News here

HÍREK

Diákok tüntettek Budapesten, változásokat követelnek az oktatásban

A fiatalok azt üzenik: küzdenek, kiállnak a tanárokért, az oktatás változásáért, a jövő diákjaiért, az akciókkal nem állnak le.

Link másolása

Péntek délután 4 óra után megkezdődött a diákok által szervezett tüntetés Budapesten. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar oktatás helyzetére. A Bazilika előtt folyamatosan nőtt a tömeg, a tér lassan megtelt, majd elindultak a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre. Fél hat körül már több ezren vonultak, a menet eleje elért a minisztáriumhoz, de a vége a távolban látható csak.

ÉLŐ: A tüntetésről

A tömeg "szabad ország, szabad oktatást" kiáltással mutatta meg, hogy a mekkora ereje van a hangjának. A tüntetők többek között azt is skandálják: "a tanárainkat fizessétek ki", "nincs pénz, nincs tanítás", "nincs tanár, nincs jövő". Sokan kockás ingben érkeztek, vagy kockás zászlót lengetnek.

A részt vevők eleje este 6 körül ért a Szabadság híd pesti hídfőjénél a Fővám térre, míg a tömeg vége még úton volt. Ezért közös énekléssel és skandálással töltötték ki a váarkozás idejét a szervezők.

A felszólaló fiatalok bejelentették, hogy virrasztást szerveznek vasárnap estére.

A diákok után Molnár Áron NoÁr színész-aktivista beszélt, többek között arról, hogy „ha akartok tenni, akkor szerveződjetek mozgalmakba, kis csapatokba, legyenek céljaitok, stratégiátok!” Úgy vélte, hogy ez a generáció a jövő, ez a generáció maga a változás.

Havas-Kovács Dominika fiatal magyar-latin szakos tanárnő arról beszélt, hogy szülei féltették a pályától, de ő kitartott amellett, hogy tanítani szeretne. Emlékeztetett, hogy a pedagógusokat nem a hosszú nyári szünet motiválja. Ők egy hivatást választottak, de hivatástudatból nem lehet gázszámlát fizetni. Három sürgős változásra lenne szükség szerinte az oktatásban: pénz kellene a közoktatásban dolgozóknak, csökkenteni kéne a munkaterheket, és hogy kiálljanak magukért a pedagógusok.

Közben egy hatalmas, már jelképpé vált kockás zászlót is kifüggesztettek a Szabadság hídra.

Egy diák, Franta Ákos elmondta, hogy ő maga is érzi a saját bőrén a gondokat. A drága és rossz menzát, az omladozó falakat. Élhetőbb körlémények kellenének és hogy ne a szülőknek kelljen finanszírozni a helyzet javítását. Végül közölte: „A kockás az új szexi ”.

Tóth András roma származású diák elmondta, hogy „Évek óta próbálok leérettségizni, de a kormány nem támogat engem, mint hátrányos helyzetű fiatalt”.

Végül Strbka Anna végzős gimnazista beszélt arról, hogy szerinte a tömegben van az erő. Felsorolta a négy követelésüket is: megoldást a tanárhiányra, tanítható mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb körülményeket, figyelmet az oktatásra. Úgy vélte, hogy a tét a gyereeik jövője is. A tanároknak pedig azt üzente, hogy mögöttük állnak.

Az utolsó programként felvonultak „a magyar oktatás rabjai”, egy-egy diák jelképezte a bért, az elavult tananyagot, az autonómia hiánya és az elhanyagolt épületek, a leszakadó plafonok.

A rendezvény végén a Diákok a tanárokért aktivistái megígérték, hogy az akciójukat folytatják.

A tömegben több politikus is feltűnt, ott van például Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Jámbor András és Tordai Bence is.

Mint arról mi is hírt adtunk, tanévnyitó tüntetést szerveztek a diákok szeptember 2-ra, Budapest belvárosában, a Bazilika elé. Az esemény délután 4 órakor kezdődik.

Az esemény leírásában a diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és felelős állampolgároknak üzentek. Mint írják:

"Az oktatásban eltöltött éveink lehetővé tették, hogy első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt.

Bőrünkön tapasztaljuk:

• A kormány tanárainkhoz való méltatlan viszonyulását,

• a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat,

• az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát,

• és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát.

Ezen okokból kifolyólag álltunk a pedagógusok mellé szolidaritási menettel március 16-án, és ezért folytatjuk a küzdelmet továbbra is. Javulás továbbra sem történt, így kérünk minden felelős állampolgárt, hogy álljon ki magáért, a gyerekeiért, és a jövőért!"

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az oktatás nemzeti ügy.

A diákok négy pontot is megfogalmaztak:

• Megoldást a tanárhiányra!

• Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!

• Élhetőbb körülményeket az iskolákban!

• Figyelmet az oktatásra!

A tüntetők menete a terv szerint a Bazilikától indul, majd a Belügyminisztérium felé halad tovább a Fővám térre.

Fotók: Gyülekező a Bazilikánál


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Fizessenek a gazdagok!” – A fideszes elit kedvenc luxusétterménél akcióztak a Szikra Mozgalom aktivistái
Hétfőn a Tropicana kaszinót blokkolták a tiltakozók.

Link másolása

A NER egyik szimbolikus étterménél, a Felixnél akcióztak a Szikra Mozgalom aktivistái péntek délután.

A szervezet Facebook-oldalán közzétett közleményben emlékeztetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványa még 2016-ban 3 milliárd forintért vette meg és újította fel a Várkert Kaszinót, azt mondták, konferencia-helyszínnek.

„Később kiderült, a pénz nagy részét egy luxusétterem kivitelezésére költötték, amit aztán Matolcsy Ádám jó barátjának, Pintér Máténak játszottak át potom 306 millióért”

- írták. A Szikra szerint így került az adófizetői pénzen vásárolt és felújított Félix magánkézre!

A Facebookon később azt írták, hogy megjelentek a rendőrök is az étteremnél.

„A NER egyik kedvenc helye a Félix, Orbán Viktortól Gulyás Gergelyen át Rogán Antalig mindenki ide jár. Reméljük, hogy most is itt vannak, és hallják a Szikra követeléseit.”

A pénteki akció a mozgalom egyhetes, Fizessenek a gazdagok! nevű kampányának utolsó állomása. Ennek keretében többek között azt követelik, hogy

 • államosítsák a kaszinókat, töröljék el az autópálya-koncessziókat,
 • vessenek ki vagyonadót és örökösödési adót a milliárdos vagyonokra,
 • és állítsák le a bajbajutottak végrehajtók általi kifosztását!

  Az aktivisták a kampány részeként hétfőn blokád alá vették a Las Vegas Casino Tropicanát. A szervezet országgyűlési képviselőjét, Jámbor Andrást a kaszinó kopasz biztonsági őrei kilökdösték a tüntetők sorából.

  Később a rendőrök Jámbor ellen indítottak szabálysértési eljárást a gyülekezési jog megsértése miatt.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • HÍREK
  Nem csökkentette a büntetési javaslatát az Európai Bizottság: továbbra is 3000 milliárd forintnyi uniós forrást fagyasztanának be
  Elégtelennek tartják a magyar kormány intézkedéseinek végrehajtását.

  Link másolása

  Egyetlen centtel sem csökkentette a büntetési javaslatát az Európai Bizottság - ezt írta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a cseh pénzügyminiszternek a 444 szerint.

  Ahogy arról mi is beszámoltunk,

  az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén döntöttek volna arról, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján, a kondicionálási mechanizmus keretében befagyasszák-e a Magyarországnak járó költségvetési forrásokból 3000 milliárd forintot.

  A döntést azonban a pénzügyminiszterek inkább a tagállamok állam- és kormányfőihez utalták.

  Ugyanezen az ülésen szavaztak az Ukrajnának szánt közös uniós segélyről, illetve a globális minimumadóról is - ezeket a magyar kormány megvétózta.

  A 444 cikke szerint a testület levelet írt a Bizottságnak, hogy vizsgálja meg a magyar kérdést újra.

  A miniszterek egyrészt tudni akarták, hogy miért nem csökkentette az eredetileg szeptemberben meghatározott büntetési tételt a Bizottság, amikor a magyar kormány 17 reformintézkedést hajtott végre, a szankció elkerülése érdekében. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy a november vége óta a magyar parlament által elfogadott újabb törvények nem elegendők-e a szankció enyhítésére, vagy elengedésére.

  Johannes Hahn biztos erre azt írta válaszul hogy

  a 17 intézkedés végrehajtása elégtelen, és ez a véleménye a testületnek nem változott.

  Hozzátette, hogy a december elején elfogadott új magyar törvényekről tudtak már november végén is, azokat beszámították, amikor a szankció kivetését javasolták.

  Hahn azt is kifejtette a cseh pénzügyminiszternek küldött levelében, hogy a Bizottság teljes mértékben fenntartja november 30-i javaslatát, és továbbra is 7,5 milliárd euró, azaz több mint 3000 milliárd forint befagyasztását javasolja a Magyarországnak járó fejlesztési támogatásokból.

  A 444 cikkében kiemeli: a pénzügyminiszterek elvben idén már nem ülnek össze többet,

  jövő csütörtökön viszont a miniszterelnökök biztosan találkoznak, és lehet, hogy ott születik megállapodás az ügyben.

  A tagállamok egy része az enyhébb büntetésért, illetve a magyar helyreállítási terv elfogadásáért cserébe az Ukrajnának szánt támogatás, és a globális minimumadó megszavazását várják az Orbán-kormánytól.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Kizuhant egy diák egy egri gimnázium harmadik emeleti ablakából
  A 13 éves fiatalt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

  Link másolása

  Kizuhant egy 13 éves diák az egri gyakorlóiskola harmadik emeleti ablakából csütörtökön - írja a heol.hu.

  A fiatalt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

  Az esetről a lap egyik olvasója számolt be, aki nagy csődületet látott az iskolánál, de a mentő már nem volt a helyszínen valamivel nyolc óra előtt. A lapnak Deutsch Ákos Heves megyei vezető mentőtiszt megerősítette a hírt, mint mondta: egy 13 éves gyermek zuhant ki az ablakból 18 óra 43 perckor.

  A heol.hu úgy tudja, hogy

  a nyolcadikos fiatal délutáni osztályprogramon tartózkodott az iskolában.

  Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola vezetése azonban az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat miatt nem adott további tájékoztatást.

  A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  „Elérkezett ez a generáció Magyarországra és folytatni fogjuk” – hidegben és esőben tiltakoztak a diákok a közmédia előtt
  A tiltakozók szétvertek egy tévét a színpadon, ami a szerintük hazugsággyárként működő köztévét szimbolizálta. Folytatni fogják a tiltakozásokat, szeretnének több emberhez eljutni.

  Link másolása

  Egy-két ezer tüntető vonult péntek este az MTVA Kunigunda út székházához. A demonstrációt az Egységes Diákfront szervezte, akik még november 9-én adtak ultimátumot adott a köztévének.

  Azt szerették volna elérni, hogy megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól.

  Mivel ezt azóta sem sikerült elérni, ezért vonultak a közétévé székházához.

  A résztvevők a Flórián téren találkoztak, innen indult meg a fáklyás menet a Kunigunda útra, ahova este hét óra körül érkezett meg a tömeg.

  Az első felszólaló, az egyik diák, arról beszélt, hogy szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni. Ennek a jelenségnek a szimbóluma az MTVA, ami szerinte egy hazugsággyár, pedig az ország legfontosabb ügyeivel kellene foglalkoznia.

  A következő, szintén diák felszólaló is elmondta, hogy azért jöttek ide, mert szerettek volna bemenni a köztévébe, hogy elmondhassák, milyen rossz állapotban van az oktatás.

  A tömeg erre válaszul elkezdte skandálni, hogy „engedj be”.

  A pénteki megmozdulás leglátványosabb része talán az volt, amikor

  a színpadon a tiltakozók szétvertek egy tévét. Miközben egy kalapáccsal a színpadon állók felváltva lesújtottak a köztévét szimbolizáló készülékre, a tömeg folyamatosan azt kiabálta, hogy „engedj be”, illetve hogy „hazugsággyár”.

  Ezt követően a tüntetők megint megismételték azt az akciót, amit már korábban a Clark Ádám téren egyszer megcsináltak, és befogott szájjal néma csendben álltak. Ezzel azt fejezték ki, hogy a közpénzekből fenntartott köztelevízió a kezdeményezésüket és a követeléseiket elhallgatja.

  A pénteki tiltakozáson is felcsendült A mi vagyunk a grund című dal, ami már a diáktüntetések egyfajta himnuszává vált.

  A közös éneklést követően az egyik diák arról beszélt, hogy a szerinte a hatalom jó gyereket akar, akik csendben vannak, elfogadják a sorsukat, hallgatnak az agymosásra és nincs saját véleményük. Őt viszont a tanárai szabad véleménynyilvánításra tanították.

  „Ne legyetek jó gyerekek”

  - üzente a résztvevőknek.

  Az utolsó felszólaló megígérte, hogy folytatni fogják a tiltakozásokat. A hideg miatt azonban most nem az utcai tüntetésekre helyezik majd a hangsúlyt, hanem azon fognak dolgozni, hogy minél több embert meg tudjanak szólítani nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

  „Ez a generáció olyan, akik közösen építik fel a sátrat. Ilyen összefogást én még nem láttam. Hát, elérkezett ez a generáció Magyarországra, és mi folytatni fogjuk”

  - mondta, amire a tömeg skandálni kezdte, hogy „folytatjuk”. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy az eső és a hideg ellenére is lejöttek, majd a Himnusz eléneklése után véget ért a tüntetés.

  Az eseményen készült élő tudósításunkat itt tudod visszanézni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: