News here
hirdetés

HÍREK

Drasztikusan emelkedtek idén az építőanyag-árak – megvan, mi jöhet 2022-ben

Több tényező miatt drágultak drámaian az építőanyagok és tűntek el egy időre bizonyos termékek az üzletekből. Ha hasonló építőanyag-hiánnyal nem is, jelentős áremelkedéssel jövőre is számolnunk kell.

Link másolása

hirdetés

Komoly kihívást jelentett 2021-ben az alapanyagárak erőteljes ingadozása ‒ nemcsak az építőipar, hanem az építőanyag-kereskedők és az építkezők számára is. Tavasztól kezdve intenzív növekedésbe, majd hullámzásba kezdtek az árak. Néhány termékkörben 50-60 százalékkal drágultak az építőanyagok, egyes termékek ‒ például a fűrészáruk ‒ esetén egyenesen hiány lépett fel, hetekkel, sőt, hónapokkal nőtt a kiszállítás ideje.

Pedig 2021 elején még optimista hangulat uralkodott az építőipari szektorban, mivel tavaly sok építési engedélyt adtak ki, és a súlyos tavaszi covidhullám ellenére erősnek bizonyult az évkezdés. Csakhogy év közben a hullámvölgyek miatt roppant nehézzé vált az erőforrásokat tervezni, akár készletgazdálkodásról, akár szállítási kapacitásról vagy munkaerőről volt szó.

Mi állt az áremelkedés hátterében? Mi várható 2022-ben az építőanyagok terén? Valóban tovább emelkednek az árak? Amennyiben igen, hogyan lehet ellensúlyozni az áremelkedést? Erről Juhász Attila, az Építőanyag.hu webáruházat üzemeltető ÚjHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. ügyvezetője beszélt.

Drasztikus mértékű áremelkedés az építőiparban

„A tavaszi időszak után egy dinamikus forgalomnövekedést tapasztaltunk, egyrészt a kereslet növekedéséből, másrészt az áremelkedésből adódóan” ‒ mondja Juhász Attila.

„Az építőiparban három termékkörre volt halmozottan igaz az inflációt jelentősen meghaladó mértékű, legalább 50-60 százalékos drágulás.

A faanyagok, fenyő fűrészáruk köre, az acél és különféle vasipari termékek, illetve az építési kemikáliák termékköre. A legnagyobb mértékű keresletnövekedést az előző évhez képest a hőszigetelő, a tetőfedő, és a burkolati anyagoknál tapasztaltunk, de erős kereslet mutatkozott a falazóanyagokra is. A fenyő fűrészáru esetében volt, hogy majd’ háromszorosára nőtt az ár az év elejihez képest.”

hirdetés
Mi okozta az építőanyagok árának növekedését?

Mint azt Juhász Attila kifejtette, a faáruk esetén nem csupán a családok építkezési szándéka vagy az otthonteremtési támogatások igénybevételéből adódó többletnövekedés állt a háttérben. A legnagyobb felhasználónál, az Amerikai Egyesült Államoknál kialakult geopolitikai viszonyok és globális piaci tendenciák alakították az árat, ami egyébként világszerte nőtt. Az USA államaiban a magyarországinál jóval nagyobb mértékben, hat-hétszeresére emelkedett a fűrészáruk ára, így még Európából áthajóztatni az óceánon is jobban megérte számukra. Ezért is alakult ki Európában hiány fűrészáruból.

Az építőanyag árakat számos tényező alakíthatja, ezek közül az egyik legfontosabb a kereslet. 2021-ben több olyan hatás jelentkezett együttesen, ami ezt élénkítette: az állami otthonteremtési és felújítási program, a kedvező adókörnyezet (mivel 5%-os áfával lehet vásárolni új ingatlanokat), a családok új otthonhoz jutásának segítése kedvező kamatozású hitelekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal. Ez rendszerint hatalmas lökést ad az építőiparnak ‒ az építőanyag-kereskedőknek és a kivitelezőknek egyaránt.

Különösen a betonacélok, a szigetelőanyagok és a kerámia termékek (de általánosságban az összes építőipari alapanyag) esetén az árakat jelentősen befolyásolja az energiahordozók ‒ főként a földgáz, az elektromos áram és a gázolaj ‒ árának emelkedése is. „Magyarországon a lakosság helyzete szerencsésnek mondható az államilag fixált energiaárak miatt, de ez a rögzített ár az iparra nem érvényes” ‒ magyarázza Juhász Attila. „Ott előfordult, hogy háromszor-négyszer akkora árat kellett fizetni a földgázért vagy a villamos energiáért, mint év elején. Beszállítóink döntő többsége szabadpiacról vásárolja az energiát, márpedig számos építőanyag előállításánál hatványozott hatása van az energiaárak változásának a termékek gyártási és szállítási költségére.”

Külön kihívás az építőipari gyártóknak, hogy a szén-dioxid kvóta költségével is számolniuk kell. Ez a keret évről évre fokozatosan csökken, ezzel szeretnék ugyanis ösztönözni az ipart a környezetkímélőbb technológiák használatára. Ám a növekvő kereslet nem a kevesebb energiafelhasználás irányába viszi az ipart, és így egyre nagyobb kiadás a szén-dioxid kvóta megváltása. Ez akkora mértékű költséget jelent egyes gyártóknak, hogy a teljes éves gazdasági eredményességüket is veszélyezteti, kénytelenek tehát ezt a faktort is beépíteni az árakba.

„A piaci hatásokról érdemes megjegyezni, hogy amikor túlságosan magasak az árak, elindul egy olyan folyamat, hogy elkezdik a drága termékeket kiváltani, esetleg tudatosan visszafogják a beruházásokat vagy a lakossági építkezéseket, így a lufi kipukkad” ‒ mondja Juhász Attila. „Fenyő fűrészárunál augusztus környékére érte el a csúcspontját az ár. Onnantól hirtelen elkezdett visszaesni a kereslet a nagy faipari termelő cégeknél, mi pedig körülbelül kéthetente folyamatosan kaptuk az új, csökkenő árakat.”

Mi várható 2022-ben?

Ha a következő hónapokban nem csökken számottevően az energiahordozók ára, további áremelkedésekre kell számítani Juhász Attila szerint. Ez minden más termék árára is hatással lesz az élelmiszerektől a tartós fogyasztási cikkekig.

„Pontos százalékot nem mernék mondani, de úgy vélem, lesz olyan termék, ami akár negyedével is drágább lehet, ha nem mérséklődnek az energiaárak. Megítélésem szerint általánosan kétszámjegyű áremelkedésre számíthatunk az építőanyagoknál. Különösen azoknál a termékeknél - például a falazóanyagoknál, tetőcserepeknél, gipszkartonnál, szálas szigetelőanyagoknál - várható további, akár 20 százalékos árnövekedés, amelyek előállítása erősen energiaigényes.”

Juhász Attila úgy látja, hogy ha az energiaárak mérséklődni fognak, akkor sem állnak vissza a korábbi szintre. Meglátása szerint a jövőben felértékelődik azoknak a technológiáknak a szerepe, amelyekhez kevesebb erőforrás szükséges, és azok az építőanyagok fognak az előtérbe kerülni, amelyek kis emberi erőforrás ráfordítással beépíthetők. Még az is elképzelhető, hogy a gyorsház technológiák elterjednek ‒ bár Magyarország konzervatív ezen a téren, és az Építőanyag.hu is a hosszabb élettartamú, a terhelést jobban bíró, minőségi épületek készítése mellett foglal állást.

„Ilyen energiaáraknál fokozódni fog az épületekkel szemben elvárt energiahatékonysági igény. Jóval több olyan épület lesz, ami közelít a zéró energiaszinthez, vastagabb szigeteléssel, jó minőségű nyílászárókkal épül”

‒ fejti ki Juhász Attila. „Azt gondolom, néhány termékkörnél a hiány rövid távon nem fog megoldódni, ilyenek a szálas szigetelőanyagok, az üveggyapot, kőzetgyapot termékek, amikre most is hónapokat kell várni.”

Hogyan lehet kivédeni a negatív hatásokat?

Juhász Attila azt javasolja az építkezőknek, lakásfelújítást végzőknek, hogy időben tervezzenek, és vásároljanak be még idén építőanyagot a várható áremelkedések miatt. Amennyiben lehetőségük és kapacitásuk van rá, tárolják, raktározzák otthon vagy az építkezés helyén az alapanyagokat, hiszen közülük sokat nem feltétlenül kell fedett helyen tárolni, az udvaron is el lehet helyezni. Aki most előre gondolkodik, jelentős megtakarítást könyvelhet el.

A webáruházak a jelenlegi helyzetben meglehetősen jó felületet nyújtanak az azonos műszaki termékek összehasonlítására, így könnyebben kiválaszthatók a legjobb ár-érték arányú termékek.

„Azért is fontos minél gyorsabban döntést hozni, még akkor is, ha az építkezés vagy felújítás csak jövő tavasszal lenne, mert áremelések idején a piac természetes reakciója az, hogy betárolnak a kereskedők” ‒ magyarázza Juhász Attila. „Hirtelen mindenki szeretné régi áron feltölteni a készleteit, és a lakosság is szeretne minél gyorsabban hozzájutni még a régi áron, ezért ilyenkor hiány alakul ki, meghosszabbodnak a szállítási határidők.”

Az Építőanyag.hu erős 2022-es forgalomra számít. Juhász Attila emiatt arra figyelmeztet, érdemes a kivitelezőknél (ácsoknál, kőműveseknél, burkolóknál stb.) is minél előbb lekötni a kapacitást, mert rengeteg munkájuk lesz, válogathatnak a megrendelők között, és az építkezőknek nehéz lesz megfelelő minőségi szakembert találniuk.

„A vásárlás módja is fontos. Most, az újabb covidhullám idején egyre inkább felértékelődik azoknak a webáruházaknak a szerepe, ahol fizikai kontaktus nélkül lehet vásárolni. Nálunk ezért is biztonságos a vásárlás: szinte a teljes építőipari termékkör elérhető, logisztikával, bankkártyás fizetéssel, és a teljes vásárlási folyamat végigvihető biztonságosan. Mi elkötelezettek vagyunk a minőségi termékek, illetve a megfelelő ár-érték irányába. Nem kínálunk olyan termékeket, amelyek minőségükben nem hozzák azt az elvárt szintet, amit mi magunk is a saját házunkba beépítenénk.”

Hiány esetén lényeges a megfelelő raktárkészlet, ahol nem kell hónapokat várni, hogy beérkezzen az áru. Az Építőanyag.hu ügyel arra, hogy főleg azokból a termékekből, amelyek jól fogynak, keresettek, mindig legyen megfelelő mennyiség raktáron. A tavalyihoz képest idén másfélszeresére növelték a készletüket, ezzel igyekeznek a piaci torzulásokat ellensúlyozni, hogy továbbra is az elvárt színvonalon teljesítsék a vevőik igényeit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Brit hadifogoly: Rosszabbul bántak velünk az oroszok, mint egy kutyával
Aiden Aslin több hetet töltött orosz fogságban, ahol megkéselték, a tetoválásai miatt megverték, és csak kenyeret és vizet kapott, azért is könyörögnie kellett.

Link másolása

hirdetés

"Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával" - mondta el az orosz börtönből kiszabadult Aiden Aslin. A brit férfi Ukrajnában esett fogságba és egy fogolycsere keretében szabadult ki. Öt brit állampolgár lett szabad, rajta kívül még köztük John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill és Shaun Pinner.

Az ukránok oldalán harcoló, áprilisban elfogott férfi a Sunnak beszélt arról, hogy minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt, mert ha nem tették meg, akkor megverték őket. Elárulta, hogy a fogságban megkéselték és a tetoválásai miatt megverték - írja a BBC.

Aslint a délkeleti Mariupol városában fogták el, és a magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltott bíróság elé állították, ahol halálbüntetésre ítélték.

A brit katonát egy kétszemélyes cellában tartották fogva három társával együtt. Egy tetves szőnyegen tudott aludni, de nem volt vécé, és csak üres palackot tudtak arra a célra használni. Három hétig csak kenyeret és vizet kaptak, és még a vízért is könyörögniük kellett - mondta.

Beszámolója szerint az oroszok egyszer hátba szúrták. Tudta, hogy akár meg is ölhetik - mesélte az interjúban. Egy orosz őr megkérdezte tőle, hogy gyors vagy szép halált szeretne.

Később azért verték meg, mert az oroszok szerint egy Ukrajnára utaló tetoválása van, majd azért bántalmazták, mert egy másik tetoválás szerintük azt mutatta, hogy Szíriában járt. Mikor az útleveléből kiderült, hogy brit, szintén megütötték.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Magyarország továbbra is ad vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak
A hétvégén a szlovák külügyminisztérium jelentette be, hogy ők már nem adnak ki vízumot, ahogy a csehek és a balti országok sem.

Link másolása

hirdetés

Szlovákia sem ad ki humanitárius vízumot olyan orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás vagy Vlagyimir Putyin rezsimje általi üldözés elől menekülnek - írja a Paraméter Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivőjének közlése alapján.

Ezt már korábban már Csehország is bejelentette, ahogy a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország is.

Ahogy a 24.hu kiszúrta, pénteken Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek New Yorkban azt mondta, hogy

„Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól”.

„A vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára” - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint nem az ő dolga megvitatni azoknak az országoknak a döntését, amelyek nem adnak ki vízumot orosz állampolgároknak.

hirdetés
„Mi nem hoztunk ilyen döntést. Miért kellett volna így hoznunk? Folytatjuk a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára”

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlése miatt utazott New Yorkba, ahol egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is. Később kiderült, hogy az Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne folytassanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz diplomácia vezetőjével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elárverezi Göncz Árpád egykori házát az állam
A teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Link másolása

hirdetés

Közel 500 milliós induló összeggel árverezik el Göncz Árpád egykori házát - vette észre a Klubrádió.

A II. kerületi Vérhalom téren álló kétszintes villában lakott a 2000-es évektől az egykori köztársasági elnök és feleségével, az életük utolsó éveit ebben az épületben töltötték.

Most ezt az ingatlant hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a honlapján.

Az épület 1854 négyzetméter, alagsorral és padlástérrel is rendelkezik. Teljes bútorzattal és a benne található ingóságokkal együtt 496.818.000 forintos kezdőáron kínálják.

Göncz Árpád egykori otthonára szeptember 30-ig lehet licitálni az érdeklődőknek.

A hirdetményt ITT lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség beleheli a teret” – szól a szakmai ajánlás
Több javaslatot is küldtek a kulturális intézményeknek, hogyan lehetne az energiagondokon enyhíteni. A KKOSZ szerint a tanácsaikat nem viccnek szánták.

Link másolása

hirdetés

Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség beleheli a teret – ezt írja szakmai ajánlásában a Nemzeti Művelődési Intézet.

A javaslatok között szerepel, hogy érdemes teltházas programokat szervezniük a művelődési házaknak, kulturális intézményeknek.

A teljes zárást nem ajánlják, de például a díszítő fényeket lekapcsoltatnák a takarékoskodás miatt. Az RTL Híradónak nyilatkozó intézményvezetők szerint nagy a baj, ezért komolyabb intézkedésekre lenne szükség - írja az RTL.hu.

Az egyik intézményvezető elmondta, hogy tízszeres áron kapnak gázt. Azt is elárulta, hogy

az energiaválság miatt kialakult gondok megoldására kaptak olyan javaslatot, hogy telt házas előadásokkal "leheljék be" a teret, vagy a fényt engedjék be és ha besötétedett, akkor eresszék le a redőnyt és vastag függönnyel zárják le a teret, hogy ne menjen ki a meleg.

Szente Béla, a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy mindezt nem viccnek szánták, hanem segíteni akarnak.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: