HÍREK
A Rovatból

Durván romlik a járványhelyzet egész Délkelet-Ázsiában, nemcsak Indiában

Nepálban, a Maldív-szigeteken, Kambodzsában, Indonéziában és Thaiföldön is olyan számokat produkál a vírus, amire még nem, vagy csak tavaly volt példa.

Link másolása

Míg a világ az Indiában egyre romló járványhelyzetre figyel, addig a környező délkelet-ázsiai országokban szinte észrevétlenül emelkednek a számok. Ennek oka egyrészt India közelségében is keresendő - bár a rendkívül veszélyes indiai mutánst még nem mindenhol mutatták ki -, másrészt az alacsony átoltottság, a korlátozások idő előtti feloldása és a nem megfelelően fejlett egészségügy is hozzájárul a vírushelyzet eszkalálódásához - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint múlt héten a világ új fertőzöttjének felét, míg az áldozatok negyedét Indiában regisztrálták. A helyzet azonban nemcsak Indiában, hanem a környező ázsiai országokban is egyre romlik. A dél-ázsiai régióban múlt héten 2,7 millió új eset és több mint 25 ezer új áldozat volt, amely 19 és 48 százalékos növekedés az addigi számokhoz képest.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy fel kell lépni az Ázsiában egyre súlyosbodó helyzet ellen.

"Most és gyorsan kell cselekednünk annak reményében, hogy megfékezzük ezt az emberiséget fenyegető katasztrófát. A vírus nem ismer határokat, és a mutánsvariánsok teljesen elszabadultak Ázsiában"

- nyilatkozta Alexander Matheou, az IFRC ázsiai vezetője.

Nepál

Érthető módon az egyik legrosszabb helyzettel India mellett északi szomszédjuk, Nepál küzd, hasonló fertőzöttségi rátával, mint India: naponta 20 új fertőzött jut 100 ezer emberre. Múlt héten a tesztek 44 százaléka lett pozitív, ám az IFRC szerint sokkal több fertőzött lehet ennél. A helyzetüket az is ronthatja, hogy

az átoltottság alacsonyabb, mint Indiában, ráadásul orvosból is kevesebb van az országban.

Nagyon sok fertőzött érkezik Indiából, mivel sokan azért utaznak át Nepálba, mert jobb egészségügyi ellátásban reménykednek, a két ország közti határátkelők tömve vannak minden nap. A betegség Nepál elszigetelt részeire is eljutott: a Himalájában található Mount Everest alaptáborában is kritikus a helyzet, eddig több tucat hegymászót evakuáltak, és szállítottak helikopterrel a katmandui kórházba.

Sri Lanka

Tavaly április óta nem látott számokat produkál, pénteken 1895 új beteget regisztráltak, amely kiugróan magas szám az országban. Pavithra Wanniarachchiv egészségügyi miniszter szerint az újabb hullám annak köszönhető, hogy az országban április 13. és 14-én ünnepelték az új évet, amely tömegrendezvényekkel járt, ennek isszák most meg a levét a helyiek. Bár az újév ünneplése előtt relatíve visszaszorították az országban a járványt, most ismét korlátozásokat rendeltek el. Az indiai mutáns jelenlétét azonban egyelőre még nem mutatták ki. Nagyban nehezíti Sri Lanka helyzetét, hogy az oltási program akadozik, eddig mindössze 1 millió embert oltottak be a 21 milliós lakosságból, a második körös vakcinázáshoz pedig még 600 ezer AstraZeneca-oltóanyagot várnak.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található sziget érthető módon nagyon hamar túl akart lenni a járványon, a lezárt határok miatt ugyanis leállt a turizmus, amely a szigetország elsődleges bevételi forrása. Tavaly júniusban három hónapnyi lezárás után nyitották meg újra határait, az elsők között voltak a világon, akik ismét fogadtak nemzetközi utasokat. Most azonban őket is elérte az újabb hullám, elsősorban azért, mert

India közelsége miatt nagyon sok bollywoodi sztár és tehetős indiai menekül ide a járvány elől.

Kedden rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 601-en betegedtek meg egy nap alatt a 436 ezres országban, megtriplázódott a kórházban ápoltak száma is. A maldív hatóságok azt tervezik, hogy a turistákat is oltani fogják, ám mivel egyelőre a lakosság sincs teljesen átoltva, a tervet el kell napolniuk.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Nem fogott kezet Magyar Péterrel Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke: „Becstelen emberrel nem fogok kezet”
A Fidesz főpolgármester-jelöltje is aláírásokat gyűjtött szombat reggel a Széll Kálmán téren. Magyar lépett oda hozzájuk, Szentkirályival kezet is rázott, de Hidvéghi Balázs elutasította azt.

Link másolása

Magyar Péter szombaton tette közzé a pártja EP-listáját, és azt is bejelentette, hogy Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést.

Magyar személyesen is megjelent a Széll Kálmán téren szombat reggel, ahol ott volt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje is, aki szintén aláírásokat gyűjtött a kormánypárt standjánál.

A Telex beszámolója szerint Magyar oda is lépett Szentkirályihoz sok sikert kívánni neki. Miközben kezet fogtak a jogászt azt mondta a Fideszes politikusnak: „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek”.

Erre Szentkirályi úgy vágott vissza: „Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked”.

Ezután Magyar kezet nyújtott Hidvéghi Balázs kampányfőnöknek is, aki nem viszonozta ezt. Hidvéghi a döntését később így magyarázta a Telex riporterének:

„Becstelen emberrel nem fogok kezet”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péteréknek rekord gyorsasággal összegyűlt a 20 ezer aláírás
Szombaton reggel kezdték a gyűjtést, de délelőtt már össze is jött a szükséges 20 ezer ajánlás. Azért folytatják a gyűjtést.

Link másolása

Szombaton reggel kezdték az aláírásgyűjtést, de délelőtt már össze is jött a szükséges 20 ezer ajánlás a TISZA pártnak.

Mindezt Magyar Péter jelentette be a Facebookon:

„A TISZA Párt aktivistái a pultoknál és a fővárost járva máris összegyűjtötték a szükséges 20 ezer aláírást. Hálás köszönet a munkájukért és a támogatásért. A gyűjtést folytatjuk ma még csak Budapesten, holnaptól vidéken is.”

Magyar Péter hamarosan a Lehel téren fog beszédet mondani, ide várja az érdeklődőket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Itt van Magyar Péter pártjának EP-listája, Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést
12 név szerepel rajta, de Magyar szerint a lista még bővülhet. Szombat reggel a Széll Kálmán téren kezdték el az aláírások gyűjtését.

Link másolása

Magyar Péter bemutatta a TISZA Párt európai parlamenti képviselő-jelöltjeit szombaton a Facebook-oldalán. Reggel elkezdték az aláírsok gyűjtését is.

A listát Magyar Péter vezeti, a második helyen pedig a jelöltek közül a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy, Dávid Dóra áll. Harmadik helyen Tarr Zoltán református lelkész szerepel, akit azután rúgtak ki állami munkahelyéről, hogy felszólalt Magyar Kossuth téri tüntetésén. A szavazáson a legtöbb voksot begyűjtő Dr. Kulja András pedig a negyedik.

A listán 12 név szerepel, de Magyar szombati posztjában azt írta, hogy ez még bővülhet.

„9.00 órától 14 budapesti helyszínen megkezdjük az aláírások gyűjtését (pontos helyszínek kommentben). Holnaptól már vidéken is számítunk a támogatásotokra. Támogassátok az aláírásitokkal a TISZA Párt listáját és egy új, modern, békés, európai Magyarországot. Én 9.30 körül ott leszek a Széll Kálmán téren és aztán megyek tovább a többi aláírásgyűjtő helyszínre. Ha van kedvetek, beszélgessünk”

- írta a bejegyzésben Magyar Péter.

A jogász azt is hozzátette, hogy ha esetleg van valakinek olyan fehér sátra, aminek az oldalai nyitottak, akkor megköszöni, ha el tudja hozni valamelyik helyszínükre, mert az eső elkezdett szemerkélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bohár Dániel szerint nem Magyar Péter, hanem a Fidesz gyűjtötte össze előbb a 20 ezer aláírást, de a kommentelők egy része lehazugozta
Facebook posztban állította, hogy a Fidesznek gyűlt össze először szükséges számú aláírás. A hozzászólók azonban nem így látták.

Link másolása

Miután Magyar Péter pártjának rekordgyorsasággal összegyűlt az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlás, Bohár Dániel a közösségi oldalán tette közzé, hogy

„a Fidesznek gyűlt össze először az EP-listára az aláírás!”

Ha így van, ha nincs így, a kommentelők rákaptak az eléjük szórt kendermagra, és parázs vita alakult ki.

Néhány komment:

Hazugság! Hajrá Tisza!

Hazudsz, mint mindig!

Látva a szavazóitokat nagy dolog hogy ilyen hamar összejött, hiszen a 40%-a írni olvasni nem tud tisztességesen.

Hazudsz te is reggel, délben, meg este, mint Fletó nagyapátok.

Emellett természetesen sok gratulációt is besöpört Bohár: lájkokból kétszer annyit kapott, mint nevetős szmájlit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk