hirdetés

HÍREK

Donald Trumpra a kora és túlsúlya miatt is a veszélyes lehet a koronavírus

Az amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje, ezért karanténba vonultak feleségével. Trump esetében több tényező is aggodalomra adhat okot a fertőzés kapcsán. Ráadásul a november 3-i elnökválasztás is egyre közeledik.
Fotó: Gage Skidmore / Wikipedia - szmo.hu
2020. október 02.

hirdetés

Péntek reggel robbant a hír, miszerint az a Donald Trump, aki hónapokon át bagatellizálta el a fertőzés jelentőségét, már-már sportot űzött abból, hogy nem vett maszkot, és nemrég kijelentette, hogy már látja a járvány végét, elkapta a koronavírust feleségével, Melaniával együtt. A fertőzés a lehető legrosszabbkor, az elnökválasztás hajrájában terítette le Trumpot, ennek következményei pedig alaposan megkavarhatják az egyébként is zavaros állóvizet az Egyesült Államokban.

Trump korábban a koronavírust csak egy kis náthának nevezte, és jóformán naponta ontotta magából azokat a Twitter-bejegyzéseket, amelyben elbagatellizálta a betegség jelentőségét. Szinte sosem viselt maszkot a kampányrendezvényeken, sőt, politikai ellenfelét, a demokraták elnökjelöltjét, Joe Bident többször gúnyolta maszkviselése miatt. Emellett Trump arról is beszélt, hogy szedi a hidroxi-klorokin hatóanyagú gyógyszert a koronavírus ellen, amelyről bebizonyították, hogy nemcsak hatástalan, de veszélyes is a szívre nézve.

Bár az elnök állapotáról meglehetősen szűkszavú nyilatkozatban tájékoztatták a világot a Fehér Ház orvosai - nem derült ki, hogy milyen tünetei vannak -, a kormányzati hivatalban dolgozók szerint tegnap az elnök hangja kifejezetten rekedt volt - írja a The New York Times, ám ez betudható annak is, hogy egy sor kampánybeszéden van túl.

Az elnököt és alelnökét, Mike Pence-t naponta tesztelték, a velük napi kapcsolatban dolgozókat szintén, a Fehér Ház egyéb dolgozóit pedig néhány naponta.

hirdetés

Sokan távmunkában dolgoztak, a bejáróknak viszont kötelező volt a maszk használata. A lap szerint azonban a szabályokat csupán bevezetésük első időszakában tartották be maradéktalanul, a maszkviselést később sokan hanyagolták, szinte már csak Trump jelenlétében vették fel a maszkot.

Trump tesztje azután lett pozitív, hogy Hope Hicks, az elnök közeli tanácsadója is koronavírusosnak bizonyult.

A fertőzött nő a héten sokat utazott együtt Trumppal az elnöki különgépen: vele ment Clevelandbe, a keddi elnökjelölti vitára, szerdán pedig Minnesotába, egy kampánygyűlésre.

Korábban számos másik munkatársánál is kimutatták a vírus jelenlétét - többek közt Robert C.O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadónál, a Fehér Ház egyik inasánál, Mike Pence alelnök sajtótitkáránál, sőt, Herman Cain, a republikánusok korábbi elnökjelöltje és Trump egyik szövetségese júliusban bele is halt a betegségbe, miután részt vett az elnök egyik kampányrendezvényén.

A november 3-i elnökválasztás egyre közeledik, Trumpnak 33 napja van, hogy kampányoljon és ki is gyógyuljon a betegségből.

Egy időre egészen biztosan kikerül a képből, hiszen karanténban kell maradnia a Fehér Házban, számos kampányrendezvényét biztosan le kell mondani.

Szintén kérdéses a második elnökjelölti vitán való részvétele, amely pontosan két hét múlva, október 16-án esedékes.

De az egyik legnagyobb kérdőjel, hogy miként fog megbirkózni az elnök szervezete a betegséggel. Bár általános egészségügyi állapotáról nagyon ritkán derül ki konkrét információ, és orvosai szerint "nagyon jó egészségben van",

az köztudott, hogy magas koleszterinnel küzd, és 96 kilogrammos testsúlya alapján túlsúlyos - ezek mind a veszélyeztetett kategóriába sorolják őt, ahogy a viszonylag idős kora - 74 éves - is.

Mindez azt vetíti elő, hogy az elnök akár nagy veszélybe is kerülhet, és amennyiben a tünetei súlyosbodnak, akkor hetekig is eltarthat a felépülése.

Ha viszont nem tudja ellátni elnöki teendőit, akkor a 25. alkotmánykiegészítés lép életbe, azaz az alelnök Mike Pance veszi át tőle a gyeplőt.

A kiegészítés 1967-es ratifikációja óta háromszor volt erre példa: 1985-ben Ronald Reagan, 2002-ben és 2007-ben pedig George W. Bush adta át ideiglenesen a hatalmat alelnökének, mindketten altatásos végbéltükrözés miatt. Amennyiben Mike Pence is megbetegedne, Nancy Pelosi, a demokrata házelnök vezetné ideiglenesen az országot. Az biztos, hogy a Ronald Reagan ellen 1981-ben elkövetett gyilkossági kísérlet óta nem volt olyan, hogy a hivatalban levő amerikai elnök életveszélyben legyen. A Fehér Ház szóvivője azonban tavasszal azt mondta, hogy nem számolnak ilyen eshetőségekkel, így nincs is erre kidolgozott tervük, csupán az, hogy az elnököt megtartsák jó egészségügyi állapotában.

Most nagyon úgy fest, hogy kudarcot vallottak mindezzel, Trumpnak pedig az hiányzott a legkevésbé, hogy az elnökválasztás hajrájában kidőljön. Az Egyesült Államok nehezebb helyzetben van, mint valaha, az elnök pedig a legrosszabbkor gyengélkedik. A legnagyobb kérdés, hogy a jelenleg ellenszer nélküli betegség mennyire teríti le a lábáról, hogyan hat mindez a kampányára és az elnökválasztás eredményére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

9 megyére és Budapestre is figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt

Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.
MTI,Címkép: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

A havazás miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: délnyugat felől egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat.

Éjszaka várható a legintenzívebb csapadék, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja.

A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hómennyiségben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további 5 centiméter hó gyűlhet össze.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet a hegyekben kísérhetik viharos közeli széllökések. Ha a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Kásler Miklós annak örülne, ha az emberek nem válogatnának az oltóanyagok között

„Nagyon remélem azt, hogy az a megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, hogy én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném” - mondta a miniszter.
Címkép: Wikimedia Commons/Thaler Tamas - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

A magyar szakemberek november végén találkoztak először az orosz vakcinával. Akkor tíz mintát kaptak vizsgálatra. A Szputnyik V azóta már az ideiglenes engedélyt is megkapta, így a következő hónapokban egymillió ember oltására elegendő vakcina érkezik, ezt Szijjártó Péter jelentette be a napokban.

A gyógyszerészeti intézet most az RTL Híradóval azt közölte, hogy az eddigi adatok szerint "a vakcina hatásossága 90 százalék feletti" és csak enyhe mellékhatásai lehetnek: "előfordulhat fájdalom az oltás helyén, láz és fáradékonyság".

A Híradónak nyilatkozó víruskutató szerint oltás után ez normális.

"A helyi fájdalom, a gyulladás, a bőrpír, ez mind-mind a vakcinázás velejárója, ugyanúgy kialakul a Pfizernél, ugyanúgy kialakul a Modernánál, kialakul a kínai inaktivált vakcinánál"

- fogalmazott Rusvai Miklós.

hirdetés

Magyarországon jelenleg az uniós engedéllyel rendelkező Pfizer-Biontech és a Moderna oltóanyaga elérhető. Jövő hónapban, ideiglenes magyar engedéllyel további kétféle oltóanyag érkezhet, az AstraZeneca és a Szuptnyik V. A ténylegesen érkező mennyiség függvényében ezek közül lehet majd választani.

Orbán Viktor korábban többször is kijelentette, hogy az oltás önkéntes. Másfél hete azt mondta: ha a hatóságok engedélyezik, akkor a kínai oltóanyag is rendelkezésre áll majd.

"És az emberek is választanak, ugye, választhatnak majd brüsszeli - csak az nem lesz, csak kevés - a kevés brüsszeli a sok kínai, meg a még nem tudjuk pontosan, mennyi orosz vakcinából lehet majd választani"

- fogalmazott a kormányfő.

Csütörtökön Gulyás Gergely azt mondta: mindenkit megkérdeznek, hogy be akarja-e oltatni magát a rendelkezésre álló vakcinával.

"Ha erre igen a válasz, akkor örülünk neki és akkor az oltásra sor kerül, hogy ha pedig nem, akkor tudjuk újra értesíteni, amikor olyan vakcina is rendelkezésre áll, amelyet ő is elfogadhatónak tart"

- fogalmazott a miniszter.

Kásler Miklós ugyanakkor annak örülne, ha az emberek nem válogatnának a vakcinák között.

"Nagyon remélem azt, hogy az a megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, hogy én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném"

- fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

A DK szerint ha valóban ez a hivatalos álláspont, ezzel a kormány megszegné korábbi ígéretét.

"Kásler Miklós elszólta magát azzal, hogy nem nagyon szeretnék azt, ha a magyar emberek választhatnának abból, hogy milyen vakcinával oltatnák magukat. Azt hisszük, hogy ennél szörnyűbb üzenete ennek nincsen"

- mondta Varga Zoltán, a DK elnökségi tagja.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Kásler Miklós kijelentése a kormány álláspontját tükrözi-e. Az RTL Híradó kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, de egyelőre nem kaptak választ. A Pulzus Kutató január közepén készült felmérése szerint egyébként az orosz vakcinával csak az emberek 2 százaléka oltatná be magát.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Mínusz 50 fokban is tüntettek Putyin ellen Jakutföldön

Az ország leghidegebb régiójából egy hete még rekordközeli hidegről érkeztek hírek, most ott is utcára vonultak Alekszej Navalnij szimpatizánsai.
Fotó: Yakutia.info / Twitter - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy több mint 100 városban voltak kisebb-nagyobb demonstrációk Oroszországban Vlagyimir Putyin rendszere ellen, és a megmérgezése után hazatérő, majd rögtön letartóztatott ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij mellett. A rendőrség számos több helyütt erőszakosan lépett fel.

A szibériai Jakutföld fővárosában, Jakutszkban mínusz 50 fokban tüntettek az emberek a fennálló hatalom ellen.

Navalnij mellett mintegy 3-400 fő vonult fel - szúrta ki a Telex. A rendőrség ezt a tüntetést hamar feloszlatta, többeket őrizetbe vettek.

hirdetés

VIDEÓ: -50 fokban tüntetnek Navalnij mellett Jakutszkban

A régióban az előző hetekben még arról érkeztek hírek, hogy még az itt megszokottnál is cudarabb az időjárás: egyes területeken mínusz 50 foknál is hidegebb levegő-hőmérsékletet mértek.

VIDEÓ: Dermesztő hideg Jakutföldön:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Bill Gates megkapta a koronavírus elleni védőoltást

„Remekül érzem magam” – írta Twitter-oldalán a Microsoft társalapítója. Egy fotót is posztolt arról, ahogy beoltják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

A Microsoft társalapítója, Bill Gates is megkapta a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. Erről a Twitter-oldalán számolt be egy posztban - szúrta ki a Telex.

"A 65 éves kor egyik előnye, hogy jogosult vagyok a COVID-19 oltásra"

- írta posztjában Bill Gates, aki azt is hozzátette, hogy remekül érzi magát és nagyon hálás mindenkinek, akik segítettek az oltóanyag kifejlesztésében.

"Remekül érzem magam. Köszönöm mindazoknak a tudósoknak, a kísérletek résztvevőinek, a hatóságoknak, és a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak, akik idáig eljutottak"

- fogalmazott.

Bill Gates egy fotót is posztolt, amin az látható, ahogy éppen megkapja az oltást.

Bill Gates egyébként a Bill & Melinda Gates Alapítványon keresztül orvosi kutatásokat és oltási programokat is finanszíroz. Többször hangot adott annak is, hogy hisz a koronavírus elleni vakcina hatékonyságában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: