hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Döbbentek és szomorúak vagyunk” – Vilmos herceg és Katalin is reagált Sir David Amess meggyilkolásának hírére

A brit parlamenti képviselő meggyilkolása megrázta és sokkolta Nagy-Britanniát.

Link másolása

hirdetés

A 69 éves Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy 25 éves férfi betért hozzá az utcáról és késsel többször megszúrta. A képviselő életét nem sikerült megmenteni. A Scotland Yard terroristatámadás gyanújával kezeli az ügyet. Mint bejelentették: a támadó, akit a helyszínen őrizetbe vettek, potenciálian iszlamista szélsőségesekhez köthető.

Sir David Amess meggyilkolását az egész brit politika döbbenten és sokkolva fogadta. Amint a The Guardian írja: a zászlókat félárbocra engedték a Downing Streetnél és a parlamentnél is.

Vilmos herceg és Katalin hercegné közleményben reagáltak. Azt írták: „Döbbentek és szomorúak vagyunk Sir David Amess meggyilkolása miatt, aki életének 40 évét a közösség szolgálatának szentelte. Minden gondolatunkat és imánkat a családjának, barátainak és kollégáinak küldünk.”

„Döbbenet és sokk van a szívünkben” – nyilatkozta a Downing Streetnél Boris Johnson, aki úriembernek és tisztességes családapának nevezte veterán kollégáját, és arra biztatta a képviselőket, hogy „ne rogyjanak le a demokrácia elleni támadás előtt” azzal, hogy a jövőben nem vállalják a személyes találkozást a választóikkal.

Boris Johnson kiemelte: Amess volt az egyik legkedvesebb, legszelídebb ember a politikában, és mindig kiállt azon törvények elfogadása mellett, amelyek célja a legsebezhetőbbek segítése volt.

A Twitteren többen is részvétüket fejezték ki Amess családjának. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is arról írt, mennyire megdöbbentette a képviselő halálhíre. Theresa May volt konzervatív miniszterelnök a Twitteren azt írta, megdöbbentő, hogy Amess-t, aki tisztességes ember és tisztelt parlamenti képviselő volt, épp a saját közösségében ölték meg, miközben a közfeladatait ellátta.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Foghíjas lett az európai szélsőjobb találkozója, hiába ment el Orbán, Salvini például távolmaradt

Marine le Pen és társai Varsóban gyűltek össze azzal a tervvel, hogy az Európai Néppárt után a második legnagyobb európai parlamenti frakciót alakítsák meg.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor és Európa populista pártjainak vezetői Varsóban gyűltek össze azzal a tervvel, hogy az Európai Néppárt után a második legnagyobb európai parlamenti frakciót alakítsák meg. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

A vezetők pénteken érkeztek és erről, valamint a munkamegbeszélésekről is számos fotó készült.

Ám a találkozón nem vett részt az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni, és a másik olasz populista párt, a Liga vezetője, Matteo Salvini sem.

Meloni november közepén jelezte már, hogy nem fogadja el a meghívást, mert az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoport vezetője, és ezt nem adná fel.

Salvini hiányzása meglepőbb - írja a hvg.hu, emlékeztetve arra, hogy a politikus a héten azzal magyarázta távolmaradását, hogy egyesek csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, ami szerinte tévedés. A lap szerint ez utalás lehet a lengyel Jog és Igazságosságra, amely egyelőre blokkolja az új frakció megalakítását.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Zacher Gábor: ezért magas a magyar halálos áldozatok száma

A szakember szerint a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából pedig elsők vagyunk.

Link másolása

hirdetés

"A rendszer most működik" - Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a Klubrádióban beszélt a koronavírus-járványról, a negyedik hullám eddigi tapasztalatairól, a súlyos esetekről és a halálozási számokról.

A hatvani kórházban dolgozó toxikológus, mentőorvos elmondta, hogy az ő kórházukban nincs fennakadás, 60 százalék körüli az ágyak kihasználtsága és az intenzív osztályokon és a Covid-osztályokon sincs teltház, mint az előző hullám csúcsán. "Ugyan nem vidáman és mosolyogva, de a rendszer most működik". Nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint összeomlott az egészségügy.

Az ápoltak számáról elmondta, hogy

a lélegeztetett betegek között kisebb százaléka az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről. A többieket sajnos elveszítik.

Bár az előző hullámban 85-90 százaléka a lélegeztetetteknek meghalt, most egy picit jobb csak a helyzet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani adatok csak az invazívan lélegeztett betegekről szólnak.

A korrekt adatokról úgy vélekedett, akkor lehetne pontos számokat mondani, ha meg lehetne tudni, hogy összesen hány intenzív ágy van, ebből mennyi foglalt, a betegek közül mennyi a Covid-intenzíves és a „tiszta” intenzíves, és hányan vannak lélegeztetőgépen. Úgy vélte, fontos lenne ezek ismerete.

hirdetés

A hatvani kórház statisztikája szerint

a náluk ápolt betegek 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, kb. 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták,

így már nem nagyon számítanak védettnek. Az oltási akcióhéttel egyetért, csak jó lett volna, ha már szeptemberben elindítják - vélekedett. Sokaknak valószínűleg nem volt egyszerű az internetes regisztráció – tette hozzá.

A nagyon magas magyar halálozási számok okáról azt mondta, hogy

a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk.

A rizikófaktorok között az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, az alkoholt is megemlítette. Szerinte ezért lehet, hogy egymillió lakosra jutó halálozás szempontjából a világon az ötödik legrosszabbul áll Magyarország. Egyébként érdekes, hogy ezt nem kommunikálják – tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

8 percenként halt meg Covid-beteg az elmúlt héten Magyarországon

Összesen 1256 halálos áldozatot közölt az operatív törzs. Ez a szám meghaladja a 2020 őszi második hullám csúcsát.

Link másolása

hirdetés

A szakemberek szerint Magyarországon mostanában tetőzik a negyedik hullám. A kórházakban lassan csökken a koronavírus miatt ápoltak száma, de a halálozási adatok még emelkednek.

A 444.hu heti összesítőjéből kiderül, hogy

az elmúlt héten - a hivatalos adatok szerint - naponta átlagosan 179 áldozata volt a járványnak.

Összesen 1256 halálos áldozatot közölt az operatív törzs. Ez a szám meghaladja a 2020 őszi második hullám csúcsát.

Forrás: MTI

A portál megjegyzi, hogy most egy sokkal gyorsabban és erőteljesebben fertőző vírus okoz megbetegedéseket.

A múlt héten átlagosan 8 percenként halt meg koronavírus-fertőzött Magyarországon. A hivatalos adatok alapján lakosságarányosan megint a világ élmezőnyében vagyunk halálozásban.

Arról, hogy a kórházba, intenzív terápiára szoruló betegek közül hányan oltottak vagy oltatlanok, a kormány eddig nem tett közzé adatokat. Ezért a Magyar Orvosi Kamara készített több intézmény adatai alapján egy nem reprezentatív kimutatást, melyből kiderül, hogy a legtöbb súlyos beteg nem kapott eddig vakcinát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Erőseket mondott Ferenc pápa Cipruson: „A menekülttáborok a mai koncentrációs táborok”

A katolikus egyházfő szerint az a legrosszabb, hogy kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy a menekültekkel olyan embertelenül bánnak, mint anno a náci és szovjet koncentrációs táborokban.

Link másolása

hirdetés

A migrációról és a menekültek helyzetéről is beszélt Ferenc pápa Cipruson tett látogatásán. A Reuters beszámolója szerint

a katolikus egyházfő szerint sok menekültet olyan körülmények között tartanak, mint ahogy szokás volt a náci és szovjet koncentrációs táborokban.

Mint mondta, sokan még mindig nem értik, hogyan engedhették meg korábban, hogy ilyen táborok létezzenek a háborúk utáni időszakban, pedig valójában most is van ezekre példa. Ezzel arra utalt, hogy sok menekülttáborba (például Líbiában) erőszakkal küldik vissza a menekülteket, amikor kiutasítják őket Európából.

"Ők koncentrációs táborokba kerültek, ahol a nőket árulják, a férfiakat kínozzák, és rabszolgaként bánnak az emberekkel. A legrosszabb az, hogy kezdünk ezekhez hozzászokni. Ez a nemtörődömség súlyos betegség, amelyre nincs antibiotikum"

- hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy sajnálja, hogy ilyen nehéz dolgokról kellett beszélnie, de mint mondta, felelősségének érzi azt, hogy felnyissa az emberek szemét a migráció kapcsán.

Beszéde előtt a pápa fiatal menekültek tanúságtételeit hallgatta végig, amely nagyon meghatotta. Pál apostol Efezusiakhoz írt levelét idézve azt mondta a négy tanúságtevőnek:

hirdetés
"Isten álma egy békés világ, ahol fiai testvérként élnek egymás mellett. Isten a ti álmaitokon keresztül beszél hozzánk"

- mondta a Vatican News tudósítása szerint.

A katolikus egyházfő arra hív mindenkit, hogy egy falak nélküli emberiségért munkálkodjunk, ahol különbözőségeikre büszke, kiengesztelődött embertársak élnek együtt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: