Eltűnnek a mai trappista sajtok, jövőre csak az új szabályok szerint készíthetik majd
Eszerint:
"A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére. A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható. Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány). Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag). Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz)."
A terv az, hogy 2021-ben már csak ilyen minőségű trappista kerülhessen a boltokba.
Az ára várhatóan nem fog "számottevően és hirtelen megemelkedni, miközben általában véve az új szabályozásnak köszönhetően jobb lesz a sajtok minősége" - írta a Magro.hu.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay