News here
hirdetés

HÍREK

Először törlesztette rubelben külföldi devizában lévő tartozását Oroszország

A Fehér Ház szerdán azt közölte, hogy Oroszország dönthet az értékes devizatartalékainak felhasználása vagy az államcsőd bejelentése között.

Link másolása

hirdetés

Dollár helyett rubelben fizetett Oroszország egy tartozást. Ez az első eset, hogy külföldi tartozását orosz pénznemben egyenlítette ki.

A 649,2 millió dolláros kötvény törlesztési kötelezettségét rubelben utalta át az orosz pénzügyminisztérium.

Az amerikai bank ugyanis - az orosz-ukrán háború miatt életbe léptetett szankciókra hivatkozva - megtagadta a dollárban való átutalás végrehajtását.

A Kreml szóvivője szerdán azt közölte, hogy Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni. Megvan minden forrásuk ahhoz, hogy kifizessék a külföldi tartozásaikat. Ugyanakkor jelezte, hogy komoly összegek vannak befagyasztva az ország devizatartalékaiból.

Peszkov szerint,

ha a helyzet nem változik, akkor kénytelenek lesznek mindent rubelben fizetni. Oroszország csődje csak akkor következhet be, ha a rubelfizetést is blokkolják.

Bár 640 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának közel feléhez most nem férnek hozzá, komoly bevételeik vannak a nyersolaj és gáz eladásából.

hirdetés

A pénzügyminisztérium azt közölte, hogy Oroszország meggondolja, hogy a 2022-es és 2042-es eurókötvényeinek külföldi tulajdonosainak lehetővé teszi a rubelben teljesített törlesztések átváltását külföldi devizára. Erre akkor kerülhet sor, amikor helyreáll a devizaszámlákhoz való hozzáférésük

Addig a "barátságtalan országok" kötvénytulajdonosainak járó eurókötvény-törlesztések rubel értékét az orosz Nemzeti Elszámolási Letétkezelőnél vezetett speciális "C" típusú számlákon tartják majd - írja a Reuters.

A Fehér Ház szóvivője szerdán azt közölte, hogy Oroszország dönthet az értékes devizatartalékainak felhasználása vagy az államcsőd bejelentése között.

Szakértők már hetek óta jelzik, hogy államcsőd következhet be Oroszországban, mivel csak korlátozottan férnek hozzá a valuta- és aranytartalékokhoz. Ez azonban technikai és nem "klasszikus" csőd lenne - jelezték.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kifütyülték a zuglói polgármestert egy Bosnyák téri tüntetésen
Horváth Csaba egy gigaberuházás részleteit szerette volna megmagyarázni a demonstrálóknak, akik erre nem voltak kíváncsiak.

Link másolása

hirdetés

A XIV. kerületi Bosnyák téren tüntettek civilek egy tervezett gigaberuházás ellen. A tervekben szerepelt, hogy a kerület polgármestere, az MSZP-s Horváth Csaba is felszólal, ő azonban magához ragadta a mikrofont, hogy „elmondja az igazságot” – számolt be az esetről a hvg.hu.

Horváth Csaba kifütyülése a tüntetése

A megmozdulást a helyi Civilzugló Egyesület tartotta, de ahhoz csatlakozott a Momentum és a Demokratikus Koalíció is. Várnai László önkormányzati képviselő beszámolója szerint Horváth Csaba polgármester „kierőltette”, hogy felszólalhasson, kétszer is kéretlenül ment fel a színpadra, de a demonstrálók kifütyülték.

A Bosnyák tér mögött megvalósuló, Zugló City Centre névre keresztelt beruházásban elsőként egy 162 lakásos, nyolcemeletes, két üzletet is magába foglaló lakóépület épülhet fel – írta korábban a hvg.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” – Tüntettek a diákok a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt
Ebből az iskolából bocsátottak el öt tanárt, akik részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban.

Link másolása

hirdetés

Péntek estéhez hasonlóan hétfő reggel is szolidaritási tüntetést tartanak a diákok a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál, ahonnan korábban öt tanárt rúgtak ki, amiért csatlakoztak a jobb körülményeket követelő polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Az eseményen több százan jelentek meg az iskola épülete előtt.

Az eseményen felszólalt Törley Katalin, az egyik elbocsátott pedagógus, a Tanítanék Mozgalom alapítója, aki elmondta, hétfőn délután három órakor követeléseiket az iskolától a Belügyminisztérium épületéhez viszik.

A tiltakozó megmozduláson ott volt többek között Soproni Tamás terézvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint Jámbor András ellenzéki parlamenti képviselő is.

A részt vevők nyílt levelet fogalmaztak meg Pintér Sándor belügyminiszternek, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ vezetőjének és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak. Ebben követelték az öt kölcseys tanár azonnali visszahelyezését állásába.

Az esemény végén a diákok bementek az óráikra, de a fő szónok elmondta, hogy október 5-én, szerdán napközben élőlánccal, este pedig tüntetéssel és hídfoglalással fognak tiltakozni a pedagógusok helyzete és az őket ért atrocitások ellen.

hirdetés

A Szeretlek Magyarország elő közvetítése:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nagy bajban vagyunk! A szokásosnál hidegebb tél lesz Európában egy friss előrejelzés szerint
Ráadásul kevesebb szél és csapadék várható, ami rossz hatással lesz a szél- és vízenergia számára is.

Link másolása

hirdetés

Az európai időjárás-előrejelző ügynökség, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) szerint Európában a szokásosnál hidegebb télre számíthatunk, ami nem jó hír az egyre emelkedő rezsiárak mellett. Ráadásul kevesebb csapadék és a szél lesz.

Florence Rabier főigazgató szerint a novemberi és decemberi jelzések arra utalnak, hogy Nyugat-Európa felett megnövekszik a légnyomás, ami hidegebb időjárást, viszont kevesebb szelet és csapadékot okozhat.

Ez azért is rossz hír, hiszen a resicsökkentett energiaárak már csak az átlagfogyasztás mértékéig élnek, amit hosszan tartó hűvös idő mellett könnyen túlléphet egy nagyobb házban élő család.

Ezen felül a megújuló energiaforrásoknak sem jelent jót, hiszen nekik is csökken a termelésük.

„Ha az előrejelzés beigazolódik, akkor az energia szempontjából igencsak megterhelő lesz, hiszen nemcsak hidegebb lesz, de kevesebb szél és csapadék lesz a szél- és vízenergia számára”

– mondta Rabier a Financial Times-nak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nagyon ütik a forintot, 426 az új történelmi mélypont az euróval szemben, nem látni a végét
A dollárral szemben még valamennyire tartotta magát a magyar fizetőeszköz, bár ott sem sok választja el a rekordtól.

Link másolása

hirdetés

Azt hihettük volna reggel, hogy megtört a trend, hiszen kissé erősödni kezdett a forint az euróval szemben, ám ez nem tartott túl sokáig, délelőttre a pénteki szintre gyengült vissza. Nem sokkal dél előtt újabb mélypontot ért el a jegyzés, majd töretlenül zuhant tovább 426 forint/euróig.

A dollárral szemben még valamennyire tartja magát a magyar fizetőeszköz, bár ott sem sok választja el a rekordtól.

Itt lehet követni a mai nap trendjeit.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: