HÍREK
A Rovatból

Direkt36: ismert magyar milliárdos neve is előkerült, amikor a bíró banki dokumentumokat ismertetett az Agrárminisztérium-ügyben

Az ügy tárgyalásán az ismertetést több vádlott ügyvédje is próbálta megakadályozni. Ez nem sikerült, így került elő Nobilis Kristóf neve egy panamai offshore cég tulajdonában álló svájci bankszámla kapcsán.

Link másolása

Egy ismert magyar milliárdos üzletember neve és egy hozzá kötődő svájci bankszámla is előkerült az Agrárminisztérium visszaélési ügyében, amit a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak – írja a Direkt36.

Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár a bűnügy elsőrendű vádlottja. Mi is megírtuk, hogy

Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát. Nagy János egyébként egy másik ügyben is bíróság előtt áll hivatali vesztegetés miatt, ami összefügg azzal, hogy 2,5 év után hirtelen kellett távoznia helyettes államtitkári posztjáról.

A Direkt36 szerint szeptemberben fontos részletek derültek ki a bíróságon: a bíró banki dokumentumokat ismertetett, bár ezt több vádlott ügyvédje is megpróbálta megakadályozni.

A pénzt ügyvédi irodák kapták meg, ezek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett. Ők jelentős összegeket utaltak egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára.

A számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető - ezt maga a bíró ismertette.

Nobilis Kristóf személye duplán érdekes, hisz egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt amikor a pénzeket utalgatták, és jelenleg ugyanott államtitkár.

A bíró egyébként azt olvasta fel, hogy a svájci számla tulajdonosa a 2007-es bejegyzésű Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore cég, az iratokat a magyar hatóságok kértek ki Svájctól. Nobilis Kristóf a Robson aláírásra jogosult tisztviselője, vagyis ő jár el a cég nevében.

A portálnak sem Nobilis Kristóf, sem a fia nem válaszolt. Az ügyben pénzmosás miatt is zajlik nyomozás, de nem közölte az ügyészség, hogy kiket hallgattak ki.

Nobilisnak olyan egykori vagy jelenlegi kormányközeli szereplőkkel is volt üzleti kapcsolata, mint Spéder Zoltán bankár és Schmidt Mária történész - írja a lap.

Nagy János májusban részletes vallomást tett a bíróságon, szerinte valójában feljebb születtek azok a döntések, amelyek miatt bűncselekménnyel vádolják, a miniszter, Nagy István döntött például az ügyvédi irodák díjáról. A minisztert is meg fogja hallgatni a bíróság, de csak 2024-ben.

"Én helyettes államtitkár voltam, és aki látott már közelről minisztériumot, az nem feltételezi, hogy egy helyettes államtitkár milliárdos szerződéseket talál ki"

- vallotta Nagy.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Sulyok Tamás elismerte, hogy MLM-szerű hálózatot működtetett, de jogszerűen nem okozott senkinek veszteséget
A hétfőn megválasztott köztársasági elnökhöz köthető boltokban aranyat, legót, sztereómagnót és italokat lehetett vásárolni német márkáért.

Link másolása

A HVG írta meg elsőként, hogy piramis-szerű kereskedelmi és marketinghálózatot működtetett a rendszerváltás idején Sulyok Tamás. A hétfőn megválasztott köztársasági elnök valutásboltjaiban aranyat, videókazettákat és legót is lehetett kapni. Előfordult olyan is, hogy az ügynökeik engedély nélkül árusítottak, így a pénzügyőrök bezárták a bazárt. Sulyok Tamás szerint a cége MLM-rendszerben működött, és jogszerűtlenül senkinek nem okozott kárt, derült ki az RTL Híradóból.

A Délmagyarország 1990-es cikke szerint a Selco Kft. egyedülálló értékesítési módszerrel reklámozta magát. Az ügyvezető elmondása szerint a cég piramis-szerűen épült fel, munkatársaik pedig bért nem, csak jutalékot kaptak.

Valutás boltjaik is voltak országszerte, ahol aranyat, legót, sztereómagnót és italokat lehetett vásárolni német márkáért. Problémájuk abból lett, amikor az aranyat nemcsak a boltokban, hanem ügynökökkel is elkezdték árusítani, engedély nélkül. A Veszprémi Napló írta meg 1992-ben, hogy a pénzügyőrök ezért bezáratták az aranybazárt.

A Fidesztől az RTL Híradó nem kapott választ arra, hogy Sulyok Tamás jelölése előtt tisztában voltak-e korábbi üzleti tevékenységével. Az Alkotmánybíróság sajtóosztálya azt írta, hogy a cég tevékenysége nem hasonlítható piramisjátékhoz, hanem a manapság is népszerű MLM-elven működött az értékesítési tevékenysége. Sulyok Tamásnak nincs tudomása arról, hogy a vállalkozás miatt bárkinek jogszerűtlenül vesztesége keletkezett volna.

Mint írták, abban az időben az ügyvédi és a vállalkozó tevékenység nem különült el élesen egymástól, Sulyok Tamás végül idő hiányában hagyott fel a vállalkozói tevékenysége nagy részével. Titanic Tanácsadó és Szolgáltató kft nevű cége azonban a HVG szerint alkotmánybíróvá választásakor még megvolt.

Az RTL Híradó riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Szedesse le ezt a szégyenfoltot” – Balog Zoltán nevét és idézetét leszedik egy budapesti emlékműről
A kegyelmi botrányban érintett fideszes politikus neve és szavai 2018 óta szerepelnek egy XVI. kerületi szobron.

Link másolása

A XVI. kerületi képviselő-testület egyhangúlag, vagyis a fideszes képviselőkkel együtt támogatta Hollai Gábor azon javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet távolítsák el a Reformátorok teréről. A Momentum önkormányzati képviselője a Facebookon számolt be a sikerről. Posztjából kiderül, hogy a XVI. kerület legjobban látogatott közösségi terének egyik szobrán 2018 óta szerepel a kegyelmi botrány kirobbantásában érintett Balog Zoltán neve és egy tőle származó idézet is.

„A Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék. Az idő (sajnos) minket igazolt. Ezért Tompos Mártonnal, a Momentum alelnökével közösen leragasztottuk a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, majd nyílt levélben szólítottuk fel a polgármestert, hogy szedesse le ezt a szégyenfoltot a térről.

A képviselő-testület elé is beterjesztettem az ügyet. Sajnos a polgármester mosta kezeit, nem vállalt felelősséget azért, hogy hat évvel korábban felkerült Balog Zoltán idézete a Reformátorok terére. Megpróbálja Szatmáry Kristófra és a szobrot készítő művészre tolni a felelősséget...

Viszont a képviselő-testület egyhangúan, ellenszavazat nélkül felkérte a polgármestert, hogy az indítványomat továbbítsa a Reformátok terét építtető Alapítványnak.

Egy Munkacsoport létrehozását javasoltam, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet. Ennek a Munkacsoportnak két fontos célja lenne:

1. A Reformátorok terén lévő emlékműről Balog Zoltán idézete lekerüljön

2. A téren lévő emlékműre a Bizottság javasoljon egy konszenzusos idézetet, ami felváltaná a korábbit.”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Kreml üzent Orbánnak: Oroszország nem jelent veszélyt azokra, akik nem ellenségesek vele
Dmitrij Peszkov szerint Oroszország sok mindenben nem ért egyet Orbán Viktorral.

Link másolása

Oroszország nem jelent veszélyt azokra államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

„Messze nem mindenben értünk egyet Orbán úrral, Oroszország nem jelent semmilyen veszélyt - ellentétben azzal, amit most irigylésre méltó állandósággal ismételgetnek az Európai Unióban - egyetlen olyan államra sem, amely nem ellenséges Oroszországgal szemben, amely nem próbál meg ellen-Oroszországgá válni, tehát az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok” - mondta Peszkov a magyar kormányfőnek azt a kijelentését kommentálva, miszerint Magyarország nem szeretne közös határt Oroszországgal.

Peszkov az MTI szerint hangsúlyozta, hogy Oroszország „a maga és gyermekei számára” igyekszik biztonságot nyújtani.

Orbán Viktor a keddi V4-csúcsot követően közölte: Magyarország szempontjából még van egy különleges tényező, mégpedig az, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel rossz tapasztalatai vannak.

„A magyar nemzetbiztonság egyik legfontosabb alapvetése az, hogy tőlünk keletre legyen egy olyan entitás, amely Oroszország és Magyarország között helyezkedik el. Ukrajnát tehát magyar nemzeti érdekek miatt is segítjük” - hangsúlyozta a kormányfő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Magyar Péter információkat fog átadni az Integritás Hatóságnak
Varga Judit exférje újabb poszttal jelentkezett szerda este. Ebben azt írja, hogy a jövőben konkrét ügyek mentén folytatják az együttműködést a hatósággal.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. február 28.


Link másolása

Újabb poszttal jelentkezett szerda este Magyar Péter. A közéletből távozó Varga Judit igazságügyi miniszter exférje a bejegyzésben megköszönte a „konstruktív egyeztetést” Bíró Ferencnek, az Integritás Hatóság elnökének.

„Egyetértettünk abban, hogy a hatóságnak a mostaniaknál erősebb (nyomozati) jogkörökkel kellene rendelkeznie az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos rendszerszintű visszaélések könnyebb felderítése és megakadályozása érdekében. A jövőben az együttműködést konkrét ügyek mentén, a rendelkezésemre álló információk átadásával folytatjuk” – írta Magyar a posztban.

Kitért Tényi Istvánra is, akinek megköszönte a feljelentéseket az interjúiban elhnagzottakkal kapcsolatban.

„Ha esetleg van hozzá bátorsága, akkor javaslom, hogy a jövőben ne rám kihegyezve és ne ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentéseket, hanem a valódi felelősöket megnevezve, a valódi bűncselekmények miatt. Már persze, ha a jövőbeni bűncselekmények megakadályozása és nem a “problémákat” felvető állampolgárok hatósági vegzálása a célja” - tette hozzá Magyar Péter.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: