News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Eltűnt a hazai boltokból a Balaton-szelet az orosz-ukrán háború miatt

A Nestlé azt ígéri, hogy az Újhullám nevű édességgel pótolják a hiányt, de amint lehet, újra készül majd a magyar fogyasztóknak is a régi kedvenc csokiból.

Link másolása

hirdetés

A legtöbb boltban hiánycikk lett a régi nagy kedvenc, a Balaton-szelet. Mint kiderült, a Nestlé édességét Ukrajnában gyártották, de most ellátási gondokkal küzdenek. Ezért a cég az Újhullám nevű terméket ajánlja - írja az Index.

A lap a svájci érdekeltségű cég magyarországi leányvállalatánál érdeklődött a csokiról. A cég azt közölte, hogy az ukrajnai helyzet miatt valóban gondok vannak az ellátásban, de dolgoznak ennek megoldásán.

Bár a Lvivben található gyárat nem érte támadás, de az ott dolgozók biztonsága érdekében döntöttek a leállás, illetve a rendkívül korlátozott termelés mellett. Ezek a Balaton- és a Boci-termékeket érintették.

A Bocit most a Nestlé csehországi gyárába tették át. A Balaton szeleteket pedig az eddig is Lengyelországban gyártott Újhullámmal pótolnák, amíg a helyzet nem rendeződik.

A cég azt ígérte, hogy a csokik hamarosan megérkeznek a magyar üzletekbe. Azonban a kék és piros Balatonok helyett majd sárga Balaton Újhullámot érdemes keresni.

A Nestlé azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben újraindult a termelés az ukrán gyárban is, de most elsősorban a helyi piacot látják el. Ha a körülmények engedik, akkor exportra is készítenek majd az édességből.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán bejelentette: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy a világ egy gazdasági válság küszöbén áll, Magyarországnak pedig meg kell védenie a családok anyagi biztonságát, amihez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Link másolása

hirdetés

Veszélyhelyzetet hirdet a kormány az orosz-ukrán háború miatt - jelentette be Orbán Viktor.

A Facebookon közzétett videóüzenetében azt mondta, a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját, "egyetlen percet sem vesztegettek", mert a szomszédunkban háború zajlik.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a háború, amelynek egyelőre senki se látja a végét, folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Mint mondta, látni lehet, hogy a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

"A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországból ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát. Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet"

- jelentette be.

Ismertette, hogy a koronavírus-járvány idején bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot.

hirdetés

A kormányfő azt ígérte, hogy szerdán tájékoztatni fog az első döntésekről.

Mint megírtuk, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Nem ment simán Putyin állítólagos műtétje, ezért is volt görnyedt a hétfői csúcstalálkozón egy orosz Telegram-csatorna szerint
Az orosz elnök a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Link másolása

hirdetés

Furcsán fészkelődött Vlagyimir Putyin, amikor hétfőn találkozott Alexandr Lukasenkával, írja a Mirror.

Az orosz elnök a találkozó nyilvános részén a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Putyin hétfői nyilvános megjelenése tovább erősítette a pletykákat, hogy a politikus súlyos beteg lehet, a közelmúltban pedig műtéten esett át.

A két elnök csúcstalálkozóján a végig görnyedten ülő Putyin elsütött egy viccet arról, hogy „komoly beszélgetésben” van a Nyugattal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az országa ellen bevezetett szankciók nem érték el a kívánt hatást, és valójában a jólét időszakába lökték Oroszországot.

Putyin legutóbb áprilisban folytatott személyes megbeszélést a fehérorosz diktátorral. Akkor az orosz elnök kézfeje remegett teljesen szokatlan módon, ami szakértők szerint a Parkinson-kór korai jele is lehet. Korábban felmerült, hogy az orosz elnöknek pajzsmirigyrákja van, de arról is szóltak pletykák, hogy skizoaffektív zavara lehet.

hirdetés

Múlt héten több lap is arról írt, hogy az orosz elnökön a daganatos betegség miatt sürgős műtétet hajtottak végre. A Kreml a tervezett 2-5 nap lábadozás helyett Putyin 10 napos helyettesítésére készült fel többek között dublőrökkel és előre felvett jelenetekkel.

A jól értesült orosz General SVR Telegram-csatorna információi szerint a május 16-ról 17-re virradó éjszakai beavatkozás nem ment zökkenőmentesen. Péntekre ugyanis rosszabbra fordult Putyin állapota a várt javulás helyett, és csak szombat délelőttre stabilizálódott.

A Kreml folyamatosan tagadja, hogy az orosz elnök komoly egészségügyi problémákkal küzdene.

A Putyin-Lukasenka csúcstalálkozóról készült orosz nyelvű videót itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: szupercellás zivatar csapott le Sopronra
Nyugat felől egyre nagyobb területen kell számítani zivatarokra.

Link másolása

hirdetés

Ausztria felől szupercella sodródott be az ország északnyugati csücskébe, Sopronba látványos felhőzettel érkezett meg - számolt be róla az Időkép.

Videó is készült arról, ahogy a viharfelhők ellepték a várost, ezzel együtt pedig leszakadt az ég.

Az Időkép figyelmeztet, hogy estétől nyugat felől egyre nagyobb területen kell zivatarok kialakulására számítani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor levelet írt: nem akarja, hogy napirendre kerüljön az olajembargó az EU-csúcson
A kormányfő szerint a jelenleg még nyitott kérdések súlyát tekintve nem valószínű, hogy az Európai Tanács május 30-31-ei rendkívüli ülése előtt átfogó megoldás szülessen.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.

A kormányfő a sajtófőnöke, Havasi Bertalan által az MTI-hez eljuttatott levélben azt írta: a javasolt szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon és aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeinket. Hozzávetőlegesen 55-60 százalékkal emelnék az üzemanyagárakat egy olyan időszakban, amikor az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak - tette hozzá Orbán Viktor, rámutatva arra: sem a magyar háztartások, sem pedig a magyar gazdaság egésze nem tud elviselni egy ekkora ársokkot.

Azt írta, Magyarország továbbra is erősen függ az orosz energiaimporttól annak ellenére, hogy az útvonalak és források diverzifikálása érdekében megvalósított nagyszabású beruházások révén az olajimportunkban az orosz ellátás részaránya a 2010-es 90 százalék feletti mértékről 2021-re 64 százalékra csökkent.

"Földrajzi helyzetünkből adódóan Magyarország számára nem lehetséges az orosz olaj kivezetése a finomítói kapacitásaink teljes átalakítása nélkül, ami egyúttal az energiainfrastruktúránkba történő fokozott és felgyorsított beruházások megvalósítását, valamint a gyors zöld átállást is szükségessé teszi"

- áll a levélben, amelyben a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is: mivel a beruházások többsége nem finanszírozható piaci alapon, a szankciók a nemzeti források redundáns fosszilis beruházásokra való átcsoportosítását igényelnék, miközben az erre előirányzott európai uniós források számunkra "csak papíron" elérhetőek.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: bár a bizottság részéről biztató jelzések érkeztek arról, hogy a május 18-án bemutatott REPowerEU Terv megfelelő megoldást nyújt problémáinkra, előzetes értékelésük szerint az nem kezeli konkrétan és átfogóan az általuk felvetett súlyos aggályokat.

hirdetés

Kiemelte, értelmezésük szerint a terv egyik fő célkitűzése elvileg az EU orosz fosszilis energiaforrásoktól való függőségének gyors csökkentése. Ami az olajellátás biztonságát illeti, a terv valóban kitér a kőolajtermék-finomítók korszerűsítéséhez, a meglévő infrastruktúra kapacitásbővítéséhez és a jelenlegi szűk keresztmetszetek kezeléséhez kapcsolódó beruházási igényekre. Azonban a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára nem határoz meg pénzügyi keretet. Emellett nem ad iránymutatást az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módjára és ütemezésére nézve sem - fejtette ki a kormányfő.

A levélben felhívta a figyelmet arra is, hogy a REPowerEU nem veszi figyelembe a tagállamok energiaellátási szerkezetével kapcsolatos eltérő nemzeti szükségleteket sem.

"Meggyőződésünk, hogy egyértelmű különbséget kell tenni az orosz energiafüggőség csökkentésével kapcsolatos rövid távú beruházási igények és a megújuló energiára való átállás hosszabb távú igényei között"

- írta, hangsúlyozva: ez alapvető fontossággal bír néhány tagállam, például Magyarország számára, hiszen a kettőt nem lehet egyszerre megvalósítani anélkül, hogy ne jelentene súlyos veszélyt energiabiztonságunkra.

A kormányfő hozzátette, emiatt létfontosságúnak tartják, hogy uniós finanszírozás váljon elérhetővé az átmeneti technológiákba és infrastruktúrába történő beruházásokhoz. Előzetes értékelésük szerint nem világos, hogy a REPowerEU milyen mértékben és milyen feltételekkel támogatná ezeket az intézkedéseket.

Rámutatott arra, komoly problémákat vet fel Magyarország számára az, hogy a bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt (RRF) helyezi a REPowerEU középpontjába, ugyanis az RRF-hitelek igénybevételével az energiafüggőség csökkentése érdekében nem egyformán élhet valamennyi tagállam.

Orbán Viktor kiemelte, az orosz energiától való függés csökkentése érdekében javasolt intézkedések történelmi meghatározottságuk és földrajzi helyzetük miatt a közép- és kelet-európai tagállamok számára jelentik a legnagyobb kihívást. Az eredeti RRF elosztási kulcs alkalmazása, amelyet a COVID-19 világjárvány gazdaságukra gyakorolt hatása által leginkább érintett tagállamok támogatására dolgoztak ki, valójában azzal járna, hogy az erőforrásokat éppen azoktól a tagállamoktól vonják el, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá - írta a kormányfő.

"Oroszország ukrajnai agressziójával szembeni fellépésünk során eddig legfőbb értékünk az egységünk volt. Ennek szellemében támogattuk az előző öt szankciós csomag elfogadását, és működtünk együtt a Bizottsággal annak érdekében, hogy megoldást találjunk a 6. szankciós csomaggal kapcsolatos problémáinkra. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy pragmatikus és eredményorientált megközelítéssel folytassuk az egyeztetéseket" - fogalmazott.

Közölte:

azonban Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy elfogadja a 6. szankciós csomagot, amíg a tárgyalásokon nem sikerül minden kiemelt kérdésre megoldást találni. A megoldásoknak meg kell előzniük a szankciókat

- írta.

Orbán Viktor levelében úgy véli: a jelenleg még nyitott kérdések súlyát tekintve nem valószínű, hogy az Európai Tanács május 30-31-ei rendkívüli ülése előtt átfogó megoldás szülessen.

"Meggyőződésem, hogy konszenzus hiányában kontraproduktív lenne a szankciós csomag vezetői szintű megvitatása. Csak előtérbe helyezné a belső megosztottságunkat anélkül, hogy reális esélyt adna a nézeteltérések feloldására"

- írta a kormányfő, aki ezért azt javasolja, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne kerüljön napirendre ez a kérdés.

"Legyen továbbra is prioritás számunkra az Európai Unió egységének megőrzése" - zárta levelét Orbán Viktor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: