News here

HÍREK
A Rovatból

Eltörlik a kézipoggyászban lévő folyadékok 100 ml-es szabályát a brit repülőtereken

Egy új ellenőrzési technológiának köszönhetően kényelmesebb és gyorsabb lesz a reptéri ellenőrzés 2024 nyarától az Egyesült Királyságban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

Az Egyesült Királyság repülőterein megszüntetik a 100 ml-es folyadékra vonatkozó szabályozást. A most érvényes szabályok értelmében ugyanis csak 100 ml-es üvegekben lehet folyadékot a táskákban bevinni, amit ráadásul külön tasakban kell elhelyezni, ellenőrzéskor pedig ki kell szedni a kézipoggyászból.

A szabályozással véget érhet az a korszak is, amikor az ellenőrzéseket követően túlárazva lehet a reptér területén belül nagyobb kiszerelésű vizet venni.

Az új szabályok szerint Nagy-Britannia repülőterein az utazóknak többé nem kellene 100 ml-es vagy annál kisebb méretű üvegben tárolni a folyadékot a kézipoggyászaikból.

Az is újdonság lenne, hogy az ellenőrzés során nem kellene kivenniük bizonyos tárgyakat: például a folyadékokat, de még a laptopot is benne hagyhatják a táskájukban az utasok.

A 2024-ben életbe lépő szabályok azért változhatnak, mert onnantól a poggyászokat egy speciális CT-szkennereken keresztülhaladva ellenőrzik, amelyek a hagyományos 2D-s helyett 3D-s képet mutatnak a táska tartalmáról.

Ezzel nem csak egyszerűbb, de vélhetően gyorsabb is lesz az áthaladás az ellenőrzőkapuknál.

A közelmúltban számos brit repülőteret kritizáltak a biztonsági szolgálat rendkívül hosszú várakozási ideje miatt. A hosszas ellenőrzések miatt egyesek még a járatukat is lekésték.

„Nemrég kezdtük meg a 3-as terminál biztonsági területének bővítését, melyet több CT-szkennerrel szerelünk fel. A határidő 2024 közepe. Onnantól a folyadékok is a táskában maradnak”

- mondta John Holland-Kay, a Heathrow repülőtér főnöke a LadBible beszámolója szerint.

Az új biztonsági szkennelő berendezést először Heathrow-ban, Gatwickben és Birminghamben tesztelik. Az Egyesült Királyság más nagy repülőterein 2024 nyaráig kell teljes egészében lecserélniük régebbi technológiát.

A 100 ml-es szabályt egyébként 2006-ban vezették be, és akkoriban átmeneti intézkedésnek tartották.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbánék hatvanpusztai „palotájáról”, mint a korrupció szimbólumáról cikkezik egy vezető spanyol lap
Az El País szerint „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.
Fotó: elpais.com - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Az Orbán család „palotája” a korrupció szimbóluma Magyarországon

- ezzel a címmel jelentetett meg cikket az El País spanyol napilap a magyar miniszterelnök családi tulajdonában álló hatvanpusztai majorságról, amit a Telex szúrt ki.

A lap úgy véli, hogy „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.

A legnagyobb példányszámban eladott spanyol napilap újságíróinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mutatta meg a birtokot.

Az El País a megjelent írásban úgy fogalmaz, hogy a Budapesttől 40 kilométtere fekvő 13 hektáros hatvanpusztai birtok Orbán Győző, Orbán Viktor édesapjának tulajdonában áll, a környező földek pedig a miniszterelnök „gyerekkori barátjáé.”

Szerintük a majorság annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriája, amelyet az uniós pénzek megvonásával büntetett nemrég az Európai Unió.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Link másolása

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tantermet biztosítanak a kirúgott tanároknak Iványi Gáborék, hogy a végzős diákjaikat felkészíthessék
Eszközöket, de minden más feltételt is biztosítanak annak érdekében, hogy a végzősök sikeresen készülhessenek az érettségire.

Link másolása

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermeket ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak, hogy a végzős osztályokat oktatók fel tudják készíteni a diákjaikat az érettségire. A felhívást azután tették közzé, hogy a Belügyminisztérium elbocsátott a fővárosban nyolc olyan tanárt, akik polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

Az intézmény vezetője, Pizarro-Iványi Júlia a Facebookon osztotta meg, hogy az Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmény hogyan segítené a kirúgott, de végzőst osztályt oktató tanároknak.

A hét bizonyos napjain 8 tantermet, 2 interaktív táblát, számítógépeket és minden más feltételt is biztosítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: