News here

HÍREK

Egy nap alatt 6 orosz katonát ölt meg – állítják a mesterlövészről, aki beállt az ukrán hadseregbe

A Wali becenéven ismert férfiről rengeteg hír jelent meg a nemzetközi médiában, ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket.

Link másolása

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a világ egyik „legvéresebb kezű” mesterlövésze is beállt az ukrán hadseregbe. A Wali becenéven ismert 40 éves férfiről rengeteg hír jelent meg az elmúlt napokban a nemzetközi médiában. Sok helyen máris úgy emlegetik őt, mint a ma élő legjobb mesterlövész az egész világon, aki 3,5 kilométerről ölt meg egy ISIS-harcost. Első ukrajnai „munkanapján” pedig egyből hat orosz katonát likvidált Kijev térségében.

Azonban érdemes fenntartásokkal kezelni az ilyen híreket. A Portfolio jobban utánajárt a Wali nevű mesterlövészről szóló cikkeknek, és összegyűjtötték, mi lehet a valóság vele kapcsolatban.

Korábban a torontói Globe and Mail írt arról, hogy Wali volt az, aki a Joint Task Force 2 elit alakulat fegyverszakértőjeként 3450 méter távolságból lelőtte az Iszlám Állam egyik fegyveres katonáját, és ezzel megzavarta az iszlamisták támadását az iraki biztonsági erők ellen. Lövése egy katonai forrás szerint körülbelül 10 másodperc alatt találta el az ISIS katonáját.

Ez a híresztelés ugyanakkor valószínűleg téves. A Porfolio arról ír, hogy a 3540 méterről indított lövést a kanadai JTF-2-es műveleti egység valamelyik tagja adták le. Wali azonban nem itt, hanem a 22-es számú gyalogsági ezredben szolgált mesterlövészként. Lehet ugyan, hogy a két alakulat személyi állománya közt van átfedés, de Wali 2015-től már nem a kanadai haderő kötelékében, hanem az iraki kurdokkal harcolt együtt az Iszlám Állam ellen. Hivatásos katonaként utoljára 2011-ben volt műveleti területen, Afganisztánban.

Így a lap szerint

valószínű, hogy a rekordernek számító, 3450 méteres találatot nem ő adta le.

Egyes portálok arról számoltak be, hogy a mesterlövész már hat orosz katonát likvidált Kijev térségében. A Portfolio azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ez is egy valóságalapot nélkülöző, motivációs célú mítosz lehet. A lap szerint ugyanis

két nap alatt aligha lőhetett le hat orosz katonát, ráadásul az sem biztos, hogy Wali ennyi idő alatt eljutott egyáltalán Kijevbe.

Ennek ellenére nem kizárt, hogy a későbbiekben valóban képes lesz ilyen eredményeket produkálni.

A lap szerint ugyanakkor a mítoszok ellenére a mesterlövészeknek fontos szerepe lesz az orosz-ukrán háborúban, nemcsak a propaganda, hanem valós harci cselekmények tekintetében is. Azzal ugyanis, hogy egyre intenzívebbé válnak a városi harcok, nagyobb számban alkalmazhatnak mesterlövészeket, például Kijev védelmére is. A mesterlövészek ugyanis könnyebben tudnak magaslati pozíciót találni a városokban, sikeres lövéseket leadni, majd eltűnni, még mielőtt az ellenség viszonozza a tüzet.

Mindennek pedig nem csupán a fontos célpontok likvidálása miatt van nagy jelentősége, hanem pszichológiai hatása is van. A gyalogsági alakulatok ugyanis a mesterlövészektől tartva lassabban, megfontoltabban és bátortalanabbul haladhatnak előre - írja a lap.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Öngyilkosságot próbált meg elkövetni a mindkét szemére brutálisan megvakított édesanya
Gabriella életét bátyja tudta megmenteni.

Link másolása

Öngyilkosságot kísérelt meg a mindkét szemére megvakított kemecsei édesanya – adta hírül a Bors.

Gabriella történetéről mi is írtunk korábban: ő volt az a fiatal nő, akit párja Gy. Attila brutális kegyetlenséggel bántalmazott, puszta kézzel nyomta ki az édesanya mindkét szemét. Volt párja azért támadt rá a nőre, mert a szakításuk után nem tudta elfogadni a nő döntését

A családot a napokban újabb tragédia rázta meg, ugyanis az édesanya, akinek van egy 4 éves gyermeke, véget akart vetni az életének.

„A testvérem egy egész üvegcse gyógyszert bevett, de szerencsére ezt észrevette az édesanyánk, így meg tudtam menteni Gabica életét”

– idézte a lap Gabriella bátyját.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy hozzátartozódért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
RTL: Már a MOL benzinkútjain is több helyen hiánycikk az üzemanyag, Budapesten és vidéken is gondok vannak
Az Ásványolaj Szövetség szerint ehhez hozzá kell szokni mindaddig, amíg 480 forintos ársapka van érvényben.

Link másolása

Már a MOL benzinkútjainál is több helyen hiánycikk az üzemanyag – tudta meg az RTL.

A csatona Híradója a fővárosban és vidéken is talált olyan kutakat, ahol nem volt a hatósági áras termékekből. A MOL szerint ez minden ötödik kútjukon előfordult az elmúlt napokban.

A MOL szerint az ő kútjaikon másfélszer akkora a kereslet, mint egy évvel ezelőtt. De a hiányhoz az is hozzájárul, hogy az ársapka miatt megszűnt az import, a MOL finomítója pedig nem győzi ellátni az egész országot. Ráadásul a százhalombattai finomító egy kisebb baleset miatt még mindig csökkentett kapacitással működik. A MOL szerint az elmúlt napokban a kútjaik húsz százalékánál volt részleges készlethiány.

„Mindenképpen csökkenteni kell a kedvezményezettek körét, és korlátozni kell a kedvezményezettek számára biztosított üzemanyag mennyiségét, csak így lehet a fogyasztást csökkenteni, és újra visszaállítani a kereslet-kínálatban egy egyensúlyt”

– ezt Grád Ottó, a Ásványolaj Szövetség főtitkára mondta el a Híradónak. Szerinte hozzá kell szokni ehhez a helyzethez, amíg 480 forintos rögzített áron lehet üzemanyagot vásárolni.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Miniszterelnökségtől az ATV-vel azt közölték, hogy január elsejétől csak két feltétellel tudják fenntartani az ársapkákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Semmiképp ne nyisd meg, ha ilyen sms-t kapsz – csalók vernek át a Netflix nevében
A rossz helyesírású üzenet egy adathalász oldalra vezet.
Fotó: TheDigitalWay / Pixabay - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Egyre több módszerrel próbálnak kicsalni pénzt az emberekből, az MNB adataiból is az látszik, hogy egyre nagyobb összeggel károsítják meg a csalók az áldozataikat – írja a Portfólió.

A portál egy újabb átverésről számol be, a csalók a Netflix előfizetőket is megcélozták. Egy láthatóan gyenge nyelvhelyességű üzenetben próbálnak csalók pénzt kicsikarni az ártatlan áldozatoktól – ellenkező esetben "felfüggeszthetik" a fiókot.

A linket a Chrome böngészője veszélyesnek minősíti, és nem is nyitja meg. A Portfolio cikke szerint a fenti sms egy olyan mobilszámról érkezett, amelyet már számos alkalommal jelentettek különböző telefonszámokat listázó oldalakon a felhasználók veszélyes számként.

Az elmúlt napokban csalók a Raiffeisen, a K&H vagy a Takarékbank nevében írtak nekik adathalász sms-t egy gyanús linkkel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Németh Szilárd nem tudott túljárni a „furmányos szolgáltatók” eszén – továbbra sem kapható a hatósági áras gázpalack
800 ezer, hátrányos helyzetben lévő háztartást érint a probléma.

Link másolása

A hatósági áras pb-gázpalack csak elvben létezik, a gyártók ugyanis átnyergeltek egy másik kiszerelésre. Ez a probléma 800 ezer, zömében hátrányos helyzetű háztartást érint. Az energia-vészhelyzeti operatív törzs ülésén kedden veszik napirendre a hatósági áras palackok ügyét.

Arról, hogy nem kapható a hatósági áras palackos pb-gáz, hónapok óta tud a kormány is. Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos már egy márciusi konferencián azt ígérte, hogy gondoskodik a megoldásról. Úgy fogalmazott:

„Itt jelenthetem mindenkinek, meg fogom oldani azt a problémát, amit a furmányos szolgáltatók kitaláltak.

A jogszabályban 11,5 kilós pb-gázra van rezsicsökkentés, erre legyártattak 10,9 kilogrammosakat. Azért a piac azért megtalálja mindig a rést! Jelenteni szeretném, hogy ezt a rést én hamarosan be fogom tömködni.”

Németh Szilárdnak egyelőre nem sikerült betömködni a rést, továbbra sem kapható a hatósági áras gázpalack. A Párbeszéd szerint emiatt 800 ezer, jellemzően hátrányos helyzetű háztartásnak kell drágábban vennie a gázt. Az ellenzéki párt most törvényjavaslatot nyújtott be erről az Országgyűlésnek.

Az RTL Híradójának teljes riportja a témában


Link másolása
KÖVESS MINKET: