HÍREK
A Rovatból

Egyből alezredes lett Novák Katalin férje, a honvédelmi minisztérium szerint ez megilleti

Veres István öt hetes kiképzés után hétvégén tette le az esküt, a zubbonyára pedig egyből alezredesi rendfokozat került.

Link másolása

A honvédelmi minisztérium szerint megilleti Veres Istvánt, Novák Katalin férjét, hogy egyből alezredesként szerelt fel - derül ki a RTL Híradóból. Néhány hete azonban alezredesek, ezredesek, tábornokok százait rúgták ki „fiatalítás” miatt.

Veres István, a köztársasági elnök férje egy öt hetes tartalékos kiképzést követően a hétvégén tette le az esküt.

Erről maga Novák Katalin is beszámolt a Facebook-oldalán, képet és videót is megosztott az eseményről.

Ezen szúrta ki Szabó Sándor rendvédelmi szakértő, hogy Veres zubbonyára az öt hetes kiképzés végén alezredesi rendfokozat került.

A Híradó által megkérdezett katonai szakértő szerint azonban nem példa nélküli, hogy valaki alezredesként kezdje katonai karrierjét.

„Erre a törvények kivételes lehetőségeket adnak, és nem idegen a gyakorlattól. 0'33 A hatályos jogszabályok szerint, ha szükség van valakinek a speciális tudására, akkor idősebb korban, magasabb rendfokozattal is felvehető a rendszerbe”

- mondta Krizbai János.

Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság szocialista tagja szerint azonban mégis rossz üzenete van a kinevezésnek és az időzítésnek.

„Alezredesek, ezredesek, tábornokok százait rúgták ki az elmúlt hetekben, meg rúgják ki most is, 45 év felett, 25 év szolgálati viszonnyal. Aközben a köztársasági elnök férje néhány hetes gyorstalpaló után pedig alezredesként - igaz, hogy tartalékos - de alezredesként jelenik meg a közvélemény előtt” - mondta az ellenzéki politikus.

A csatorna megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy

Veres István „iskolai végzettsége, szakmai tapasztalata, civil szakmai beosztása, valamint életkora alapján” jogosult az alezredesi hadi beosztású hely betöltésére.

Azt is hozzátették, hogy a köztársasági elnök férjét is megilleti a kiképzés és a tényleges szolgálatteljesítése alatt az illetmény, illetve a rendelkezésre állási idő alatt a rendelkezésre állási, amelynek teljes összegét felajánlotta a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány részére.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Történelem érettségi: itt vannak a nem hivatalos megoldások
Változatos témák szerepeltek a kissé megújult érettségin, mutatjuk hogyan kellett megírni a teszt- és esszéfeladatokat.

Link másolása

Ahogy arról korábban már írtunk, szerdán a történelem vizsgákkal folytatódott az idei írásbeli érettségi. Középszinten 68 802, míg emelt szinten 7679 tanuló vizsgázott. A témakörök között szerepelt többek között a kereszténység elterjedése, a barokk, Hunyadi Mátyás és Horthy Miklós is. A rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Csakúgy, mint az elmúlt napokban a magyar nyelv és irodalom és a matematika tantárgyaknál, az Eduline oktatási portál ezúttal is jelentkezett egy nem hivatalos megoldásgyűjteménnyel, amit szaktanárok állítottak össze.

A megkérdezett szakértők szerint egyébként nem volt szélsőségesen nehéz az idei, tematikájában kissé megváltozott érettségi, ám néhány apróságon könnyen el lehetett csúszni.

Aki kíváncsi arra, hogy jól írta-e meg (vagy jól írta volna) a tesztkérdéseket, az IDE kattintva meg tudja nézni.

Aki pedig azt szeretné megtudni, hogyan kellett nagyjából kinéznie a rövid és a hosszabb esszének, ITT tudja megnézni.

Az eddigi vizsgákhoz hasonlóan a hivatalos megoldókulcs holnap reggelre várható az Oktatási Hivatal honlapján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter: Odajött egy radiológus, hogy kirúgással fenyegették őket a nyíregyházi kórházban, ha kimennek a Tisza Párt rendezvényére
A mátészalkai fórumon arról beszélt, hogy egyre többen mernek kiállni annak ellenére, hogy fenyegetik az embereket és körlevelek mennek ki a közintézményektől, a kormánypárti polgármesteri hivatalokból, iskolákból, óvodákból és kórházakból.

Link másolása

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatja a héten az országjárást Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerda délelőtt Mátészalkán tartott egy fórumot.

Magyar itt többek között beszélt az egészségügy helyzetéről is, említve a bezárt szülészeteket, illetve a légkondicionálás nélküli műtőket, és a nem működő lifteket is.

A politikus szerint a kormány mindent megpróbál elfedni propagandával, és ez sok helyen működik is.

„De szerintem Önök is látják, hogy napról-napra többen vagyunk. (..) Egyre több magyar ember mer kiállni, nem fél, annak ellenére, hogy fenyegetik az embereket. Itt is, Szabolcsban is, de egyébként Békésben, Baranyában, az összes megyében. Köremailek mennek ki a közintézményektől, a kormánypárti polgármesteri hivatalokból, iskolákból, óvodákból és kórházakból.

Tegnap odajött hozzám egy radiológus-orvos, hogy hogyan fenyegették őket a nyíregyházi kórházban, hogy ha ki mernek menni a Tisza Párt rendezvényére, akkor el fogják őket bocsátani.

Milyen kórház igazgatóink vannak, mikor szinte nincs orvos, szinte nincs ápoló, és képes megfenyegetni a saját kollégáit 2024-ben az Európai Unióban, hogy ne merjen kimenni egy politikai rendezvényre.”

Az idézett rész Magyar Péter élő bejelentkezésében a 18.40 körül hangzik el.

Az ügyben megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórházát is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor fontos programról jelentkezett be – a társasága sem akárkikből állt
A kampány alatt sem áll le a munka – üzeni a miniszterelnök.

Link másolása

Fotót posztolt a szokásos szerdai kormányülésről Orbán Viktor. A képen ő és néhány minisztere látható. Mint bejegyzésében írja:

„Kampányban sincs megállás! A kormány dolgozik”.

A kép bal felső sarkában a június 9-i dátum is megjelent. Ezt az utóbbi időben Orbán leginkább a kampányeseményeiről beszámoló fotókon szokta használni. Ott volt például a keddi, Üvegtigris büfénél tett látogatásakor is, amikor Reviczky Gábor színművésszel találkozott.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A szerdai kormányülés előtt posztolt egy képet Tuzson Bence igazságügyi miniszter is:

Fotó: Tuzson Bence/Facebook

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Zuhanórepülésben az üzemanyagárak, péntektől még olcsóbb lehet a tankolás
Az egyik üzemanyagtípusért 8, a másikért 5 forinttal kell kevesebbet fizetni a hét utolsó munkanapjától. Legalábbis a benzinkutaknak.

Link másolása

Péntektől tovább zuhannak az üzemanyagárak, írja a holtankoljak.hu. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.

A portál szerint ha a kutakon is érvényesítésre kerül ez a változás, úgy a hét végétől a 95-ös benzin literenkénti átlagára 616 forint, a gázolajé pedig 607 forint lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: