News here

HÍREK

Egy 74 éves brit exkatona a legidősebb tagja az Ukrajnát védő nemzetközi csapatoknak

Ian Cunningham is csatlakozott azokhoz a külföldi önkéntesekhez, akik az ukrán hadsereget segítik az oroszok elleni harcban.

Link másolása

Egy 74 éves brit férfi is csatlakozik az Ukrajnában harcoló nemzetközi csapatokhoz, ezzel ő lesz a legidősebb tag - számolt be róla a Spectator.

A NATO-országokból sok állampolgár jelentkezett önkéntes katonának, hogy segítsen az ukrán hadseregnek szembeszállni az orosz erőkkel. A Nemzetközi Brigádba az egyes országok ukrán nagykövetségein toborozták az embereket, eddig körülbelül 3000 külföldi jelentkezett. Belőlük már fel is építettek egy 500 fős egységet Ukrajnában, akik már készen állnak a harcra. A csapatban 50 brit önkéntes van, egyikük a korelnök Ian Cunningham.

A 74 éves leszerelt őrnagy korábban a brit hadsereg legrégebbi gárdájában, a Coldstream gárdában szolgált, az 1967 és 1995 között működő Wessex-ezredben pedig parancsnok is volt.

Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Cunningham Lengyelországba repült, onnan pedig taxival jutott el Ukrajnába múlt hétfőn. Amikor megérkezett, alá kellett írnia egy szerződést arról, hogy csatlakozik az ukrán fegyveres erőkhöz. A külföldiek csapatában sokféle nemzet képviselteti magát, Cunningham szerint pedig mindenki, akivel találkozott, nagyon jó katonai tapasztalattal rendelkezik.

Miután szobatársak lettek a bázisukon, gyorsan összebarátkozott a brigád második legidősebb tagjával, egy lengyel alezredessel. A brit férfi szerint Martin Podpora "hatalmas ember, ejtőernyős". De megismert egy finn pilótát is, aki már több mint 2000 órát vezetett utasszállító repülőket, most viszont harci repülőre ülne.

"Adj nekem 30 percet a szimulátorban, és utána egyenesen felrepülök, és kiütöm az égből a kib.szott oroszokat"

- mondta Cunningham szerint.

Azt is elárulta, hogy a nemzetközi csapat önkénteseinek 90 százaléka fiatal, a 20-as éveiben jár, de vannak azért idős exkatonák is, akiknek ez egy esélyt jelent egy utolsó kalandra. Cunningham a kora miatt már nem harcolhat már terepen, ezért arra számít, hogy adminisztratív szerepet kap a brigádban, mivel korábban a brit védelmi vezérkari főnök segédjeként is dolgozott.

A Nemzetközi Brigád első csapata már el is indult Kijevbe, hogy "a lehető legrosszabbat tegye Putyin maffiájával". Hamarosan Cunningham is követi a "rendkívül kemény legjobb barátait" az ukrán fővárosba.

"Itt leszünk egy ideig. Két nap múlva is véget érhet a háború, de az is lehet, hogy csak két év múlva. Ki tudja?"

- mondta.

Címképünk bal oldalán Ian Cunningham, mellette Martin Podpora.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: