News here
hirdetés

HÍREK

Egyre több országban terjed a majomhimlő, de nem valószínű, hogy világjárványt okoz

Ez a vírus nem terjed könnyen emberről emberre, de várhatóan meg fognak szaporodni az elszigetelt csoportos fertőzések.

Link másolása

hirdetés

A majomhimlő egy olyan ritka, halálos vírus, mely elsősorban Afrika középső és nyugati részén fordul elő. A fertőzött kezdetben belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőkre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. Nevét onnan kapta, hogy elsőszámú hordozói a majmok, de ezen felül egyes mókusfajtákban is kimutatták már a betegséget. A legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül, leginkább a gyerekekre veszélyes a betegség.

Már tavaly nyár elején is regisztráltak majomhimlős esetet az Egyesült Királyságban, az elmúlt héten pedig Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Kanadában is több megerősített és gyanús esetet jelentettek. A koronavírus-járvány után sokat attól tarthatnak, hogy egy újabb vírus fog elterjedni az egész világon, de egyelőre nincs ok a pánikra - legalábbis Kemenesi Gábor virológus szerint.

„Lehet, hogy a helyzet hasonlónak tűnik, mint az új típusú koronavírus esetében volt, sokan felkiálthatnak most is, hogy te jó ég, ez terjed! De semmiképp nem kezelhetjük egy lapon a két vírust”

– áll az rtl.hu-n megjelent írásában.

Az egyik legfontosabb különbség az, hogy a majomhimlő emberről emberre nagyon nehezen, a koronavírushoz képest sokkal korlátozottabb körülmények között terjed. Ennek útja elsősorban a szoros személyes érintkezés, a fertőzött személy testnedveivel, a majomhimlős személy keléseiben képződő váladékkal való kapcsolat. A majomhimlőben szenvedő személy által használt ruházat, ágynemű vagy törölköző megérintése szintén kockázatot jelenthet.

Kemenesi rámutatott, hogy bár korábban is előfordult, hogy a majomhimlőt behurcolták Afrikából Európába, a mostani helyzet azért érdekes, mert

hirdetés
még nem látják pontosan a járványtani szakértők, hogyan terjedt az emberek közt és hogyan jelent meg szinte egyszerre több országban is. Azt már kiderítették, hogy nagy valószínűséggel Nigériából érkezett a vírus, de várhatóan hamarosan már a terjedése útját is meg tudják határozni a szakemberek.

A virológus szerint sok új tudást lehet szerezni a mostani esetek tanulmányozásával, leginkább azért, mert az afrikai körülményekhez képest egészen más, nehezebb "játszótér" a majomhimlő vírusa számára egy fejlett egészségügyi háttérrel rendelkező európai nagyváros. Azt például már lehet látni, hogy

azok a helyek, ahol most felbukkant a majomhimlő, tipikus behálózott metropoliszok, rengeteg összeköttetéssel a világ más részeivel.

A kutatók szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a majomhimlőből globális járvány legyen, mivel ez a vírus nem terjed könnyen emberről emberre. Az viszont várható, hogy megszaporodnak a mostanihoz hasonló elszigetelt csoportos fertőzések, aminek fő oka, hogy már nincs kötelező védőoltás a fekete himlő ellen, ami védelmet nyújtana a majomhimlő ellen is.

Jelezte azt is, hogy a víruskutatók már ideje mondják, hogy eljött a járványok kora: a klímaváltozás és a természetrombolás következtében egyre zsugorodnak az ember által érintetlen élőhelyek, egyre közelebb kerülnek az emberekhez a vírusgazda vadállatok, ezért egyre több lesz az úgynevezett átterjedési esemény (angolul: spillover), azaz amikor állatokról emberekre ugranak át vírusok (mint az történt az új típusú koronavírus esetében is). Ez a helyzet pedig a majomhimlőnek kedvez. A virológusok szerint az ehhez hasonló esetlegességek miatt sem lehet megjósolni, hogy a jövőben hol és mikor bukkan fel egy-egy új (vagy éppen jól ismert) vírus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Varga Judit kimondta: nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben
A miniszter szerint „a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál”.

Link másolása

hirdetés

Varga Judit az Országos Bírói Tanács ülésén szólalt fel. A jegyzőkönyv szerint a miniszter is megjelent az OBT június 13-i ülésén, ahol egyébként államtitkár szokta képviselni az Igazságügyi Minisztériumot - írja a Magyar Narancs.

A miniszter beszámolt az új kormány prioritásairól és válaszolt a bírók kérdéseire.

Többek között azt mondta:

"a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál."

A lap megjegyzi, hogy a kormány eddig nem mondta ki a "megszorítás" szót. Emlékeztetnek rá, hogy Orbán Viktor június 27-én az ellenzéki kritikák kapcsán azt mondta a parlamentben, hogy "nincs megszorítás és nem is lesz." Varga Mihály is visszautasított a megszorítás kifejezést, és közösségi oldalán azt írta, hogy "erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk."

Az igazságügyi miniszter annak kapcsán beszélt a megszorításról, hogy szóba került az igazságügyi alkalmazottak béremelése is. Úgy vélte, hogy erre most nincs forrás.

hirdetés
"A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára,

tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét" – mondta a miniszter a találkozón.

Elismerte, hogy az igazságügyi alkalmazottaknak alacsony a fizetése, de Varga Mihály most nem tudja biztosítani a béremelést.

"Viszont érdemes elkezdeni a belső logikát átvilágítani, hogy ott hogyan lehetne akár a meglévő keretek között [kezelni] belső igazságtalanságokat, aránytalanságokat, hogy ha valaki 20 éven át végzi ugyanezt a munkát, akkor legalább a díjazásban legyen különbség aközött, hogy csak féléve végzi-e valaki ugyanazt" – tette hozzá.

Varga Judit azt kérte, hogy az OBT tagjai "amikor Magyarország megítéléséről van szó, akkor segítsék az objektív, pártatlan információk áramoltatását Magyarország területéről akár Strasbourg, akár Brüsszel, akár más nemzetközi fórumok irányába, hiszen sokszor tényleges tárgyi tévedésben vannak az Európai Bizottság jelentései, sokszor felnagyítanak, aránytévesztésben vannak jelenségekkel kapcsolatban. Én arra szeretném Önöket kérni, hogy az objektivitás, a statisztikai adatok korhű ábrázolása mentén segítsék a nemzeti szuverenitás védelmét, segítsék azt, hogy a magyar álláspontot és a magyar valóságot jobban megértsék Brüsszelben is és Strasbourgban is".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Szabadesésben zuhan a forint az euróval és a dollárral szemben
Szerda délutánra már 416 forint fölé emelkedett az euró ára, a dolláré pedig a 408 forintot is elérte.

Link másolása

hirdetés

Tovább zuhan a forint az euróval és a dollárral szemben. Szerdán röviddel 10.45 után az euró 410,68 forint, a frank 413,83 forint, a dollár pedig 401,19 forint rekordszintre emelkedett. 13 óra előtt az euró a 412 forintos határt is átlépte, a dollárt pedig 403 forint fölött jegyezték.

14 óra után pedig már 413 forint fölé emelkedett az euró ára, ezzel párhuzamosan pedig a forint a nemzetközi piacon jelentősen erősödő dollárral szemben is tovább gyengül - írja a hvg.hu.

A kedd reggeli 384-es szinthez képest szerda reggel már 398-ról indult a kereskedés, délután pedig már 406 forintot is adtak egy dollárért.

15.20-kor még tovább gyengül a forint: az euró ára 416, a dolláré pedig 408 forint lett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hoppál Péter a kórházból jelentkezett: tüdő- és vakbélgyulladása van, megműtötték
„Itt is megerősítem, hogy a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló, aki külföldön kipróbálta már ezt, mindenki itthon kezelteti magát, nem véletlen” - írta a politikus, aki beszámolt arról is, hogy mit tapasztalt az állami kórházban.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden mentő vitte kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt.

A politikus szerdán egy hosszú posztban írta meg, hogy mi a baja és hogy érzi magát. Megköszönte az együttérző sorokat és megemlítette, hogy kapott pár kellemetlen hozzászólást is, miután kiderült, hogy lebetegedett.

Azt írta:

"Íme válaszként egyben a tények a jó- és rosszindulatú érdeklődőknek:

hirdetés

- az Országgyűlés Hivatala (nem csak a képviselőknek, a bő ezer munkatársnak is) orvosi szobát működtet, mint minden nagyobb munkahely, luxus nélkül. Ott kétszer vizsgáltak hétfőn gyengeség, vízverés, görcsök miatt, először déltájt. Másodszorra az új ÁSz elnök 2/3-os titkos szavazása után 17 óra tájban, azonnal infusiot kötöttek be, mentőt hívtak;

- a mentőre VÁRTUNK, az OMSZ szállított, nem magánmentő, sziréna nélkül;

- a kijelölt, terület szerinti, ÁLLAMI kórház Sürgősségi Betegellátási Osztályára vittek, és igen, nekem is, mint mindenkinek várakozni kellett kora estétől;

- késő este-éjjel lezajlottak a vizsgálatok, amik között szintén várakoztunk, ezek közben derült ki, hogy egyrészt enyhe tüdőgyulladásom van (légkondi okozta!), másrészt a hasi panaszok oka vakbélgyulladás, amit műteni kell;

- a műtő foglalt volt, természetesen vártunk, hajnalban került rám a sor, tegnap 3.30-kor toltak ki a sikeres altatásos műtét után;

- tegnap még nem ehettem, ma csak pépeset, közben folyamatosan vénás antibiotikum koktélt kapok a tüdőgyulladás kezelésére;

- a sebeim gyógyulnak, emiatt ma már el is engedhetnének, de a tüdőgyulladás miatt még 1-2 napot benn kell maradnom.

Mindezt a kemény munka, a túlhajtott tempó következményeként élem meg, mint kényszerpihenőt, lassítási figyelmeztetést.

Itt is megerősítem, hogy a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló, aki külföldön kipróbálta már ezt, mindenki itthon kezelteti magát, nem véletlen.

Sokadszorra itt is elmondom, a magyar egészségügyi dolgozók szuper szakemberek, köszönetemet fejezem ki az orvosok és ápolók heroikus, kiváló munkateljesítményéért.

Végül köszönöm Feleségemnek, hogy végig betegágyam mellett van, családomnak, barátaimnak, kollégáimnak, idegeneknek a folyamatos támogatást, bátorítást, az imákat!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Visszaállítják a kötelező sorkatonaságot a fiatal férfiak számára Lettországban
A 18 és 27 év közötti férfiaknak 11 hónapos szolgálati időt kell teljesíteniük, a nők önkéntesként vonulhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Lettország visszaállítja a kötelező katonai szolgálatot a fiatal férfiak számára válaszul az orosz agresszióra - jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter.

A 18 és 27 év közötti férfiaknak 11 hónapos szolgálati időt kell teljesíteniük, és a követelmények teljesítéséhez többféle lehetőség áll rendelkezésre.

Mehetnek például a fegyveres erőkhöz vagy más szolgálatoknál vagy kormányzati minisztériumoknál teljesíthetik a katonai szolgálatot. A nők önkéntesként jelentkezhetnek - írja a Politico.

Pabriks azt mondta, arra számít, hogy az új intézkedést ősszel megszavazza a parlament, és jövő év januártól vagy februártól életbe is léphet a rendelkezés.

Lettország 2007-ben megszüntette a kötelező katonai szolgálatot. De válaszul Oroszország Ukrajna elleni háborújára, Riga növelte védelmi képességeit. A 2 millió lakosú országnak becslések szerint 7000 aktív katonája van. Pabriks elmondta, hogy a terv szerint 30-40 ezer embert szeretnének katonai kiképzésben részesíteni.

Márciusban a kormány bejelentette, hogy a GDP 2,5 százalékára emeli katonai kiadásait, ami meghaladja a NATO 2 százalékos célját. Múlt héten Kanada és Lettország megállapodást írt alá a NATO-katonák számának növeléséről a balti országban, bár a létszámot nem határozták meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: