News here

HÍREK

Egy hét sem kellett, máris megrongálták a Képeslapok Ukrajnából című kiállítás tablóit Budapesten

Nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra - mondta a tárlatot szervező Cseh Centrum vezetője.

Link másolása

Ismeretlen személyek megrongálták a „Postcards from Ukraine” (Képeslapok Ukrajnából) című kiállítás tablóit a budapesti Klauzál téren – idézi a 444 a kiállítást szervező Cseh Centrum közleményét.

A Klauzál tér Dob utcai oldalán látható fotókiállítás

„ukrán kulturális és más kincseket” mutat be a háború kitörése előtti és a háborúban megrongálódott vagy teljesen megsemmisült állapotában.

A kiállítást november 17-én nyitották meg, tehát a képek egy hetet sem bírtak ki sértetlenül a magyar fővárosban.

A Cseh Központ azt írja, hogy a tettesek a tárlat bevezető információs tábláját teljesen letépték, és jelentősen megrongálták „az orosz invázió egyik legtragikusabb szimbólumává vált Mariupol városát bemutató tablót”.

„Nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra. Szeretnénk azt hinni, hogy ez a rombolás egyszeri tett, egy olyan emberé, aki éppen nehéz időszakon megy keresztül az életében”

– mondta a 444-nek Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója.

A szervezők azt is közölték, hogy hamarosan pótolni fogják a megrongált tablókat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A nyílt utcán lövöldöztek Horgoson, kivonult a katonaság is – a helyiek rettegnek
A beszámolók szerint két migránsbanda csapott össze, ezért hallottak a falubeliek fegyverropogást még késő este is.

Link másolása

Csütörtök délután kezdődött a rendbontás Horgoson, ahol még késő este is lövöldöztek az utcán - írta meg a Szeged365.hu.

Egy térfigyelő kamerán látni lehetett, hogy 18 óra előtt pár perccel géppuskával felfegyverkezett kapucnis férfiak vonultak végig a Bartók Béla utcán. Egy másik videón - amit egy helyi Facebook-csoportba töltöttek fel - pedig hallatszik a fegyverropogás zaja.

A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint Horgoson már a múlt heti falugyűlésen is

arra panaszkodtak a lakók, hogy a határmenti településen ezrével lehet migránsokat látni, virágzik a bűnözés, rendőr viszont nincs.

A portál falubeliek elmondása alapján azt írja, hogy a lakossági fórumot követő két napban két rendőr járőrözött a település központjában, de utána már nem lehetett látni őket, minden visszatért a régi kerékvágásba.

Csütörtökön aztán több rendőr is érkezett a faluba, miután lövéseket lehetett hallani a nyílt utcán.

A Szeged365.hu a Horgos A Mi Falunk nevű csoportban kiírt információkra hivatkozva azt írta, a katonáság is kivonult, és lezárták a falu központjában lévő Akácos és Kertész utcákat. A beszámolók szerint még este 10 környékén is ment a lövöldözés.

A Szabad Magyar Szó a helyiektől úgy értesült, hogy

két migránscsoport csapott össze a településen, egymásra lövöldöztek. Végül egy 50 fős migránscsoportot állítottak elő a rendőrök.

A lakosok a portálnak azt mondták, hogy félnek és elegük van, olyan, mintha egy második hadsereg alakult volna a falujukban, amit el akarnak foglalni. Rettegnek és mérgesek, amiért senki sem veszi őket komolyan.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Akinek nem emelkedett legalább 20 százalékkal a fizetése, most kevesebb pénzért dolgozik, mint egy éve
A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben, az átlagkereset csak valamivel több mint 18 százalékkal nőtt.

Link másolása

Durva fordulat állt be a magyar gazdaságpolitikában:

a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint is csökkeni kezdett a reálbér.

Hiába ugrott meg az átlagfizetés, a vágtató infláció miatt majdnem 2 százalékkal kevesebbet ért a boltokban szeptemberben, mint egy évvel korábban – írja az RTL.hu.

A KSH 20,1 százalékos inflációt mért szeptemberben. Ezzel szemben az átlagkereset 18,2 százalékkal nőtt egy év alatt a statisztikai hivatal szerint. A különbséggel, 1,9 százalékkal csökkent a reálbér, azaz ennyivel ér kevesebbet egy statisztikai átlagfizetés, mint egy évvel ezelőtt.

„És a követkő évek várható további áremelkedése miatt egyre kevesebbet fog érni a fizetése”

– mondta el a csatornának Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A portál emlékeztet arra, hogy a kormány tavasszal, a választások előtt Híradónknak azt írta: „a bérek vásárlóerejére a háború és a háború okozta infláció a legveszélyesebb, ezért is fontos, hogy a vasárnapi választáson megállítsuk a háborúpárti baloldalt”.

A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetés áfabevételei több mint 5 ezer milliárd forintra híztak az év első 9 hónapja alatt. Majdnem 1200 milliárd forinttal többre, mint egy évvel korábban – mindez az infláció miatt.

Az RTL Híradó teljes riportja


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Katar pénzt ad vissza azoknak a szurkolóknak, akik a körülmények miatt rosszul érzik magukat
Volt, aki hiába foglalt szállást, azt mondták neki, hogy betelt az összes hely a szurkolói faluban.

Link másolása

Katar pénzvisszatérítést kínál azoknak a rajongóknak, akik átverve érzik magukat, amiért fémkonténerekből és a vékony sátrakból álló rajongói falvakban laknak, amik úgy néznek ki, mintha egy zenei fesztiválra érkeztek volna.

A világbajnokságra érkező legtöbb szurkolót nem nyűgözte le a látvány, amikor először meglátták a szurkolói falvakat.

Azoknak, akiknek a fémkonténerekben kell lakniuk éjszakánként közel 100 ezer forintot kellett kifizetniük.

A rajongók képeket és videókat osztanak meg a közösségi oldalakon, amik azt mutatják, hogy a szálláshelyüket nem sikerült időben befejezni.

A szurkolók arról is panaszkodtak, hogy a szállásfoglaláskor olyan létesítményeket is ígértek, amik meg sem épültek. Ilyen például a teniszpálya, a színház és edzőterem. Más rajongók olcsó műfüvet találtak felszakadva, de az sem ritka, hogy a törmelékeket sem szállították el az esemény kezdetéig.

Legalább egy szurkolói falu még a világbajnokság kezdete után is építés alatt állt. De nem csak a kinézettel van probléma. Sok szurkoló arról panaszkodott, hogy hiába van lefoglalt szállásuk, órákba telik, mire sikerül bejelentkezniük.

Válaszul a katari szervezők teljes visszatérítést és ingyenes alternatív szállást ajánlottak fel a boldogtalan szurkolóknak, akiket a rossz körülmények és a hosszú várakozási idők „súlyosan érintenek”.

Arra is volt példa, hogy valakinek azt mondták a szurkolói faluban, hogy betelt az összes hely, pedig volt lefoglalt szálláshelye.

A LADbible-nek nyilatkozva a szervezők a rengeteg probléma miatt a „tulajdonosokat és beruházók hanyagságát” tették felelőssé.

Az esemény szóvivője elmondta, hogy a szurkolói falvakat független cégek működtetik. Megerősítette, hogy a nehéz helyzetbe került szurkolóknak visszatérítést és ingyenes szállást kínálnak tartózkodásuk hátralevő idejére.

„Tisztában vagyunk vele, hogy számos focirajongó csak későn tudta elfoglalni szálláshelyét a tulajdonos és az üzemeltető hanyagsága miatt. Teljes visszatérítést, valamint alternatív szállást ajánlunk azoknak a szurkolóknak, akiket súlyosan érint ez a probléma, ami a tartózkodásuk ideje alatt ingyenes lesz"

- nyilatkozta a szóvivő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Karácsony Gergely magabiztosan nyerne egy most vasárnapi főpolgámester-választáson
Budapesten az ellenzék még mindig sokkal népszerűbb, mint a kormánypárt.

Link másolása

Ha most vasárnap lennének a választások, Karácsony Gergely a budapestiek szavazatainak 51 százalékára számíthatna – áll a Medián felmérésében, amit a hvg.hu közölt.

A fővárosban október végén a teljes szavazókorú népesség körében 38:27 arányban vezet az ellenzék. Július végén még 36:31 volt az állás.

A főpolgármesterre elméletben szavazók száma is 5 százalékponttal nőtt, így már ismét abszolút többséggel vezet egy egyelőre még meg nem nevezett fideszes jelölttel szemben.

Az 50 évesnél fiatalabbak korcsoportjaiban magabiztosan vezet a hivatalban lévő főpolgármester, az idősebbek körében kiegyenlített a helyzet. A nyolc osztályt vagy kevesebbet elvégzett szavazók a kormánypárt jelöltjét preferálnák, a közép- és felsőfokú végzettségűek körében viszont igen jelentős Karácsony fölénye – írja a hvg.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET: