hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ellepték a szivárványok és a szivárványos zászlók Szijjártó és Orbán posztjait

Több ezren kommenteltek a külügyminiszter és a miniszterelnök oldalán lévő posztokhoz szivárványt és szivárványos zászlót. A kommentelők között van például Mads Hansen, egykori norvég futballista és több külföldi híresség, influencer is.

Link másolása

hirdetés

Kedden tartották a magyar jogállam védelmében indított 7. cikkely szerinti eljárás meghallgatását. Az Európai Unió Tanácsának keddi ülésén Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is részt vett, ahonnan képet is posztolt közösségi oldalára a helyszínről, Luxemburgból.

A képet nem hagyták szó nélkül a melegellenes törvény elfogadása miatt tiltakozó kommentelők sem, és több mint 25 ezer szivárványt és szivárványos zászlót írtak hozzászólásban a bejegyzéshez.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szijjártó Péter (@peter_szijjarto) által megosztott bejegyzés

hirdetés

A kommentelők között van Mads Hansen, egykori norvég futballista és több külföldi híresség, influencer is.

Nemcsak a külügyminiszter, hanem a miniszterelnök szombaton közzétett bejegyzését is ellepték a magyar és külföldi felhasználóktól érkező szivárványos hozzászólások.

Orbán Viktor képe alatt több ezer tiltakozó fejezte ki nemtetszését a melegellenes törvénnyel kapcsolatban.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán tegnap közzétett videójában a nemzetközi sajtó képviselőjének azt mondta,

ez a törvény semmilyen közösség ellen nem szól, kizárólag a pedofilok ellen alkották meg.

„Ez a törvény nem szabályoz semmit a felnőtt emberek szexuális orientációja kapcsán, meg sem említi” – fogalmazott a videóban.

Szóval elgondolkozom, hogy azok, akik kritizálják, attól függetlenül, hogy politikusok vagy újságíró kollégák, vagy bárki közülük, elolvasták-e a törvény szövegét. Azok, akik kritikával illették a törvényt, vajon csak a valótlan értelmezésre hagyatkoznak?

– kérdezte a külügyminiszter.

Egy másik újságíró azt kérdezte a külügyminisztertől, hogy miért kellene a gyermekeket óvni azoktól az információktól, amik a homoszexualitást érintik. Szijjártó erre azt válaszolta, hogy a szexuális orientációkról való oktatás Magyarországon kizárólag a szülők joga, és megkérte a sajtó képviselőit, hogy ne terjesszenek álhíreket a kedden elfogadott törvénnyel kapcsolatban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Durva viharok jöhetnek délután: akár 5 centis jég, 100 kilométer/óránál erősebb szél és felhőszakadás is lehet

A zivatarveszély miatt több járásra is másodfokú riasztást adtak ki. A katasztrófavédelem azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, cserepes virágokat, szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre az érintett területeken.

Link másolása

hirdetés

Délnyugaton számos járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap késő délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok várhatók.

A szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán

Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira adhatnak ki további másodfokú riasztásokat.

A többi megyében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kiemelték: a nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át az ország felett. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és jégeső kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek.

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó (akár 100 kilométer/óránál erősebb) szélvihar, nagyméretű (akár 5 centiméternél is nagyobb átmérőjű) jég kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű (akár 30 milliméternél is több) csapadék is hullhat a zivatarfelhőkből.

Megjegyezték, hogy délután főként az ország keleti felén még erősebb, akár 110 kilométer/óránál is erősebb széllökésekkel kísért zivatarok is kialakulhatnak, ezért akár harmadfokú riasztásokat is kiadhatnak.

hirdetés

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Emellett zivatartól függetlenül is lehetnek viharos széllökések, ezért Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál pihenők a viharjelzéseket is.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese az érintett területeken azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük.

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón!

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ahol jelentős mennyiségű csapadék hull, ott javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből.

Mindeközben továbbra is több megyében van érvényben első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetés a hőség miatt. Jellemzően délkeleten még vasárnap is 38 Celsius-fokig melegedhet a levegő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Videón, ahogy lecsap a vihar Baranya megyére

A vasárnapi viharok miatt rövid idő alatt több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat Baranyában, a legtöbb bejelentés Pécsről érkezett.

Link másolása

hirdetés

Leszakadt az ég az ország nyugati-déli részén.

A vasárnapi viharok miatt rövid idő alatt több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat Baranyában, a legtöbb bejelentés Pécsről érkezett

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Segítséget elsősorban leszakadt faágak eltávolításához kértek a lakosok.

A közlemény szerint Somogy megyében is a szokásosnál többször riasztották a tűzoltókat.

hirdetés

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, és a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak el épületek, fasorok mellett. Ha bajba jutott embert, sérült közművet látnak, tegyenek bejelentést a 112-es telefonszámon.

VIDEÓ: Leszakadt az ég Pécsett

Durva vihar Pécs közelében

Szentlőrinc, Baranya


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egy évre eltiltotta Mészáros Lőrinc vadászati cégét az utazásszervezéstől a fővárosi kormányhivatal

Egyelőre nem tudni, miért nem szervezhet utazásokat a milliárdos nagyvállalkozó cége.

Link másolása

hirdetés

Egy évig nem szervezhet utazásokat a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó VÉRT Vadászati Kft. a fővárosi kormányhivatal döntésének értelmében - adta hírül az Mfor.hu.

A VÉRT Vadászati Kft. főtevékenysége a vadgazdálkodás, de utazásszervezés és utazásközvetítés is szerepel a tevékenységeik között. Arról egyelőre nem tudni, miért kapott eltiltást a felcsúti nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Talentis Agro Zrt. által tulajdonolt cég. Az eltiltás még idén február 11-én kezdődött és egy évig van érvényben.

A BFHK élén egyébként Sára Botond áll fővárosi kormánymegbízottként, őt Orbán Viktor kormányfő nevezte ki, korábban fideszes polgármester volt Józsefvárosban.

Szintén erre a listára került fel korábban a Robinson Tours, amely a koronavírus-járvány miatt tavaly májusban becsődölt. Az eddigi gyakorlat is azt mutatta, hogy főleg fizetésképtelenség miatt lehet felkerülni a listára. Az viszont nem valószínű, hogy a VÉRT Vadászati Kft. becsődölt volna - jegyzi meg a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Alternatív eljárásrendet dolgoztak ki a harmadik oltásra magyar kutatók és gyakorló orvosok

Hat magyar egészségügyi szakember egy 12 oldalas dokumentumban fogalmazott meg kritikát a harmadik koronavírus elleni oltás ajánlásával kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

Új, általuk bővebbnek és szakmailag alátámasztottabbnak tartott eljárásrendet készített hat szakember, kutatók és gyakorló orvosok a koronavírus elleni harmadik oltás kapcsán - számol be róla a 24.hu.

A dokumentum kidolgozói:

  • Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnök,
  • Dr. Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus,
  • Dr. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens,
  • Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser,
  • Dr. Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus és
  • Dr. Weltner János orvos.

A szakemberek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által korábban kidolgozott ajánlást "lovak közé dobott gyeplőnek" nevezték.

A tervezet készítői azzal indokolták lépésüket, hogy

hirdetés
„úgy éreztük, hogy a hazai egészségügy és érdeklődők megérdemelnek egy rövidebb és egy részletesebb szakmai ajánlást, (illetve közérthető táblázatot), meghatározva, kik azok akiknek célszerű felvenni a 3. oltást, és kik azok, akiknél inkább a járvány elleni védekezés egyéb módszereit válasszák, és erősen feltételezhetik, hogy nincs még szükségük 3. oltásra”.

A hat szakember összeállított egy táblázatot is, amellyel levezetik, az orvosok milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként:

Hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb az oltott, de valamilyen okból antitestes védettséggel nem rendelkezők, valamint a 60 év feletti, a Sinopharm vakcinával oltott idősek, illetve a nagy kockázatú (például immunhiányos vagy szervátültetett) betegek harmadik oltása. Ezekhez képest másodlagos feladat a további harmadik oltások beadása, ezért javasolják egy független szakértői grémium felállítását, mely a harmadik oltás kérdését, illetve a betegségen átesettek oltásának kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatokat tesz.

Hozzáteszik:

"ehhez egy részletes szakmai véleményt készítettünk, melyben tisztázzuk a harmadik oltás orvosi indokait, kiemeljük a veszélyeztetett csoportokat, ismertetjük a harmadik oltás beadására vonatkozó immunológiai és – egyelőre kevés – empirikus adatot, valamint áttekintjük a nemzetközi gyakorlatot és prioritásokat".

Falus Andrásék szerint a jelenlegi eljárásrend forrásait tekintve nem transzparens, tudományos alátámasztás nélküli és több ponton is aggályos, ezért célszerű lenne a lehető leggyorsabban átalakítani, illetve pontosítani a járványügyi munka támogatása, a magyar lakosság mind jobb védettségének elérése és az oltási program iránti közbizalom megnyerése és fenntartása érdekében.

Kiemelik azt is, hogy a harmadik oltás mellett alapkérdés azok védettségének biztosítása, akik egyáltalán semmilyen oltást nem kaptak még.

Mindehhez szükséges a vakcina visszautasítás okainak jobb megértése, az átoltottság területi, demográfiai, szocioökonómiai egyenlőlenségeinek feltárása és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtása

- teszik hozzá.

A teljes dokumentum EZEN A LINKEN olvasható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: