas pillanat és hely a találkozásra, a harangok megkondítására, az igazságos béke meghirdetésére. Isten megfelelő időben összehozza, és erővel vértezi fel azokat, akik bíznak a szeretet, az összefogás és a béke erejében.

A köztársasági elnök elmondta:

a magyarok abba a magasságba akarnak felemelkedni, ahol Krisztus híveinek és különbség nélkül minden jóakaratú, békét kereső embernek a magától értetődő összetartozását megtalálják, ahol "az életünk megújulása vár ránk".

Novák Katalin emlékeztetett Mindszenty József egykori hercegprímás szavaira, amelyek szerint "egy nemzet felemelkedése mindig a mai napon kezdődik, a fásultakban is van parázs a hamu alatt, csak a tűzre várnak".

Az államfő kiemelte: "szeretnénk", ha a Szentatya magyarországi látogatása elrugaszkodás lehetne ehhez a felemelkedéshez, egy olyan magaslat, ahonnan "rálátunk" a szellemi-lelki megújuláshoz és a békéhez vezető útra. Hozzátette: a megfelelő úton "maradnunk már nekünk kell", magyaroknak, európaiaknak. Ehhez bátorítást, iránymutatást, megerősítést "várhatunk, de csak mi, európai emberek és vezetők élhetünk úgy a ránk ruházott szabad akarattal", hogy az békésebb, demokratikusabb, erősebb Európához vezessen.

Novák Katalin felidézte, hogy Szent II. János Pál akkor jött Magyarországra, amikor erre a legnagyobb szükség volt, a kommunizmus bukása utáni újrakezdéskor. A mai látogatásra is ugyanez igaz, Ferenc pápa akkor jött, amikor arra a legnagyobb szüksége van Magyarországnak és Európának.

"Szentséged most megerősít minket abban, hogy a keresztény értékeken nyugvó életnek van alapja, értelme és jövője a 21. században is. És mi is ebben erősítjük Szentségedet. Ezt adjuk kölcsönösen egymásnak: az emberi élet, a család védelmét, a keresztény hit megtartó erejét" - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: "szövetségesek vagyunk, együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit, az üldözött keresztény testvéreinket, valamint a másként gondolkodók és másként élők szabadságát is".

Az államfő rámutatott, ennek a szövetségnek súlyos, tragikus időszerűséget ad a közvetlen szomszédunkban dúló véres háború. Elmondta, hogy példamutató összefogással segítjük az Ukrajnából felénk menekülő másfél millió embert, látjuk a szétszakított családok fájdalmát. "De mi, édesanyák, elsősorban a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút. Nem akarjuk a fiainkat, a férjeinket a frontra küldeni" - hangsúlyozta.

Novák Katalin Magyarország első női köztársasági elnökeként köszönetet mondott Ferenc pápának azért, hogy bátorítja és megerősíti a nőket a családalapításban, a gyermeknevelésben és a közösségek élén betöltött vezető szerepekben is.

Elmondta, a Szentatyának szánt ajándékok között megtalálhatók Szent Erzsébet rózsatövei is. Mint fogalmazott, Szent Erzsébet élete is igazolja, hogy a nők különös felelőssége rámutatni: jó kormányzás irgalmasság, a kiszolgáltatottak iránti szolidaritás nélkül nem lehetséges.

Novák Katalin köszöntő beszéde után Ferenc pápa állt a mikrofonhoz.

Többek között azt mondta:

"A politika a városból, a poliszból születik, az együttélés, a jogok garantálása és a kötelezettségek tiszteletben tartása iránti szenvedélyből születik. Kevés olyan város van, mint ami annyira segíti a gondolkodásunkat erről, mint Budapest, amely méltóságteljes főváros, a jelen és a jövő főszereplője. Ősi eredetű a város, amely azonban a béke mellett fájdalmas konfliktusokat is megélt, nem is olyan régen náci és a kommunista diktatúra alatti erőszakot és elnyomást, de nem lehet elfelejteni a zsidók deportálását és gettókba zárását sem.

"Budapest leghíresebb hídja a Lánchíd, amely megmutatja, milyen Európát képzelünk el: az egymásba kapaszkodó láncszemek teszik erőssé. Ilyen Európát kell nekünk is építenünk. Sok igaz ember élt itt, lenyűgöző volt a kitartásuk és nagy az újjáépítés melletti elkötelezettségük. Budapest nagyszámú zsidó lakossággal bír, egy olyan ország központja, amely ismeri a szabadság értékét, és amely miután a diktatúrákért magas árat fizetett, küldetésként magában hordozza a demokrácia kincsének és a béke álmának őrzését."

Abban a világban, amelyben élnük, végig kell néznünk, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak - fogalmazott Ferenc pápa.

Ferenc pápa hangsúlyozta: a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre.

Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapítójának szavait idézve rámutatott: a "világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk". A jelenkor történelmi időszakában számtalan veszély leselkedik ránk, de vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések? - tette fel a kérdést Ukrajnára utalva az egyházfő.

Kitért arra is: a huszonhét nemzetet tömörítő Európában olyan harmóniára, olyan egészre van szükség, amely "nem nyomja agyon a részeket, és olyan részekre, amelyek jól illeszkednek az egészbe". Ebben a tekintetben jelzésértékűnek nevezte a magyar Alaptörvény megfogalmazásait: "Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki", illetve: "Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez" - idézte.

"Olyan Európára gondolok, amely nem válik a részeinek túszává és az önmagára hivatkozó populizmus áldozatává, de nem is válik cseppfolyós, sőt gáznemű dologgá, egyfajta absztrakt szupranacionalizmus képviselőjévé, amely nem vesz tudomást a népek életéről".

Ez az "ideológiai gyarmatosítás" alantas útja, amely eltünteti a különbségeket, mint az úgynevezett gender-kultúra, vagy a szabadság beszűkített fogalmait helyezi az élet valósága elé, vívmányként dicsekedve például az abortuszhoz való joggal.

Ehelyett személy- és emberközpontú Európára van szükség, ahol hatékony születés- és családpolitika működik - mondta, méltatva Magyarország "gondosan művelt" családpolitikáját.

A pápa beszédét úgy zárta: "Isten, áldd meg a magyart"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ritka fotó készült Magyar Péterről Balatonalmádiban
A politikust zenével ébresztették Veszprém megyében. A fotók alapján az is biztosra vehető, hogy a Tisza Párt alelnöke jól bánik a vasalóval.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 02.


Link másolása

Több dolog is kiderült Magyar Péter csütörtök délutáni posztjából. A bejegyzés alapján a Tisza Párt országjáró alelnökét zenével ébresztették Balatonalmádiban.

A politikust ritkán látható módon egy sötétkék pólóban fényképezték le, és nem a megszokott fehér ingben. A viselet azonban feltűnt a képek között és az is kiderült, hogy Magyar saját maga vasalja.

Magyar legfrissebb fotóit itt lehet megnézni:

Magyar Péter ezekben a napokban Veszprém megyét járja körbe. Szerdán a megyeszékhely egyik terén annyian voltak, hogy egy gombostűt sem lehetett volna már leejteni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor egy nyíregyházi erdő szélén folytatta a titkos kampányát
A miniszterelnök a háborúról beszélt az egybegyűlteknek. Szerinte ma a baloldalra szavazni egyet jelent a háború támogatásával.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke országjáró kampánykörútja keretében csütörtökön Nyíregyházára látogatott, ahol megbeszélést folytatott Kovács Ferenc polgármesterrel és a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjaival, majd a választókkal találkozott, írja az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közleménye alapján.

A 2010 óta az országban és Nyíregyházán végrehajtott fejlesztéseket felidézve a kormányfő elmondta:

„a baloldal ígérget, mi viszont dolgozni szoktunk, ők beszélnek, mi pedig teljesítünk. Ráadásul a baloldalra szavazni ma egyet jelent a háború támogatásával.”

A miniszterelnök szerint a háborúban mindig vannak, akik jól járnak, néhányan nagyon meg is gazdagodnak. Ez ma is így lenne, ezért van az, hogy Brüsszel támogatja a háborút. De a többség minden háborúban szenved. És ha ez a többség most Európa-szerte felemeli a szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb. Ez június 9-e tétje. Ez a választás döntő hatással lesz a háború vagy béke kérdésére, foglalta össze Orbán Viktor.

A kormányfő a Facebookon is megosztott egy fotót a nyíregyházi kampányeseményről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely már reagált is arra, hogy Magyar Péterék ráindítanak egy jelöltet egy ellenzéki polgármesterre Budapesten
A budapesti főpolgármester szerint a NER lebontása akkor kezdődött, amikor öt éve létrejöttek a szabad önkormányzatok, többek között a fővárosban.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy Budapesten, a XVIII. kerületben Balogh Balázs áll majd rajthoz a Tisza Párt színeiben. A fővárosi listához még két kerületben kell polgármester-jelöltet indítaniuk.

Magyar a Sümegen tartott fórumán beszélt arról, hogy nem csak az EP, hanem az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fontolgatják, hogy a saját fővárosi listát állítanak.

„El fogunk érni egy olyan eredményt ott, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni”

- mondta akkor Magyar Péter.

Karácsony a Facebook-oldalán hamar reagált Magyar Péter bejelentésére, és részletesen kifejtette a gondolatait a témában. Szerinte vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar, és ez a Tisza Pártra is érvényes.

"Tartom, amit mondtam Magyar Péterről: aki le akarja bontani a NER-t, az végső soron használ Budapestnek"

- kezdte sorait Karácsony, majd így folytatta:

"A NER lebontása akkor kezdődött, amikor öt éve létrejöttek a szabad önkormányzatok, többek között a fővárosban. Nem kellene visszarakni azokat a téglákat, amiket a budapestiek már kiütöttek a falból. A 18. kerület sokkal jobb hely lett azóta, hogy Szaniszló Sándor polgármester és csapata vezeti. A vele szemben való indulás, egy helyben ismeretlen jelölttel, nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja.

Az ellenzéknek szüksége van új energiákra, de a pártépítés, még az ellenzéki pártok építése sem mehet a szabad önkormányzatok és helyi közösségek rovására. Ha ezt az egyes pártvezetők nem is értik, tudom, a budapestiek érteni fogják!"

- írta Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiderült: olyan kerületben indít polgármester-jelöltet Magyar Péter pártja, ahol most is ellenzéki a polgármester
A XVIII. kerületben Balogh Balázs áll majd rajthoz a Tisza Párt színeiben. A fővárosi listához még két kerületben kell polgármester-jelöltet indítaniuk.

Link másolása

Megvan a Tisza Párt első polgármesterjelöltje Budapesten: a XVIII. kerületben Balogh Balázst fogják indítani a június 9-i önkormányzati választáson - írja a Telex a valasztas.hu adatai alapján.

Magyar a Sümegen tartott fórumán beszélt arról, hogy nem csak az EP, hanem az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fontolgatják, hogy a saját fővárosi listát állítanak.

„El fogunk érni egy olyan eredményt ott, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni”

- mondta akkor Magyar Péter.

A fővárosi lista állításához három kerületben kell polgármester-jelöltet indítani. Ebből az egyik már meg is van a Tisza Párnak: Balogh Balázs a XVIII. kerületben áll rajthoz. Rajta kívül itt még hét jelölt van versenyben a polgármesteri címért. Köztük a jelenlegi városvezető, Szaniszló Ferenc is, akit a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd támogat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk