hirdetés

HÍREK

„Döbbentek és szomorúak vagyunk” – Vilmos herceg és Katalin is reagált Sir David Amess meggyilkolásának hírére

A brit parlamenti képviselő meggyilkolása megrázta és sokkolta Nagy-Britanniát.

Link másolása

hirdetés

A 69 éves Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy 25 éves férfi betért hozzá az utcáról és késsel többször megszúrta. A képviselő életét nem sikerült megmenteni. A Scotland Yard terroristatámadás gyanújával kezeli az ügyet. Mint bejelentették: a támadó, akit a helyszínen őrizetbe vettek, potenciálian iszlamista szélsőségesekhez köthető.

Sir David Amess meggyilkolását az egész brit politika döbbenten és sokkolva fogadta. Amint a The Guardian írja: a zászlókat félárbocra engedték a Downing Streetnél és a parlamentnél is.

Vilmos herceg és Katalin hercegné közleményben reagáltak. Azt írták: „Döbbentek és szomorúak vagyunk Sir David Amess meggyilkolása miatt, aki életének 40 évét a közösség szolgálatának szentelte. Minden gondolatunkat és imánkat a családjának, barátainak és kollégáinak küldünk.”

„Döbbenet és sokk van a szívünkben” – nyilatkozta a Downing Streetnél Boris Johnson, aki úriembernek és tisztességes családapának nevezte veterán kollégáját, és arra biztatta a képviselőket, hogy „ne rogyjanak le a demokrácia elleni támadás előtt” azzal, hogy a jövőben nem vállalják a személyes találkozást a választóikkal.

Boris Johnson kiemelte: Amess volt az egyik legkedvesebb, legszelídebb ember a politikában, és mindig kiállt azon törvények elfogadása mellett, amelyek célja a legsebezhetőbbek segítése volt.

A Twitteren többen is részvétüket fejezték ki Amess családjának. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is arról írt, mennyire megdöbbentette a képviselő halálhíre. Theresa May volt konzervatív miniszterelnök a Twitteren azt írta, megdöbbentő, hogy Amess-t, aki tisztességes ember és tisztelt parlamenti képviselő volt, épp a saját közösségében ölték meg, miközben a közfeladatait ellátta.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A családlátogatás is tilos lesz karácsonykor Szlovákiában

Olyan sok és nagy mértékben növekvő a fertőzöttek száma, hogy hamarosan további korlátozások, teljes lezárások jöhetnek északi szomszédunkban.

Link másolása

hirdetés

A kijárási tilalom alól nem képeznek kivételt a karácsonyi összejövetelek sem – jelentette be Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés után.

Az Új Szó beszámolója szerint északi szomszédunknál a boltok és a templomok mellett pénteken nyitnak az edzőtermek, a szépségápolási szolgáltatások (fodrászok, manikűrösök stb.), valamint a sípályák is. Mindegyik esetében csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedik be, és szigorú járványügyi előírásokat is be kell tartani.

Lengvarský közölte, a kijárási tilalom az ünnepek alatt is érvényben marad, ráadásul a jelenlegi formájában:

a szlovákok szenteste sem látogathatják meg a hozzátartozóikat.

Újságírói kérdésre a tárcavezető azt mondta, idén fel sem merült, hogy a tavalyihoz hasonló, úgynevezett "családi buborékokat" hozzanak létre az emberek, vagyis válasszanak, hogy mely háztartást szeretnék meglátogatni.

Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, ha a kórházakban kezelt betegek száma eléri a 3800-at, akkor újra bevezethetik a szigorított lockdownt, amely nem járna enyhítésekkel a teljesen védettek számára. Jelenleg 3479 fertőzött szorul kórházi ellátásra.

hirdetés

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője szerdán arról számolt be, hogy az országban naponta 340 ember kerül kórházba, mintegy 82 százalékuk nincs beoltva. Ezért az országban már vizsgálják a kötelező oltás lehetőségét a 60 év felettiek számára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Mindenki érzi a drágulást, legtöbben a kormányt, de vannak, akik Soros Györgyöt okolják miatta

A Publicus Intézet végzett átfogó kutatást, kiderült, az áremelkedéshez való viszonyunk erősen függ a pártszimpátiánktól.

Link másolása

hirdetés

A napokban mi is írtunk róla, hogy 14 éves rekordon van az infláció és ez begyűrűzik a mindennapjainkba is: szinte minden drágult az utóbbi időben az élelmiszerektől egészen az építőanyagokig, ahol ráadásul nem áll meg az áremelkedés.

A Publicus Intézet felmérést készített arról, hogyan érinti az embereket a drágulás, az eredményeket a Népszava közölte.

Mint írják, ritka nagy egyetértés van a társadalomban abban, hogy jelentősen megdrágult a mindennapi bevásárlás, és az árak elszabadulását a legtöbben a kormány számlájára írják. A megkérdezettek 86, az ellenzékiek 100, de még a kormánypárti szavazók 74 százaléka szerint is durván drágultak a mindennapi megélhetéshez szükséges fogyasztási cikkek, élelmiszerek, tisztítószerek. A drágulás érzete is pártszimpátia-függő:

a felmérésben megkérdezettek negyede 5-10 százalék közé saccolta az áremelkedést, ötödük viszont több, mint 20 százalékosnak érezte – a Jobbik szavazóink 46 százaléka gondolta így -, de még a fideszesek harmada is 10 százalék felettinek vélte.

A teljes népességen belül tíz emberből négy állította, sajnos sokkal jobban oda kell figyelnie a bevásárláskor, mit tesz a kosarába, 29 százalék szerint megérzi a családi kassza az áremelkedéseket, 17 százaléknak pedig ez jelentős problémát okoz, így nekik le kellett mondaniuk olyan termékekről, melyeket néhány éve még megengedhettek maguknak.

hirdetés

Az árak elszabadulásáért a legtöbben, 32 százaléknyian a kormányt okolják – az ellenzékiek kétharmada, de még a fideszesek hetede is –, 28 százalék szerint a világgazdasági folyamatokat, 8 százalék pedig a koronavírus-járványt látja a háttérben.

Érdekesség, hogy a kormánypártiak 8 százaléka egyenesen Soros Györgyöt okolja a drágulásért.

A megkérdezettek 80 százaléka sokkal jobban megnézi az egyes termékek árait, mint néhány éve – a fideszesek 70, a kormányellenesek 87 százaléka tesz így –, kiváltképpen a nők. Láthatóan egyre többek számára fontos a spórolás, ugyanis az emberek 44 százaléka fizetése negyedét-felét élelmiszerre kénytelen elkölteni, míg a maximum nyolc általánossal, illetve szakmunkás-végzettséggel rendelkezők 23-23 százaléka a havi bére több, mint felét egyszerűen "megeszi".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Bill Gates szerint jövőre túllehetünk a koronavírus-járvány nehezén

Nem akar könnyelmű jóslatokat mondani, de úgy gondolja, hogy a válságosabb időszak 2022-ben lezárul.

Link másolása

hirdetés

A Business Insider írta meg a GatesNotes alapján, hogy Bill Gates szerint 2022-ben túl leszünk a világjárvány legnehezebb részén. Eleinte korábbra tippelte ezt, viszont a delta variáns és a nem megfelelő átoltottság keresztbe húzta a számításait. Most viszont az omikron variáns ellenére is bizakodó, ugyanis a szakemberek már jobban fel vannak készülve, gyorsabban ismerik fel a mutánsokat, amelyek ellen gyorsabban tudnak vakcinát készíteni.

Azt reméli, hogy néhány éven belül csak akkor kell majd a vírusra gondolni, amikor minden ősszel megkapjuk a koronavírus és az influenza elleni oltásokat.

Elmondta, hogy a jövőben is megugorhatnak a fertőzésszámok, de a vakcináknak és a gyógyszereknek köszönhetően csak kevesen halnak majd bele a vírusba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor máris meghívta az új német kancellárt Budapestre

Olaf Scholz szerdán alakította meg kormányát, első útja még biztosan nem hozzánk vezet.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait Olaf Scholznak a Németországi Szövetségi Köztársaság kancellárjává történt megválasztása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán.

„A magyar-német kapcsolatokban jelentős tényezőként tekintünk az évszázados történelmi kötelékünk, a közép-európai rendszerváltás és a német népet megosztó határfelszámolás alapjaira épített európai újraegyesítésre”

– írta Orbán Viktor.

Kifejtette: Németország kulcsfontosságú partnerünk, így továbbra is elkötelezettek vagyunk sokrétű együttműködésünk fenntartása és fejlesztése iránt. Olaf Scholznak írt levelében Orbán Viktor meghívta az új kancellárt egy jövőre megrendezendő V4-Németország kormányfői csúcstalálkozóra Budapestre.

Azt ugyanakkor már bejelentették, hova fog vezetni az új német kancellár első útja. A berlini kancellári hivatal közlése szerint Scholz Párizsban, valamint az európai uniós intézmények és a NATO brüsszeli székhelyén tesz elsőként hivatalos külföldi látogatást.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: