HÍREK
A Rovatból

„Felvállalták a szégyent is, csak bűnhődjön János bácsi" – megszólalt a bicskei gyerekotthonban zajló visszaélésekről elsőként tudósító riporter

Annyira zárt világ volt a bicskei gyermekotthonban, hogy alig szivároghattak ki az erőszaknak kitett áldozatok panaszai. Az igazgató 26 éven át élt egy épületben a gyerekekkel és érzelmi függést alakított ki áldozataival.
F. P. Fotó: RTL - szmo.hu
2024. február 23.


Link másolása

Moskovics Judit, az RTL Házon kívül riportere elsőként tárta fel a gyermekotthon sötét titkait. A riporter 2014 tavaszán szerzett tudomást arról, hogy mi történik a bicskei gyermekotthonban. Egy kávézóban találkozott Schmidt Erikával, aki évekkel korábban élménypedagógusként dolgozott az intézményben. A nő elmondta neki, hogy az igazgató rendszeresen molesztálja a rábízott gyerekeket. Kiderült az is, hogy több gyerek 2011-ben már feljelentést tett az igazgató ellen, de a nyomozás eredménytelenül zárult, miután többen visszavonták a vallomásaikat. A rendőrség 34 tanút hallgatott meg az ügyben, mielőtt befejezte a nyomozást.

„Első pillanattól rendkívül furcsának találtam, hogy az igazgató maga is életvitelszerűen az épületben él. Kezdettől fogva ez volt a legnyugtalanítóbb részlet.

Nem tudtam elképzelni, ennek milyen szakmai indoka lehet. Ez nem egyszerűen egy lakrész volt valahol az intézményen belül, hanem egy olyan kétszobás szolgálati lakás, ami közvetlenül az igazgatói irodából nyílt. És bár az épületben lakott, az igazgatónak volt egy saját tulajdonú lakása is Bicskén, azt albérletbe kiadta. Semmi nem indokolta, miért él az intézményben” – emlékezett vissza Moskovics Judit a 444-nek adott interjúban.

Kiderült, hogy nagyon sok bent lakó gyerek drogfüggő volt. Mindenki tudta, az igazgató is, hogy sok gyerek folyamatosan be van állva. Mivel a gyerekek jelentős része szerhasználó volt, sokan nem vették komolyan azt sem, amikor néhányan panaszokat fogalmaztak meg.

2016 szeptemberében aztán az egyik áldozat, a 18 éves Szabolcs, kisétált a vaskapun, és a bicskei vasútállomáson vonat elé vetette magát.

A fiú egyik barátja, Pop Mert, aki akkor már három éve nem lakott az intézményben, másnap feljelentést tett a józsefvárosi rendőrségen. A fiú és egy másik áldozat, Levente az első pillanattól fogva arccal és névvel akarták vállalni a dolgot, és elmondták, hogyan kényszerítette őket szexuális aktusokra az igazgató. „Elegük volt. Azt akarták üzenni, felvállalják a szégyent is akár, csak bűnhődjön. Biztosra akartak menni” – mondta az RTL riportere.

„Fontos tudni, hogy akkoriban sok itt élő gyereknek az igazgató volt a gyámja. Tudomásom szerint azoknak a gyereknek is, akik egyszer egy videofelvételen elmondták, majd a rendőrségen leírták, hogy mi mindent történt velük János bácsi irodájában. Aztán – mint köztudott – a gyerekek egyszer csak sorra visszavonták a rendőrségen a korábban leírtakat. Az egyik gyám, aki az eljárás idejére eseti gyámként helyettesítette „János bácsit”, az „Endre bácsi”, az igazgatóhelyettes volt. A kísérő, aki ott áll a kihallgatás alatt a fiú mögött, mialatt éppen arról kérdeznek a rendőrök, hogy mit szoktak csinálni az igazgatóval.

Hogy pontosan mi minden történt akkoriban a kihallgatások előtt, alatt, nem tudjuk, de az biztos, hogy az összes gyerek visszavonta a korábbi vallomását, és az ügy gyorsan le is zárult”

– árult el újabb döbbenetes részleteket Moskovics.

Az áldozatok megélése az volt, hogy ők kiválasztottak. Zsebpénzt és időnként ajándékokat kaptak: nagyobb „atyai” odafigyelést, nagyobb szabadságot, nagyobb védelmet.

Balog Zoltán miniszter asztalán már 2012-ben ott volt egy ombudsmani jelentés erről az ügyről. A második eljárás idején már az általa vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felelt az intézményért. „Két nappal azután, hogy megjelent a filmünk, első nyilvános fellépésén felkerestem Balog Zoltánt. Megkérdeztem, miként lehetséges, hogy két hete a minisztérium bejelentést tett az igazgató ellen, hetek óta zajlik a nyomozás az ügyben, és V. János továbbra is a gyermekotthonban él és lakik. Azt válaszolta, kijelölt gyám felügyeli az intézményt, és bonyolult feloldani a helyzetet, mert a szolgálati lakás nem a minisztérium felügyelete alá tartozik. Aztán kiderült, mégsem olyan bonyolult.

Az interjú másnapján V. Jánost kiköltöztették, előzetesbe vették, és megkezdődtek a kihallgatások”

– folytatta a riporter.

K. Endrét senki nem jelentette fel, csak a V. János ellen zajló nyomozás során merült fel az érintettsége. A későbbi ítélet szerint gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények elfedésében vállalt kulcsszerepet. „Egy gyereknek 5000 forintot kínált azért, hogy ne tegyen terhelő vallomást a rendőrségen János bácsira. Ő egy enyhén szellemileg sérült fiú, akinek V. János lakhatást biztosított annak ellenére, hogy már túlkorosnak minősült. Ez volt a vesztegetés kísérlete. A másik esetben az egyik gyerek jelentette a gyámjának, hogy erőszak áldozata volt. A gyám intézkedett arról, hogy a gyereket emeljék ki az intézményből, és védett intézményben helyezzék el. Így is történt. A nyomozás kezdetével a fiúnak – akinek unokatestvére is a bicskei intézményben lakott – megüzenték, most még visszajöhet, de ha nem jön, később nem fog tudni. Az unokatestvérén keresztül is nyomást gyakoroltak rá azzal, hogy ez az ő otthona, és ha nem tér vissza, egymástól távol fognak felnőni. A legtöbb gyerek számára a bicskei kastély tényleg otthon volt, és minden gyerek megijed, ha az összes gyökere és létező emberi köteléke odavész. Ez a fiú is úgy döntött, visszamegy.

Az igazgató és K. Endre közösen írták meg a papírt, amiben visszavonta a gyámnak tett vallomását a zaklatásokról.

Kényszerítés miatt az igazgatónak és a helyettesének is felelnie kellett a bíróságon” – mondta Moskovics Judit.

A riporter dühös és csalódott volt, amikor értesült arról, hogy K. Endre kegyelmet kapott. „Sokan vállaltak kockázatot és hoztak áldozatot azért, hogy fény derüljön az igazságra. És amikor már azt hitték, vége van, kiderült, hogy az elkövetett bűnt az ország elnöke bocsánatosnak tekinti” – nyilatkozta a 444.hu-nak Moskovics Judit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülése után: Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják
A miniszterelnök videójában bejelentette, hogy kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai vezetőkkel áttekintik a kialakult háborús helyezetet.

Link másolása

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot, miután Iran drónokkal és rakétákkal lőtte Izraelt.

A miniszterelnök videón számolt be arról, hogy mit tárgyaltak.

"Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is.

A mai napon összehívtma a Védelmi Tanácsot, hogy számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyezetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát".

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
A Rovatból
Szuperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó hatolt be a Földközi-tengerre
Az orosz külügyi tárca közleményében azt írta, hogy egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

Link másolása

Orosz hadihajó hatolt be a a Földközi tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, a hajó szuperszonikus rakétákkal van felszerelve - írja a 24.hu.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a hajó egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

A Saposnyikov marsallról elnevezett fregatt folytatja az expedíciós terv szerint rá bízott feladatok végrehajtását - írták a közleményben, de az nem derült ki, hogy mi a feladata.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap - a múlt hét után újra - önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket. Aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt.

"Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet"

– írta az orosz külügyi tárca. Bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter korrigálta, hogy hol kezdi országjáró körútját, majd elnézést kért
A TISZA párt alelnöke elkezdi kampányát, vidéken és a fővárosban is lehet majd találkozni vele és a stábjával.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 14.


Link másolása

Magyar Péter vasárnap a közösségi oldalán közölte, hogy országjáró körútra indulnak. Az első posztjában megadott helyek és időpontok azonban változtak.

Erről szintén a Facebookon írt. Eszerint várhatóan az alábbi helyeken lehet majd találkozni velük:

"Korrekció. A TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége országjáró túrája április 17-én kezdődik Békés megyében. Április 20-án délelőtt közös kerékpározásra hívjuk a budapestieket, délután pedig Pest megyei településekre látogatunk. Április 22-én pedig már Baranya megyébe érkezünk".

Majd hozzátette: "Részletek hamarosan. Elnézést a pontatlanságért".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vége a nyárias időnek: erős széllel jön a hideg, hajnali faggyal, hideg nappalokkal számolhatunk
Vehetjük elő ismét a télikabátot, és a sapka, sál is indokolt lesz a jövő héten. A következő napokban télies, koratavaszias napokban lesz megint részünk.

Link másolása

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9-24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3-8, a maximum 11-17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre kell készülni, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de szórványosan még lehet záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2-8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9-16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0-6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken mínusz 1, mínusz 3 fok is lehet. Délután 10-16 fok lesz a jellemző.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, szórványosan valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, majd az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 1-6, a szélvédett, hidegre hajlamos tájakon 0, mínusz 2 fokot is mérhetnek. Délután 10-17 fok várható.

Vasárnap általában közepesen felhős időre van kilátás, szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sok helyütt megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati, északi szél. A hajnali 0-6 fokról 9-16 fok közé emelkedik a hőmérséklet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: