News here
hirdetés

HÍREK

Droghasználat, erőszak és celebség – három kommandós vallott, mi a baj a világ legjobb katonai alakulatával

A SEAL-kommandósok a világ legjobban kiképzett katonái közé tartoznak, ők ölték meg Oszama bin Ladent is 10 éve. De egy új riport alapján nem mindenki önzetlen hős az alakulat berkeiben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. május 02.


Link másolása

hirdetés

A CBS News oknyomozó riporterének, Catherine Herridge-nek sikerült beszélnie több mint egy tucat olyan már visszavonult vagy jelenleg is aktív kommandóssal, akik az amerikai haditengerészethez tartozó SEAL kötelékeiben dolgoznak vagy dolgoztak. Közülük hárman az interjút is vállalták, igaz, név nélkül, elváltoztatott hanggal, azzal indokolva mindezt, hogy az általuk megosztott történetekkel, információkkal nagyon sokat kockáztatnak, akár emberek biztonsága is múlhat rajta.

A SEAL kommandósait a világ legjobban képzett katonáinak tartják, akik rendkívül kemény kiképzésen esnek át, és az a feladatuk, hogy bármilyen környezetben bevethetők legyenek. A rövidítés is ebből ered: Sea, Air, Land, azaz tenger, levegő és föld, minden helyzetben harcrakészek. Az amerikai haditengerészethez tartozó különleges alakulat jelenleg körülbelül 2500 főt számlál, így egy meglehetősen szűk és belterjes közegről van szó.

Az interjúban megszólaltatott kommandósok szerint azonban hiába áll a testvériség mindenek felett a különleges alakulat filozófiája szerint, már ide is bekúszott a korrupció, az erőszak és a droghasználat is.

"Három csoportra oszlanak a csapatok: van az a kisebbszámú csoport, akik gonoszok, akik törvényt szegnek. Velük szemben áll egy szintén kicsi csoport, akik ki mernek állni ellenük. És van egy hatalmas csoport, akik középen állnak, gyáván kimaradnak mindebből, és végignézik, ahogy a rosszak átgázolnak a jófiúkon."

A kommandósok egy sor olyan példát felhoztak az utóbbi évtizedből, amikor a kommandósok olyan halálesetekben játszottak szerepet, ahol nem lett volna indokolt a gyilkolás. Ilyen – többek között – egy tinédzser ISIS-fogyoly megölésével vádolt Edward Gallagher esete is, aki 2017-ben a fiatal harcos holttestével pózolt egy fotón, vagy a saját katonatársát, Logan Melgart megölő SEAL-kommandós története.

A haditengerészetnek erre mindig van valamilyen magyarázata, ám az egyik megszólaló szerint nem szabad ezekre hagyatkozni.

hirdetés
"Ezek az esetek nem csak úgy a semmiből történnek. Több száz lépés vezetett ehhez. Törvényen kívüliség, nárcizmus, és az, hogy azt gondolják magukról: érinthetetlenek."

Szintén probléma az egyre inkább elhatalmasodó droghasználat a kommandósok körében. A CBS által megszerzett vizsgálati anyag szerint az egyik kisebb csapatból hat ember drogtesztje mutatott ki kokainhasználatra utaló jeleket. 2018-ban egy másik vizsgálat során 10 kommandós vallotta be, hogy kokaint használt a mesterlövész-tanfolyamon, az edzések közben és bevetésen is.

A kokainon túl metamfetamint, marihuánát és ecstasyt használtak még jellemzően, a drogteszteket pedig komolyan vehetetlen viccnek tartották.

Az egyik megszólaló azonban azt mondta, hogy a kommandósok nagyobb része nem él a szerekkel.

Mindezért a gyenge vezetést okolják, ha ugyanis rendesen irányítanák a kommandósokat, nem fordulhatnának elő ilyen esetek. És olyan incidensek miatt sem hunyna szemet a vezetőség - ahogy most is teszi -, amikor egymást bántalmazzák a katonák. Az egyik kommandós szerint az ilyen ügyeket igyekeznek eltitkolni, és azzal védekeznek, hogy az alakulaton belüli problémákat a kommandósok a saját módszereikkel intézik el.

A riporter arról is kérdezte őket, hogy mit gondolnak az Oszama bin Laden elfogását övező szenzációnak. A terroristavezér lerohanását és meggyilkolását végrehajtó, a még a SEAL-en belül is elit alakulatnak mondott SEAL Team Sixet (ST6) amolyan amerikai csodacsapatként emlegették az eset után, mivel nyilvánosságra hozták, hogy ők vettek részt az akcióban. Ezzel nagyon sok szakmabeli nem értett egyet, mivel ezzel jóformán lerombolták, a SEAL-kommandósok, mint csendes profik mítoszát, akik a rivaldafénytől távol dolgoznak. A három megszólalóból kettő azt mondta, hogy nagy hiba volt megosztani:

"csak idő kérdése volt, hogy valaki saját hasznonszerzés céljából kiárusítja mindezt. És nem is kellett sokáig várni."

Az olyan filmekkel ugyanis, mint a Zero Dark Thirty: a Bin Láden hajsza, vagy a négy évadot megélt SEAL című sorozat sok kommandósból kihozta a celebet, és az is előfordult, hogy online árusították aláírt fotóikat. Amellett, hogy nagyon ellentmond mindez a csendes profi képének, sokan a konkrét taktikákról és akciókról is fecsegtek, amelyek az ellenfelek számára fontos információnak bizonyulhattak.

A három kommandós egyetért abban, hogy egy SEAL-tag nem árulhatja pénzért a hivatását:

"Mert ez az egész nem arról szól, hogy elmész a Harvardra, majd szerzel egy üzleti diplomát. Itt az amerikai alkotmányt szolgálod, és az országodat véded. A katonaság és a mi küldetésünk nem kiárusítható."

Az interjút azért vállalták, mert - bár tudják, hogy veszélyes még névtelenül is kiállni ezekkel a problémákkal - itt az idő, hogy ismét rend és fegyelem legyen a SEAL háza táján.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Komoly leépítések jönnek: Itt az energiaválság első nagy régiós áldozata
Nyáron két hétre már leállították a termelést, most pedig az alkalmazottak húsz százalékát kénytelenek elküldeni.

Link másolása

hirdetés

Komoly létszámleépítésre kerül sor Románia legnagyobb vegyipari vállalatánál - írja a maszol.ro.

A Chimcomplex Borzești az alkalmazottak több mint 20 százalékát küldi el arra hivatkozva, hogy a durva energia áremelkedés miatt kénytelen visszafogni a termelést.

A cég márciusban már bejelentette, hogy amennyiben a gáz és a villanyáram ára nem csökken, akkor el kell küldenie dolgozókat. Augusztusban két hétre már leállította a termelést a borzești-i üzemében.

A Chimcomplexnek két gyára van: Borzești-en és Râmnicu Vâlceán. Tavaly 1900 embert foglalkoztattak, a most bejelentett leépítés több mint 20 százalékukat érinti.

Tavalyi árbevételük 2,2 milliárd, a nyeresége pedig 485 millió lej. Míg most az első negyedévben a bevételek kb. 10 százalékkal nőttek, aközben a profit 40 százalékkal csökkent. Tavaly az első felében 159 millió lejt költöttek vízre és energiára, idén ez erre az időszakra már 413 millió lej volt.

A postál beszámolója szerint a jövőben más román nagyvállalatoknál is számítani kell elbocsátásokra, mert állami támogatásban nem részesülnek és piaci áron kell az energiát megvásárolniuk.

hirdetés

Forrás: 24.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Meghalt Gábor József
Rengeteg tévés műsor, közvetítés kötődik a nevéhez, de többször szerepelt a képernyőn is világhírű rokonuk miatt.

Link másolása

hirdetés

Életének 74 évében elhunyt Gábor József "Zsazsa" - a gyászhírt a család közölte a közösségi oldalán:

"Édesapám a 70-es évektől a Magyar Televízió oszlopos tagja volt.

A 80-as évek közepétől a Szórakoztató Osztályon Főgyártásvezetői pozícióban dolgozott egészen 1998.

A Magyar Televízióban eltöltött évei alatt szerencséje volt dolgozni a Magyar Televíziózás Aranykorában az ország legendáival.

Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, melyeket Vitray Tamás, Rózsa György valamint Antal Imre vezetett legtöbbször. Számtalan operett és színházi közvetítés kötődik nevéhez.

hirdetés

- Ideális család

- Világsztárok az operában

- Csak ülök és mesélek

- Elmebajnokság

- Kincsestár kabaré

- Humort hozunk viszünk

- Kapcsoltam

- Uborka.

A 90-es években Magyar Televízió legnagyobb világsztárokat felvonultató gálaműsorának a Top Shownak a producere.

Német tudásának és kapcsolatainak köszönhetően az osztrák illetve német köztévével, számtalan világsztár érkezését szervezte meg a rendszerváltás utáni Magyarországra.

Az ő nevéhez fűződik: Bonnie Tyler, Paul Young, Gloria Gaynor, Ricky Martin, Falco ... (csak pár név a sok közül)

'98 után a megváltozott új magyar médiapiacon saját céget alapítva 20 évig több műsort gyártott a Magyar Televízió, illetve az RTL Klub részére.

MTV: Szerencse szombat, ötös lottó, Luxor sorsolás, Hangszál

RTL klub: Gálvölgyi Show

Édesapám számtalanszor szerepelt más témában képernyőn, mivel rokoni szálak fűznek minket a világhírű Gábor Zsazsához.

RTL csatornán futó 21. század című műsorban erről hosszasan is beszélt.

Temetés várható időpontja október 9-én 10:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Gábor Márton és gyászoló családja"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Reagált Kadirov atomfegyver bevetését szorgalmazó nyilatkozatára a Kreml
A szóvivő szerint a regionális vezetőknek joguk van kifejteni álláspontjukat.

Link másolása

hirdetés
Oroszország a nukleáris fegyverek kérdésének „kiegyensúlyozott megközelítését” támogatja

– közölte a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy Oroszország csecsenföldi régiójának vezetője kisebb atomfegyver ukrajnai bevetését javasolta a múlt héten. Ramzan Kadirov hadiállapot bevezetését sürgette a határ menti orosz régiókban, és ekkor tett említést a taktikai atomfegyverek bevetésére Ukrajna ellen.

Ramzan Kadirov Oroszország kelet-ukrajnai erődítményének, Limannak az elvesztése után egy Telegram-posztban sürgetett „drasztikusabb intézkedéseket” - írja a hvg.hu.

Peszkov erre reagálva emlékeztetett arra, hogy az atomfegyverek bevetésének alapelveit az orosz nukleáris doktrína tartalmazza, "amelytől eltérő megfontolások nem lehetnek".

A szóvivő azt hangoztatta, hogy

a regionális vezetőknek joguk van kifejteni álláspontjukat,

és méltatta Kadirovnak és a csecsen harcosoknak az orosz fegyveres erőkben játszott szerepét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "nehéz időkben is tartózkodni kell az indulatoktól" - írja az MTI.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Eltűnt az orosz állami tévés, aki élő adásban kritizálta a háborút
Augusztus óta házi őrizetben várta a tárgyalását, ahol akár tíz évet is kiszabhatnak rá.

Link másolása

hirdetés

Megszökött a házi őrizetből, most körözési listára került a 44 éves Marina Ovszjannyikova - írja az RTL.hu.

Az orosz állami televízió egyik volt producere azzal vált ismertté, hogy a televízió esti élő hírműsorába egy háborúsellenes táblával rohant be és felmutatta a műsorvezető mögött.

Később augusztusban házi őrizetbe helyezte egy orosz bíróság, a vád szerint az orosz hadsereggel kapcsolatban hamis információkat terjesztett.

A nő az egyik lányával együtt szökött meg és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik - közölte a Russia Today című orosz állami híroldal. Ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy

az orosz hatóságok azért adtak ki körözést a volt tévés ellen, mert „nem ott van, ahol október 9-ig lennie kellene”.

A tárgyalás ugyanis október 9-én kezdődött volna. Ha a végén bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, akkor

hirdetés
akár tíz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Ovszjannikova ellen akkor indítottak eljárást, mikor július közepén a Kremlnél egy táblával a kezében tüntetett a háború ellen. A táblára azt írta: „Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták”. A földön pedig három véres játékbaba volt.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök a nőnek felajánlotta, hogy Franciaország menekültstátuszt ad neki, vagy konzuli védelemben részesíti – írta a Moscow Times című lap.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: