News here

HÍREK

Ezért nem lehet egy Csernobilhoz hasonló atomkatasztrófa Zaporizzsjában – magyarázta el egy szakértő

Aszódi Attila nukleáris szakértő végigvette a különböző forgatókönyveket.

Link másolása

A legfrissebb hírek szerint szerdán érkezik meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 14 tagú delegációja a zaporizzsjai atomerőműhöz, hogy megvizsgálja a fennálló körülményeket.

A delegáció érkezését Kijev és Moszkva is jóváhagyta, miután az utóbbi időszakban többször is egymást vádolták az atomerőmű területét ért támadások miatt.

Az, hogy az erőmű tulajdonképpen aktív harci zónává változott, a korábbiaknál is nagyobb aggodalmat keltett szakmai szervezetekben.

A Telex Aszódi Attila nukleáris szakértőt, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárát kérdezte a kialakult helyzetről és a lehetséges kimenetelekről.

Elmondása szerint a csernobilihez hasonló katasztrófa ebben az esetben egyszerűen nem történhet meg, és ezt nem csak azért mondja, hogy megnyugtassa a közvéleményt.

Aszódi szerint ugyan az orosz és az ukrán kommunikáció is gyakran felemlegeti az atomkatasztrófa lehetőségét, ez azonban inkább Európa felé üzenet, és nem számolnak azzal, hogy súlyos károkat szenved az atomerőmű – ez ugyanis semmilyen szempontból nem érdeke egyik félnek sem.

Olyan helyzet azonban szerinte előállhat, mint Fukusimában, hogy a blokkok hosszú időre áramellátás nélkül maradnak, az üzemanyag pedig megolvad a reaktorokban. Ezt súlyos állapotnak nevezte, amely jelentős kibocsátással is jár.

Ha ez az eseménysor bekövetkezne, egy durván 30 kilométeres kör lehetne érintett az erőmű körül, innen ki kellene telepíteni a lakosságot, a katonaságot és valószínűleg a termények betakarítására vonatkozó korlátozásokat is el kellene elrendelni, akár a 30 kilométeres körön túl is.

„Ennek Magyarországra nem lenne hatása, ugyan egy radioaktivitást tartalmazó felhő megjelenhetne az ország felett, de ennek a dóziskövetelménye itthon elhanyagolható maradna” – tette hozzá.

Egy csernobili méretű katasztrófa azért sem következhet be szerinte, mert Ukrajnában már nem az érzékenyebb grafitmoderálású vízhűtéses reaktorok vannak, hanem vízhűtésű vízmoderálású, úgynevezett VVER-1000 reaktorok működnek, amelyeknek a harcban álló felektől érkező narratívák ellenére még egy nagyon kedvezőtlen balesete sem vezetne a csernobili kibocsátás sokszorosához.

Az is szerencsés, hogy a hatból már csak két reaktor működik, négy tartósan le van állítva. Ha ugyanis állnak a reaktorok, nem termelnek annyi hőt, ezért még ha ki is maradna a hűtés, kisebb probléma keletkezne. Hozzátette: az lenne a legjobb, ha ezt a kettőt is leállítanák, és az ukrán hatóságok visszavonnák vagy felfüggesztenék a blokkok üzemeltetési engedélyét.

Azt is elmondta, hogy a reaktorokat egy hermetikusan zárt beton védőépület veszi körül, melynek a külső héja 1,2 méter vastag vasbeton. Ez akár azt is kibírná, ha egy kisebb repülőgép ráesne, tehát ha egy löveg eltalálja, az sem vezetne katasztrófához.

„Ha elkezdenék szisztematikusan bombázni vagy bunkerrombolóval lőnék, akkor természetesen megsérülhetne az épület, de önmagában ez sem okozna kibocsátást, csak akkor, ha üzemzavarral is járna” – fogalmazott. Ez azonban nem valószínű, mivel az oroszok is inkább saját ellátásaik biztosítására használnák az erőművet.

„Ha egy találat fel is tudná nyitni valamelyik konténert, az szétszórhatna valamennyi radioaktív anyagot, de ennek csak nagyon lokális lehetne a hatása” – tette hozzá. Itt már régóta pihen az elhasznált fűtőanyag, nincsenek rövid felezésű izotópok, nem nagy energiájú a kibocsátás.

„Persze az más kérdés, hogy ha véglegesen eldől az atomerőmű sorsa, utolsó elkeseredésében mit csinálhat az, aki elvesztette felette az irányítást”

– jegyezte meg.

Korábban az ukránok arról adtak jelentést, hogy az erőműnél állomásozó orosz katonák lőszert és robbanóanyagokat is tárolnak az erőműben, és kínozzák az orosz szakembereket. Aszódi szerint fontos első lépés lehet a delegáció fogadása, hogy közelebbi képet kapjunk a reális helyzetről. Még ha felkészülten is várják a felek a szakembereket, a delegáció fogadása és vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen, ideálisan pedig megszűnjön bármilyen nukleáris baleset lehetősége a háború miatt Zaporizzsjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Eltűnt öt gyerek Szolnokon, a legkisebb még nincs kétéves
A rendőrséget segítséget kér a gyerekek felkutatásához.

Link másolása

Eltűnt öt gyerek Szolnokon - erről tett közzé egy felhívást a rendőrség.

A 15 éves Mozsár Viktória Virgínia, a 13 éves Mozsár Attila, a 7 éves Keskeny Ernő Patrik, a 6 éves Keskeny Martin és a 23 hónapos Keskeny Mária Lilien hétfőn tűntek el otthonról, azóta sem lehet tudni róluk semmit.

A rendőrök azt kérik, hogy aki a képeken látható testvérek bármelyik tagját felismeri, vagy a tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Szolnoki Rendőrkapitányságon, vagy hívja a 06-56-501-600 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Meghalt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember
Vasárnap este, otthonában hunyt el, lánya közlése szerint.

Link másolása

94 éves korában meghalt Szabó György, akit a bükki füvesemberként ismert az ország. Halálának hírét lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa közölte édesapja nyilvános Facebook-oldalán.

„Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el.

Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá ─ és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben” - olvasható a bejegyzésben.

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. Már gyerekkorában nagyon közel került a természethez, nagyanyja, a tapasztalt javasasszony gyógyteáival sok környékbeli embert segített ki betegségéből. Gyuri bácsi tőle ismerte meg az erdőn-mezőn fellelhető gyógynövényeket és azok kedvező hatásait. A családban generációkon át továbbadott tudásnak és az elmúlt évtizedekben végzett munkájának köszönhetően Szabó Gyuri bácsi neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással.

Több mint 150 féle gyógynövényt ismert és alkalmazott, egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készültek gyógyteái. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is átvehette.

2018-ban, amikor 90 éves lett elmondta, szerinte mi a hosszú élet receptjének összetevői: a természet szeretete, az örökös tenni akarás, az emberek iránti érdeklődés, na és persze a gyógynövények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Rácz András: A keddi vétó a magyar külpolitika jelentős mélypontja
Az Oroszország-szakértő szerint ez a vétő erkölcsileg teljesen vállalhatatlan, és még csak azt sem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson.

Link másolása

Összességében a mai vétó a magyar külpolitika jelentős, korábban nem látott mélypontjának tekinthető - írta Rácz András Oroszország-szakértő kedden a Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén

a magyar kormány egyedüliként vétózta meg az Ukrajnának szánt közös uniós segélycsomag tervét.

A testület három másik, Magyarországot is érintő kérdésben is döntött volna - többek között a kondicionálási eljárásról és a Helyreállítási Alap pénzeiről is -, de ezekben sem sikerült megegyezni.

A vétó kapcsán Rácz András azt írta: „ez minőségi váltást jelent az eddigi, Ukrajnával kapcsolatos magyar külpolitikában”.

„Immár nemcsak beszél Budapest a vétó lehetőségéről, mint eddig, vagy tárgyalási alapnak használja (például az olajszankciók esetében, ami teljesen indokolt volt), vagy fenyegetőzik vele (mint Kirill pátriárka esetében, ami sem indokolt, sem elegáns nem volt, de legalább nem vétóztunk), hanem ezúttal konkrétan vétózott is Budapest.”

Rácz szerint ezzel azonban többek között az a probléma, hogy ez a vétó valójában nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson, mert az EU meg fogja találni a megoldást, hogy kölcsönt nyújtson Ukrajnának olyan módon, amihez nem kell minden tagállam egyetértése, tehát nem is lehet megvétózni. Ez a megoldás szerinte lassabb és valamivel drágább is lesz, de lesz.

„Ergo, a magyar kormány úgy vonja magára a vétó minden politikai és erkölcsi költségét, hogy valójában még csak stratégiai kárt sem tud okozni vele, hiszen nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna uniós pénzhez jusson”

- írta a szakértő.

Azt is kiemelte, hogy a vétó az uniós politikában nagyon ritkán használt, nagyon nem elegáns eszköz, és „az igazán fontos kérdésekben emelt vétók ritkán maradnak következmények nélkül”.

„Nem vagyok biztos benne, hogy most, amikor zajlik a jogállamisági eljárás és eurómilliárdok sorsa a tét, az a felelős magatartás, hogy belevétózunk az Ukrajnának szánt segélybe.”

Rácz szerint mindemellett ez a vétó „erkölcsileg teljesen vállalhatatlan”, mert egyszerre nehezíti az ukránok sorsát és a többi uniós tagállam sorsát. Szerinte a kormány azon álláspontja, hogy a támogatásokat minden ország kétoldalú megállapodások keretében jutattnák el Ukrajnának, az csak „füstfüggöny”.

„Kijev attól tarthat, hogy Budapest kétoldalú nyomásgyakorlásra használna egy ilyen hitelt, és/vagy arra, hogy a kormányzathoz közelálló üzleti/politikai köröket hozzon helyzetbe Ukrajnában” - írta a szakértő. Úgy véli, összességében

„a mai vétó a magyar külpolitika jelentős, korábban nem látott mélypontjának tekinthető”.

„És ez még akkor is így van, ha valami csoda folytán sikerülne rendezni az EU és Budapest közötti, a jogállamisággal kapcsolatos vitákat.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Reagált Orbán a magyar vétóról szóló hírekre: „Nincs vétó és nincs zsarolás”
A miniszterelnök azt írta, meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

Link másolása

Hamisnak nevezte Orbán Viktor azokat a híreket, melyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - erről a Twitteren írt.

A kormányfő az Ukrajna támogatását szolgáló közös, 18 milliárd eurós uniós hitelfelvételről megjelent hírekre reagált a mikroblogportálon.

"Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának. Nincs vétó és nincs zsarolás"

- olvasható a bejegyzésben.

A miniszterelnök azt is írta: meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben. "Ha adósok közösségeként folytatjuk az utat lefelé, nem fogunk tudni visszafordulni."

"Más jövőt képzelünk Európának" - írta Orbán, aki szerint erős tagállamokra van szükség az óriási közös adósság helyett.


Link másolása
KÖVESS MINKET: