News here
hirdetés

HÍREK

Elvesztette a babáját a kismama, miután nem engedték be a kínai kórházba – kirúgták a vezetőket

Először azért nem akarták fogadni, mert a negatív koronavírus-tesztje négy órával régebbi volt az előírt érvényességi időnél. Végül befektették, de már késő volt.

Link másolása

hirdetés

Kirúgták a vezetőket abból a kínai kórházból, ahová nem engedtek be egy várandós nőt a koronavírus-szabályokra hivatkozva, ő pedig emiatt elveszítette a babáját - írja a Guardian.

A kismamánál január elsején indult be a szülés, de hiába akart bemenni a hsziani kórházba, nem engedték be oda, mert a negatív koronavírus-tesztje négy órával régebbi volt az előírt érvényességi időnél. Amíg kint várakozott, erősen vérezni kezdett, és hiába fektették be végül a kórházba, a babája életét már nem tudták megmenteni.

A történtek gyorsan elterjedtek a közösségi médiában, a kínai Twitternek tartott Weibo mikroblogon például több mint 600 milliószor kattintottak rá az esethez kapcsolódó hashtagre. Miután a kínai média is beszámolt róla, szerdán Senhszi tartomány és a hsziani önkormányzat egészségügyi bizottsága vizsgálatot indított az ügyben. Miután megállapították, hogy gondatlanságból történt a "baleset", a kórház három vezetőjét is menesztették. A hsziani egészségügyi bizottság vezetője ráadásul hivatalos figyelmeztetést is kapott a Kínai Kommunista Párttól, mert helytelenül kezelték a sürgősségi ellátást a városban.

A kórház egy közleményben azt írta, hogy mindent megtettek, amit csak lehetett. Az intézményt kötelezték arra, hogy kérjenek bocsánatot a lakosságtól és biztosítsák, hogy mindenki hozzáférhessen a sürgősségi ellátáshoz. A hatóságok szerint ugyanis a járvány miatti megelőzési intézkedések nem akadályozhatják meg a betegek kezelését.

A 13 millió fős lakosságú Hszianban két hete rendeltek el szigorú lezárást a járvány újabb hulláma miatt. Bezárták a szórakozóhelyeket, az üzleteket és a tömegközlekedést is leállították, az embereknek pedig otthon kell maradniuk. A hatóságok szerint ezekkel az intézkedésekkel sikerült felülkerekedniük a járvány újabb felfutásán, amely most csökkenő tendenciát mutat. Ugyanakkor sajtóbeszámolók szerint

a városban élelmiszerhiány alakult ki, és az egészségügyi ellátásban is komoly fennakadások vannak. Az orvosi ellátást oltáshoz és előzetes negatív teszthez kötik, ez pedig sok embert megakadályozott abban, hogy sürgősségi ellátást kapjanak, vagy csak késve fértek hozzá.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Putyin visszaszólt a nyugati vezetőknek, akik a félmeztelen fotóin élcelődtek
Szerinte ők hasonló helyzetben „gusztustalan látványt nyújtanának”.

Link másolása

hirdetés

A napokban tartották a G7-tagállamok németországi csúcstalálkozóját, ahol a fontos megvitatandók – például az Oroszországgal szembeni szankciók bővítése – mellett viccelődni is volt ideje az államfőknek. Élcelődésük tárgya pedig nem más volt, mint az orosz elnök – vette észre az RTL.hu.

Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal viccelődtek, hogy meg kell mutatniuk a mellizmukkal, hogy keményebbek Putyinnál – ebbe idővel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bekapcsolódott. A vezetők ezzel természetesen Putyin félmeztelenül lovaglós fotóira utaltak. Ezt persze Putyin sem hagyhatta szó nélkül, egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta:

„Nem tudom, hogy akartak levetkőzni, derék alatt, vagy felett? De szerintem mindkét esetben gusztustalan látványt nyújtottak volna.”

A háborút kirobbantó orosz elnök azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy olyan jól nézzenek ki, mint ő, le kell mondani a káros szenvedélyekről, a túlzott alkoholfogyasztásról, edzeni és sportolni kell. De Boris Johnson egy másik megnyilvánulására is reagált. Az angol miniszterelnök korábban azt mondta, ha Putyin nő lenne, most nem lenne háború. Erre az orosz elnök annyit üzent: négy évtizeddel ezelőtt épp Margaret Thatcher brit miniszterelnök döntött úgy, hogy csapatokat küld a Falkland-szigetekre. Ez pedig szerinte kizárólag a britek birodalmi törekvéseit szolgálta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Az Alkotmánybíróság elkaszált rendelkezéseket, amelyek a Balaton beépítését segítették
Miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni eddig beépítési korlátozásokat.

Link másolása

hirdetés

Alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését – írja a 444.

A lap szerint eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat, és

megfelelő papír birtokában a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek, túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét, ezek mellett pedig csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint rendeletekben nem, legfeljebb törvényekben lehetne ilyen kivételekről határozni. Az Ab kimondta, hogy ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Solymár mellett egyre több Budapest-környéki települést sújt a vízhiány
Már legalább tíz településen vezettek be vízkorlátozást.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan azt megírtuk, Solymáron már hétfő akadozik a vízellátás, emellett vízkorlátozást is bevezettek: jelenleg közel háromezer embert érint a vízhiány. A Duna Menti Regionális Vízmű közleménye azonban rámutat, hogy nem csak ott rossz a helyzet: több másik településen is korlátozásokat vezettek be.

Solymár mellett Üröm, Piliborosjenő, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka és Szentendre is érintett.

Ezeken a településeken a teljes körű szociális célú ivóvízellátás biztosítása érdekében arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását – ide tartozik például a medencetöltés. Kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

De az önkormányzatokat is arra kérik, szüneteltessék a közterületi locsolást. Ezt elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti, rendkívüli hőség miatt kérik, hiszen az ilyen időben az ivóvízfogyasztási igény tovább fog növekedni.

A Telex azt írja olvasói visszajelzések alapján, hogy szerda óta Pilisszentlászlón sincs víz, Pest megyén kívül pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van, ahol már 29 fokos a Balaton, a Velencei-tó 27,5 fokig melegedett
A Duna és a Tisza vize sem hűsítő már.

Link másolása

hirdetés

A Telex információi szerint a mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a magyar tenger vize, ott „csak” 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni.

Az északi parton található Gyenesdiásnál azonban a Balaton hőfoka már elérte a 29,1 Celsius-fokot.

De olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos: Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek. A Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

A Velencei-tó vize sem túl hűsítő már, Agárdnál 27,5 Celsius-fokos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: