HÍREK
A Rovatból

Duplájára emelné a Kúria elnökének fizetését a KDNP

Darák Péternek fizetése a bírói alapbér hétszerese vagyis 3,2 millió forint lenne. A Demokratikus Koalíció szerint időszerű az igazságügyi dolgozók fizetésének rendezése, de a vezetők aránytalan béremelésével valójában a függetlenségüket vásárolják meg a kormánypártok.

Link másolása

Duplájára emelné a Kúria elnökének fizetését a KDNP. A legfőbb bírói testület vezetője az eddigi havi másfél millió helyett, több mint három millió forintot keresne. A kisebbik kormánypárt szerint egyszerű bérrendezés zajlik, ahogy korábban a köztársasági elnök fizetését is emelték, úgy most az igazságügyi vezetők bérét is növelik. A Demokratikus Koalíció viszont úgy látja: bár az igazságyügyi területen indokolt a fizetésemelés, a vezetők bérének duplázásával a függetlenségüket vásárolják meg - hangzott el az RTL híradójában.

"Jó reggelt kívánok elnök úr!"

Már majdnem nyolc éve köszönnek így Darák Péternek, aki 2012 óta elnöke a Kúriának. A legfőbb bírói testület vezetőjeként fizetése a köztisztviselői bérekhez van kötve, most havi 1,5 millió forint. Ezen változtatna a KDNP az igazságügyi salátatörvényhez az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatával.

Eszerint a Kúria elnökének fizetése a bírói alapbér hétszerese vagyis 3,2 millió forint lenne.

A Demokratikus Koalíció szerint időszerű az igazságügyi dolgozók fizetésének rendezése, de a vezetők aránytalan béremelésével valójában a függetlenségüket vásárolják meg a kormánypártok.

A híradó kereste a KDNP-t, hogy megtudják, miért duplázzák meg a Kúria elnökének fizetését és miért az utolsó pillanatban beadott módosító javaslatban teszik ezt? Írásban csak annyit válaszoltak, hogy ez is része a bírói és ügyészi illetményrendezésnek.

Hozzátették: ezzel az összes bírói szervezet vezetőjének egy szintre kerül a bére. Szerintük ez illeszkedik abba a sorba, hogy nemrégiben döntöttek a közjogi méltóságok fizetésének emeléséről is.

Áder János, köztársasági elnök bére is duplázódik. Az eddigi havi másfél millió forint helyett januártól ő is 3 milliót kap majd. Az ő fizetésemelését két hete a miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte és támogatta a Fidesz is. Szerintük ugyanis méltánytalan, hogy 10 éve nem változott az államfő fizetése.

A Fidesz-frakció szóvivője akkor azt mondta, nem tudnak további hasonló béremelésekről.

Halász János: Amiről szól a javaslat azt az ügyet támogatjuk. Majd ha vannak újabb javaslatok, azt megfontoljuk. Egyelőre nincs új javaslat, ennyi van, amit láttak.

Kereste a híradó a Fideszt is, hogy a Kúria elnök fizetésének megduplázását is támogatják-e. Azt válaszolták: igen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Elképesztő vagyont halmozott fel állami pénzből Putyin volt felesége, az EU tétlenül nézi mindezt!
Hihetetlen összeg az, amit Putyin exfelesége felhalmozott az adófizetők pénzéből.

Link másolása

Az orosz elnök volt felesége a milliárdosok életét éli 20 évvel fiatalabb partnerével, az EU-nak pedig eszébe sem jut szankciókkal sújtani a házaspárt.

Brutális ingatlanvagyont halmozott fel Ljudmila Putyina, Vlagyimir Putyin orosz államfő egykori felesége, aki mostanában új, nála húsz évvel fiatalabb férje, Artur Ocseretnyij oldalán gyarapítja megtakarításait - írta meg a hvg.hu.

Vlagyimir Putyin 2013-ban vált el akkori nejétől, és már akkor lehetett sejteni, hogy az orosz államfő nem lesz szűkmarkú az államhoz közeli cégek pénzével.

Az viszont csak most derült ki, hogy milyen összegekkel gazdagodott 30 év házasság után Ljudmila Putyina.

Nézzük sorban a tételeket:

- A hozomány legértékesebb része az a 150 millió dollárt érő moszkvai Volkonszkij-ház

- Kremltől pár percre lévő ingatlan irodáit állami és az államhoz közeli cégek bérlik. Csak ebből évente 3-3,5 millió dollár folyik be a Putyina leánykori nevére bejegyzett ingatlankezelő vállalat számlájára

- Putyina alapítványának a különböző cégek hatalmas összegeket adományoznak rendszeresen. Legutóbb a Gazprombank például kétmillió dollárt, a Szeversztal pedig 1,3 millió dollárt adott.

Tehát nyilvánvaló, hogy Putyin exfelesége az orosz állam pénzén él, s a pár ugyanannak a putyini elitkörnek a tagja, amelynek többi szereplőjét nemzetközi szankciók alá vonták az ukrajnai orosz agresszió miatt, az Ocseretnyij-házaspár vígan élheti életét, és utazgathat is akár az EU-ban.

Az viszont figyelmeztető jel lehet a milliárdos házaspárnak, hogy Nagy-Britanniában már felkerültek az ottani bűntetőlistára, mégpedig azért, mert London mindenkit szankcionálni kíván, aki részese Vlagyimir Putyin üzleti és pénzügyi hálózatának.

Link másolása
KÖVESS MINKET: