News here
hirdetés

HÍREK

DK: Orbán hazudott, keleti vakcinákra nem kapunk uniós covid-igazolványt

A Momentum szerint a kormánynak mindent meg kellene tenni, hogy elfogadják az EU-ban az orosz és a kínai oltóanyagot is.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy megszületett a megállapodás az EU intézményei között arról, hogy bevezetnek egy közös oltási igazolványt, ami szabad mozgást tesz lehetővé a tagállamok között. A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal, jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináival elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk.

Ez azt jelenti, hogy akit keleti vakcinával oltottak, nem kap utazási mentességet nyugaton.

A Momentum közleményében azt írja, európai parlamenti képviselőik, Donáth Anna és Cseh Katalin továbbra sem tudják támogatni a megállapodást, mert elfogadhatatlan a magyarok hátrányos megkülönböztetése.

Természetesen a megállapodás nem jelenti azt, hogy a kínai vagy orosz védőoltással oltottak nem tudnak utazni Európán belül, csupán azt, hogy az adott tagállam szabályai szerint negatív tesztet kell felmutatniuk vagy karanténba kell vonulniuk beutazás esetén - szemben a nyugati védőoltással oltottakkal, akik ez alól automatikusan mentesülnének.

A párt szerint most három út áll a magyar kormány előtt.

hirdetés
  • Egyrészt propaganda és brüsszelezés helyett mindent meg kell tennie azért, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja a keleti védőoltásokat. Ez lenne a valódi érdekképviselet.
  • Másrészt a külügyminiszternek legszorosabb szövetségeseinkkel, az Unió tagállamaival kellene július elejéig megállapodni a kínai és orosz védőoltások elfogadásáról.
  • Harmadrészt ingyenes tesztelési lehetőséget kell biztosítani minden olyan magyar állampolgárnak, aki külföldre szeretne utazni.

Szerencsére a megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság már kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót tesztek megvásárlására költ. A kormánynak most az a feladata, hogy részt vegyen az így létrejövő kedvezményes tesztelési programban. Segítse azokat, akik egészségügyi okokból nem vehetik fel a védőoltásokat és azokat is, akik kínai és orosz védőoltással oltottként, önhibájukon kívül mégis kiszorulnak a karanténmentes utazásból.

A Demokratikus Koalíció már keményebben fogalmaz. Szerintük Orbán hazudott, hiszen a keleti vakcinákra nem kapunk uniós COVID-igazolványt.

A párt szerint nekik lett igazuk. Aki az Orbán-kormány által favorizált kínai és orosz vakcinát kapta meg, nem kap az egész Unió területére érvényes európai oltási igazolást.

A döntést az Európai Bizottság és az Európai Tanács hozta meg - írja a DK. Az uniós COVID-igazolás csak azoknak ad szabad utazási lehetőséget, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Janssen vakcinákat kapták meg. A kínai Sinopharmot és az orosz Szputnyikot nem fogadják el automatikusan.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány mutyival összekötött keleti vakcinabiznisze nemcsak a költségvetést károsította meg, hanem személyes szabadságjogaikban is korlátozhat magyarokat. Akár több százezer magyar állampolgárt

- áll a párt közleményében.

A DK szerint Orbán Viktort személyes felelősség terheli magyar emberek megkárosításáért. Orbán miatt több százezer magyar nem érezheti magát az Unió szabványa szerinti egészségügyi biztonságban, és most már a szabad közlekedés és munkavállalás jogától is megfoszthatják őket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa
A népszerű tihanyi étterem tulajdonosa 47 évesen hunyt el.

Link másolása

hirdetés

47 éves korában meghalt Járosi Tamás ingatlanfejlesztő, a tihanyi Malackrumpli étterem tulajdonosa - közölte a család a Facebookon egy bejegyzésben, amit az Index vett észre.

"Csak ülünk szótlanul, már szavak sincsenek. Tamás itthagyott minket, túl jó volt ő erre a világra. Minden búcsú egy kis halál, és mi, akik szerettük őt, most kicsit maghaltunk. A legfurcsább a semmi, hogy lehet többé sose lenni? Szeretünk" - olvasható a Járosi Tamás Facebook-oldalán megosztott posztban.

A Malackrumpli bisztró 2013 nyarán nyitott meg először Járosi Tamás tulajdonában, az akkor még létező Biobalaton termelői piac részeként Balatonfüreden. Céljuk elsősorban a piac üzemeltetése és ezzel együtt a saját minősített biogazdaságuk (www.fekete-barany.hu) támogatása volt. Ám a nagy lelkesedéssel és szerény infrastruktúrával rendelkező gerillaétterem nagyon hamar és rendkívül zajos sikert aratott.

"Felkapott és bizonyos szempontból túl is tolt a média bennünket, özönlöttek a vendégek. A szezon végével be kellett zárnunk és a következő évben már csak nagy nehézségek árán tudtunk újból megnyitni. Gerillák voltunk, csak jót főzni akartunk, de változott a világ és változni kellett nekünk is (a második évben már nem volt jó poén, hogy nincs megfelelő árnyékolás a teraszon…). Ezért minden évben valami újat kellett kitalálnunk a régi értékek megtartása mellett, tanulnunk, fejlődnünk és invesztálnunk kellett folyamatosan" - olvasható a Malackrumpli oldalán.

hirdetés

Járosi Tamással 2015-ben készítettünk interjút a Fekete Bárány Manúfaktúráról, itt olvashatod el:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Jakab Péter: Utálok bejönni a Parlamentbe, mert tele van szar emberrel
A jobbikos politikus videóban beszélt arról, miért kell leváltani a jelenlegi kormányt, miközben végigsétált az Országházon.

Link másolása

hirdetés

Jakab Péter júniusban lemondott a Jobbik elnöki pozíciójáról, de maradt a pártban. Ennek ellenére a lemondása óta már a saját logóját és szlogenjét használja a Facebook-oldalán.

Most ismét egy videóval jelentkezett a Parlamentből, és rögtön ezzel indított:

"Ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni. Méghozzá azért, mert tele van szar emberrel"

Majd folytatta a képviselőtársai ekézését:

"Némelyik 32 éve itt ül, de soha nem lett jobb, mindig csak rosszabb. Mondjuk egyvalamire még ők is jók: lehet őket szembesíteni az igazsággal, aztán vagy felébred a lelkiismeretük, vagy kuka. Hát a többségük az utóbbi kategóriába tartozik, ezért is kell őket leváltani, hogy végre jobb hely legyen ez az ország - megérdemli."

Eközben végigkövethetjük, ahogy rockos zenei aláfestés és a kamera kíséretében a folyosón sétál, majd megérkezik az ülésteremhez, ahol megnézte, "kik lógnak". Szerinte a lógósoknál csak azok a képviselők voltak rosszabbak, akik bementek a Parlamentbe "hazudozni magas bérekről meg jó életszínvonalról".

Ezután arról beszélt, hogy "mindannyiunknak könnyebb lenne, ha olyan emberek vezetnék ezt az országot, akik ismerik is a magyar valóságot". Ehhez szerinte ki kell menni a nép közé, ezért ő ezt is fogja tenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: így lopják az oroszok a gabonát a megszállt ukrán területekről
Hajókba pakolják a Krím-félszigeten, innen török kikötőkbe, majd végül Szíriába kerül a búza.

Link másolása

hirdetés

Oroszország a Krímen keresztül folyamatosan szállítja ki Ukrajnából a lopott ukrán gabonát Törökországba - ezt állítják a Szabad Európa ukrán kiadásának oknyomozó újságírói műholdfelvételek alapján.

A videójukban bemutatott felvételek szerint az oroszok a nemrég megszállt

Herszon, illetve Zaporizzsja megyékből kamionokkal szállítják el a gabonát a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjébe.

Itt aztán hajókra rakodják és török kikötőkbe viszik, ahonnan végül Szíriába kerül.

A Szabad Európa szerint a hátterében az állhat, hogy Szíria egy hete elismerte a két szakadár Kelet-Ukrajnai régió, Luhanszk és Donyeck függetlenségét, elsőként az ENSZ államai közül.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Viharral jön a hidegfront: zivatarok és felhőszakadás miatt is riasztást adtak ki
Kedden még többfelé kánikula lesz, van, ahol másodfokú riasztás van érvényben a hőség miatt.

Link másolása

hirdetés

Kedden egy hidegfront hatására gyakrabban megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és több tájegységünkön kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban a Dunántúlon és késő délutántól a keleti, északkeleti tájakon - írja az Időkép.

Élénk, több helyen erős, zivatarok idején viharos lökések kísérik az északnyugati szelet. Délután 24-37 fok várható, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb, nyugaton, északnyugaton már jelentősen visszaesnek a maximumok.

Az Országos Meteorológiai szolgálat keddre

zivatveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést,

felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszpérm és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést,

hőség miatt Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú riasztást adott ki.

hirdetés

Szerdán eleinte a Dunától keletre fordulhat elő még több helyen eső, zápor, helyenként zivatar, a Dunántúlon már csak néhol, több napsütés is itt várható. Gyakran erős lökések kísérhetik az északias szelet. Hajnalban 15-21, délután 25-31 fokot mérhetünk.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, helyenként egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél élénk, északnyugaton erős lesz. A maximumok 25 és 30 fok között alakulnak.

Pénteken és a hétvégén is gyakran feltámadhat a szél.

Sok lesz a napsüótés, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol futó záporok is kialakulhatnak. A hajnalok frissek lesznek, délutánonként 25-30 fok várható.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: